Čtvrtek 3. května 1900

netoliko se strany pana zpravodaje, ale také jiných pánů, kteří se debaty súčastnili, nalezla souhlasu a uznáni, přece pokládám za svou povinnost, krátce k některým pochybnostem, které byly v této debatě učiněny, se vrátiti a na pravou míru je uvésti.

Pan poslanec dr. Nitsche a dr. Šamánek ukládali zemskému výboru některé úkoly vzhledem k živnostenským komorám, které zemský výbor vykonávati nemůže.

Zemský výbor nemá pražádnou ingerenci na vnitřní činnost komor, tyto jsou od něho úplně neodvislými a v příčině jejich činnosti při podporování malých živností nemůže zemský výbor nikterak na jich postupování konati rozhodnější vliv.

Co se týká poznámky pana dra Nitsche v příčině podporování pokračovacích škol, prosím, aby bylo vzato na vědomí, kterak zemský výbor při rozdělování těchto dotací pokračuje.

Subvence, které pokračovacim školám se udílejí, rozděluje zemský výbor dle stejných pravidel rok co rok, a sice na základě žádostí a účtů, které jsou předloženy a zemskou účtárnou zkoušeny a také na základě počtu žáků. K rozdělování této dotace jest při zemském výboru zřízeno subkomité, ve kterém zastoupeny jsou všecky strany, a mám čest konstatovati, že dosud ani jediná námitka proti rozdělování subvencí pokračovacím školám v království Českém nebyla učiněna.

A také k žádostem, které byly v čas podány v případech výminečných zemský výbor, ať se jedná o českou nebo německou školu tím způsobem zřetel bráti bude.

Obavy tedy v příčině této projevené, ze by mohlo býti křivděno z ohledů národních, nejsou oprávněny.

Na rozdělováni subvencí obchodních komor zemský výbor žádného opatření činiti nemůže.

Zvláštní nedorozumění vzniklo ve příčině přebytku z dotací 10. 000 zl. a 5. 000 zl. k účelům maloživnostenským. Mluvili o tom pp. poslanci dr. Schreiner a Opitz. Věc ta vypadá zcela jinak. Zemský výbor musí při jednáni o opatření strojů a motorů s vládou vždycky předem svoliti zásadně, že polovici nákladů uhradí sám, a tyto náklady nemohou býti vydány k účelům jiným, musí býti zachovány, aby v tom okamžiku, kdy žádosti definitivně budou vyřízeny, země vždy mohla učiniti zadost své povinnosti a potřebné zálohy vyplatiti. Že jest tolik peněz zadrženo, příčina toho jest, že na definitivní vyřízení takových žádostí dosud nedošlo, zvláště proto, poněvadž velmi nesnadno se zřizují výrobní družstva.

Při této příležitosti se vracím k výtkám, které opětně pan posl. Březnovský v příčině opatřování strojů učinil.

Stroje ty opatřuje technologické museum vídeňské, a mel jsem již příležitost na slavném sněmu prohlásiti, že zemskému výboru v příčině té dosud žádná stížnost podána nebyla, a že, kdyby podána byla, že by byl zemský výbor učinil všechna opatření, která v příčině náležitého vyřízení takových stížností by se odporučuvala.

Pan poslanec Březnovský opakoval, že jisté stroje byly opravovány vídeňským montérem. O tom bylo na slav sněme již opětně mluveno.

Nemíním, že by se snad vady této akce měly zakrývati, ale prosil bych o spravedlivý soud, o objektivné posouzení, aby věc sama tím netrpěla. Připomínám, že usnesení slavného sněmu, které svého času se stalo, aby byl brán zřetel k domácím firmám, zemský výbor, sděliv toto usnesení s vládou, šetřil a pokud mohly býti opatřeny od domácích firem, také byly od nich opatřovány.

Měl jsem příležitost při zahájení této debaty sděliti, že se stala změna v ten rozum, že jedna polovice opatřených strojů patří do vlastnictví země, druhá do vlastnictví státu. Opakuji opětně, jestli odůvodněné stížnosti v příčině opatřování strojů zemskému výboru budou předloženy, že bych byl poslední, který bych je chtěl stopiti a opakuji, že se bude ve věci samé, dojde-li stížnost, díti šetření a zjednána náprava.

Co se pak druhé dotace 5000 zl. týče, mám tu čest upozorniti, že má býti zachována proto, abychom mohli dáti letos větší podporu na návštěvu pařížské výstavy. Kdyby toho nebylo, bylo by možná tuto dotaci vyčerpati, ale my jsme různými podřízenými úkoly dotaci vyčerpati nechtěli, abychom mohli co největší podporu pro tento důležitý účel zachovati, aby co možná nejvíce odborně vzdělaných řemeslníku mohlo býti vysláno na pařížskou výstavu.

Velikou úlohu hrají v této debatě živnostenští instruktoři. O této instituci nebudu se šířiti proto, poněvadž, jak jsem pravil, se strany vlády zemskému výboru nebylo ani sděleno, že tito instruktoři byli zavedeni. Teprv na podnět, který vyšel ze živnostenské komise, zemský výbor zakročil a učinil podáni ku vládě, aby tito instruktoři podávali zprávy o své činnosti i zemskému výboru, tak aby zemský výbor těchto zpráv mohl k dalšímu vývoji maloživnostenské akce použíti. Soukromě jest mně povědomo, že vláda tuto žádost příznivě vyřídí. Posud není styku živnostenských instruktorů a zemského výboru, jsou podřízeni ministerstvu. Prohlašuji, že s programem činností těchto instruktorů jako p. Dr. Schreiner úplně souhlasím Kdyby se podařilo tento program skutečně v duchu jeho, ne pouze dle slova, provésti, byl by to značný pokrok. K tomu bude potřebí, aby za instruktory byli povoláni mužové dokonale odborně vzdělaní, a co nejvíce platí, skutečné povahy, povahy vyvýšené nad obyčejné rejdy politické a zápasy stran hospodářských.

Našemu živnostníctvu velice vadí, že málokdy slyší pravdu a že si proto odvyklo pravdu slyšeti. Naše živnostnictvo tak daleko nekleslo, není tak zubožené a churavé, aby pravdu o svých poměrech nesneslo a bude-li mu pravda hlásána a nebude-li otravováno falešnými hesly, uzdraví se a bude rozkvétati (Výborně!) Očekáváme od živnostenských instruktorů, že tímto směrem budon postupovati, že nebudou pracovati pro různé politické a jiné strany. Jejich úkolem jest, aby poučovali o situaci hospodářské tak, jakou skutečně jest, aby dávali podnět k organisacím svépomocným a j. Jestli to vykonají, vykonají dílo spásné a prospěšné stavu živnostenskému. (Souhlas. ) Kdyby se však zvrátili v obyčejné strannické agitátory, minuli by se svým úkolem a pokazili by více, než co jest dosud pokaženo. (Souhlas. ) To jest mé mínění. Instituce živnostenských instruktorů opakuji, co jsem již předešle řekl - ani nepřeceňuji, ale také nepodceňuji. Instituci této nemáme předem nedůvěřovati, dokud nemáme k tomu platné příčiny, ale pečujme, aby zdravě prospívala. Poněvadž p. Schreiner na to poukázal, že jsem číslici poměru mezi společenstvy německými a českými nesprávně uvedl, uvádím, že jsem měl po ruce žádost "Zemské jednoty společenstev živnostenských", která se přimlouvala za rozmnožení počtu instruktorů a v této žádosti bylo uvedeno číslo 1300 českých a 500 německých společenstev. Maje za to, že v této žádosti uvedená čísla jsou správná, uvedl jsem tato poměrná čísla ve své řeči. Jsem povděčen panu Dru Schreinerovi za nový podnět k rozšiřování poučných spisů. V tom sním úplně souhlasím a jsem ochoten, pakli spolek, který vydal uvedenou brožuru Dra Tomáška, přičiniti se o to, aby tato brožura podobným způsobem, jako jiné poučné spisy v živnostnictvu byla rozšířena. Jest to vydatný prostředek, aby zlomena byla netečnosť a lhostejnosť, která v těchto kruzích panuje, a doufám, že tento prostředek se i zde osvědčí, jako v jiných oborech. Ostatně musím pánům, kteří očekávají, že živnostenští instruktoři spasí naše živnostnictvo, říci, že s tím souhlasiti nemohu, poněvadž je to přepínání a nadsazování významu této instituce, a nebezpečno vzbuzovati naděje, které se nemohou naplniti.

Živnostenští instruktoři mohou zajisté mnoho prospěti, ale bez horlivé součinnosti jiných činitelů nemohou spůsobiti spasného obratu Jest potřebí, aby především naše živnostnictvo samo co nejhorlivěji spolupůsobilo

Vzbuzování nadějí které nemohou býti naplněny, by nevedlo k cíli, a proto nemohu souhlasiti s resolučním návrhem p. Opitze, poněvadž v jeho resoluci jest obsažen celý nový program. Žádá všechno možné od zemského výboru, i takové věci, na které zem. výbor žádné ingerence nemá. Zemský výbor by musel u vyřízení této resoluce prostě říci, že se mu uložily úkoly, jež naprosto provésti nemůže a k jichž provedení nemá ani prostředků ani práva. Velmi bych zrazoval od přijímání takových resolucí, které mají pouze širším kruhům ukázati, že jest tu dobrá vůle, o které přece nikdo nepochybuje, které však ve věci samé nejsou k žádnému prospěchu.

P. posl. Iro řekl, že nestačí 15. 000 zl. k spáse živnostníctva. To nepotřeboval teprv povídati, to každý ví. Ale těch 15. 000 zl. stačí k plnění úkolu, který jsme si naší maloživnostnickou akcí vytkli. Když pan posl. Iro se tak horlivě ujímá živnostníctva, mohl by mu jinak prospěti.

Nepotřebuje nám povídati, že jest třeba změny živnostenského řádu, neboť zrovna on přičinil se o to, aby reforma živnostenského řádu na říšské radě nebyla provedena a dnes nám dělá kázání, co se má díti, aby se to stalo. Ale i kdyby to nebyl se svými přáteli zamezil, myslím, že by na říšské radě naše živnostníctvo bývalo nebylo šťastno. Upozorňuji, že není nyní potřeba vyslovovati přání k nějaké nové resoluci. Slavný sněm usnesl se již v loni na resoluci, kterou se vyzývala vláda, aby se přičinila, by kýžené reformy živnostenského zákonodárství byly provedeny. I tuto reformu vláda nepodnikla; že ani osnovu živnost řádu nepředložila, není naší vinou, a proto není potřebí, aby se nám dnes četly levity. (Souhlas). Pan posl. Březnovský stěžoval na konkurenci výroby zemských ústavů, řemeslníků a dělníků. Nepadá to v můj ressort. Co se týká robotárny v Pardubicích, ukázal jsem již v loni, že se děje konkurence lacinou prací se zuboženými tkalci v horách. Tenkráte byla zjednána náprava. Teď p. posl. Březnovský opětně uvádí nová čísla, že se tam denně za 27 kr. pracuje. Pan přísedící zemského výboru, v jehož obor věc ta spadá, vezme ji zejisté na vědomí a zamezí, aby takovým spůsobem byla snižována mzda ubohých tkalců horských. Co se týká zahradnických prací a kosmonosského natěračství, není mi to povědomo. Doufám, že při rozpočtové debatě bude příležitost, aby pan přísedící dr. Grégr na to odpověděl.

Při této příležitosti budiž mi dovoleno, abych sdělil, že došlo vyřízení vlády, že přistupuje na žádost zemského výboru.

aby úředníci, kteří budou od vídeňské komise ku podporování řemesla do "Paříže vysláni, byli průvodčími stipendistů, kteří z království českého budou vysláni O tom budou obchodní komory zpraveny.

Při této příležitosti nemohu jinak než-li opraviti jedno své tvrzení učiněné v minulém sezení jsa nesprávně informován. Tvrdil jsem, že žádost truhlářského společenstva v Praze za připuštění ke konkursu při pracích pro stavby erární a vnitřní zařízení těchto staveb, byla zamítnuta. Tomu tak není, žádost nebyla zamítnuta, což po pravdě konstatuji, aby se opravilo opačné mé tvrzení na str. 868 stenografického protokolu. Při tom vyslovuji přání, aby nezůstalo jen při tom, že řemeslnictvo jest připuštěno k teto konkurenci, ale aby na jeho offerty při takovém konkursu byl brán skutečný zřetel. Není pochybnosti, že taková společenstva výrobní, jejichž důležitost se skutečně uznává, jenom tehdáž mohou prospívati, když bude postaráno o odbyt jejich výrobků a tu musí jíti dobrým příkladem stát napřed. (Výborně!)

Opětně a stále musí býti opakováno - což jest jíž přesvědčením všech osvícenějších kruhů, že reformy živnostenského řádu jsou pouze paliativní prostředky, které nevedou k cíli, nebude-li rozšířeno odborné vzdělání a svépomocné spolčování živnostenstva. (Výborně!).

V tomto znamení živnostníctvo zvítězí a bude teprv plně těžiti s pomocí země a státu. Očekávání spásy odjinud jest blouznění, které musí vésti ku zkáze a ne ku spáse. (Pochvala!)

Budiž mi dovoleno ještě vykonati smutnou povinnost. Měli jsme za to, že sesurovění parlamentu a parlamentního života již dostoupilo vrcholu: v posledním sezení přesvědčili jsme se však, že jsme se klamali. Podnětem jednoho z našich přátel rokoval tento sl. sněm o podpoře výtvarného umění v království českém a dělo se to způsobem velmi důstojným. Při této debatě padlo slovo z levých lavic, které trpce zarylo se do naší mysli a do našeho srdce, že chceme tím obnosem podporovati české umělce, idioty. (Hanba. )

Toto slovo na sněmu království českého vyslovené musí býti přibito na pranýř hanby pro všechnu budoucnost. (Výborně!) Činím to proto, poněvadž ve stenografickém protokolu interjekce ta není, ač byla ve všech žurnálech. Divím se, že proti této hrubosti z levice, na které zasedá tolik osvícených mužů a přátel opravdové kultury, se neozval odpor. Jest to tak význačné a smutné, že jsem s politováním se musil podjati této smutné povinnosti, abych vykonal čin na očistu našeho parlamentního života, a žádám, aby tento smutný výrok pro věcnou paměť a hanbu byl zanesen do stenografického protokolu. (Výborně! Potlesk. )

Nejvyšší maršálek zemský: Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji,

Zpravodaj poslanec Němec: Slavný sněme! Mohu s potěšením konstatovati, že z 11 pánů řečníků, kteří se ujali slova v této debatě, deset se přihlásilo pro zprávu živnostenské komise a jediný pan poslanec Iro, hlásivší se proti této zprávě ve své řeči v závěrečném slovu přimlouval se též za zprávu i návrhy komise.

Pan kolega Materna, jakožto člen rozpočtové komise, byl tak laskav a doplnil ve své řeči data, která obsažena jsou ve zprávě živnostenské komise, bohatým materiálem, jenž mu byl po ruce z komise rozpočtové, a já panu posl. Maternovi z tohoto místa za tuto ochotu vzdávám srdečný dík.

Pan poslanec Macháček, který se ujal druhý slova po panu poslanci Maternovi, poukázal k tomu, že akcí zakupování strojů a nástrojů a ostatní akcí zemskou, podporováním výstav, udělováním cestovních podpor na výstavy a podporováním kursů mistrovských, nebude ovšem dosaženo všechno to, co máme na mysli na povznesení malého živnostnictva, a apelloval, aby stát jedenkráte učinil již své povinnosti za dost a doplnil řetěz škol průmyslových a odborných v král. Českém, a zejména uvedl, aby stát zřídil školu pro průmysl koželužský. Já nemohu ovšem jinak nežli s tím, co pan posl. Macháček v té příčině pronesl, úplně souhlasiti, a jsem též toho přesvědčení, že ne pouze touto akcí, podporováním při opatřování strojů atd. bude povznesení živnostnictva dosaženo, nýbrž jen tenkráte, nastane-li mezi živnostnictvem všeobecná a zároveň odborná vzdělanost.

Ohledně výroku pana posl. Nitsche již pan poslanec Rožánek za budějovickou komoru uvedl mínění pana poslance Nitsche na pravou míru a pokud já jsem mohl ze slov pana posl. Nitsche vystihnouti, jedná se panu posl. Dru Nitschovi o to, aby při rozdělování cestovních stipendii bylo stejným způsobem přihlíženo ku kompetentům obou národností, jak české tak německé. Pan Dr. Nitsche se obával, že v těch obchodních komorách - a zejména uvedl jihočeskou komoru, kterou zajisté myslil komoru budějovickou - nejsou živnostníci němečtí zastoupeni, a měl zejména obavu, že živnostníci budějovičtí, hlásivší se o stipendia, těchto nedosáhnou. Pan přísedící zemského výboru poukázal již ke způsobu, jak se stipendia rozdělují, já pak si dovoluji při tom poukázati k tomu, že konečné slovo ve příčině rozdělování stipendií bude náležeti zajisté zemskému výboru; a vždy stejně vyrovnávající spravedlnost zemského výboru jest nám zárukou, že i tentokráte bude přihlíženo ke kvalifikaci žadatelů a zároveň také k tomu, aby kvalifikovaní kompetenti obou národností cestovní stipendia do pařížské výstavy obdrželi.

Pan přísedící zemského výboru, poslanec Adámek, rozvinul v prvé své řeči, předevčírem odbývané, celý program politiky živnostenské, jak by si přál, aby ji sněm král. českého sledoval. Pan poslanec a přísedící zemského výboru, Adámek, jest známý a starý přítel živnostníctva českého a jemu děkujeme, pakliže dnes a předevčírem, po oba dny, jsme se zaměstnávali otázkami živnostenskými na tomto sněmu, poněvadž on veškerými svými návrhy za posledních 10 let dal vlastně k této politice živnostenské ve sněmu král. Českého podnět.

Pan poslanec Šamánek, velectění pánové, si velice stěžoval do toho, že v libereckém institutu "Zur Forderung des Kleingewerbes", nebývají přijímáni hlásivší se čeští živnostníci do kursů mistrovských. Já ovšem, velectění pánové, v prvém okamžiku jsem pochyboval o pravdivosti takového tvrzení, anebo jsem alespoň měl za to, že se tvrzení to zakládá na nějaké zprávě nedosti spolehlivé; ale maje čest, velectění pánové, býti předsedou kuratoria technologického musea pražského, přičinil jsem se, abych včerejšího dne si o tom zjednal náležité světlo, a mohu dnes sám s litostí potvrditi, co pan poslanec Šamánek byl uvedl, že živnostníci - a sem náležejí: obuvničtí, truhlářští a krejčovští mistři, - kteří se z obvodu liberecké komory a zejména z Liberce samého hlásili do kursů těchto, do tohoto institutu "zur Forderung des Kleingewerbes" nebyli přijímáni, a zdá se, že nebyli přijímáni proto, že právě byli národnosti české.

Zcela jinak se v ohledu tom - a bude mně to zajisté potvrzeno - jedná při technologickém museu pražském. Zde se nejenom přijímají posluchači a účastníci kursů obou národností, nýbrž technologické museum pražské dokonce uspořádalo německé kursy. Připomínám v té příčině, že uspořádalo dva barvířské kursy v Lanškrouně a pro příslušníky okresů německých uspořádalo německé kursy v Praze. Přál bych si, aby liberecký institut "zur Forderung des Kleingewerbes" bral na příště zřetel také k těm účastníkům, kteří jsou národnosti české, tím více, že zemský výbor pro týž ústav do rozpočtu zemského na rok 1900 1000 korun jako subvenci vložil.

Velectění pánové! Bylo zde velice široce mluveno o instituci instruktorů živnostenských a mám skoro za zbytečné, abych o této věci ještě promluvil. Pan poslanec Krejčík to byl, který se ve předvčerejší řeči široce touto otázkou zabýval a dnes ovšem také.

Z té strany sněmovny bylo jemu v té příčině mnoho vytýkáno, co on při poznámkách věcně byl poopravil. Ale při této věci se mi zdá, že někteří pánové se nalézali v patrném omylu. Živnostenské komisi bylo si na to stěžováno a byli to právě poslanci z této strany, kteří uvedli věc na přetřes - že instituce živnostenských inspektorů povolána byvši do života nebyla náležitým způsobem uvedena ve styk se zemským výborem království Českého, který jménom sněmu království českého provádí akci t. zv. maloživnostenskou. Páni instruktoři živnostenští byli po mém soudu vlastně k tomu určeni, aby poučovali společenstva, zejména, pokud se týče těchto akci, které podniká stát i země, a tu jest ovšem s politováním, že nebylo uznáno na povolaných místech za dobré, aby tito živnostenští instruktoři byli především vstoupili ve styk se zemským výborem, který jedině spravuje dotace každoročně sl. sněmem ve prospěch akce maloživnostenské povolené, a jinak že nevstoupili ve styk ten také z té příčiny, že se nalézá při, zemském výboru sněmem království Českého povolený úvěrní fond jubilejní císaře Františka Josefa, který má za úkol výrobním a nákupním družstvům poskytovati levný úvěr. Pakliže živnostenští instruktoři se rozjíždějí po království českém, aby tam konali přednášky a povzbuzovali společenstva k intensivní činnosti, dalo se dle mého soudu samo sebou očekávati, že zároveň vstoupí ve styk s orgány, které jim v tom ohledu mohou býti po ruce. Ale chci dle pravdy a loyalně konstatovati, že, jakmile Živnostenská komise pojala do své zprávy odstavec "V zájmu přehledu činnosti živnostenských instruktorů - ministerstvem pro král. české jmenovaných, - vyslovuje komise živnostenská přání, by sobě výbor zemský vyžádal od c. k. vlády podávání zpráv o činnosti jejich, v otázce poučování společenstev živnostenských", zemský výbor se hned obrátil na c. k. místodržitelství, žádaje, by v této příčině, co se dosud nestalo, bylo doplněno, aby totiž živnostenští instruktoři vstoupili ve stály a pevný styk s výborem zemským.

Při tom musím však, velectění pánové, konstatovati, že živnostenští instruktoři bohužel, nepodléhají místodržitelství království českého, nýbrž ministerstvu obchodu, a sluší toho litovati, poněvadž by jejich činnosť mohla býti daleko účinnější, kdyby vstoupili nejprve ve styk jak s nejvyšším orgánem zemským, tak s politickou správou zemskou, vyšší II. instancí v oboru živnostenském, totiž s místodržitelstvím království českého a výborem zemským. Pan posl. Opitz stejně mluvil o instruktorech a ke konci své řeči navrhl resoluci, jejíž znění bylo sl. sněmu sděleno.

P. posl. a přísedící zemského výboru zaujal již stanovisko určité naproti této resoluci. Já, panové, který mam cest zastupovati živnostenskou komisi na tomto sl. sněmu, nemám ovšem mandátu, abych. k této navržené resoluci zaujal postavení přiznivé, a to tím méně, poněvadž i pan přísedící zemského výboru za souhlasu zemského sněmu byl ke slabým stránkám této resoluce poukázal. A proto se své strany prohlašuji, že pro tuto re oluci ani pro svoji osobu hlasovati nemohu.

Pan posl. Iro si stěžoval na to, že obnos 15 000 zl., tedy nyní 30. 000 K, jest příliš malý a nedostatečný, aby dostihl úkolů, které jsou při udílení dotací sl. sněmem vytčeny.

Také já bych si, velectění pánové, od srdce přál, aby sl. sněm mohl štědřejší rukou zasáhnouti ve prospěch akce maloživnostenské, ale i po té stránce nalézá se passus ve zprávě živnostenské komise, kde se vyslovuje naděje, že, jak budou jen poněkud finance zemské upraveny, zemský sněm království českého neodepře štědřeji ve prospěch této akce přispěti; ale na stát, velectění pánové, je ve zprávě živnostenské komise stejně apelováno, neboť se tam praví zcela výslovně, a na to p. posl. Ira zvláště upozorňuji:

"Nepatrné prostředky finanční, jimiž obě akce země opatřeny býti mají, nestačí ovšem na plné dosažení úkolů vzpomenutých; jest tudíž tím více třeba, naléhati na správu státní, by táž vydatněji snahy vytknuté z prostředků státních podporovala".

Pan posl. Schreiner velice se ujímal toho, aby byly rozšiřovány spisky, kterými by živnostníci a zejména společenstva nalézala poučení o všem tom, co v zemi bylo v zájmu jejich zřízeno.

Pan posl. Adámek v té příčině prohlásil již, že zemský výbor každou takovou publikaci, která takového účelu dosáhnouti může, velice ochotně přijme a zajisté o její rozšíření se postará. I po této stránce živnostenská komise přijala passus do své zprávy a vítám s potěšením již dřívější zprávu zemského výboru, která je obsažena v čís. 58, sněm., že zemský výbor hodlá pro příště se starati o to, aby řádné publikace, které by živnostníctvo o akci zemské poučovaly, byly podporovány.

Pokud se týče toho, co pravil posl. Grebler, budiž mi dovoleno, abych poukázal tuto, že ovšem i já sdílím náhled, že nelze očekávati vše od pomoci státní a země, nýbrž že řemeslnictvo a živnostenstvo musí také a hlavní částí spoléhati na vlastní pomoc, na svépomoc.

P. posl. Březnovský poukázal na to, že výrobním družstvům schází úvěr. Velectění pánové, přiznávám, že právě otázka úvěru jest naléhavou a já připomínám, že v nejblíže příštích dnech bude se odbývati zvláštní anketa ve Vídni, která se specielně bude zabývati otázkou opatření úvěru výrobním družstvům živnostenským a živnostníkům vůbec. Také úvěrní jubilejní fond císaře Františka Josefa koná po té stránce skutečně blahodárně svou povinnosť neboť veškerá družstva výrobní a nákupní, jež se hlásila u tohoto fondu o úvěr, tohoto úvěru dosáhla a mnohé z těchto společenstev v poměru dosti značném, zejména ona výrobní družstva, která obdržela dodávku vojenské obuvi a jiných vojenských potřeb, nalezla velikou ochotu u jubilejního fondu císaře Františka Josefa, kde těmto družstvům byl poskytnut úvěr, a sice nejen levný, obsahující vyměřenou na 41/2°/o míru úrokovou v době loňského roku, kde míra úroková obnášela všeobecně 7%.

Vedle toho ůvěrní fond císaře Františka Josefa poskytuje družstvům výrobním také tu výhodu, že mohou zapůjčené obnosy spláceti teprve po letech. U jednotlivých výrobních družstev se na př. stalo usnesení takové, že teprve po uplynutí 2-3 let mohou začíti se splátkou 5pct. a pak postupně 7 pct., 8pct. a 9pct. splátkou v řadě let mohou teprve udělené jim půjčky umořovati.

Velectění pánové, tím bych byl hotov s tím, co jsem pokládal za svou povinnost přičiniti k tomu, co bylo se strany pánů poslanců, jako řečníků v této debatě, uvedeno. Já končím, a opakuji ještě jednou svůj dík všem pánům poslancům tohoto slavného sněmu, kteří se v této otázce slova ujali a kteří nejen zprávu zemského výboru, jakož i zprávu živnostenské komise byli vřele přijali a slavnému sněmu ku přijetí doporučili. Pokud se týče resoluce p. posl. Šamánkem navržené, ve které p. posl. Šamánek apeloval na zemský výbor, aby týž toho dbal, aby při rozdělování dotace na cestovní stipendia k návštěvě světové výstavy v Paříži bylo přihlíženo k žadatelům české národnosti v obvodu obchodní komory liberecké, s touto resolucí pro svoji osobu vyslovuji souhlas, nemaje ovšem mandátu k tomu, abych tak učiniti mohl jménem živnostenské komise.

Mám za to, že žádost obsažená v této resoluci jest úplně spravedlivá a odůvodněná, již z toho důvodu, že v obvodu obchodní komory liberecké nalézá sa obyvatelstva asi 1, 060. 000 národnosti německé a vedle toho přes 800. 000 příslušníků národnosti české A tu, velect. pánové, do tohoto kruhu, do této oblasti českých okres a při obvodu liberecké komory, náležejí značná a důležitá průmyslová místa jako jest Mladá Boleslav, Králové Hradec, Mnichovo Hradiště, Turnov atd.

Očekávám, že slavný zemský výbor, ve smyslu resoluce p. posl. Šamánkem navržené bude toho dbáti, aby stipendia cestovní byla spravedlivě pro veškeré příslušníky tohoto království bez ohledu na jejich národnosť, ale s náležitým ohledem na kvalitu žadatelů rozdělena. Tím končím. (Výborně ! Potlesk!)

Nejvyšší maršálek zemský: (zvoní). Přejdeme k hlasováni.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Předmětem hlasování jsou návrhy komise, které se nacházejí vytištěny na konci zprávy se změnami, na které pan zpravodaj byl poukázal, totiž aby se vynechal odst. II. a III. K těmto návrhům byly podánv návrhy na resoluci, a sice podal p. posl. dr. Šamánek návrh na resoluci, která byla dostatečně podporována; p. posl. Opitz podal návrh na resoluci, která byla taktéž dostatečně podporována. Jelikož tento návrh nebyl ještě v české řeči sdělen, dovoluji si jej přečísti.

Resoluce navržená poslancem P. Opitzem.

Novou instituci instruktorů pro živnostenská společenstva, jejichž činnosť má býti výhradně hospodářská, vítáme s uznáním, ježto živé slovo těchto odborníků jest spůsobilé, aby v živnostenských shromážděních od obce k obci šířilo soustavně poučení ve věcech živnostenského zákonodárství, živnostenské humanity a živnostenské techniky, aby opravovalo k dotazům předsudky a nesprávné názory v těchto směrech, radou a skutkem podporovalo společenstevní organisaci stavu řemeslnického, oživovalo klesající mysl ohrožených tříd výrobních, zejména však ve snahy maloživnostnictva o socialněhospodářské reformy uvedlo potřebnou jasnost a jednotný organisovaný postup, cíle vědomý.

Ježto pak k tomuto pilnému a nutnému úkolu není prostějšího a účinnějšího prostředku, než aby tato instituce živnostenského poučování pracovala co možná všestranně, čímž by zároveň súčastněným kruhům ukázána byla pravá cesta k užívání zemské pomocné akce: žádá sněm království Českého politickou a autonomní správu země, aby v zájmu stavu živnostenského a jeho oprávněných nároků na podporu co neúčinněji napomáhaly úkonům živnostenským instruktorů, zejména však aby přimluvily se u c. k. ministerstva obchodu důrazně o rozmnožení těchto společenstevních instruktorů na počet potřebám země přiměřený, a aby tak přispěly blahovolně k pokroku organisace živnostnictva v odborných společnostech.

Mám v úmyslu zaříditi hlasování tím způsobem, že dám především hlasovati o návrzích komise a pak o návrzích na resoluce v onom pořádku, v jakém byly tyto návrhy podány, tedy s návrhem na resoluci pana posl. Dr. Šamánka a pak o návrhu na resoluci pana poslance Opitze.

Gegenstand der Abstimmung sind die Anträge der Commission, welche gedruckt am Schlüsse ihres Berichtes enthalten sind, mit jenen Abänderungen, auf welche seitens des Herrn Berichterstatters verwiesen worden ist. Diese Abänderungen bestehen darin, dass Absatz II und III. weggelassen werden und


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP