Pátek 19. května 1899

tyto okresy soudní s Král. Vinohrady zůstávají ve svazku zastupitelstva okresního. Doporučuji tento svůj návrh slavnému sněmu ku přijetí.

Nejv. maršálek zemský: Pan poslanec Schwarz učinil návrh, který pravě byl sdělen.

Žádám pány, kteří návrh ten podporují, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen Antrag unterstutzen, die Hand zu erheben.

Návrh jest dostatečně podporován

Der Antrag ist hinreichend unterstutzt.

K slovu se přihlásil pan poslanec hrabě Vojtěch Schönborn.

Poslanec hrabě Vojtěch Schonborn: Slavný sněme ! Komise usnášejíc se vycházela z toho stanoviska, že šetření, pokud se týká sondu Nuselského, nebylo ukončeno.

Na to slovo kladu důraz, a návrh na tom se zakládající byl v komisi většinou hlasů přijat, a jeví se jakýmsi kompromisem různých náhledů, jež v komisi byly prosloveny.

Já sám hlasoval jsem pro tento návrh. Avšak uváží-li se, nač dnešní navrhovatel pan ředitel Schwarz poukázal, že požadavkům veškerého tamnějšího obyvatelstva dalo by se vyhověti tím, kdyby slavný sněm přistoupil na návrhy panem poslancem Schwarzem dnes učiněné a hledí li se dále k tomu, že šetření ohledně Nuselského soudu není sice formálně ukončeno, ale přece do jisté míry proveděno a dává příležitost k tomu, aby hranice soudu byly ustanoveny, myslím, že jest spravedlivo, a také do jisté míry sluš no, aby na návrh pana poslance ředitele Schwarze bylo přistoupeno. Neváhám tedy nikterak prohlásiti, že budu hlasovati pro návrh p. posl. Schwarze. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch jemand das Wort ?

Prohlašuji rokování za skončené

Ich erkläre die Debatte für geschlossen

Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj dr. Pinkas: Slavný sněme! Poněvadž jsem já sám návrh, který učinil pan posl. Schwarz, učinil v komisi pro zřízení nových soudů, budu pro tento návrh ovšem hlasovati Ovšem připomínám k tomu, že po mém soudu jest tím spíše možno, aby na tu okolnost, že šetření doposud nebylo vykonáno, nebylo kladeno příliš na váhy proto, poněvadž se jedná o obce zcela blízské, jichž poměry jsou sl. sněmu úplně známý.

Proto budu hlasovati pro návrh pana posl. Schvarze.

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über

Předmětem hlasováni jsou tištěné návrhy komise.

K těmto návrhům podal p. posl. Schwarz návrh na změnu.

Zamýšlím dáti hlasovati napřed o návrhu p. posl. Schwarze, pakli tento návrh bude přijat, odpadne hlasování o návrhu komise, pak-li by návrh poslance Schwarze, nebyl přijat, dám hlasovati o návrhu komise.

Gegenstand der Abstimmung sind die gedruckten Commissionsantrage.

Zu diesen Antragen hat der Herr Abg. Schwarz einen Abänderungsantrag gestellt und beabsichtige ich demnach die Abstimmung in der Weise einzuleiten, dass ich zuerst über den Antrag des Herrn Abg. Schwarz abstimmen lasse. Sollte derselbe angenommen werden, so entfällt die Abstimmung über den Commissionsantrag, sollte derselbe nicht angenommen werden, so werde ich über den Commissionsantrag abstimmen lassen.                                

Činí se proti tomuto způsobu hlasování námitka?

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Einsendung erhoben?

Nebyla činěna žádná námitka

Es ist keine Einsendung erhoben worden

Pan posl. Schwarz navrhuje: 1 Petice městské rady ve Vršovicích za zřízení okresní ho soudu ve Vršovicích odevzdává se dle § 2 zákona ze dne 11. června 1868 ř. z. čís. 59 cís. bral vládě s dobrým zdáním, že toho vyžaduji poměry místní, jakož i poměry obchodní a průmyslové, aby byly vyloučeny ze soudního okresu Vinohradů obce Vršovice,

Záběhlice, Hostivař a Chodov a aby byly sloučeny ve zvláštní obvod okresního soudu se sídlem úředním ve Vršovicích.

2 Petice okresního zastupitelstva v Nuslích Pankráci za zřízení okresního soudu v Nuslích-Pankráci odevzdává se dle § 2 zákona ze dne 11. června 1868 ř. z.. čís 59 cís král. vládě s dobrým zdáním, že toho vyžadují poměry místní, jakož i poměry obchodní a průmyslové, aby byly vyloučeny ze soudního okresu Král. Vinohradů obce Nusle-Pankrác, Bráník, Hodkovičky, Dolní a Horní Krč, Kunratice, Michle a Podol, a aby byly sloučeny ve zvláštní obvod okresního soudu se sídlem úředním v Nuslích-Pankráci

3. Zároveň podává sněm království Českého ve smyslu § 1 zákona ze dne 26. dubna 1873 ř. z. čís. 62 další své dobrozdání v ten smysl že sluší přiděliti tyto soudní okresy Vršovický a NuslePankrácký k obvodu zemského soudu Pražského.

Der Herr Abg. Schwarz stellt nachstehen-. den Antrag.

1    Die Petition des Stadtrathes von Vršovic um Errichtung eines Bezirksgerichtes in Vršovic wird nach § 2 des Gesetzes vom 11.

Juni 1868 R.-G.-Bl. Nr. 59 der k. k. Regierung

mit dem Gutachten abgetreten, daß die Lokal, sowie Verkehrs- und Industrieverhältnisse es erheischen, daß die Gemeinden Vršovic, Zábehlic, Hostivař und Chodov aus dem Gerichtsbezirke Königl Weinberge ausgeschieden und zu einem besonderen Gerichtsbezirke mit dem Amtssitze in Vršovic vereinigt werden.

2     Die Petition der Gemeindevertretung von Nusle um Errichtung eines Bezirksgerichtes in Nusle-Pankrác wird nach § 2 des Gesetzes vom 11. Juni 1868 R.-G.-Bl.-Nr. 59 der k. k.

Regierung mit dem Gutachten abgetreten, daß die Local-, sowie Verkehrs- und Industrieverhältnisse es erheischen, daß die Gemeinden Nusle-Pankrác, Bránik, Hodkowicky, Ober-und Unter-Krč, Kunratic, Michle und Podol aus dem Berichtsbezirke Königl Weinberge ausgeschieden und zu einem besonderen Gerichtsbezirke mit dem Amtsitze in Nusle vereinigt werden.

3. Zugletch gibt der Landtag des Königreiches Böhmen im Sinne des § 1 des Gesetzes vom 26. April 1873 R.-G.-Bl. Nr. 62 sein weiteres Gutachten dahin ab, daß die beiden Gerichtsbezirke Vršovic und Nusle-Pankrác zum Gebiete des Landesgerichtes Prag zuzutheilen waren.

Žádám pány, kteří přijímají návrh p. posl. Schwarze, by vyzdvihli ruku

Ich ersuche die Herren, welche den Antrag des Herrn Abg. Schwarz annehmen, die Hand zu erheben

Jest přijat

Es ist angenommen

Tím odpadá hlasování o návrhu komise

Hiemit entfallt die Abstimmung über den Commissionsantrag.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy téže komise týkajícího se zřízení okresního soudu v Zbraslavicích.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung derselben Commission, betreffend die Errichtung eines Bezirksgerichtes in Zbraslawitz.

Zpravodajem jest p. posl. dr. Píppich. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Dr. Píppich: Slavný sněme ! Co se týče nového okresního soudu ve Zbraslavicích shledala rovněž komise, když zabývala se podrobným šetřením, že zřízení toho soudu jest důvodné a účelné, avšak i nyní narazila na obtíže ve příčině složení celého tohoto soudu, a sice hlavně proto, poněvadž obce Budov, Petrovice, Předbořice, Červené Janovice, které jsou velkostatkem kutnohorským, Penetín, Všesodky a Zhoře, které jsou v okresu kutnohorském, vzpírají se tomu z důvodů hospodářských a kommunikačních poukazujíce zejména k spojitosti, s velkostatkem kutnohorským, Červenými Janovicemi, a žádají tedy, by při Kutné Hoře byly ponechány.

Rovněž tak brání se tomu z okresu Uhlířsko-Janovického obce Chaběřice, z okresu Ledečského Machovice, z důvodů, které v tištěné správě blíže jsou vylíčeny. Následkem toho nebylo lze také rozhodnouti komisí, jak obvod nového okresního soudu měl by býti složen, a to tím méně, poněvadž zároveň jest žádáno a navrženo zemským výborem také utvoření nového zastupitelského okresu, který jest nezbytně nutným, poněvadž mají býti přiděleny obce se 4 okresů, a není tedy možno, by ze tak stalo bez utvoření nového okresu zastupitelského.

Proti tomu však vytýká se, že by byl nový okres zastupitelský, co se týče poplatní sily jeho, slabý a že by nebyla možná zdarná jeho existence samosprávně hospodářská. Vzhledem k tomu byla nucena komise rovněž navrhnouti další šetření a sice v tom směru, aby se zjistilo, jak by vlastně obvod nového okresního soudu měl býti složen, a jak by věc měla býti opatřena ohledně nového okresu zastupitelského, při čemž komisse uznala jinak důvodnost a účelnost návrhu na zřízení nového okresního soudu.

Komise navrhuje, aby slav. sněm se ráčil usnésti ve smyslu návrhu komise, jak obsažen jest v tištěné zprávě.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort ?

Wenn niemand das Wort verlangt, so erkläre ich den gedruckten Commissionsantrag für angenommen

Prohlašuji, že jest tištěný návrh komise přijat.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy téže v příčině zřízení okresního soudu v Dobřanech.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes derselben Commission betreffend die Errichtung eines Bezirksgerichtes in Dobřan.

Zpravodajem jest p. posl. Schwarz. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj poslanec Schvarz: Slavný sněme'

Město Dobřany již po delší dobu zasazuje se o to, aby se stalo sídlem okresního soudu.

V nynější době bylo provedeno šetření o této žádosti a dobrozdání, které bylo od různých úřadů v této příčině podáno, vesměs znělo příznivě pro žádost Dobřanských.

Na tomto základě komise se usnesla o návrhu tom, aby bylo žádosti obce

dobřanské vyhověno a doporučeno vládě, aby zřídila v Dobřanech soud

Zpráva o tom komise podala, důvody pak návrhu jejího jsou v této zorávě blíže uvedeny.

Já přestávám tedy na tom, že doporučuji slavnému sněmu, aby návrhy komise schváliti ráčil..

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji, že jsou návrhy komise přijaty.

Ich erkläre die gedruckten Commissionsantrage für angenommen

Nežli budeme pokračovati v denním pořádku, dovoluji si sděliti výsledek volby, která byla prve vykonána.

Bevor wir in der Tagesordnung fortschreiten, erlaube ich mir das Ergebnis der früher durchgeführten Wahl mitzutheilen.

Odevzdáno bylo 127 lístků hlasovacích.

Naprostá většina záleží z 64 hlasů. Tuto dostal pan posl. Dr. Karel Urban, obdržev 103 hlasy. Dále obdržel pan posl. Niklfeld 15 hlasů, prázdných lístků odevzdáno 9. Jest tedy zvolen za náhradníka přísedícího zemského výboru pan posl. Dr. Karel Urban.

Es wurden 127 Stimmzettel abgegeben. Die absolute Majorität beträgt 64 Stimmen, diese erhielt der Abg. Dr. Karl Urban mit 103 Stimmen. Außerdem erhielt Herr Abg. Niklfeld 15 Stimmen, 9 Stimmzettel waren leer -

Es erscheint daher der Abg. Dr. Karl Urban zum Landesausschuss-Beisitzerstellvertreter gewählt

Příštím předmětem denního pořádku jest druhá čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o návrhu poslance Dra Jindřicha Záhoře, Jana Kaftana a soudruhů, aby vydán byl zákon ku obmezení kouře v městech průmyslových a místech lázeňských v království Českém.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über den Antrag des Abgeordneten Dr. Heinrich Záhoř, Johann

Kaftan und Genossen auf Erlassung eines Gesetzes behufs Beschränkung des Rauches in Industrialstadten und Kurorten im Königreiche Böhmen.

Zpravodajem jest pan poslanec Dr. Dvořák.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj poslanec Dvořák: Slavný sněme'

Názory komise pro okresní a obecní záležitosti o tomto předmětu obsaženy jsou v tištěné zprávě.

Následkem toho dovoluji si přečísti toliko konečný návrh komise, jenž zní:

Slavný sněme, račiž se usnésti Zemskému výboru se ukládá

1   Aby vyjednával s c. k. vládou, aby tato působila k tomu, by při zřizování nových průmyslových závodů přísně šetřeno bylo předpisů živnostenského řádu z r. 1883 a řádu stavebního zejména z r. 1899 v hlavním městě Praze, jakož i v lázeňských místech,

2   aby vyjednával s c. k. vládou, aby tatáž konala šetření a podporovala vynálezy spůsobilých soustav k spalování kouře,

3   aby vyjednával s c. k. vládou, aby správy železniční přinuceny byly při nádražích, jež nacházejí se uprostřed velkých měst, učiniti opatření k zamezení vydáváni škodlivého dýmu do nádraží vjíždějících a z nádraží vyjíždějících lokomotiv

Landtagsaktuar Dr. Prachenský. (liest) Die Commission stellt den Antrag, der hohe Landtag wolle beschließen.

Dem Landesausschuße wird ausgetragen

1   Mit der k. k. Regierung Verhandlungen zu pflegen, dieselbe möge dahin wirken, dass bei Errichtung neuer Industrieetablisements die Borschriften der Gewerbeordnung vom J. 1883 und der Bauordnung namentlich jener vom Jahre 1889 in der Hauptstadt Prag und in Kurorten streng gehandhabt werden,

2   mit der k. k. Regierung zu dem Zwecke zu verhandeln, dass dieselbe Erhebungen pflegen und Erfindungen geeigneter Rauchverzehrungssysteme fördern möge,

3   mit der k. k. Regierung zu dem Zwecke zu verhandeln, dass die Eisenbahnverwaltungen angehalten werden, in den inmitten großer Städte gelegenen Bahnhofen behufs Verhinderung der Rauchentwickelung bei den ankommenden und abgehenden Lokomotiven geeignete Vorkehrungen zu treffen

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji, že jsou tištěné návrhy komise přijaty.

Ich erkläre die gedruckten Anträge der Commission für angenommen.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy výboru legitimačního o zprávě zemského výboru týkajicí se volby pana Vojtěcha Wunderticha poslancem zemským za město Budějovice.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes des Legitimationsausschusses über den Landesausschussbericht betreffend die Wahl des Herrn Albert Wunderlich zum Landtagsabgeordneten für die Stadt Budweis.

Zpravodajem jest pan poslanec Dr. Dyk.

Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Dr. Dyk: Slavný sněme'

Legitimační výbor navrhuje ve své zprávě, aby sl. sněm se usnesl na tom, že volba p. Vojtěcha Wunderlicha, posl. za město Budějovice, vykonaná dne 22. listopadu r. 1895 má býri prohlášena za neplatnou.

Důvody, které vedly výbor legitimační k tomuto výsledku, uvedeny jsou v tištěné zprávě, která nalézá se již delší dobu v rukou pp. poslanců. Mohu se tedy obmeziti krátce jen na to, že sdělím slavnému sněmu jenom podstatné kusy tohoto odůvodnění. Z volebních spisů jde najevo, že obdržel pan Vojtěch Wunderlich 1606 hlasů a pan Dr. Zatka 1332 hlasy.

Jelikož nadpoloviční většina čítá 1473 hlasů, po případě 1471 hlasů, když se nepočítají lístky prázdné, za platně odevzdané hlasy, byl p. Dr. Wunderlich prohlášen za zvolena.

Z protestu, který proti volbě té podán byl, jde na jevo, že volba tato nebyla provedena zákonitě. Legitimační výbor neuznal zapotřebí zkoumati v dalších námitkách uvedené okolnosti týkající se odst. 2 a 3, pak dodatku protestu, který později p. drem Hromadou byl podán, poněvadž vychází z toho náhledu, že již první námitka obsažená v protestu samém o sobě na výsledek voleb měla rozhodný vliv. Dle spisů bylo odevzdáno totiž 685 plnomocenství za ženské voliče. Na základě usnesení komise, které se stalo většinou hlasů proti protestu menšiny, bylo usneseno, že výminečně za ženské voliče přijímaný býti mají plné moci.

Toto usnesení má zemský výbor a souhlasně také jednomyslně výbor legitimační za nezákonité, poněvadž má za to, že dle stávajících předpisů volebních jest jediná výjimka ze zásady, že každý volič osobně má vykonati volbu jen ve skupině velkých statků. Ve skupině měst a venkovských obcí platí ustanovení, že každý volič má voliti osobně.

Počet plných moci. na základě kterých bylo voleno osobami ženskými za mužské, jest tak veliký, že, kdyby bylo odpočítáno těchto 683 hlasů od počtu, který obdržel pan Wunderlich, zbývá pro něho platně odevzdaných hlasů jenom 988 Poněvadž ale nadpoloviční většina činí 1473 hlasy, jest patrno, že po odečtení těchto neplatných hlasů pan Vojtěch Wunderlich nadpoloviční většiny neobdržel a že tudíž jeho volba za platnou uznána býti nemůže.

Z těchto důvodů činí výbor legitimační návrh, aby slavný sněm se usnesl, aby volba pana Wunderlicha byla za neplatnou prohlášena a aby vláda byla vyzvána, aby za účelem vypsání nové volby, čeho třeba jest, zařídila.

Poopravuji při tom německý tekst, ve kterém uvedeno jest ve 3 a 4 řádce: "Herr Adalbert Wunderlich zum Abgeordneten für die Stadt Budweis ím Landtage", kdežto správně má býti "zum Landtagsabgeordneteu für die Stadt Budweis"

Odporučuji návrhy výboru legitimačního k přijetí.

Landtagsaktuar Dr. Prachenský (liest) Der hohe Landtag wolle beschließen

Die am 22. November 1895 in der Wahlergruppe der Städte vorgenommene Wahl des Herrn Adalbert Wunderlich zum Landtagsabgeordneten für die Stadt Budweis des Königreiches Böhmen wird für ungiltig erklärt und die k. k. Regierung wird aufgefordert, behufs Ausschreibung einer Neuwahl das Erforderliche zu veranlassen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji tištěný návrh komise za přijatý

Ich erkläre den gedruckten Commissionsantrag für angenommen

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy výboru legitimačního o zprávě zemského výboru týkající se volby pana Blažeje Mixy poslancem zemským za volební okres měst a míst průmyslových Příbram Březové Hory. Tisk CXCVIII.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes des Legitimationsausschusses über den Landesausschußbericht, betreffend die Wahl des Herrn Blastus Mixa zum Landtagsabgeordneten für den Wahlbezirk der Städte und Industrialorte Příbram-Birkenberg "Druck CXCVIII.

Zpravodajem jest pan posl. dr. Krajník. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Krajník: Slavný sněme' Ze zprávy tištěné jest znám obsah a nechci jej tedy opakovati. Důvody, pro které volba ta jest pochybná, jsou skoro tytéž jako při volbě p. posl. Wunderlicha, o které bylo právě referováno, že totiž byly odevzdávány plné moci za ženské, které měly na výsledek volby značný vliv.

Z této okolnosti samotné vyplývá, že legitimační výbor měl za důvodný návrh, který činí.

Slavný sněme, račiž se usnésti. Volba pana Blažeje Mixy za poslance na sněm království Českého dne 7. prosince 1895 ve volební skupině měst Příbrami a Březové Hory vykonaná prohlašuje se za neplatnou a c. k. vláda se vyzývá, aby zařídila, čeho třeba, ku vypsání a provedení volby nové,

Landtagsaktuar Dr. Prachenský. (liest) Die Kommission stellt den Antrag Der hohe Landtag wolle beschließen. Die am 7. December 1895 in der Stadtgemeinden - Wahlgruppe Příbram - Birkenberg durchgeführte Wahl des Herrn Blasius Mixa zum Landtagsabgeordneten des Königreiches Böhmen wird für ungiltig erklärt und die k. k. Regierung aufgefordert, das Erforderliche wegen Ausschreibung einer Neuwal zu veranlassen

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji, že jest tištěný navrh komise přijat.

Ich erkläre den gedruckten Commissionsantrag für angenommen

Příštím předmětem denního pořádku jest drahé čtení zprávy komise pro záležitosti zemědělství o návrhu dra Malínského a soudruhů na změnu zákona ze dne 20. června 1888, jímž rozvrhuje se množství alkoholu vyrobeného na nižší sazby konsumní

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Landescultur-Commission über den Antrag des Dr. Malinský und Genossen. betreffend die Abänderung des Gesetzes vom 20. Juni 1888 bezuglich der Vertheilung der zu dem unteren Satze der Consumabgabe erzeugten Alkoholmenge.

Zpravodajem jest pan poslanec Hyrš. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Hyrš: Slavný sněme ! Komise pro záležitosti zemědělské pojednávajíc o návrhu pana dra Malínského a soudruhů v příčině směny zákona, ze dne 10. června 1888, čís. 95 ř. z. o dani z

lihu dospěla ku přesvědčení, že jest nanejvýše zapotřebí, aby v hornatých krajinách podporovala se jediná a nejvydatnější plodina hospodářska, zemák.

Mám za to, že všichni pánové, pokud sledují hospodářské poměry, seznali, že v hornatých krajinách lnařství, které dosud těšilo se velkému rozvoji, tak nízko upadlo, že snad není ani naděje, aby opět nějakým způsobem se mohlo na lepší výši přivésti.

V letošním zasedání sněmovním byly podány dvě zprávy v tomto ohledu a spoléháme na to, že v první řadě vysoká vláda se zemským výborem bude hleděti horským krajinám plodinu tuto nadále zachovati. Vedle toho hlavní místo v hospodářství horském zaujímá zemák, a aby tento mohl býti pěstován, jest zapotřebí, aby se mu všestranné ochrany zákonné ve všech směrech dostalo.

Komise zemědělská uznávajíc toho potřebu, usnesla se o návrhu pana dra Malínského a soudruhů následovně.

Slavný sněme, račiž se usnésti

1   C, k. vláda se vyzývá, aby dříve, než předloží návrh nového zákona o dani z líhu, svolala anketu majitelů lihovarů hospodářských a k návrhům od nich podaným vzala při sdělávání předlohy zákona náležitého zřetele,

2   c. k. vláda se vyzývá, aby při rozdělování kontingentu v prvé řadě a hlavně k zájmům hospodářským a společenským lihovarům zřetel vzala.

Landtagsactuar Dr. Prachenský. (liest) Der hohe Landtag wolle beschließen

1   Die k. k. Regierung wird aufgefordert, vor der Einbringung des Entwurfes eines neuen Branntwein-Steuergesetzes eine Enquete der landwirtschaftlichen Brennereibesitzer einzuberufen und aus die von denselben gestellten Antrage bei der Verfassung des Gesetzentwurfes entsprechende Rucksicht zu nehmen,

2     die k. k. Regierung wird aufgefordert, bei der Vertheilung des Contingentes in erster Reihe auf die Interessen landtwirtschaftlicher und genossenschaftlicher Brennereien Bedacht zu nehmen

Nejvyšší maršálek zemský: K tomuto předmětu se přihlásil o slovo pan posl. dr. Malinský.

Dávám mu slovo.

Poslanec dr. Malínský. Slavný sněme ' Stává se zajisté zřídka, aby navrhovatel přihlásiti se musil ku slovu proti zprávě týkající se jeho návrhu. A dalo by se očekávati při návrhu tak eminentně zemědělském, že, když sněm přidělil jej komisi pro záležitosti zemědělské, komise neobmezí se pouze na to, aby ve své zprávě uvedla veškeré vady a křivdy v dosavadním zákoně o líhu obsažené, ale že co nezbytný následek tohoto doznání, učiní i sl. sněmu návrhy takové, z kterých způsobem rozhodným bude žádati se od stranění všech v zákoně tom obsažených vad a křivd.

Komise zemědělská podle zprávy, jejíž trest nám právě pan referent sdělil, poznala veškeré závady dosavadního zákona o líhu a dospěla k takovému poznání, že vady ty nazývá křivdou, která právem do nebe o nápravu volá.

Komise zemědělská dospěla k tomu, že dosavadní zákon o líhu v několika málo letech přinesl miliony zisků několika průmyslovým velkozávodům, a že v těchže několika málo letech o tyto miliony lihovary zemědělské připravil Když tedy zemědělská komise k takovýmto výsledkům dospěla, tu dalo by se očekávati, že řekne: "Slavná vládo ! Dosavadní zákon o líhu vykazuje chyby takové, že třeba jest, abys ho důkladně opravila, ponevadž zákon tento, který lihovary zemědělské měl chrániti, v nejvyšší míře je poškozuje.

To by byl, velectění pánové, logický výsledek úvahy, které komise zemědělská ve zprávě své o návrhu, o němž právě jednáme, uvádí. A zatím, jak tyto návrhy komise vypadají?

První návrh zní:

C. k. vláda se vyzývá, aby dříve, než předloží návrh nového zákona o dani z líhu, svolala anketu atd, jak právě pan referent přednesl.

S návrhem tímto možno souhlasiti, poněvadž poskytuje zástupcům zemědělských lihovarů alespoň možnosti, aby v anketě, pak-li sl. vláda tuto svolá, napravili aspoň částečně to, co zemědělská komise ve svých návrzích učiniti opomenula, totiž rozhodným způsobem žádati za odstranění alespoň nejkřiklavějších křivd dosavadního zákona.

Nesmíme zapomenouti, že dobrozdání expertů na věci interesováných nemůže míti v očích vlády té váhy, jakou má usnesení sněmu království Českého.

Druhý návrh komise zní: 2 C. k. vláda se vyzývá, aby při rozdělování kontingentu v prvé řadě a hlavně k zájmům hospodářským a společenským lihovarům zřetel vzala

S návrhem tímto naprosto souhlasiti nelze. Návrh tento třeba by nebyl přímým zamítnutím, tož jest přece jen velkým oslabením původního návrhu, ve kterém určitě označeno jest aspoň to, v čem bylo lihovarům hospodářským nejvíce ukřivděno, a který žádá, aby hospodářským lihovarům byl povolen větši na kontingentu podíl, než dělo se doposud.

Jest to ostatně známá parlamentární zvyklost, když některý návrh ani opravdově řešiti se nechce ani nelze jej a limine zamítnouti, že se odporučí vládě neb dotyčné instanci se zvláštním zřetelem ku blahovolnému, pečlivému atd uvážení, - a jak všecky tyto komplimenty zněji. -

Dotyčná instance již pak rozumíc velmi dobře tomuto, řekl bych, žargonu parlamentarismu, uloží dotyčný návrh do umrlčí komory k věčnému odpočinku

Měla-li zemědělská komise snahu též takovým způsobem s návrhem, o který jde, naložiti, pak to trefila, myslím však, že tak učiniti nechtěla, a proto pravím, že to netrefila, když návrhem číslo 2 předkládá - já prosím slavnou zemědělskou komisi za odpuštění, - když předkládá na místě určitého návrhu sl. sněmu takovouto limonádu.

Poněvadž pak návrh, o který jde, nepatří mezi ony návrhy, které se podávají, jen aby se podaly, aby se o nich ve sněmu mluvilo, a řeči o nich se vytiskly, poněvadž návrhem tímto jedná se bytí či nebytí více jak tisíce hospodářských lihovarů, s kterými stojí i padá několik tisíc rolnických existenci, prosím slavný sněm, aby nepřipustil tomu, aby návrh tak dalekosáhlé daležitosti byl odbyt způsobem, řekl bych, paušálním. To co právě jsem uvedl, není však jediným důvodem, proč proti návrhu zemědělské komise čís. 2 se stavím.

Mám proto důvod ještě druhý, který zejména pro zemědělskou komisi bude míti jakési zajímavosti.

Stojí totiž v § 7 zákona ze dne 20. června, ve kterém jedná se o rozdělení kontingentu doslovně mezi jiným toto

,,.... v první řadě však zřetel vzat budiž k družstevním lihovarům od malostatkařů založeným a pak k rolnickým lihovarům, " Porovnáme li znění tohoto paragrafu a znění čísla 2, jak jej činí komise zemědělská, tu by se skoro zdálo, že komise zemědělská tento návrh ze zákona doslovně opsala.

Ale já jí to imputovati nechci, ja to o komisi zemědělské vůbec ani nevěřím, že by tato komise, ve které zasedá přece tolik na slovo vzatých a osvědčených znalců a odborníků zemědělství, vládě dnes po 11 letech odporučovala něco co novum, co arcanum k uzdravení lihovarů hospodářských, co vláda sama již před 11 lety do zákona vložila a ve své zprávě zemědělská komise takovým způsobem odsuzuje.

Ve zprávě té mezi jiným o účincích zmíněného zákona a tudíž i o účiních tohoto § 7 se praví "Zákon dosavadní o dani z líhu zavinil to a to, takže vidíme vedle celé řady mrtvých a zmařených neb těžce zápasících existenci t. j. lihovarů hospodářských, - několik zbohatlých majitelů velkých závodů, kteří vydělavše v málo letech pod aegidou pochybného zákona - tedy i pod aegidou toho § 7 - miliony, chystají se setříti prach s obuvi své, a vlasti naši ukázati záda. "

Komise zemědělská tudíž, řekl bych., jedním takřka dechem odporučeje v návrhu druhém něco pro ozdravění lihovarů hospodářských, o čem tímtéž dechem nepřímo prohlašuje, že na základě 101eté zkušenosti toto opatření za nic nestojí

"Erkläre mir Graf Orindur diesen Zwiespalt der Commission für Landescultur. "

Z důvodů uvedených prosím, aby sl. sněm návrh druhé komise zemědělské zamítl a přijal návrhy, které ku konci své řeči učiním a které následovně odůvodňuji.

V lihovarství stojí proti sobě dva tábory. V jednom táboru stojí na 1100 lihovarů hospodářských, v druhém táboře asi 40 lihovarů průmyslových. Přes tuto ohromnou číselnou převahu jest tábor zemědělských lihovarů oproti velkoprůmyslníkům lihovarským úplně malomocný neřeknu vydán jim na milost, poněvadž je nemilují, ale řeknu "vydán jim na pospas, " poněvadž se na nich pasou, tak že nedostane li se lihovarství hospodářskému v čas vydatné ochrany, pak, velectění pánové, průmysl tento v brzku z bojiště nadobro zmizí.

A přece patří primát v průmyslu lihovarském zemědělství, patři zemědělství, které s ním přímo srostlo, poněvadž jest lihovarský průmysl jediným, který veškeré živné látky půdě sklizní odebrané v plné míře půdě této zase vrací.

Teprve asi před 20 lety počal se v naší říši vyráběti líh z melasy, a od této doby datuje se miserie lihovarů hospodářských,

Melasa vůči své velké vydatnosti jest v ceně tak levná a draslo z výpalků melasových vyrobené tak drahé, že lihovary hospodářské nemohly nikterak podniknouti soutěž s těmito závody a vůčihledě zanikaly.

Proto byla vláda nucena, aby do dosud platícího zákona o dani z líhu přijala jista ustanovení, kterými by vzala lihovary hospodářské v ochranu.

Ustanovení těchto jest dvě

1    bylo ustanoveno jisté množství líhu, které vyrobeno býti smí za daň o 10 zl nižší, tak zv kontigent, a

2     byla povolena lihovarům hospodářským výrobní praemie, tak zv bonifikace, a sice z 1 hl vyrobeného líhu 3 až 5 zl.

Těmito dvěma opatřeními mínila vláda, že lihovary hospodářské dostatečně proti konkurenci lihovarů průmyslových ochránila.

Jak se tato opatření osvědčila, o tom čteme poučných věci ve zpravě komise zemědělské. O nich jako o celém zákoně možno krátce říci. Zákon ten zvrhl se v pravý opak toho, čím bytí měl.

On poškodil ty, k vůli nimž byl sdělán a prospěl těm, proti nimž byl sdělán. Hlavním hříchem zákona toho bylo, že kontigent nebyl přidělen výhradně hospodářským lihovarům, ale že byl rozdělen i mezi jejich soupeře, lihovary průmyslové Tedy zbyla snad hospodářským lihovarům aspoň bonifikace ? Ani ta ne, velectění pánové!


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP