Sobota 3. června 1905

poslední doby, avšak následkem uplatněni soustavy kapitalistické bylo zrušeno, tak že dnes místo špýcharů máme v záložnách a spořitelnách nahromaděno na 6 mil., a když přijdou léta bídy a nouze, tu mezi našim lidem jest bída a nouze.

Nejen země, nýbrž i stát, kterému naše rolnictvo přináší tak strašné oběti, jest povinen starati se o bezpečnost; vždyť každá obec jest povinna starati se nejen o bezpečnost osobní, nýbrž i o bezpečnost majetkovou. Náš stát rakouský, bohužel v tomto ohledu nekoná skoro ničeho, spíše ujme se hospodářsky silných než slabých.

A proto nelze věru se podivovati, že naše rolnictvo při každé živelní pohromě a zejména při takových živelních pohromách, jaké byly r. 1903 a 1904, které co do intensity rozsahu a účinku nemají sobě rovny přicházejí se žádostí o pomoc na stát a zemi. Význam těchto živelních, hospodářských pohrom byl a jest pro naše hospodářství zemské, okresní a obecní velice dalekosáhlý a se svými smutnými účinky, nemýlím-li se, živelní pohromy přestaly býti býti otázkou čistě zemědělskou a dotýkají se dnes celého národa.

Musíme se věru diviti, kdo žije a pozoruje náš stav rolnický na venkově, že dosud stav rolnický lpí na hroudě a pracuje na statcích po otcích zděděných v potu tváři, neboť v krajích hornatých a neúrodných jest skutečně trestem býti rolníkem. Našemu rolníku místo ukládání daní v hornatých, neúrodných krajinách měla by se dáti zvláštní prémie za to, že pozemky vzdělává.

Živelní pohromy v r. 1903 a 1904 volaly a volají do dnes po mimořádných opatřeních ve prospěch postižených, jak od státu, tak i od země. Stát, jemuž obyvatelstvo, i to nejchudší, věnuje tak těžkou daň majetku a krve, byl a jest především na místě.

Nemají-li tisíce rodin při takových živelních pohromách býti zničeny, jest nezbytná pomoc co nejvyšší a pokud možná co nejrychlejší.

Jakékoliv politické, státní, národní zájmy ustupují v této chvíli stranou před povinnosti lidskosti, žijeme-li ve společností civilisované a ve státě řádně organisovaném. otázka krise zemědělské dotýká se celého hospodářského našeho života. Avšak bohužel minulá vláda rakouská použila bídy našeho lidu k účelům politickým i jí šly politika a finance nad soucit a slzy našeho lidu, užila jí ku hnání proudu té státní káry a místo vydatné a rychlé pomoci minulá vláda rakouská hodila pár mizerných a bídných grošů mezi zubožený lid a tímto svým darem ukázala se býti největším nepřítelem a škůdcem našeho lidu. Tímto svým centralismem, který přivádí právě říši naši do zmatků největších, který zapomíná, že právě otázka česká jest nejhlavnějším problémem rakouské politiky, ukázala, že nynější státní správa centralistická a germanisatorská dávno měla býti odstraněna a nahražena útvarem jiným, který by odpovídal historickému vývoji této říše.

Ve Vídni, slovutní pánové, dávno již měl býti připraven program nouzové akce. Tento program měl býti dávno již vtělen do zákonitých ustanovení, na základě jehož mělo se postiženým obcím dáti souměrně, aby se mohlo mluviti o pomocné akci, nikoliv ale o nemravné pranici o groš.

Proto není divu, že náš lid protestoval proti lhostejnosti a bezohlednosti vlády vídeňské, že volal po svolání sněmu království Českého, který se stal dnes skutečně bezvýznamným sněmíkem, jehož svolání záleží na všelijakých rozmarech a volal, aby sněm království Českého z prostředků zemských učinil opatření ve prospěch stavu rolnického, řemeslnického, obchodnického a dělnického.

Avšak pomoc, kterou rolník náš potřebuje musí býti náležitá a k takové pomoci nestačí subvence státní a zemská, nýbrž dle mého názoru nejlepším prostředkem proti živelním pohromám jsou nezúročitelné půjčky státní a zemské, hlavně pojišťování proti živelním pohromám jest jediným bezpečným prostředkem proti živelním pohromám.

Neboť na odvrácení pohrom nestačí kolik tisíc, neboť pohromy, které byly roku 1903 nadělaly škody na 65 millionů; živelní pohromy v roce minulém v důsledcích svých mnohem zhoubnější nadělaly škody dle úředního šetření 250. 636 K. To nestačí.

Musíme uvážiti, že subvence tyto odstraňují nouzi a bídu pouze na okamžik.

Nesmíme zapomínati, že nouze rolnictva našeho jest permanentní následkem lžiliberalismu velkého kapitálu, své neorganisace a nepochopení daných poměrů.

Taková ztráta a nouze nedá se nahraditi několika milliony. Než řekne se: vždyt nemůžeme více dáti, známe ubohý stav financí zemských, známe, kde jaký ušetřený krejcar a haléř, vše plyne do nenasytné pokladny vídeňské.

Ale přes to, vzhledem na tuto nesmírnou katastrofu jsme nuceni apelovati na tento sněm království Českého, aby udělil přiměřenou podporu pro stav rolnický, který jest kořenem každého národa, tedy i našeho, aby byl vzat náležitý zřetel na škodu, která vzešla následkem těchto pohrom našemu živnostnictvu a obchodnictvu zmenšeným odbytem výrobků a zboží.

Nejlepším prostředkem proti živelním pohromám, nemají-li se opakovati, jest pojišťování proti živelním pohromám.

Než někdo, slovutní pánové, řekne, proč rolník náš se nepojišťuje?

My máme ovšem pojišťovny, ale úkolem těchto pojišťoven není pomoc, nýbrž zisk a kořistění z okamžité bídy našeho rolníka. Mimo to, kdo zná dobře venkov náš, ví, že to pojišťování jest příliš drahé, a když se rolníku něco stane, přicházejí všelijaké komise zbytečné škrtají, smlouvají, tak že ze zkušenosti vím, že náš poškozený rolník nedostane nic, a dá-li se pojistiti, jest předem potlučen bez krupobití.

Ze své zkušenosti mohu říci, že v okresu Strakonickém roku 1903, kde úroda byla totálně zničena krupobitím, že pojišťovny ani polovici pojištěné škody nedávaly.

Proto se nedivím, že sedlák nemá důvěry k pojišťovacím ústavům, poněvadž nemá z tohoto pojištování skutečně žádný prospěch, a proto by bylo velmi žádoucno, aby tento sněm království Českého konečně jednou uplatnil zemskou pojišťovnu, o které mluví se již 42 let, aby konečně zřízena byla pojišťovna pro případy živelních pohrom, která by neměla snad na mysli jen zisk nýbrž skutečnou pomoc.

Ovšem sazba by musila býti přiměřeně nízká, odhad však spravedlivý a správa laciná a stanovy této zemské pojišťovny nesměly by býti kaučukové, jako jest to u našich pojišťoven, které sledují jen zisk a ne prospěch našeho rolnictva. Radikální změna v této otázce, má-li se upřímně tato otázka řešiti, jest nutna, ať jest to již nucená pojišťovna s libovolnou volbou pojišťování, ať již jsou to okresní pojišťovny se zajišťovnou zemskou na vzájemnosti spočívající, v zájmu našeho rolnictva a všech vrstev obyvatelstva tohoto království jest nutno, aby slavný sněm království Českého neodkladně zahájil akci zemské pojišťovny, která jest nutností a která bude největším dobrodiním pro celé naše království, a jmenovitě pro slav rolnický, který jest důležitým činitelem našeho národa. Pánové, nežádám žádný násilný převrat, žádné monopolní těch nebo oněch druhů pojišťování, žádám zvláště všemožně o to, aby slavný sněm království Českého jednou konečně tuto myšlenku uplatnil a aby skutečně v zájmu rolnictva zřídil zemskou pojišťovnu která bude tím nejlepším prostředkem proti živelním pohromám. Doufám a vřele si toho přeji, že z různosti názorů a myšlenek najde se takové východiště, že bude možná zříditi tuto zemskou pojišťovnu a že zemský výbor v budoucím zasedání podá předlohu, která by nenarazila snad na odpor mnohých politických stran. Vždyť nebudeme prvními na světě, kteří zřídili zemskou pojišťovnu, vždyť Sasko, Bavorov, Würtembersko, Dolní Rakousy, Morava mají své pojišťovny, které z nepatrných příspěvků zemských výborně prosperují.

Slavný sněme království Českého, neračiž zapomenouti, že rozumné pojištování jest čelným úkolem prozíravé politiky hospodářské, že v zájmu hospodářského a finančního života jest skutečně nutno, aby tato otázka stala se skutkem, nemá-li rolnictvo naše opustiti půdu po otcích zděděnou a nemá-li se zakrváceti, kdykoliv takové živelní pohromy nastanou.

Nynější způsob pojišťování jest nedůstojný, nynější pojišťování jest neudržitelné, a všeliké výmluvy rozhodujících činitelů jsou dle mého názoru planými.

Avšak nevidím dosud dobré vůle u rozhodujících činitelů, ač zemské pojišťování směřuje k tomu, aby zamezilo se okamžité kořistění z neštěstí rolnictva. Zemské pojišťování směřuje k tomu, aby odvráceny byly zhoubné následky živelních pohrom netoliko pro ty, kteří jimi přímo zasaženi byli, nýbrž pro celou společnost lidskou, která jimi nepřímo jest zasažena.

A proto vznáším vroucí appel k tomuto slavnému sněmu král. Českého, aby v zájmu vrstev veškerého obyvatelstva tohoto království Českého bez rozdílu národnosti byla zahájena akce ve prospěchzřízení zemské pojišťovny a přimlouvám se vřele k této akci nouzové pro své volební okresy, které mám čest zastupovati - Strakonice a Volyně - kteréž byly skutečně nejenom krupobitím v r. 1903 krutě postiženy, nýbrž okres strakonický suchem, kde skutečně krutá nouze dolehla na veškeré rolnictvo, přimlouvám se vřele za okres volyňský, neúrodný a hornatý, a vznáším prosbu na tento slavný sněm království Českého, na slavný zemský výbor tohoto království, na slavný český odbor rady zemědělské, aby při rozdělování této dotace spravedlivě si počínala, aby vzala ohled na ty okresy, které nejen krupobitím, nýbrž i suchem postiženy byly a zajisté tyto chudé pošumavské okresy budou slavnému sněmu království Českého co nejvděčnější, a zajisté okresy ty také plnou měrou toho zasluhují. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Dovoluji si sděliti, že stalo se několik změn v seznamu řečníků.

Ich erlaube mir mitzuteilen, daß in der Liste der Redner einige Änderungen eingetreten sind.

Dal se škrtnouti pan posl. Kratochvíl ze seznamu řečníků pro návrh a dal se zapsati proti návrhu a mimo to se ještě dalo zapsati několik pánů proti návrhu, takže po panu posl. Zulegrovi jsou zapsáni proti návrhu páni poslanci Dr. Zimmer, Kratochvíl, Dr. Ulrich, Dr. Ladislav Dvořák a Neubert. Mezi pp. poslanci, kteří jsou zapsáni pro návrh, nestala se žádná změna.

Ich erlaube mir mitzuteilen, daß in der Rednerliste einige Änderungen eingetreten sind. Es hat sich nämlich der Hr. Abg. Kratochvil, welcher pro eingetragen war, dort Streichen lassen und sich contra eintragen lassen, und außerdem haben sich noch einige anderen Herren eintragen lassen, so daß nach dem Herrn Abg. Zuleger, welcher schon früher contra eingetragen war, noch als Contraredner eingetragen sind die Herren Abgeordneten Dr. Zimmer, Kratochvíl, Dr. Ulrich, Dr. Ladislaus Dvořák und Neubert. Außerdem hat sich der Herr Abgeordnete Wopršálek zur Stellung eines formalen Antrages das Wort erbeten.

Pan posl. Wopršálek se přihlásil, by podal formální návrh. Dávám slovo panu posl. Wopršálkovi.

Posl. Wopršálek: Dovoluji si in formali učiniti návrh:

Slavný sněme, račiž uznati, že se debata za skončenou prohlašuje.

Oberstlandmarschall: Der Herr Abg. Wopršálek beantragt den Schluß der DebatteIch habe die Ehre, den Herren noch mitzuteilen, daß für diesen Fall mir bereits im Vorhinein ein Antrag übergeben worden ist Von Seite des Herrn Abg. Dr. Stranecký.

Dovoluji si sděliti, že pro případ, pakli bude podán návrh na konec debaty, mně byl již dříve podán p. posl. Dr. Straneckým návrh, který dovolím si přečísti a pak učiniti ohledně něho dotazy na podporu; bude-li návrh dostatečně podporován, tedy při hlasování bral by se naň ohled, nebyl-li by dostatečně podporován, jednání o něm by odpadlo.

Pak dám hlasovati o návrhu na konec debaty.

Ich werde den in böhmischer Sprache abgefaßten Antrag des Herrn Abgeordneten Dr. Stranecký verlesen und die Unterstützungs-frage stellen. Sollte derselbe hinreichend unterstützt werden, so wird er bei der Abstimmung in Berücksichtigung gezogen werden.

Sollte er nicht hinreichend unterstützt werden, so entfällt er.

Nach der Verlesung dieser Anträge werde ich den Antrag auf Schluß der Debatte zur Abstimmung bringen.

Pan posl. Dr. Stranecký navrhuje:

Ve smyslu § 50. jednacího řádu pro sněm král. Českého podávám následující návrh doplňovací ku zprávě komise rozpočtové čís. tisku CXVI: XI. »Vláda se vyzývá, aby provedla co nejrychleji opatření, směřující k tomu, aby na příště se nemohlo státi, by následkem živelní pohromy mezi malým rolnickým lidem hlad se stal pánem.

K tomu cíli vyzývá se vláda, aby stejně jako vstříc přišla okradené záložně Svatováclavské v Praze, měřila i lidu venkovskému.

Budiž k okamžitému použití pro kraje živelními pohromami notoricky postižené vládou zřízen fond 10 milionů korun při zemské bance království Českého, ze kterého by zápůjčky 3procentní povolovány byly na nevypověditelnou dobu jednoroční majitelům pozemků neb hospodářům vůbec v okresích jakoukoliv pohromou živelní, úředně prokázanou, postižených.

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh není dostatečně podporován.

Der Antrag ist nicht hinreichend unterstützt.

Nyní dám hlasovati o návrhu na konec debaty.

Nunmehr werde ich den Antrag aus Schluß der Debatte zur Abstimmung bringen.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří návrh přijímají, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Páni, kteří jsou zapsáni pro a páni, kteří jsou zapsáni proti, nechť sjednotí se na generálním řečníku.

Es haben infolge des angenommenen Schlusses der Debatte die Herren, welche pro und jene, welche contra eingetragen sind, sich über je einen Generalredner zu einigen.

Ich werde mir noch einmal erlauben, die Namen der Pro- und Contraredner mitzuteilen, damit kein Irrtum unterlaufen kann.

Sdělím ještě jednou jména pánů, kteří jsou zapsáni pro a contra.

Pro: páni poslanci: Die Herren Abgeordneten: Niklfeld, Kalina, Březnovský, Dr. Stranecký, Zuleger, Dr. Zimmer, Kratochvíl, Dr. Ulrich, Dr. Lad. Dvořák, Neubert.

Contra: páni poslanci: Die Herren Abgeordneten: Krejčí, Němec, Stahl, Peschka.

Ich erwarte die Mitteilung der Herren.

Očekávám sdělení s obou stran, kdo je naznačen generálním řečníkem.

(Po přestávce):

Bylo mi sděleno, že se pp. poslanci, kteří jsou zapsáni proti, neshodli na volbě generálního řečníka.

(Nach einer Pause):

Es wurde mir mitgeteilt, baß sich die Herren Abgeordneten, welche contra eingetragen sind, über die Person des Generalredners nicht einigen konnten.

Die Herren Pro-Redner haben mir gleichfalls mitgeteilt, daß sie sich nicht über einen Generalredner einigen können.

Ich werbe daher sowohl bezüglich des Generalredners contra, als auch des Generalredners pro das Los entscheiden lassen.

Páni, kteří jsou zapsáni pro návrh mě ohlásili, že se taktéž nemohli sjednotiti na ustanovení generálního řečníka.

Následkem toho provedu, jak pro generálního řečníka pro návrh, tak i pro generálního řečníka proti návrhu losování.

(Zvoní. ) Ve srozumění s náměstkem Nejvyššího maršálka zemského napsal jsem jména všech pánů (tuším, že snad můžete na to spoléhati, že se nestalo nic nesprávného) a dovolím si nyní tedy vytáhnouti jméno onoho pána, který bude generálním řečníkem proti návrhům.

Pan Dr. Zimmer.

Meine Herren, ich habe es früher nicht auch deutsch mitgeteilt, daß ich im Einvernehmen mit dem Herrn Oberstlandmarschallstellvertreter die Namen jener Herren ausgeschrieben habe und daß sich die Herren darauf verlassen können, daß wir mit vollster Richtigkeit vorgegangen sind.

Ich werde mir nunmehr erlauben, den Namen desjenigen Herrn herausziehen, welcher als Pro-Redner zu fungieren hat:

Der Herr Abg. Peschka.

Dávám slovo panu řečníkovi, který je zanesen proti návrhu, p. posl. Dr. Zimmerovi.

Posl. Dr. Zimmer: Slavný sněmě! Jelikož záležitost nouzová byla se všech stránek náležitě probrána, pokládal bych to nošením dříví do lesa, kdybych ještě pak pro neb contra o nouzové akci samé mluviti měl, a omezím se proto jako generální řečník na podání toho návrhu:

»Zemskému výboru a zemědělské radě se ukládá, by při udílení podpor patřičný zřetel vzal se na ty okresy, které v r. 1903 krupobitím a v r. 1904 opětně suchem postiženy byly a aby o tomto rozdělení zemědělská rada zemskému výboru podrobnou zprávu podala ». (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Prosím za odpuštění, tento návrh měl se podati k dotazu na podporu před ukončením debaty. Nemohu nyní připustiti nové návrhy na změnu.

Der Herr Abg. Nüklfeld hat mir einen Abänderungsantrag überreicht, welchen ich nicht mehr annehmen kann, weil derselbe hätte vor Schluß der Debatte mir übergeben werden Sollen.

Pan poslanec dr. Stránecký mně podobným způsobem podal návrh, stran kterého jsem učinil dotaz na podporu.

Es gelangt zum Worte der Herr Gene-ralredner für die Anträge der Herr Abgeordnete Peschka.

(Rufe: Nicht anwesend !)

Nachdem derselbe nicht anwesend ist, verliert er das Wort.

Pan posl. Dr. Stranecký a Kalina přihlásili se po ukončení debaty ke krátkým věcným poznámkám. Dám jim postupně slovo; opakuji, že se jedná o krátké, věcné poznámky.

Die Herren Abg. Dr. Stranecký und Kalina haben sich zu kurzen. Sachlichen Richtigstellungen nach Schluß der Debatte das Wort erbeten.

Ich erteile ihnen demnach das Wort.

Dávám slovo ke krátké věcné poznámce panu posl. Dru Straneckému.

Posl. Dr. Stranecký: Slavný sněme! Dnes chci mluviti skutečně krátce a věcně. Chci jen podotknouti, že to jednání, kterým se ukončuje akce, pro kterou zemský sněm vlastně především byl svolán, jest plně nedůstojno. Nám tu béře se slovo, ač my zájem svých krajův a já specielně zájem Netolicka zde hájiti a přednésti chtěl. Je to věcná poznámka, poněvadž čelí protinávrhu který byl učiněn na konec debaty.

Protestuji proti tomu, že se strany velkostatkářské zde návrhy na konec debaty se dějí, že tyto návrhy se šmahem přijímají, a že nám, kteří nezasedáme v komisích, ujímá se zde na veřejném sněmu právo mluviti a naše stížnosti a stesky zde veřejně přednésti. Pánové, jest to nedůstojné jednání a to tím více, že sněm svolán byl toliko na krátkou dobu, a že my sami otroci vídeňské vlády s tím souhlasíme; nevím proto, jak bych celé toto jednání měl titulovati Lituji toho, že jsem byl slova zbaven, a že musel jsem se toliko k věcné poznámce přihlásiti.

Chtěl jsem zejména ukázati na okres Netolický, který nezbytně potřebuje vodovodu a odporučiti petici v té příčině podanou. Lituji ještě jednou, že mi bylo slovo vzato a pravím: Hanba takovému českému sněmu, který lidovým poslancům bere právo mluviti! (Hlučný odpor. )

Nejvyšší maršálek zemský: Za tento výrok jsem nucen volati pana poslance Dr. Straneckého k pořádku (Výborně!)

K věcné poznámce jest přihlášen pan posl. Kalina.

Dávám jemu slovo.

Posl. Kalina: Velectění pánové! V dodatku rozpočtové komise, který byl předložen sněmu rozpočtovou komisí již v roce 1903, poukazovalo se na to, aby zemský výbor vzhledem k tomu, že nebyla tehdy nouzová akce sněmem, usnesena sám hleděl ze své moci podporovati stavby z nouze.

Výslovně uvádělo se v dotyčné zprávě, aby použilo se k eventuelním vyšším nákladům, které by věnoval zemský výbor na stavby z nouze a na opravu komunikací, zbytku nepoužitých úvěrů v rozpočtu z r. 1903. Z obavy, aby snad zemský výbor nechtěl z této letošní nouzové dotace refundovati to, oč eventuelně překročil dotyčné položky rozpočtové v r. 1903 resp. 1904, ohražuji se proti tomu, a prosím, aby pan referent zcela určitě a jasně se zde vyjádřil, zdali zemský výbor chce, a rozpočtová komise svoluje k tomu, aby z této letošní dotace nouzové, která je zde navrhována, zejména pak z dotace k účelům silničním určené refundováno bylo to, oč překročeny byly rozpočtové položky na opravu cest a stavbu silnic v položkách úvěrů mimořádných.

Takovýto postup neodpovídal by základní myšlénce akce nouzové. V roce 1903 postiženy byly četné, a to právě nejchudší okresy krupobitím, které na zemských podporách měly participovati. K účelům akce nouzové pro tyto okresy chtěli jste povoliti tři a půl milionu korun. Během však roku 1904 a 1905 zmizel tento úmysl ve skutečnosti, a dnes povoluje se pro veškeré kraje v Čechách katastrofami v r. 1903 a 1904 postižené pouze o 500. 000 K více. Již tím stává se újma okresům krupobitím postiženým. Refundacemi by se prostředky beztoho malé ještě zmenšovaly. Prosím tudíž, aby se pan referent o této věci určitě vyjádřil.

Dále pokud se týče meliorací a chovu dobytka, prosím, aby oni činitelé, kteří o tom rozdílení dotací budou rozhodovati, měli na zřeteli to, že na podporách melioračních dosud nejméně participovala ta část království Českého, pro kterou meliorace mají největší význam, poněvadž obyvatelstvo živí se tam chovem dobytka.

Jest to český jih království Českého, který dosud poměrně málo na podporách zemských participoval, ačkoliv by se mohl státi dodavací komorou dobytka pro celé království. Žádám proto, aby oba činitelé, jak zemský výbor, tak zemědělská rada, přihlíželi k tomu, aby právě v těchto jihočeských okresích - nemluvím jen za svůj, neb okres X neb Y, jest to celá polovice království Českého, jak české, tak i německé okresy - které jsou právě nejchudší, a kde obyvatelstva každoročně rapidně ubývá, účinná akce byla podniknuta.

Když uznala se ta jedině správná zásada, že z veřejných prostředků individuální podpora má se uděliti jen tenkráte, když se skutečně prokáže, že nastává u jednotlivce zkáza existence, a postavili jsme se na stanovisko, že se má poskytnouti zemskou akcí podpora všem vrstvám obyvatelstva, dělníku a rolníku práce, živnostníku a obchodníku výdělek a zabezpečiti odbyt oběhem mzdy, a všem vrstvám pohodlné komunikace, všem prospěšné podniky, pak jest potřebí, abyste šli na této správné cestě dále, a slabší existenci, kterou jest český jih, podporovali.

Zpravodajové Dr. Fiedler a Dr. Schreiner znají poměry tamní velmi dobře, a proto, když se akce r. 1903 zvrtla, jest třeba, aby, pánové, akce letošní nepřišla jen ku prospěchu krajinám, které se nemohou hospodářsky stavěti na roveň jihočeským krajinám, krupobitím a suchem opětně stíženým. O tom není pochyby. Na to máme právo. Lid chudý, který by - za to ručím měnil s každým jednotlivým člověkem v krajinách středních, ať sedlákem, ať rolníkem nebo živnostníkem, ten má na to nárok.

Lid tam svou existenci těžce hájí, a proto často se stává, že stěhuje se do Ameriky, čímž země i stát, okresy i obce, přicházejí o pracovní a poplatní síly, a země se vylidňuje.

Dále vykazuje okresy, kde v posledních 20 letech úbytek obyvatelstva obnáší 2 - 10 procent obyvatelstva!

Jest tedy potřebí, aby zcela racionelně, když země z veřejných prostředků poskytuje podpory, dala je v prvé řadě tam, kam vším právem skutečně patří a kde mohou přinésti největší užitek, neboť pak skutečně to investice, které dají užitek v budoucnosti, jako nikde jinde. Domluvil jsem! (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Pan posl. Prášek přihlásil se ku věcné opravě, dávám mu slovo.

Poslanec Prášek: Slavný sněme! Přihlásil jsem se k věcné poznámce, abych některé vývody pana poslance za okres Bechyňský, Vojty, uvedl na pravou míru. Pan poslanec Vojta poukázal na okresy severočeské, že intensivním pořádáním schůzí a přijímáním ostrých rezolucí docílily, zvláštního ohledu při rozdělování nouzových podpor.

Opravuji věcně a tvrdím, že tomu tak není, poněvadž jsem měl příležitost prohlédnouti rozdělování podpor v jednotlivých okresích, které mi ukázal benevolentně Jeho Excellence pan místodržitel a tázal se mne, vyslovuji-li s tímto způsobem rozdělení souhlas jako předseda českého odboru rady zemědělské. Musím konstatovati, že Jeho Excellence pan místodržitel utvořil si jakousi skálu, kde označil okresy bohaté číslem I., méně bohaté - jak se nazývají všeobecně, poněvadž to měřítko jest illusorní - číslem II., a nejchudší Číslem III. Veškeré jihočeské okresy označil Jeho Excellence pan místodržitel jako číslo III., totiž jako ty nejpotřebnější, bez ohledu na to, zda-li byly méně nebo více poškozeny v tomto roce suchem. A byly vzaty od Jeho Excellence do té kategorie, která zasluhuje největších ohledů. Jeho Excellence pan místodržitel jest zde přítomen, a já jako zástupce severočeského rolnictva, vyslovil jsem s tímto způsobem souhlas. Budiž konstatováno v tomto slavném sněmu, že jsou některé okresy na českém jihu, které nebyly tak těžce poškozeny, jako na Polabí a ve středních Čechách a na českém severu, jako ku př. v Lomnici, Jilemnici, Vysokém a t. d.

Tato pravda se musí přece konstatovati, poněvadž jsem měl příležitost přijíti na český jih, a tam nebyla tak půda vypráhlá, jako v okresích severních a středních, kde nebylo vůbec po nějaké otavě nebo trávě známky, kdežto na českém jihu viděl jsem sekati otavy. Pravím, ne všude, ale v některých okresích.

Dovolil jsem si to opraviti, a jestliže pan kolega Vojta si stěžuje, že rolnictvo severočeské a středočeské prý pořádáním schůzí a přijímáním ostrých rezolucí domohlo se zvláštních výhod jest to věcí jeho, že také nepořádal doma schůze, že lid zanedbal, neboť měl též schůze pořádati, a starati se, aby hlas jeho a hlas lidu byl slyšán.

Jest-li to neučinil, není to vinou ani slavného sněmu, ani zemského výboru, ani rozpočtové komise, ale severočeského rolnictva tím méně, nýbrž jest to vinou pana kolegy Vojty. Dovoluji si dále upozorniti, že na volání pana kolegy Kaliny, aby byly tyto kraje respektovány, mohl bych předložiti o tom výkaz; učiním tak v příštím zasedání sněmu, a jest zde výroční zpráva, že jihočeské rolnictvo po katastrofě, jež stihla padesát okresů, bylo podporováno zemědělskou radou, která se chopila iniciativy a podporována jsouc ostatními stranami i žurnalistikou, sbíráním milodarů, intervencí u vlády a zemského výboru, a i ze svých dotací, které má od státu a země, na prvním místě respektovala těchto 50 okresů ve všech směrech, aniž bychom se byli po oprávněnosti ptali. Jakmile se řeklo, že těchto 50 okresů je poškozeno, bylo vše v zájmu jejich učiněno. To jsem chtěl konstatovati, aby nebylo možno, aby se zde zaváděl rozdíl mezi jihočeským, středočeským a severočeským rolnictvem. My jsme vždy solidární a nedělali jsme takového dělení, vždycky jsme rolnictvu jihočeskému, které zasluhuje zvláštních ohledů, poněvadž žije ve zvláštních poměrech, přicházeli vstříc, tu pozornost, kterou zasluhuje; ale varoval bych aby se ta otázka stavěla zde na nějaké ostří, aby se zde činil nějaký rozdíl, aby nějaké rozpůlení nebo rozčtvrcení rolnictva na jihočeské, severočeské atd. se provádělo. Kdybychom měli jíti podle toho měřítka, vyvolali bychom v středočeských, severočeských a polabských okresích nárok, že by řekli: my jsme to, kteří takovou kvótu platíme na přirážky a subvence a jen tak málo zpět dostáváme. Tu by mohla mezi nimi povstati myšlénka, jak v tom směru již skutečně byl podán návrh v českém odboru zemědělské rady, že by se řeklo, aby se ze subvence dala každému okresu ta kvóta, která mu podle jeho zdanění přísluší. Nejtíže však by byl poškozen český jih, kdybychom na toto přání vyslovené právě jihočeským delegátem, přistoupili, a byl jsem to já který se tomu opřel a řekl, že by jihočeští rolníci řádně poděkovali svému delegátu, kdybychom na to stanovisko přistoupili. Končím tím, že mohou býti páni z českého jihu ubezpečeni, že ten jih máme právě tak rádi jako oni, že, pokud zemědělské radě bude svěřena dotace na chov dobytka, na lesnictví a lnářství, mohu prohlásiti jménem českého odboru a celého výboru, že ty okresy - aniž bychom potřebovali zvláštní iniciativy - budou respektovány tak, jak toho právem zasluhují, ale nejenom jihočeské, nýbrž i severočeské, kde máme také okresy, které svou drsností polohy jsou mnohdy daleko chudší.

Nejsme pro to, abychom protežovali čtvrtku království, nýbrž cítíme se co zástupci celého království! (Souhlas. ) (Posl.

Kubr: Vždyť to byla politická licitace!)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP