Sobota 5. května 1900

rozpočtu navrženého tak i dodatečných návrhů úvěrních, které následkem svých návrhů a dodatečných požadavků úvěrních uznává za potřebné a žádoucí, ku výplatě poukázati.

Druhý tento prostředek se rozpočtové komissi zdál býti výhodnější a proto rozpočtová komise hned z předu proti tomu se byla vyslovila, abychom se obmezili na pouhé prodloužení provisoria, které, pakli se nemýlím, jest platné až do 30. června tohoto roku a prostě zastavili schválení rozpočtu na rok 1900. až do znovusejití se sněmu a znovuzahájení činnosti naší. To by znamenalo zastaviti, jak jsem již pravil, přirozený a zdravý vývoj a postup veškerých našich poměrů, jak národohospodářských, kulturních; tak i přirozený postup by byl zastaven, stala by se chyba, která by v zápětí měla následky namnoze škodlivé.

Rozpočtová komise v uvážení těchto všech poměrů hleděla najíti cestu, kterouž by, aniž by právomocnosti slavného sněmu bylo zadáno, mohlo býti učiněno opatření, kterým by právo i udržení správy a řádu finančního, zejména co se týká práva k výplatě jednotlivých položek, přeneseno bylo do rukou sbboru, který vychází ze zemského sněmu a který skutečně - a jest to mou povinností v tomto okamžiku prohlásiti, - následkem složení svého, následkem své práce, následkem svého přesvědčeni a následkem tak mnohých skutků, kterými byl prokázal, jak živého zájmu chová pro naše poměry životní, a jaké má porozumění pro naše životní požadavky, plné záruky správného splnění úkolů svých poskytuje, to jest do rukou zemského výboru, který, jak pravím a tu zejména lze stopovati činnost jeho v jednání rozpočtové komise - vtom ohledu bude nositelem plné naší důvěry, a kterému ponechati se vší důvěrou můžeme všechna ta opatření, která bychom sami učiniti mohli konečným schválením návrhu rozpočtové komise o celistvém rozpočtu země

Přišli jsme k tomu přesvědčení, že, aniž bychom zadali právomocnosti zemského sněmu, kterou si vyhražujeme a kterou chceme tím způsobem obhájiti, že rozhodně z tohoto místa jménem rozpočtové komise prohlásiti musím, že trváme na tom, aby sněmu byla dána možnost, aby ještě během tohoto roku mohl projednati rozpočet a schváliti rozpočet usnesením plenárním, jest možno přenesením právomocnosti výplaty položek v rozpočtu i dodatečných úvěrů obsažených, zemským výborem navržených, mnohým nepřístojnostem i skutečnému nebezpečí, které z toho odročení sněmu nám hrozí, odpomoci.

Tímto způsobem možno některé položky, které spadají co do splatnosti úvěru do tohoto roku, a dalším návrhem, aby platnost návrhů, které si dovoluji jménem rozpočtové komise zde tlumočiti, trvala do konce října tohoto roku, a mám za to, že sněmu jest dána možnost vtom ohledu zachovati si právomocnost ke konečnému schválení návrhů rozpočtové komise, která by pak ještě roku toho sněmu podala zprávu.

Ale právě v této přenesené působnosti a moci může zemský výbor za poměrů, ve kterých žijeme, kde by nezbývalo nic jiného než prodloužiti to provisorium, které bez toho od sněmu toho roku bylo dvakrát prodlouženo a které drží se stále jenom číslic, které loňského roku měly platiti, spůsob, který by se nesrovnával s právem a právomocnosti naší, úplně setkati se se zdarem v příčině dalšího udržování řádu správního a zejména řádu finančního v příčině výplaty jednotlivých obnosů.

Pod tlakem těchto poměrů - my víme, pod jakým tlakem podobná usnesení se činí - proti kterému musíme se ohraditi, povoláni jsme pozvednouti hlasů svých a říci, že takovým způsobem se stále nutné práce zatlačují do pozadí, a k hájení našich zájmů namnoze nejposvátnějších nezbývá nic jiného, než abychom k uhájení dalších škod činili návrh, který před několika dny byl tiskem rozdán, a abyste se ráčili usnésti, aby dosavadní zemská přirážka 55 proc, to jest 55 haléřů z koruny nadále vybírána býti směla. V tom ohledu nestává rozdílu s návrhem z výb., poněvadž návrh zem výb. nese se k tomu, aby dosavadní zemská přirážka byla zachována na dále. Jest to úplně v souhlasu s návrh m. zemsk. výb., když navrhuje, by dosavadní přirážka zemská do konce října směla býti vybírána.

Další návrh jest, jak jsem již dříve podotkl, dalekosáhý, ač úplně uznávám, že jest to snad jakýsi nový spůsob vy-

řízení rozpočtu, kterého se však nelekáme z toho důvodu, poněvadž víme, do jakých rukou skládáme tuto právomocnost.

Tento návrh zní:

Zemský výbor se zmocňuje, aby vydání, jež v rozpočtu zemském předložen jím sněmu pro rok 1900 a v předlohách jeho o dodatečných požadavcích úvěrních stanovena jsou a až do konce října vypadají, hradil v mezích tohoto rozpočtu a těchto předloh úvěrových proti dodatečnému súčtování.

V  tomto návrhu jsou dva směry obsaženy: Nejprve dáti zemskému výboru možnosť k výplatě průběhem toho roku veškerých položek, které jsou obsaženy jak v rozpočtu tak i v dodatečných úvěrech, a ty jsou na mnoze velice důležité, poněvadž průběhem jednání sněmovního a jednání rozpočtové komise povstaly různé náhledy, tužby a přání, které vyžadují dobrého zdání zemsk. výboru, který v mnohých případech musí uznati oprávněnost mnohých přání, a v mnohých případech vystupovati se samostatnými návrhy budgeterními.

V  tomto splnomocnění zemského výboru jsou i obsaženy poukazy k rychlejší výplatě veškerých obnosů a potřeb, které s těmito dodatečnými úvěry celým rozpočtem se vyslovují. Do toho splnomocnění přináleží i provedení dalších usnesení, která se stala v rozpočtové komisi, i dalších návrhů, na kterých zemský výbor se usnesl k systemisování jistých míst, k regulování platů a podobně, tak že až do konce měsíce října splnomocnění přechází za zemský výbor, kterýž by při opětném sejiti sněmu zprávu svoji jak rozpočtové komisi, tak zemskému výboru odevzdati musil a jest to jediný prostředek, abychom ten chod a řád nemuseli zastávati, tím přestane prodloužení provisoria, jak bylo námi v měsíci březnu ustanoveno.

Konečně třetí návrh nesl se k tomu, aby zemskému výboru byla dána další právomocnost pro případ potřeby, ovšem to jest asi podmínečný návrh, to jest pro případ nejnutnější potřeby, poněvadž nevíme, zdali živelními nehodami aneb jinými poměry by nemohla nastati jakási nová potřeba, jejížto uhražení není v rozpočtu předvídáno a pro kterýž případ

obyčejně také bylo předvídáno při usnesení slavného sněmu v dřívějších letech, že se zemskému výboru dává ta možnost a to splnomocnění uzavříti zápůjčku ku krytí právě podobných nepředvídaných potřeb a výdajů, a v tom ohledu dovolujeme si činiti návrh, aby zemskému výboru byla dána ta možnost a to splnomocnění do 6 milionů. K uzavříti takovou po řebnou zápůjčku Zemský výbor činí ve svém rozpočtu návrh toliko na 4, 500 000 K.

Jelikož bývá zvykem, že při projednávání rozpočtové komise a to následkem návrhů jednotlivých odborných komisí rozpočet stále se zvýšuje - a není to jaksi plýtvání prostředky zemskými, jest to přirozený postup a vývoj, na př. komise pro veřejné práce konečně na základě svých prací se vytasí s jistým návrhem, kterýž zvyšuje rozpočet o tolik a tolik tisíc, kteréhož třeba jest ku znovuzřízení drah Obyčejně bývá poměr takový, že se rozpočet zvýšuje o 600-700 tisíc proti původnímu návrhu zemského výboru. Tak pro krytí nepředvídaných potřeb hledíme zvýšiti návrh zemského výboru v příčině zápůjčky o 1, 500. 000, což se rovná dosavadnímu průměru zvýšeného rozpočtu zemského na základě projednávání prací odbornými komisemi a oddáváme se oprávněné naději, že letošního roku nebude třeba vzíti k tomu útočiště, ale poněvadž dosavadní zvýšení rozpočtové komise celého rozpočtu svou vlastni prací a na základě návrhu dodatečného se strany zemského výboru obnáší přibližně pouze 300. 000, nevím ovšem, jaké druhé odborné komise, jako komise pro veřejné práce ještě učiní návrhy, slyším však, že letošního roku v tom ohledu nebude tak značná potřeba, takže sotva překročíme dosavadní potřebu.

Těmito návrhy hledíme tomuto nebezpečí, které by nastalo odročením zemského sněmu, aniž by jakési opatření byl učinil v příčině dalšího splnomocnění zemského výboru, odpomoci, a v zájmu veškerého poplatníctva a rolnictva tohoto království, dovoluji si k Vám vznésti tu uctivou prosbu, byste ráčili schváliti tyto návrhů, o kterýchž jsme přesvědčeni, že přispějí k pojištění dalšího vývoje našich poměrů, a že odčiní snad onu chybu, která se stane podle pevného našeho přesvědčení tím, že sněmu zemskému se nedává dosti času, aby svým úkolům vyhověl.

Kdo má zájem pro naše potřeby, musí řici, že první prostředek jest, aby poslancům a zástupcům národův byla dána možnost a čas, by také mohli hájiti požadavky jednotlivých vrstev lidu, které zastupují, jediné ten, kterýž nemá zájmů a nezná poměrů, může se vyšinouti k oné výši skutečně lehkovážného posuzování, (Výborně) a může říci, že právě tak jako komise jednotlivých jiných zemí a královstvích, že tak i komise rozpočtová a sněm království Českého mohla dokonati dílo zde na půdě tohoto sněmu, jen ten, kdo nezná poměrů, může něco podobného tvrditi.

Poukazuji k tomu, že obyčejně jest to malichernosť, ale uvádím to, abych dotvrdil své tvrzení, - rozpočtová komise vyžaduje času a schůzí až i počtem 30 k dokončení tohoto svého díla

Letošního roku, ačkoli by nám scházelo pouze nepatrně času a vláda na to byla upozorněna, že by bylo možno dokončiti dílo, a že komise konala již čtrnácte schůzí, byli bychom s to provésti mnohem více, než v dřívější době. Nepravím to, abych se ohradil proti výtce, která by se mohla pronésti proti jednotlivým komisím z nečinnosti, já pravím, že my sami přispěli jsme k tomu, aby se práce konala správně a rychle. Stalo se oboje, ač přetrhnuta jest niť naší práce, to není naší vinou, hlavní naší povinností jest, bdíti nad ochranou našich zájmů kulturních, národohospodářských a národnostních.

Dovoluji sobě jménem rozpočtové komise a sice na základě jednomyslného usnesení, kteréž se v tom ohledu v rozpočtové komisi stalo, navrhnouti ony zásady, kteréž jsem si dovolil zde přednésti. , Výborně´ Hlučný potlesk. Řečníku se gratuluje. )

Návrhy jsou následující: Slavný sněme račiž se usnésti:

I.   Vybírání 55pct. zemské přirážky prodlužuje se do konce října

II.   Zemský výbor se zmocňuje, aby vydání, jež v rozpočtu zemském předlo-

ženém jím sněmu pro rok 1900 a v předlohách jeho o dodatečných požadavcích úvěrních stanovena jsou, a až do konce října vypadají, hradil v mezích tohoto rozpočtu a těchto předloh úvěrových proti dodatečnému súčtování.

III. Zemský výbor se zmocňuje, aby pro případ, že by úhrada nestačila, za příčinou vyrovnání učinil u některého tuzemského ústavu peněžního výpůjčku až do nejvyšší sumy 6 milionů korun.

In Folge der bevorstehenden Vertagung des Landtages ist die Erledigung des Landesvoranschlages der Budgetkommission unmöglich geworden. Um nunmehr zur Sicherung der Landesverwaltung und Kassagebahrung die nothwendigsten budgetären Maßnahmen zu treffen, stellt die Budgetkommission auf Grund ihrer am 27. April 1900 gefaßten Beschlüsse folgende Anträge:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

I   Die Verlängerung der Einhebung einer 55p3t. Landesumlage wird bis Ende Okt. festgefetzt.

II   Der Landesausschuß wird ermächtigt, die in dem von ihm pro 1900 dem Landtage vorgelegten Landesvorans hlag und in den Nachtragscreditvorlagen desselben vorgesehenen und für die Zeit bis Ende Oktober entfallenden Ausgaben im Rahmen dieses Voranschlages und dieser Creditvorlagen gegen nachträgliche Verrechnung zu bestreiten.

III. Der Landesausschuss wird ermächtigt, zur Ausgleichung einer eventuellen unzureichenden Bedeckung bei einem inländischen Geldinstitute ein Darlehen bis zum Höchstbetrage von 6 Millionen Kronen aufzunehmen.

Nejvyšší maršálek zemský: Dovoluji sobě ohlásiti, že se přihlásili k tomuto předmětu řečníci:

Ich erlaube mir mitzutheilen, dass sich zu diesem Gegenstande Redner gemeldet haben.

"Contra" ist kein Redner gemeldet.

Contra nění žádný rečník zapsán

"Pro" die Herren Abgeordn. Dr. Karl Schücker, Gebler, p. posl. dr. Engel, Abg. prof. Dr. Fourmer a páni posl. dr. Baxa a Prášek.

Ich ertheile das Wort dem Herrn Abg.

Dr. Karl Schücker.

Abg. Dr. Karl Schücker: Im Namen meiner Parteigenossen habe ich folgende Erklärung abzugeben:

Wir bedauern, dass durch unfruchtbare Debatten über Streitfragen, deren immer wiederkehrende Erörterung neue Gesichtspunkte doch unmöglich bieten kann, die dem Landtage für feine Thatigkeit zugemessene Zeit vergeudet worden ist.

Wir bedauern insbesondere, dass nicht einmal die Anträge bezüglich der unabweislichen und dringend nothwendigen Verbesserung der materiellen Lage des Lehrerstandes eine befriedigende Losung gefunden haben (Rufe: Sehr richtig!).

Wir wissen uns frei von Schuld an diesen Vorgängen, da wir uns gegenüber all den unfruchtbaren Debatten die größte Zu-rückhaltung auferlegt und uns selbst gegenüber unberechtigten und maßlosen Angriffen mit wahrer Selbstverlängung je er Abwehr enthalten haben (Rufe: So ist es! Sehr richtig!

Die Verantwortung für die vollständige Erfolglosigkeit der gegenwärtigen Landtagssession haben einzig und allein unsere czechischen und feudalen Gegner zu tragen, welche nicht unterlassen konnten, durch Ausrollen der alten Streitfragen neue Erregung und Zwietracht aus diesem Hause in die Bevölkerung zu tragen Ruf: Sehr richtig!).

Der Verlaus der Verhandlungen in der gegenwärtigen Landtagssession hat uns in der Ueberzeugung bestärkt, dass nur die Durchführung! der nationalen Abgrenzung der Bezirke und Gemeinden, verbunden mit

gleichzeitiger vollständiger Trennung der Verwaltung aus autonomem und auch staatlichem Gebiete, unter Staffung zweier streng nach Nationalitäten geschiedenen Beamten körper im ruhigen Nebeneinanderleben der beiden dieses Land bewohnendenVolksstämme herzustellen vermag.

Nur unter dieser Verwahrung werden wir dem vorliegenden Annage aus die nothgedrungene Bewilligung der Mittel zum Weiterführung des Landeshaushaltes zustimmen. (Lebhafter Beifall links. ).

Oberstlandmarschall: Es gelangt nunmehr zum Worte der Herr Abg. Gebler.

Abg. Gebler: Ich erlaube mir für meint Person folgende Erklärung abzugeben:

Nachdem der Landesausschuss auch unter anderem für die Unterbringung der Berichterstatter der einzelnen Zeitungen zu sorgen hat, nachdem es aber sehr häufig geschieht, dass namentlich die Journale jüdischer Provenienz nicht nur die wichtigsten Erörterungen im hohen Landtage tendenziös entstellt bringen, ja sogar in den Berichten über die Haussitzungen die Abgeordneten beschimpfen, wie dies z B. die jüdische Zeitung "Prager Tagblatt" in ihrer heutigen Nummer anläßlich der Erwähnung meiner gestrigen Rede gethan hat, so stelle ich folgenden Resolutionsantrag:

Se. Durchlaucht der Herr Oberstlandmarschall als Vorsitzender des Landesausschußes wird ersucht, er möge die die Journalistenloge frequentirenden Berichterstatter aufmerksam machen, dass sie wichtige Erörterungen in ihren Berichten über die Sitzungen des Landtages wahrheitsgetreu und ohne hämische Angriffe an die Abgeordneten zu bringen haben, oder aber werden Zuwiderhandelnde ans der Journalistenloge des Landtages ausgewiesen werden (Posl.

Březnovsky volá: Abcúk Katz!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přichází nyní k řeči p. posl. Dr. Engel.

Posl dr. Engel: " Slavný sněme! Mínil jsem, že mi bude možná skutečně obmeziti se na to, co bylo usnesením klubu, jemuž mám česť náležeti, totiž dáti jen krátké prohlášeni, týkající se návrhu, o němž zrovna jednáme, aby se alespoň ještě umožnilo vyříditi ostatní body dnešního denního pořádku.

První p. řečník však dotkl se jiných okolností, které nemohou zůstati bez odpovědi, a já pak na vhodném místě také tuto odpověď dovolím si dáti.

Druhý p. řečník podobně jako v Shakespearských dramatech postaral se o veselou náladu. Než, to jest jeho věcí. Ale já, maje se dotknouti vyvolané tím otázky, přece bych poukázal k tomu že s resolucí, jaká jest navržena, souhlasiti nemůžeme, neboť třeba i leckdy také nám není právě milým způsob referování v některých listech, přece pokládáme veřejný tisk za instituci tak důležitou a celkem tak blahodárnou, že daleko menší může přinésti škodu takovými malými snad východky, na které si p. posl. Gebler stěžoval, než jaký je prospěch, který poskytuje veřejnosti a každé velké myšlénce, že vše, o čem se pojednává, stává se obecným majetkem, stává se záležitostí, která mívá vliv mnohdy na veřejné mínění celého světa.

Myslím tedy, že nebude mně odpíráno aspoň mými pp. kollegy, prohlásím-li, že nebudeme resoluci p. posl. Geblera podporovati, aniž pro ni hlasovati.

Abych se nyní vrátil k věci, velectění pánové, tedy fakticky vlastně dnes stojíme před jakýmsi třetím provisoriem.

To jest myslím unikum nejen v našich poměrech, nýbrž unikum v poměrech všech sněmů a všech parlamentů celého světa vůbec. Ptáme se, na koho padá vina ? Lituji velice, že pan poslanec Schůcker jakožto první řečník učinil pokus tuto vinu svaliti na nás a na vysocectěný klub velkostatkářský. Já pri tom hned také připomínám, že stejné mínění projevili pánové z klubu pokrokového již dříve v odpovědi, které se mi dostalo na žádost, aby s námi pokusili se o prodloužení zasedání tohoto sněmu. Tam tedy i z jiné strany, nežli ku které první pan řečník náleží, poukázáno k tomu, že jsme plýtvali časem. Ale, velectění pánové, tato námitka jest nesmírně lichá, neboť jest přece známo, že nemůže sněm pracovati dříve, nežli komise vykonaly to, co jim bylo přiděleno, a jest to ostatně veřejným tajemstvím, že Jeho Jasnost nejvyšší pan maršálek zemský, často byl na rozpacích, co má dáti na denní pořádek sněmu, a že jen pro vyplněni času docházelo k prvnímu čtění některých návrhů. To jest přirozená věc, že dříve musí býti hotovy komise se svou prací, nežli se může přikročiti v plném sněmu k nějaké plodné činnosti. Když ale se řeklo, že páni s druhé strany ukládali si velkou reservu (Veselost), tu přece každý, kdo věc sledoval, musí uznati, že tomu tak nebylo, neboť nejsme to my, kteří jsme zavedli praksi, aby se při prvním čtení takové debaty vedly, jako právě s oné strany se dělo.

Tu výtku tedy s rozhodností odmítáme a já připojuji jen upřímné politování, že páni tehdáž nepřistoupili k součinnosti ve smyslu návrhu, který jsem měl čestpodati s Jeho Excellencí hr. Buqueyem a jímž měla vláda býti vyzvána, aby umožnila ještě další zasedání sněmu království českého.

Velectění pánové, není tomu příliš dávno, co jsme četli, že Jeho Jasnost pan nejvyšší maršálek a jiní předsedové sněmů, zemští hejtmanové a t. d., odebrali se do Vídně, aby tam vyjednávali s vládou o nějaké úpravě doby, ve které by nejvhodněji sněmy vůbec mohly zasedati tak, aby na druhé straně rušivě nezasahovalo takové zasedání do oprávněných zájmů celých velkých a důležitých vrstev jak našeho, tak i jiných národů. Zejména mám tu na zřeteli naše rolnictvo i rolnictvo jiných zemí. Proč, pánové, nebylo zasedání v lednu, aneb v únoru, ptám se, proč právě se ustanoví zasedání na takovou dobu, kde, jestliže snad letos Škoda jest poněkud menší, příčina neleží v úmyslu vlády, nýbrž v tom, že byla nepříznivá pohoda.

Avšak, velectění pánové, to jest věc jen nahodilá, a zajisté každý příslušník stavu rolnického bude souhlasiti, když řeknu, že ukládá se mu tímto způsobem největší obět, když se žáda, aby zástupcové rolničtí zde ve sněmu zasedali v době nejpilnější práce hospodářské.

Při dobré vůli, velect. pánové, by se dala najíti vhodná chvíle nejen pro svolání sněmu král. Českého, ale i náležitá doba, aby sněmu bylo umožněno naléhavé práce - a nemám tu na mysli snad jen práce politické, nýbrž práce národohospodářské a jiné četné zájmy celých důležitých stavů - projednati a ukončiti.

V jediném proto i souhlasím s prvým panem řečníkem, totiž, že lituji toho nesmírně, že čas nám brání, abychom alespoň nějakého positivního kroku učinili v palčivé otázce platů učitelských. V tom ohledu zajisté také na nás nepadá žádná vina a debatami, které ve sněmu byly uvedeny, neubíralo ale právě naopak přidávalo se času komisi školské i rozpočtové, aby mohly pracovati. Tyto komise jsou také již hotovy, ale, pánové, sněm král. českého nemá více volné chvíle, aby alespoň maličkou nápravu v této důležité věci učinil.

Velect. pánové, řekl jsem dříve, že

toho lituji, že poslancové národa německého v této naší vlasti nepřidali se k návrhu, jejž společně se zástupci velkostatku jsme učinili Je to jejich věcí. Ale způsob, jakým odpověděli na naši žádost, nemohu prohlásiti za správný a spravedlivý (Tak jest. Výborně) (Posl. Adámek. Ale také ne slušný. ) Leč dnes nebudiž zde již konána kritika, já se k pánům obracím ještě s jednou prosbou aby také oni naléhali na to, by sněm tento byl svolán opět co nejdříve a bylo mu skutečně popřáno času k vyřízení jeho záležitostí Co se týče návrhu samého, jak nám byl předložen, arciť nezbývá, nežli hlasovati pro něj, a to z důvodu toho, že jest žádoucno, abychom měli alespoň nějaký právní podklad pro další jednání našeho zemského výboru v ohledu nejen finančním, ale také v ohledu celé řady jiných určitých předmětů. A tu obracím se s nejsnažnější žádostí také k slavnému zemskému výboru, aby, když již sněmu samému nebylo možno dovésti věci k určitým rozhodnutím, vzal laskavě co nejmožnější ohledy na usnesení různých komisí. Neučiní tím, velect. pánové, zajisté nic, co by mohlo býti tak snadno desavuováno, poněvadž, jak víme, náleží k zjevům jen řídkým, aby, když komise jednohlasně náhled svůj projeví, snad sněm pak to zvrátil. Tedy prosím, aby v tomto výminečném stavu, ve kterém se dnes nalézáme, zemský výbor přihlížel alespoň k jednomyslným usnesením komisí tak, jako by tato usnesení se stala ve sněmě samém Zejména prosím, aby se k tomu mělo zření v takových záležitostech, které potřebují předběžného šetření a příprav pro budoucí sněmování.

Jedno ještě přání, myslím, že jest potřeba pronésti, ač podle zkušenosti, bohužel, nelze vyvarovati se obavy, že opět bude pronešeno k hluchým uším.

Vůči neblahému stavu zemských financí, vůči těm naléhavým potřebám, jež mají nahrazeny býti z prostředků zemských, nechať konečně také vláda přihlédne ku své povinnosti, že zemi, jež státu tak veliké dávky odvádí, rovněž umožniti má, aby konala, co ji náleží.

Je známo, že komise rozpočtová usnesla se na některých věcech, které potřebují vládního schválení. To nejsou záležitosti politické, to nejsou záležitosti týkající se snad jen jednoho kmene této země, nýbrž věci zájmu a dobra obecního, a já dovoluji si pronésti naději, že za takých okolností snad bude možná součinnost i s našimi krajany jazyka německého. Vláda musí uznati, že nemůže to jíti dále s přirážkovým hospodářstvím zemským (Tak jest. ), že nemůžeme pokračovati na cestě zadlužování (Výborně), nýbrž že musí býti hledáno prostředků jiných.

Prostředky ty jsou naznačeny naší rozpočtovou komisí a já končím appellem též k zástupci vlády, aby se o to postaral, by našemu spravedlivému nároku skutečně bylo i vyhověno. (Výborně! Hlučný potlesk. )

Oberstlandmarschall: Ich erlaube mir mitzutheilen, dass Herr Abg. Wolf sich gegen die Commissionsanträge zum Worte gemeldet hat.

Nachdem jetzt ein Redner für die Commissionsanträge gesprochen hat, so gelangt nunmehr der nächste gegen die Commissionsanträge eingetragene Redner zum Worte.

Ich ertheile das Wort dem Herrn Abg. Wolf.

Abg. Wolf: Hohes Haus! Ich habe mir zu einer ganz kurzen Ausführung das Wort erbeten. Ich verweise auf die bereits zu Beginn dieser Session von uns abgegebene Erklärung, als uns das erste Budget-Provisorium vorlag.

Wir protestirten damals gegen die Provisorien-Misswirtschaft, welche das erste Recht eines parlamentarischen Körpers, nämlich das Recht der Budget-Bewilligung illusorisch, macht.

Ich habe damals gesagt: "Wir werden mit Budget Provisorien gefüttert - Sie erinnern sich wohl daran - und - ich bitte aber nicht gleich wieder aus dem hohen Häuschen zu gerathen - dass ich damals von der Provisorien-Misswirtschaft im Reichsrathe und von der Provisorien-Misswirtschaft im Landtage dieser Proviz sprach. Wir haben uns damals gegen diese ProvisorienMisswirtschaft gewehrt. Man füttert uns aber weiter mit Provisorien. Die Provisorien wachsen uns schon aus dem Halse heraus und wir sollen nun ein Provisorium bis beinahe Ende dieses Jahres bewilligen.

Ich behaupte, wenn dieser Landtag wirklich seine erste und hauptsächlichste Pflicht richtig erfasst hätte, so hätte das Budget zweifellos in der uns zur Verfügung stehenden Zeit erledigt werden können, und wir brauchten nicht heute abermals mit der Provisorium-Misswirtschaft anzufangen und wohl oder übel uns mit derselben zu befreunden. Denn, wenn wir radical-nationale Abgeordnete auch gegen das Budget stimmen, so wissen wir doch, dass dem Landesausschusse eine hinlänglich große Majorität zur Verfügung steht, so dass dadurch der Gang der Geschäfte nicht aufgehalten wird. Wir sind nun nicht in der Lage, ein Vertrauensvotum zu geben, noch weniger aber in der Lage, einfach dieser Budgetprovisorien-Misswirtschaft weiter ruhig zuzuschauen.

Ich sage: Der Landtag hätte zweifellos, wenn er seine wirkliche und eigentliche Aufgabe zu würdigen gewusst hätte, dieses Budget erledigen können

Meine geehrten Herren! Ich glaube, man wird es nicht als Eigenlob betrachten, - ich bin nämlich selbst Mitglied der Budgetcommission - wenn ich sage, dass der Budgetausschuss als solcher und sein geehrter Herr Obmann durchaus nicht schuld ist an dieser Verschleppung. Der Budgetausschuss hat zweifellos fleißig gearbeitet, aber es hätte ihm seitens des Hauses, seitens des Plenums mehr Zeit zur Verfügung gestellt werden sollen, das Haus hätte, anstatt die Zeit zu vertrödeln mit Anträgen, wie dem des Herrn Abg. Dr. Šamánek und dem des Herrn Abg. Dr. Pacák, die zur Verfügung stehende Zeit dem Budgetausschuss zum Arbeiten überlassen und andere dringende Fragen, welche ihrer Lösung harien, derselben näher bringen sotten, so die Frage des Kohlenjammers, so die Frage der Lehrernoth Was ist in Bezug auf die Frage des Kohlenjamn ers geschehen? Da ist ein volkswirtschaftlicher Ausschuss eingesetzt worden und der hat in dieser Frage ganze 3 Sitzungen abgehalten.

In der 1. Sitzung wurde der Referent bestellt, in der 2. Sitzung hat dieser das Referat niedergelegt und ist ein neuer Referent gewählt worden und in der heutigen allerletzten und 3. Sitzung des Ausschusses, welcher berühmt zu werden verdient, ist ein Referat erstattet worden, welches für die deutschen Mitglieder des Ausschusses - und ich betone dabei, dass die deutschen Interessen in hervorragendem Maße in Frage kommen, weil ein großer Theil dieser, mit dem Kohlenstrike zusammenhängenden Vorgänge sich in deutschem Gebiete abgespielt hat - für die deutschen Mitglieder so nothdürftig ins Deutsche übertragen worden ist, dass dieselben gar kein klares Bild dessen haben, was die Commission beschlossen hat, und nur soviel für sie zu erkennen war, dass die Regierung neuerdings aufgefordert werden soll, statistisches Material zu sammeln.

Wenn man bei uns in Oesterreich absolut nicht mehr weiter kann, - und ich könnte noch ein drastischeres Sprichwort aus dem deutschen Sprachschatze anwenden - beruft man entweder eine Enquete ein oder man fordert die Regierung auf, statistische Erhebungen zu veranstalten.

Von diesen statistischen Erhebungen hat die Bevölkerung gar nichts, von diesen statistischen Erhebungen können die Arbeiter nicht einen Bissen Brot herunter brechen und werden selbe auch der darniederliegenden, unter dem Kohlenwucher beinahe zusammenbrechenden kleinen und mittleren Industrie nicht aufhelfen können.

In dieser Frage hat sich der Landtag in dieser Session vollständig unfruchtbar und impotent erwiesen, und ebenso unfruchtbar und impotent hat sich - wahrscheinlich in Folge des Umstandes, dass die aristokratische Partei dieses Landes einen großen Einsluss in diesem Ausschusse hatte, - der Schulausschuss erwiesen in Bezug auf die Regelung einer anderen wichtigen Frage, der Lehrergehaltsfrage.

Verehrte Herren! Wir hätten die zur Verfügung stehende Zeit - wir waren ja 6 Wochen, also lange genug beisammen statt sie auf Vollsitzungen zu vergeuden, in denen über des Herrn Dr. Šamánek und Dr. Pacáks Anträge gesprochen und alle möglichen hochpolitischen Fragen in den Bereich der Erörterungen gezogen wurden, anstatt, sage ich, Vollsitzungen zu halten, in den Ausschüssen arbeiten soffen und wären dann im Stande gewesen in Bezug auf die Kohlenfrage und in Bezug auf die Lehrergehalte bereits Beschlüsse zu fassen und die Wünsche der Bevölkerung zu befriedigen; und ich betone, verehrte Herren, dass in Bezug auf die Regelung der Lehrergehalts


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP