Úterý 30. prosince 1902

No, velectění pánové, když konečně vidíme takovéto pevné stanovisko vlády, myslím, že by bylo radno a správno, kdyby sněm království Českého postavil proti vzdorovitosti vlády vzdorovité a tvrdé Selo své a nepovolil. Radili jsme učitelstvu a radíme mu opět k opatrnosti, klidu a rozvaze v této době a musíme opakovati, že na tyto své rady učitelstvo ještě dnes upozorňujeme, aby se nedalo sváděti chvilkovým, dřívějším effektem a v odporu k této vládě Dra Körbra nás podlamovati.

Velectění pánové, my jsme pevně přesvědčeni, že pádem Dra Körbra nepadne jen nepřítel českého národa, ale že padne tím největší nepřítel školství českého, kterému on dobrého rozvoje jistě nepřeje.

Velectění pánové, to jest mé pevné přesvědčeni, že jestli jest dobrá vůle vlády, ač o ní silně pochybuji a spíše prohlašuji, jestliže se v Rakousku chce s českým národem počítati, musí se počítati s jeho přáními a tužbami, že vládou v této otázce nám bude vyhověno v tom, jak my za dobré uznáme k sanování svých zemských financí.

Já jsem přesvědčen, že státoprávně smýšlející učitelstvo jest s námi stejného smýšlení a že by naše pevné stanovisko schválilo.

Povinností sněmu je zůstati na původním snesení, neb i z úpravy platů vznikne již v roce 1904 deficit a při sanování zemských financi jest povinností starat se, aby schodek aspoň v dohledné době byl odstraněn.

Velevážení pánové 1 Tak to dále v království Českém jíti nemůže, abychom stále pracovali s dluhy, my se musíme o to starati, aby v dozírné době deficit byl odstraněn.

Sám pan zpravodaj při zahájení debaty uvedl, a již v tištěné zprávě jen letmo na to poukázal, že úhrada platů učitelských již v roce 1904 bude passivní. Jak to bude vypadati dále, když požadavky ty budou stoupati. Nemylte se, pánové! V prvních létech alespoň přirážky stoupati nebudou. Jak pak, velectění pánové, budeme moci přikročiti ku krytí schodku?

K jednomu však zmocněn jsem svou stranou, totiž, abych prohlásil zde, v tomto sněmu království Českého následovně:

Prohlašujeme však předem, že již dnes co nejdůrazněji se ohražujeme proti tomu, aby sanování zemských financi dálo se na úkor zvýšení zemských přirážek.

Velectění pánové! Dnešní stav zemských financí nesnese dalšího zvyšování zemských přirážek. To se udržeti nedá. Další zvyšování přirážek připustiti nemůžeme a také nepřipustíme.

Království naše, velectění pánové, některých úhrad míti musí, neboť zdá se mi, že to brzy bude šílenou myšlenkou mysliti, na jakou hypotéku máme dluh král. Českého vtěliti. Zdá se to býti vtipem, ale není to vtip, nýbrž holá skutečnost.

Velevážení pánové! Již i to, že Dr. Körber vyjednává se sněmem království Českého a že chce povoliti berni ve výši jen 1 K 70 h, utvrzuje nás ve přesvědčení, že toto oprávnění požadavku našeho, pokud se týká sanování našich zemských financí, jest naprosto spravedlivé. Když vláda dovede nejdřív přijíti s 1 K 40 h, později přichází s 1 K 60 h, a pak přichází se dříve do journálů německých, jako to byla židovská "Neue Frene Presse", kde se dříve dostane zpráva než ústavnímu našemu zřízení, zemskému výboru, že se má povolit 1 K 70 h, myslím, že vládě na tom záleží, aby zemské finance byly sanovány. Čemu musíme se však ohraditi co nejrozhodněji, jest onen passus v předloze, kde se má sněm král. Českého zavázati, kdyby vláda pro stejnou výši příjmů království věnovala onu část, kterou k úhradě platů učitelských potřebuje, že on od přáni daně ustoupí.

Velectění pánové, dle mého náhledu je nejnebezpečnějším toto ustanovení, které se státi má. Uvedu ještě jiný důvod mimo finanční.

Úprava volebního řádu sněmu král. Českého klepe neúprosně a stále na vrata této budovy, a dnes, kdy zavedením této nepřímé zemské daně mohlo by býti umožněno, aby třídám, které dosud na tomto sněmu zastoupeny nejsou, bylo dáno právo, v tomto sněmu zastoupenu býti, touto klausulí se bere opět možnost, aby zastoupení to zde bylo.

Pak by se řeklo, na jaké basi? Jak připustíte ony pány, kteří by zde zastoupeni býti měli, když tu schází podklad přirážkový a berní?

Byl bych Vám přál viděti J. Excel. pana dra Körbra, když vyslance české strany agrární slyšel, že usnesli se pevně na tom, že nepovolí ze 2 korun. Jeho rozčilení a jeho fysiognomie nám pověděly, že odpor náš jistě byl správný a že jsme ťali p. dra Körbra do živého. (Posl. Březnovský: Vypadal hloupě!) On vypadal rozčileně, nikoliv hloupě.

Přejeme si, aby úprava platů učitelských a s nimi vzešlá úhrada zemských financí první dávkou 2 K na 1 hl. piva vybíranou co nejdříve byla schválena a vešla v život. Budeme vzhledem k autoritě staroslavného tohoto sněmu a království a vzhledem k tomu, aby i ostatním zemským financím jednou rovnováha zjednána byla, hlasovati aby stará výše dávky v předešlém hlasování sněmovním v obnosu 2 K - byla zachována, a aby se všemi možnými prostředky vládu donutila, aby zákon tento nejvyššího schválení došel. Na všecky strážce autority tohoto království a jeho cti platí náš apell.

Střežte, poslancové, aby autorita sněmu staroslavného tohoto království neutrpěla škody.

Nenechte se nikým strhnouti k neprozřetelnému kroku, dávajíce autoritu sněmu král. Českého, tohoto stínu bývalé slávy, samostatnosti Vaší, v šanc za chvilkovou popularitu.

Pánům učitelům platí můj apell. Nenuťte nás k násilí na našich starých zásadách, důvěřujte nám, že, co jsme vám slíbili a odhlasovali, také poctivě chceme vyplniti a splníme, ale v očekávání a v důvěře v zástupce lidu českého pomozte nám sveřepého nepřítele našeho, vídeňskou vládu potřít, svrhnout.

Vláda, pakliže apell sněmu král. Českého zůstane tak pevným, jako zůsta první, jistě vícekráte si s námi zahrávati se neodváží.

Z důvodů těchto prohlašuji jménem svých politických přátel, že žádáme za změnu § 1. a sice ve znění následovním: Pivo, jež spotřebuje se v král. Českém, podrobeno jest zemské dávce 2 K z 1 hl. (Výborně! Potlesk.)

Náměstek nejv. maršálka poslanec dr. Werunsky: Jest k slovu přihlášen nyní řečník pro návrh.

Zum Worte gelangt jetzt der nächste Redner, welcher eingetragen ist für die Anträge der Kommission, der Herr Abg. Anýž.

Dávám slovo panu posl. Anýžovi.

Ich erteile ihm das Wort.

Posl. Anýž: Slavný sněme! Měl jsem za to, že úkol můj v dnešním sezení bude velice snadný, poněvadž mám za to, že vzhledem k prohlášením, která se stala z několika stran a zejména od zástupců velkých stran na tomto sněmu, jest již dnes zjevno, jaký bude osud záležitosti, o kterou se právě jedná. Politická strana, k níž mám čest náležeti, zmocnila mne, abych učinil následující prohlášení:

Poslanci národní strany svobodomyslné na zemském sněmu království Českého s politováním přijali na vědomí, že zákon o zemské dávce z piva jednomyslně sněmem království Českého přijatý nebyl nynější vládou doporučen k nejvyššímu schválení a že tato vláda v přípisu zaslaném zemskému výboru prohlašuje, že mohla by tento zákon předložiti k císařskému schválení jen s tou podmínkou, kdyby sazba zemské dávky z piva byla snížena při jednom hektolitru ze 2 K na 1 K 70 h a kdyby zemským sněmem království Českého přijat byl navržený dodatek, kterým si vláda vyhražuje právo ve formě údělu ze zvýšené státní daně z piva vyvlastniti tuto samostatnou dávku zemskou. Zemští poslanci národní strany svobodomyslné spatřují v tomto rozhodnuti vlády jednak nevážnost k usnesení zákonodárného sboru tak významného, jakým jest sněm království českého, jednak snahu znemožniti a obmeziti osamostatnění zemských financí zvláštními daněmi zemskými. V určitém prohlášení předsedy ministerstva, že zákon o úpravě hmotných poměrů učitelstva sněmem království Českého dne 6. června 1900 přijatý předložen a doporučen bude k Nejvyššímu schválení jakmile zemský sněm království Českého vyřídí také zákon o dávce z piva se změnami, jež vláda navrhuje, zahrnut jest úklad, jen aby ve věci nastal buď opětný průtah, aneb aby jí bylo zneužito k nespravedlivým, budoucně nastrojeným útokům proti poslancům, jako se stalo ve známé řeči předsedy ministerstva Dra Körbra a ve známém výnosu místodržitele království Českého okresním školním radám, vydaném bez vědomí a svolení zemské školní rady proti zřejmému ustanovení jejího jednacího řádu. Ba v tomto prohlášení spočívá i zjevná snaha působiti ku zmaření zákona o platech učitelských. V uvážení těchto okolností a v plném přesvědčení, že neutěšené hmotné poměry našeho učitelstva vyžadují právem neodkladné úpravy, jak si toho i český lid svými četnými projevy přeje, prohlašují poslanci národní strany svobodomyslné: Navrženým změnám zákona o zemské dávce z piva nechceme a nebudeme odporovati jedině proto, aby zákon o úpravě platů učitelských, který již dne 1. ledna 1902 platnosti nabýti měl, mohl ihned býti doporučen k Nejvyššímu schválení. Toto naše prohlášení není však a nemá býti na závadu našemu zásadnímu přesvědčení, že bylo povinností vlády respektovati jednomyslné usnesení sněmu království, jakož i dále našemu právnímu názoru a odhodlání pracovati k tomu, aby zemské hospodářství vybudováno bylo na základech samostatných, na říšském finančním hospodářství nezávislých.

Velectění pánové, měl jsem za to, že stačí, aby naše strana tímto způsobem v této otázce tak důležité manifestovala své stanovisko. Ale vzhledem k tomu, že z klubu pánů, kteří zde zastupuji naše české zemědělství, činěny byly námitky proti našemu stanovisku a zejména p. kol. Kubr postavil se na takové stanovisko, jako by on ve věcech, jež se týkají práv našeho národa, důslednější a rozhodnější měl stanovisko než stoupenci strany naši, a tu mám za svou povinnost, abych ukázal k některým pozoruhodným momentům.

Nezapírejme si, oč se jedná. Kdybychom důsledně trvali na tom, co vláda působila našemu národu po drahná léta, nemohli bychom býti účastni mnohých institucí, které se staly proti platným právům našeho národa. (Tak jest!) a my bychom nesměli ani zasedati v tomto sněmu a pan kol. Kubr nemohl by býti v říšské radě, poněvadž ústřední parlament je proti právům našeho národa, (Výborně!), jehož platnost neměla býti nikdy uznána (Tak jest!).

Pánové, já - odpusťte mé upřímnosti v této věci, p. posl. Rataj stojí proti mně a ví že jsme o otázce platů učitelských, když byl zákon odhlasován, ve sněmovně mluvili.

A co řekl p. posl. Rataj - on mi to neupře: "Uvidíte, co se stane, my Vám ukážeme, stanou-li se platy učitelské zákonem nebo ne.

My budeme svolávati schůze a ty se budou dovolávati Vídně, aby zákonu sankce se nedostalo. " (Hluk! Posl. Rataj volá: "Ano, dokud nebude postaráno o úhradu. " Opětný hluk. )

(Nejvyšší maršálek zvoní. )

Pánové, co zde promluvím, za to slovem stojím a, co mně řekl p. posl. Rataj, myslím, že mi nebude upírati. (Posl. Rataj: "Ano řekl jsem to, ale pokud nebude postaráno o úhradu, systémem přirážek nikdy ne!").

Pokud se týče přirážek, tu již Vám řekl pan přísedící zemského výboru, který mluvil za velkostatek, jak se věc má. Vždyť Vy, pánové, víte, že jsme hlasovali pro úpravu platů učitelských, když byla přijata resoluce Vaše a Vašeho kolegy německého Peschky, že náklad na učitelské platy nemá býti uhrazen zvýšením zemské přirážky, a v tomto směru poněvadž zvelebování školství a úprava platů učitelských není jen záležitostí těch, kdož mají reálný majetek, nýbrž všeho národa jakožto celku, všech jeho vrstev, jest zajisté přirozeno, když se tento náklad uhrazuje nějakou dávkou konzumní všeobecnou, nikoli přirážkami.

Ale dávati tomu nyní kabát politický s toho stanoviska, jako bychom my, kteří si přejeme, aby se v této důležité otázce stalo co možná nejrychlejší rozhodnutí, byli ve věcech národa méně rozhodní než-li Vy, proti tomu protestuji co nejrozhodněji a sice proto, poněvadž tomu by tak mohl rozuměti ten, kdo neprohlédne práci, která nemá náležitého a dostatečného obsahu. (Souhlas, veselost, protesty se strany agrární. Posl. Špindler volá: "Nepřejí učitelstvu. " Jiný hlas: "Co pak Vaš protest proti vládě!" Jiný hlas: "Skutky!")

Velectění pánové, my se nepotřebujeme nic učiti; kdybychom měli ve všech otázkách jednati tak, jak Vy jste ukázali v této otázce platů učitelských, pak, pánové, celá řada záležitostí vůbec nebude moci býti vyřízena. My, pánové, nebudeme moci jednati ani podle říšských zákonů školských ani podle říšských zákonů živnostenských, my máme celou řadu zřízení veřejných, proti kterým co nejrozhodněji protestujeme se svého stanoviska českého, a přijde-li doba, aby delegace českého národa co nejrozhodněji ukázala svou vůli, buďte ubezpečeni, že se strany naší nikdo nezanedbá své povinnosti a že my budeme státi bedlivě na stráži. (Výborně! Hlučný souhlas. )

Tolik statečnosti vlastenecké, uvědomělé, jako Vy, velectění pánové, máme zajisté i my! Ale nezapírejte, že má najednou tato otázka, otázka platů učitelských, býti tím kamenem úrazu. Proč jste si nevyvolili celou řadu jiných záležitostí? A příležitost k tomu byla hojná a bude také k tomu příležitost hojná.

Já tedy ještě k něčemu se vracím, a to jest, ke všeobecné části, o níž mluvil p. posl. Kudr.

To jest pravda, velectění pánové. Rakousko jest státem pravdě nepodobností. Rakousko jest státem, kde ani ministři nezachovávají to, nač přísahali, (Tak jest!) kde základní zákony jsou jen proto, aby nebyly plněny, kde proti našemu národu den co den páše se největší bezpráví. Kdybychom my měli nějakou moc a sílu jinou, než parlamentní, kdybychom se mohli odhodlati k nějakému kroku a zmařiti silou, jak bychom mohli učiniti tomu přítrž, učiníme to všichni, a v té věci budeme

všickni za jednoho. A když ukazujete na Körbra, co pak máte za to, že nám stoupencům národní strany svobodomyslné záleží něco na ministru Körbrovi (Ať táhne co nejdříve!) naopak mám za to, že v nynější situaci jediná taktika správná se stanoviska českého jest poraziti tohoto ministra (Tak jest!)

To není příležitost při platech učitelských, že se Körber porazí, Vy máte příležitosti dosti na říšské radě, jinde, kde všude jste zastoupeni.

A neviděl jsem, že jste vůbec dali podnět k nějaké nové akci, která by směřovala k poražení ministra toho. A najednou chytáte se těchto učitelských platů. - Proč ? Poněvadž víte, že zákon, když bude přijato, co Vy si přejete, nemůže býti předložen k sankci. (Ale musí býti! Když ho nepředloží Körber, předloží jej někdo jiný!)

To jest něco jiného, jestli se stavíme na stanovisko, že můžeme věc odročiti.

Já tedy mám za to, že naše strana v této otázce vykonává svou povinnost, ne, abyste myslili, k osobám učitelským, ale ke škole, (Tak jest!) poněvadž není pochybnosti, že ten národ, který při dnešním všeobecném světovém rozruchu a vymoženosti technických věd a při všem tom, co zasahá do života, živností a řemesel, nemá postaráno o národní školství, že ten národ jde nazpět. A, velectění pánové, národ náš malý, který jest odkázán jen na sílu ducha svého, ten se musí snažiti, aby v prvé řadě jeho školství bylo povzneseno (Výborně!), a školství může býti povzneseno jen tehdy, když také ti, kdož vykonávají úkol učitelský, jsou spokojeni. Nebojte se, že učitelstvo naše bude se stavěti nad vás, jak se často tu a tam povídá (Posl. Zázvorka: Nebojíme se!) Pan posl. Zázvorka nemá z nikoho strach, ani z kominíka. Ale, velectění pánové, jedná se o věc, která se stala tak často předmětem rokování a námitek ve Vašich schůzích. Mám za to, když my vykonáme tuto povinnost k učitelstvu, aby nebylo nuceno starati se o podmínky své existence, že se spíše může věnovati svému vznešenému úkolu a poměry mezi učitelstvem budou jiné, pak, pánové, nastane nám nový úkol, který také vykonati musíme, t. j. my musíme pracovati k tomu,

aby školství naše národní dostalo se z područí vlády, a také abychom nebyli nuceni čekati. Čekejme s tou úpravou podle Vašich návrhů, ať rozvoj školství zůstane státi. To není možné, t. j. obrácený svět, poněvadž žádný strom neroste od koruny, nýbrž od kořene.

Já mám za to, že, pokud se týče školství, nastávají nám úkoly zcela jiné, že můžeme jako v prohlášení svém trvati na stanovisku, které naše strana s hlediska politického vytkla, v této věci, že můžeme učiniti učitelstvu zadost po právu a spravedlnosti a jak káže humanita, (Výborně, Potlesk. )

Nejv. maršálek zamský: Připomínám, že p. poslanec Kudr po ukončení své řeči odevzdal mně návrh, který se týká změny článku 1. Tato záležitost vlastně přijde k projednání při dotyčném § ve speciální debatě. Jelikož tedy nyní učiněn byl návrh ten, činím dotaz na podporu.

Ich erlaube mir zu bemerken, daß der Herr Abgeordnete über einen Antrag am Schlüsse seiner Rede überreicht hat. welcher dahin lautet, daß der § 1 des Gesetzes lauten soll: "Das im Königreiche Böhmen zum Verbrauche gelangende Bier unterliegt einer Landesauflage von 2 K für 1 Hektoliter. "

Dieser Antrag wird erst in der Spezialdebatte bei § 1 zur Verhandlung gelangen. Nachdem derselbe aber jetzt gesteltt ist, werde ich die Unterstützungsfrage stellen

Žádám pány, kteří podporují návrh p. posl. Kubra, by zdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Nyní přichází k řeči pan posl. Kalina.

Podotýkám, že se ještě přihlásil k slovu a sice pro návrh p. posl. Prášek.

Es hat sich noch der Herr Abgeordnete Prášek zum Worte gemeldet.

Zugleich teile ich dem hohen Hause mit, daß der Herr Abgeordnete Stránecký, welcher noch als Kontra-Redner eingetragen war, Sich des Wortes begeben hat.

Dávám tedy slovo panu poslanci Kalinovi.

Poslanec Kalina: Slavný sněme! Myslím, že sněm král. Českého nestál dávno v takové situaci a v takových kleštích, jako právě v jednání o této sněmu král. Českého vládou vrácené předloze.

Otázka hlasování jest vlastně prohlášením stran rozhodnuta; chápou-li se však všecky strany slova, za tím účelem, aby precisovaly své stanovisko naproti ni, pak také my, stoupenci strany radikálně pokrokové, která tak vřelý zájem má o povznesení školství, která vřele přeje učitelstvu zlepšení poměrů hmotných, která prvá stanovila pevné cesty a cíle k vybudování opravdu národně demokratického, svobodného Školství, chybili bychom, kdybychom zde upřímně a poctivě bez ohledu na pravo a na levo neřekli, co soudíme o této věci.

Postavení naše v této věci posuzovati se musí po dvojí stránce. Strana naše a my, kteří zde jménem jejím zasedáme, v době, kdy jednalo se o otázku uzákonění osnovy zákona o úpravě učitelských, nebyla v tomto sněmu král. Českého zastoupena a nemohla nijakým způsobem na váhu položiti svůj hlas o tom, jakým způsobem předloha uzákoněna býti má.

Jakmile přišli jsme do této sněmovny, byl předložen slav. sněmu již zákon o úhradě, zákon o zemské dani z piva. Zákon tento měl sloužiti jako první krok ku položení základu samostatných financí zemských.

Velectění pánové, my prohlašujeme otevřeně: Byli bychom se při úpravě platů učitelských postavili naprosto proti tomu, aby byla bývala oddálena jakýmkoli způsobem sankce učitelských platů. Jest zbytečno, mluvíme-li o tom, kdo, velectění pánové, má náklad na školství zaplatiti; dnes již, kdy máme daň na krku, musíme mluviti o tom, zdali neměl se sněm král. Českého odhodlati již tenkráte k tomu, aby byl otázku školskou rozhodl takovým způsobem, aby nebylo bývalo musilo k té nepopulární, učitelstvem samotným zavržené a poplatnictvem s odporem přijaté dani z piva dojíti.

Bylo dosti času k tomu, aby byla bývala otázka školská, zejména úhrada nákladu školského uzákonila a uplatnila se takovým způsobem, jak ji, velectění pánové, mohl sněm skutečně v dobách dřívějších provésti, a věřte pánové, daleko spíše, kdybychom zde byli bývali seděli, bez ohledu na to, zdali jest populární čili nic, zvedli bychom ruce pro to, aby po případě zvýšením zemské přirážky stalo se zadost spravedlivým požadavkům učitelstva, když přece na druhé straně vidíme, že nikde nečiní se proti tomu námitky, jestliže jiní lidé, kteří státu a národu konají služby, jsou ze stejných kapes vydržováni.

My jsme přišli do sněmu král. Českého, když zákon o úpravě platů byl již přijat, a zbývalo jen zaujati stanovisko k tomu, jakým způsobem mají býti opatřeny dostatečné prostředky k tomu, aby došel náklad potřebný k tomu cíli úhrady.

Mám i dnes jako venkovský poslanec za to, že sedláci, tento střední rolnický stav, zaplatí na té dani z piva po mém názoru, více než na přirážkách. (Odpor ve středu. )

Snad někde v severních Čechách neb severovýchodních, bylo by tomu jinak. U nás však, vyslovuji to z plného vlastního přesvědčení.

Přišla předloha o dávce pivní do sněmu a my byli postaveni před rozhodnutí o tom, máme-li se pro daň rozhodnouti čili nic.

A věřte, pánové, že tenkrát skutečně nemajíce záruky, že také bude vyhověno tomu, co bylo slibováno, totiž že se dostane na druhé straně lidu, který jest zde přidržen podle našeho názoru zcela spravedlivě k úhradě nákladu na školství, také spravedlivého zastoupení ve sněmu království Českého.

Dnes vidíme, že k rozšíření volebního práva dosud nedošlo, a také po mém názoru v dohledné době, tak jak by mělo spravedlivě býti, ani nedojde, a my z toho důvodu rozpakovali jsme se pro předlohu hlasovati.

Na újmu svého poctivého přesvědčení zvedli jsme na konec ruce pro tuto daň z piva, zvedli jsme na konec ruce pro modifikaci, na které se berní komise byla usnesla, ačkoliv, pánové, byli jsme tenkráte v důvodných obavách o tom, zdali by nebylo bývalo správnějším a prozíravějším, abychom byli tenkráte uzákonili daň z piva jako samostatnou daň zemskou, jako základ k sanování zemských financí tak a v té výši, jak předloha byla podána.

A já, velectění pánové, uvádím, že v protokolu z 18. sezení, na str. 978 jest z mé strany aspoň důkaz pro věčnou paměť o tom, že jsem tenkráte při debatě rozpočtové vyslovil pochybnosti o tom, zdali se nestala velká chyba se strany celého sněmu tím, že jsme nepřistoupili na to, co nám předlohou tehdejší bylo navrhováno a co všecky strany, když sem přišly, uznávaly.

Ten obrat v berní komisi, který najednou nastal z popudu a vedení národní strany svobodomyslné, naplnil nás již tehda obavami, že bude kamenem úrazu platů učitelských.

My jsme nerozhodovali, neboť Vy jste nás vyloučili ze všech komisí, ačkoli jsme se k práci hlásili (posl. Dr. Brzorád: "To není pravda, vždyť Vy sám jste v komisi, jak to můžete říci!")

Ano, já jsem, pane doktore, v takové komisi, která možná během tohoto zasedáni se ani nesejde, ale v těch komisích, kde se jedná o těchto otázkách, které takové důsledky mají naproti poplatnictvu v politických státoprávních národohospodářských otázkách, týkajících se veškerého obyvatelstva království Českého, v těch také nejsme zastoupeni. (Posl. Dr. Brzorád: "Jste v nich zastoupeni! )

My také, pane doktore, nediktujeme, my jen vyslovujeme a konstatujeme proste faktum a máme právo na zastoupení. (Posl. Dr. Brzorád: Konstatuji nepravdu toho, že jste všady vyloučeni ze všech komisí!")

Pane doktore, račte býti tak laskav a neračte mne vyrušovati, já mluvím stále klidně a na nikoho neútočím! (Posl. Dr. Brzorád: "Já pouze konstatuji pravdu!")

Já naproti tomu konstatuji, že mám jako člen tohoto slavného sněmu právo, abych kritisoval jednání komisí a abych vyslovil jménem politické strany své přesvědčení o tom, že nám má býti popřáno, bychom v komisích pracovati mohli. Z komisí, ve kterých se o to jednalo, jsme byli vyloučeni, ač jsme se hlásili a prosili, byste nás některého pustili do školské komise.

Nemůže zde býti řeči o tom, že bychom nechtěli pracovati, ale o vyloučení zde může býti řeči. Když byla v komisi berní přijata ona změna, že se zvýšiti má zemská dávka z 1 koruny 40 hal. na 2 koruny, pak očekávali isme odůvodnění tohoto stanoviska berní komise a zde, pánové, jménem Vaší strany povstal pan Dr. Kramář, jeden z hlavních kapacit národohospodářských a finančních, který rozvinul zde celý obraz sanování zemských financí a vybudování úplně nového systému samostatného zemského zdaňování.

Pan Dr. Kramář rozvinul obraz; na takový svůdný způsob, že nikdo jsme se nemohli ubrániti dojmu, řekl bych, síly a velikosti této myšlenky tím více, když pan Dr. Kramář jménem tak velké politické strany a zejména jako jeden z vůdců českých poslanců na radě říšské, prohlásil, že musíme býti pevni a neústupní a když vzpoměli jsme si na to, že Dr. Herold, výmluvný Váš Demosthenes, prohlásil zde v rozpočtové debatě, že není radikálem, ale že bude první, který bude pracovati k tomu. jestliže vláda do 1. ledna 1903 nepředloží k sankci tento zákon, by uvažovalo se o tom, aby země od tohoto dne odepřela platy na školy.

Račte uvážiti situaci; každá malá strana, která zde zasedá, když slyší, že vedoucí strana takovými prostředky hrozí vládě a takové prostředky vystavuje zde před tváři celého národa, nemohla se právě jako my ubrániti dojmu a radostnému přesvědčení, že nastal konečně okamžik, Že strana tato chce za každou cenu vynutiti schválení dávky z piva tak, jak ji navrhovala.

Ale od té doby nastal ovšem velký obrat. Pan Dr. Kramář nebyl zde snad tenkráte, aneb dobře si toho ani nepovšiml v protokole, když v rozpočtové debatě vyslovil jsem svou pochybnost, a, pánové, tehdejší má předzvěst byla úplně pravdivou.

Vláda učinila tuto daň předmětem politického čachru. Velectění pánové, v jaké my stojíme situaci - a v té příčině bez rozdílu jsme si jedni druhým rovni. Pánové, já jsem člověk, který vidí tu bídu, jaká jest na malých obcích mezi učitelstvem, já vím to, co Vy víte a o čem pravíte, že jest Vám dobře známo, vím, jak tisíce lidí čekají jako na smilování boží, aby se jim stalo po právu, aby dostal dělník za práci svou spravedlivou mzdu. Vidím ty vzpínající se ruce těch ubohých matek a dětí, které volají k nám: Pomozte nám! (Dr. Brzorád volá: Hlasujte pro 2 koruny!). Pane doktore, já nebudu hlasovati pro dvě koruny. Ale, pane doktore, myslili-li jste to upřímně s platy, nebylo potřebí na úhradu těchto platů tehdy 2 koruny, jestliže, pánové, jednalo se o to, aby platy byly upraveny, měli jsme opatřiti úhrady zatím na tyto platy samostatnou zemskou daní. Otázku dalšího sanování zemských financí měli jsme učiniti tenkráte zcela nezávislou od této otázky. (Hlas: Teď my získáme 30 haléřů!) Za těch 30 haléřů prodáváme pro budoucnost své pevné přesvědčení o právu k vypisování berní, o státoprávním postavení sněmu a národa českého. Na takový kompromis, při němž dává se vládě právo odkupu, nemohu nijakým způsobem přistoupiti (Hlas: Neslyšel jste prohlášeni?) Včera jsem četl v "Národních listech", že sněm skonči protestem. A tam, pánové, to stojí: "Co ty protesty?" Takové protesty jsou papírové protesty, ať jsou v novinách anebo na sněmu. Naše protesty, p. doktore, až my zde budeme seděti ve váze, kterou Vy máte (Dr. Brzorád volá: Budete dělat zázraky), zázraky ne, Vy jste je slíbili! Račte nechati volnost slova, vždyť máte volnost toho, abyste novým řečníkem věc potírali. Ale neračte mě vyrušovati v řeči, uvádět mě v rozhořčení, abychom nedošli ku kontroversím, kterých já nevyvolávám.

Velectění pánové! Předloha tehdejší stala se zasažením vlády předmětem politického čachru. Jest to skutečně ubohé a skandálem kulturním, že předmětem tohoto čachru vlády má býti existence


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP