Pondělí 15. května 1899

Jest to okolnost, která spočívá v tom, že již skutečně meze správného hospodářství jsou překročeny, ta okolnost, jakmile amortisace dluhu se krýti ma zápůjčkou, jak se nyní opět navrhuje, aby se zůstalo při dosavadním způsobu.

Dnešní dluh naš obnáší 21, 770 000 zl. Těmi 3 společně navrženými milliony, jak panem předřečníkem tak i rozpočtovou komisí, již se zvýši dluh na 24, 700000 zl.

A když k tomu račte připojiti 500 000, mate kulatou sumu 26 000 000. Já se taží. Ráčite moci říci, že následkem zadlužení jakési mimořádné prace byly provedeny Já se táži, jestli byly naše dráhy vodní a ostatní otázky z těchto mimořádných výdajů kryty? Naprosto ne.

Já o tom nevím a jen podotýkám, že těch 24 neb 26 milionů se používá ku krytí řádných výdajů ročních, které souvisí pravě s podporou českého divadla a s podporami, které se každoročně opětuji, poněvadž se chod našeho vývoje zastaviti nemůže. Přes 26 millionů jsme během posledních let na řádné potřeby vydali To vyžaduje, aby v tom ohledu pozornost slavného sněmu se na to obrátila, odpusťte mi ten výraz, on je samozřejmý - aby bylo k tomu náležitě poukázáno, že nikdo se nemůže viniti z nedostatečného šetřeni zájmů venkovského lidu, když předstoupí před venkovsky lid a řekne, těch dosavadních 51 pct to byla jakási částečná úhrada potřeb našich, vedle toho se stale vlékl dluh 12, 10 pct. atd. Nyní jsme toho náhledu, že by bylo záhodno v tom ohledu učiniti konec, ale hlavní podmínkou - na to dovolím si hned přijíti po své řeči - toho jest, abychom navrhli jiný způsob krytí a abychom vynašli nové zdroje příjmů, a říci venkovskému lidu, lépe podle našeho náhledu by bylo, poněkud zvýšiti přirážku, než stále a stále tak ohromné břemeno za sebou vléci. Já se nelékám, pánové, té možnosti, že dopadne rozhodnutí slavného sněmu proti rozhodnutí rozpočtové komise, odpovědnost stíhá pak jednotlivé členy slavného sněmu, ale já se nerozpakuji tvrditi v tom okamžiku, že nejenom co zástupce usnesení rozpočtové komise, ale také co soukromník jsem toho náhledu, že v tomto okamžiku jest lépe pověděti pravdu, zejména když mamě zásadně vstoupiti do vyjednávání s vládou, než kdybychom zamlčeli, co nás bolí a co jsme dosud nepověděli. Já jsem pravil, velectění pánové, že mnoho procent venkovského lidu ani neví o tom, že vedle 51 pct přirážky zemské ještě potřebujeme tolik zápůjček, a netuší, že každý rok se vyžaduje procento umořeni, které se vkládá ročně do rozpočtu zemského.

To jest, panové, otázka, co se týká celého systému a principu zadlužení Dovolte mně však, pánové, dále, abych ještě na jednu věc poukázal Je to dosti důležitá okolnost, na kterou si dovoluji Vaši pozornost obrátiti, a sice ta, že mnozí na to zapomínají, že v posledních letech odpadl jeden důležitý obor odstavec příjmů zemských a přímých daních t. j. daní z příjmu. Jak ráčíte se upamatovati, před několika lety daň z příjmů osvobozena byla od přirážek na řadu asi 5 let.

Jeden každý z Vás ví, co obnáší daň z příjmu. Račte si vzíti tuto položku do rozpočtu při 5 procentech. Nikomu zajisté by z nás ani nenapadlo, celou touto otázkou hnouti, poněvadž by potom hospodářství zemské jinak vypadalo.

Nyní daň tato odpadla a následkem toho jest nyní třeba, aby se nějakým způsobem nahradil schodek, který povstal vypadnutím této dosti značné daně a dosti značné berně, která vynášela daň z příjmů, zejména nyní, když zvýšena byla

A v tomto ohledu prosím, byste ráčili omluviti komisi rozpočtou, vlastně pochopili stanovisko rozpočtové komise, když se postavila na stanovisko zvýšení přirážek rozpočtu ke krytí potřeb, poněvadž s touto záležitosti téměř souvisí ještě jedna záležitost. Jest ji třeba uvésti zde na přetřes, a sice jest to tak často přetřásána otázka podpory se strany státu. O tom nelze pochybovati, že bohužel stát v ohledu tom neprokazuje nám toho zájmu a nechová k nám toho ohledu, jakého bychom si přáli v zájmu všeobecném.

Jest nezbytně třeba, otázku tuto řešiti, poněvadž - a není to věru žádná frase - tato otázka finanční co do postupu a budoucnosti své právě tak jest rozhodující, jako otázka politická. Co jest plátno provozovati politiků, když onen životní zdroj obyvatelstva hyne rok od roku.

Naše pozornost i pozornost vlády musí se na to obrátiti, právě tak jako na běžné otázky politické, kteréž nás zabývají každodenně Dle mého náhledu bylo by ideálem v této záležitosti nalézti cestu, která by vedla k tomu resultátu, aby totiž částečně daň pozemková a daň živnostenská ponechána byla obcím a okresům ku kryti jejich výdajů, poněvadž náhrada za tyto daně přináleží na prvém místě oněm, kteří tyto daně platí, a to jsou živnostníci a zemědělci, a zemi pak aby ponechána byla kompensace z nepřímých daní, poněvadž, jakmile by se pozemkové daně vrátily sněmu, tu jako na říšské radě, bude tomuto jednati stále o to, zdali pozemková daň jest spravedlivá či nespravedlivá, kdežto, kdybychom přikázali je obcím a okresům, jsem přesvědčen, že by v zajmu obyvatelstva, kteréž přímo platí přirážky obecní a okresní, se myšlénka tato ujala, a to proto, že by v tom shledali podporu svých životních zájmů. O tom o všem nečiní se zde další zmínky. Avšak dle mého náhledu by to mohlo býti cestou, jež by jednak nezbavila vládu úplně příjmů, jichž ona následkem zvyšování rozpočtu říšskou radou, dokud se v ní jednalo, potřebuje, a na druhé straně by to bylo ulehčením našim poměrům finančním.

Neboť neklamme se, pánové, otázka financí zemských jest sice akutní, avšak v okresích a obcích to neustále doutná a všechny ty potíže s přirážkami obecními a okresními jsou nezdravé poměry, kteréž v tomto ohledu nacházejí svého výrazu. Kdyby sněm zemský došel jakési podpory se strany vlády, tu přijdou s týmž právem potom ony korporace, které za totéž žádají

Pánové, to jest myšlénka, kterou bych si dovolil k úvaze předložiti, zda by nebylo možno v tom ohledu raziti cestu k tomu, aby částečně daně přímé byly vraceny obcím a okresům, a daní nepřímých byla jistá časť přenechaná zemi ku krytí potřeb vlastních Ale bylo by chybou, - prosím za odpuštění, když o té věci mluvím - jest to otázka, která je dle mého náhledu svrchované důležitosti, zejména když praví se, že zvýšením přirážek se ohrožují zájmy našeho oby vatelsva-bylo by chybou dle mého náhledu, kdyby komise se na to omezila, a proto navrhuje se zvýšení zemských přirážek z 51 procent na 53 procent a ostatní aby bylo kryto dluhem. To jest tedy to, co se dosud dělo, že se zvýšily přirážky anebo zůstalo se při dosavadních přirážkách, ale zvýšil se dluh, aniž by se uvažovalo o nové cestě.

Ale dnes jest povinností každého z nás hledati nových cest a prostředků, které by vedly ku zlepšení prostředků finančních.

Dovoluji sobě upozorniti na str. 252 zprávy rozpočtové komise, a sice na návrhy, které podává rozpočtová komise v příčině zahájení naší akce na úpravu berně zemské. Praví se zde, ale já si dovolím se svolením J. J. p. maršálka pouze část toho přečistí "Zemskému výboru se ukládá, aby pojednávaje o dotyčných návrzích komise atd. uvažoval, zda by ku sesílení příjmů zemských daně spotřební (víno, líh, pivo atd atd ) daně přepychové a osobni a majetkové. "

Co se týče daně spotřební, dovolím si podotknouti, že dle mého náhledu by to byla daň, která by na prvním míste náležela zemi, poněvadž zdaněni toho, co se v zemi samé produkuje, náleží především této.

Ale úplné provedení této myšlenky mohu si představiti jen pod tou podmínkou, totiž, aby ty předměty, které mají býti podrobeny dani spotřební, byly vyňaty ze zdanění státního i obecního, poněvadž to nevydrží žádný průmysl a konsument, aby takováto látka, jako jest líh, pivo, víno, byla trojnásobně zdaněna. To vydržela by jenom půda rodná, 2, 3 a 4nasobné zdanění.

Však můžeme viděti, jak vypadají ty poměry zemědělské Kdybychom tu samu chybu chtěli udělati při výrobcích průmyslových, která přece souvisí s hospodářstvím následkem této původní produkce, pak, velectění pánové, nastaly by ty samé poměry, jako ve výrobě původní ječmene brambor atd a v průmyslu by nastaly tytéž poměry, jako v hospodářství. Račte uvážiti, že jedná se o daň z piva, státní daň z piva obnáší přibližně 14 milionů.

Kdyby nyní nastala zemská daň pivní a zároveň bylo ponecháno obcím právo nynější zdaniti pivo až do 2 pct, čili právo t. zv. pivního krejcaru, uvažte, do jaké výše by to dostoupilo. Uložení této daně mělo by za následek, že by se pivo zdražilo, a poněvadž se pivo přece jenom pije, samozřejmě by to konsument a vyrábitel původních látek, totiž ječmene, chmele a brambor, musil odnésti, aby schodek byl kryt.

Já jsem snad o tom přesvědčen, aby se vyslovila zásada, že máme právo a chceme vykonávati pravomoc v příčině zdanění jednotlivých látek zde vyrobených.

Avšak, velectění pánové, jen pod tou výjimkou, kdyby bylo lze zemskému výboru jakousi garantu dosici od vlády, podle které průmysl hospodářský byl by chráněn.

Myšlénka tato nenajde ohlasu, kdyby zde bylo trojnásobného zdanění, račte věděti, co by to znamenalo Co se týče daně přepychové, je tato daň oprávněna, a není pochybnosti, že ten, kdo najme honitbu, může platiti více, nežli dosud platil.

Konečně za třetí jedná se o daň z převodu majetku, která jest do jisté míry na jisto postavena.

Na jednu věc mi dovolte poukázati, a sice na odstavec, který se zde nachází ve příčině daně dědické z některých převodů práv dědických na nemovitosti mezi živými.

Pozor, velectění pánové, to jest jakési jus naturale, které se neviní ohrožovati uvalením nových daní, poněvadž příčí se zásadám převodu u dědickém postupu nemovitostí, a není také možno očekávati, že by v tom ohledu země značnému výnosu se těšiti mohla.

To jsou návrhy, které jsme si dovolili Vám předkládati a které nejsou tak ledabylo pověděny, poněvadž, jak ráčíte seznati, na konci se žádá zemský výbor, aby s největším urychlením vstoupil do jednaní, a abychom prokázali tu svou poctivou vůli a snahu, by to bylo brzo projednáno, žádá se zemský výbor, aby působil k tomu, aby průběhem tohoto roku sněm svolán byl ku projednání této otázky, a nemohu nic jiného než konečně Vám odporučiti co nejvřeleji, byste přijali návrhy rozpočtové komise.

Proč tak činím, své osobní přesvědčení v tom ohledu nechám úplně stranou, nikoho to nemusí zajímati, jaké ja mám osobní politické přesvědčení To by byla s mé strany domýšlivost, kdybych to pověděl. Ale jest to můj úkol, dokud jsem poctěn důvěrou členů rozpočtové komise hájiti usnesení komise, ku které přináležím co předseda, podle kterého toto hospodářství jest výhodné a řekl bych poctivé, alespoň jasnější než to, které bylo dosud v tom ohledu.

Dovolím si ještě uvésti, že proti návrhu zemského výboru o 1 proc bez toho bylo třeba zvýšiti přirážku následkem překročení rozpočtu, když ráčite věděti, že bylo podáno na 10000 petic.

Sem tam něco zůstane váznouti a něco se přece musí učiniti, a proto to 1 proc, kterým se musí krýt zvýšení o 4, 500000 zl.

Ja musím hájiti toto usnesení i před veřejnosti a přece musím hájiti toto stanovisko, které musí a má otevříti vládě oči ve příčine klesání a stalého zpátečního postupu našich financi zemských.

Velectění pánové, zvykem bývá a také velevážený pan řečník přede mnou několika slovy se zmínil o politické naši situaci a proto budiž mně dovoleno také v tomto ohledu několik slov promluviti.

Lituji, ačkoliv sice k docílení mnohých společných zájmů pracujeme, že i v ohledu politickém musím se lišiti od jedné zásady a jednoho náhledu, který zde byl vysloven a sice, že průběh tohoto sněmováni nebyl takový, jaký bychom si byli přáli, že by nic věcného zde se nebylo bývalo provedlo.

Naopak, vážení panové, jsem toho náhledu, že právě ve znamení vážné a seriosní práce (Výborně. ) jednání tohoto sněmu se provedlo (Tak jest!) V jakém ohledu ?

Na předním místě, že poukázáno jest, že jak nám, tak vám tady nám na tom zaleží, věcné, seriosně a poctivě hájiti jistých společných zájmů a věcně seriosně a poctivě také dosíci jistých úkolů a jistých účelů (Výborně!)

Kdyby jen ten průkaz byl býval podán před těmi mnohými pochybujícími duchy, kteří stále myslí, že když sami seznáme, když tu zůstaneme, nastanou rozbroje a boje. Avšak podle mého přesvědčení tomu není tak, lépe půda jest připravena, než před krátkou dobou, byl by to veliký úspěch politický, kdyby (Výborně! ) tento sněm bez politických demonstrací se odbyl - a já beru to slovo zpět, poněvadž měli jsme politické demonstrace zde, ale ať veřejnost sama úsudek svůj pronese o tom, v jakém poměru, naše politické demonstrace, které spočívají ve volbě zástupce Němců, abstinenci jejich do zemského výboru, kde ponechány mandáty německým poslancům za jejich abstinence následkem jejich přijetí, návrhu Dra Škardy, v jakém poměru stojí tyto politické demonstrace oproti demonstracím, které jsme my byli seznali průběhem těch měsíců na druhých sněmích rakouských.

V jakém poměru stojí tyto demonstrace např. naproti návrhu Koliskovu, který ve Vídni (Tak jes´ Výborně') hlásal spásu samoněmeckého vyučování, naproti návrhu na štýrském sněmu, kterýž vylučuje Slovince z jednání všech komisi (Výborně'), naproti manifestaci a demonstraci i také vlašských sněmů, kteréž nepřipouštějí, aby chorvatští poslanci, naší spojenci, směli používati své mateřské řeči (Výborně!).

Odpovězte sami, v jakém směru a poměru jsou tyto demonstrace´. Tam se hlásá boj, a zde se hlásá mír.

To jest ten rozdíl, a když, pánové, není možno, aby naše náhledy nicméně nacházely půdy a nabyly jakési ochrany, co jest příčinou toho ?

To jest ta stará nepravda, jakoby český národ vedl boj proti německému národu, jest to právě naopak, proti slovanským národům se vede boj (Výborně, Potlesk ).

Pánové, to argumentům jest velmi jednoduché. Pohledněme zpět na to, co jsme byli učinili, pohledněme na druhé straně, co oni učinili, jakým způsobem oni přispěli k udržen a zachování národního míru a smíru, a jakým způsobem čeští poslanci byli jednali v nepřítomnosti Němců.                                                      

Věru jest politování hodno a konstatovati dlužno, že bojujeme proti silné lize a proti těžkým zbraním.

Já jsem, pánové, v této době podrobil se tomu úkolu prozkoumati noviny, kteréž nám nepřináležeji, nýbrž odpůrcům, a ten způsob jakým stále a stále schůdky naše vykládaly, ten svědčí právě o povaze oněch, kteříž noviny tyto redigují a píší (Německá kultura).

Všecky tyto kroky, které jsme byli zde učinili, - vždyť to nebyl strach, ten neznáme, vždyť to nebylo nic jiného, než osvědčení toho, co jsme povždy byli kázali, proti čemu se takovým způsobem byli opřel, že my si přejeme na půdě sněmovní najíti tu půda, kteráž by na základě rovnocennosti a spravedlnosti vedla k společné práci.

Tu jsme měli ten čas - tu jsme nebyli zdržováni oněmi jako na říšské radě, kteří tomu nepřáli, aby to přišlo k výrazu, abychom skutečně těmto náhledům poskytli zde výrazu, a jakým způsobem se to přijalo, způsobem, který skutečně jest takový, že člověk jest přesvědčen, že málo naděje jest s oněmi kruhy, které za podobnými časopisy stojí, ještě vstoupiti ve vážné jednaní Vše bylo poházeno blátem, pomluvou, nic nebylo uznáno, nýbrž jen prohlašováno, že jest to klam a šalba. To jest smutný zjev, poněvadž tím způsobem ony vrstvy a kruhy, které dnes stále a stale hlásají odpor a ničí to, co dosud stávalo, nacházejí v tom ohledu posily, a já si přeji, aby ti, kdo v tom ohledu nevidí jasně, nebyli na dobro zaslepení a aby, až jednou prohlédnou, shledali, že propásli dobu vhodnou k zachování říše, veškerých řádů a stavů v říši a v tomto království Quem dn oderunt, caecum fecerunt. Neprohlížejí dosti jasně, aby prohlédnouti mohli s námi a pohrávají s ohněm, který zažehnati nebudou s to Usnesení naše svědčilo na předním místě tomu, co častokráte bylo již prokázáno, že myšlénku zastoupení v jednotlivých komisích a zemském výboru pokládáme za spravedlivou Následkem toho se děla volba zástupce do zemského výboru. My jsme chtěli ukázati, že si nepřejeme, aby německý národ neměl zde zastoupení, ačkoliv nemáme žádného podílu na té okolnosti, že letošního roku mezi námi nejsou. Ty důvody pro to byly jinde. Ať se nepraví, že jsme Němce nepřipustili do sněmu. To jsou jiné třídy, které je sem nepustily. My si přejeme, aby udržen byl stálý dozor zástupců německého lidu na jednání jak sněmu tak i zemského výboru, aby také německý hlas byl neoslyšan, ale slyšán. Co se pak týče další otázky zachováni mandátů, o tom se nechci zmiňovati, abych nezabředl do jisté míry ve frási, kteréž bych použiti mohl, že jsme nejednali podle znamenitého příkladu, který se nám dal ve dřívějších letech, a že jsme nechtěli použiti prostředku, kterého jak na říšské radě v letech 70, tak i na slavném sněmu zemském bylo proti nám použito (Výborně'). My neznáme revindikujici politiku, nýbrž politiku positivní a proto jsme chtěli jim ponechati možnost, aby každého okamžiku mohli vstoupiti a pověděti, co jim na srdci leží. Proč nepřicházejí? Poněvadž se stále vzmáhají jisté směry a jisté třídy, a oni pro chabosť nejsou s to podobný odpor vzmoci.

Třetí, co se zde stalo přijmutím návrhu dra Škardy na ustavení komise, kteráž v poslední době zajisté velmi seriosně se zabývala základní myšlénkou, která zde byla pronesena, také svědčí o tom, že stále ochotní jsme připraviti tu půdu, na kteréž by se positivní práce rozpřístí mohla. Ty myšlenky byly při odůvodnění návrhu proneseny a uznáno kuriatní zřízení, které konečně by mohlo odpovídati našemu zřízení a myšlénce jeho, zastoupení kurie německé v jednotlivých komisích svědčí o duchu, kterýž nás ovládá, tak jako při druhé otázce v příčině pozměnění volebního řádu ve velkostatku, kdež bychom skutečně velkostatkářům také německým zastoupení, avšak ne způsobem kompromisu, postoupili.

Druhá otázka souvisí se zřízením krajským ovšem na základe rozšířené kompetence zemského sněmu, poněvadž to pokládám za důležitou věc, která se musí státi jednou skutkem, neboť po provedeni rozšíření působnosti zemského sněmu bude se musiti přikročiti ku zřízení starých krajských obvodů, jimž by jistá část činnosti naši také přenechaná byla.

Pánové! Když to všechno dohromady uvážíme, a když pohlížíme zpět, můžeme říci, že povinnost svou jsme vykonali.

A tu můžeme říci zásadně a upřímně, kdo s námi poctivě pracovati chce na uzdravení našich poměrů, ten se spřátelí se zásadami spravedlnosti na základě rovnocennosti všech národů - kdo v tomto ohledu stále boj o nerovnocennost provozovati chce, nechť cestou svou kráčí bez nás i proti nám.

Nikdo nemůže býti, kterýž by s tou bojkou mohl choditi a říci "Češi jsou ti, kteří kazí mír, a kteří kazí řad a kteří kazí pokoj Hic Rhodus, a nechci říci "hic salta. " Zde jest důkaz podán, že to chceme poctivě. My očekáváme odpověď.

Velectění pánové, když tak pohlédneme a ohlédneme se po těch našich politických poměrech a když tak vidíme, jakými chabými prostředky se chtějí pozměniti a zlepšiti naše politické poměry v Rakousku, tu skutečně tane jednomu ta myšlenka na mysli, že, dokud nebude zjednán prostředek, ale povšechný, ne částečný, do té doby klidné poměry v Rakousku nenastanou Zde opakuji, velectění pánové, co jsem častokráte byl opakoval, a kdež častokrát s netušeným a nepředvídaným odporem jsem se setkal, že dokud nebude provedena myšlenka ochrany menšin v Rakousku a nebude položena co základ dalšího rozvoje a vývoje politického postupu a politického upravení našich poměrů, stále a stále jen jednáti budeme o jakémsi částečném dílu, o jakési částečné opravě porouchané budovy a že do té doby, dokud se to nestane, neuhasíme oheň, který dnes plane, poněvadž na jedné straně bude stále doutnati a mohl by povždy zase vyšlehnouti v mohutný plamen. Ku dosažení toho budiž zachována majorita na radě říšské a pomluva jest, když by někdo se domníval, že by udrženi této majority nebylo předním přáním nás - a pozdvižení jsme nad každou podobnou domněnku.

Poměry naše v Čechách jsou pro existenci říše velmi důležité, nad míru těžké váhy a významné. Ale, pánové, předpokládejte a udělejte si obraz toho, že zázrakem jaksi bylo by možná, příměti obě národnosti k jakémusi nahodilému smíru. Myslíte, dokud budou trvati poměry ve Štýrsku, jako stávají dnes mezi slovinským a německým národem, pokud budou stávati v Dalmácii, v Terstu a v Gorici poměry, jaké stávají dnes, že bude pokoj ? (Výborně! Potlesk). Naprosto ne. Proč? Poněvadž, bohužel, ona zásada o "mehrwerthige" a "minderwerthige" pojata v programový bod.

Pokud tam nebude zjednán pokoj, bude stále a stále důvod a příčina ke stálému udržováni tohoto boje.

Pánové, to jest myšlénka, která tak těsně souvisí s myšlénkami, které dnes se naskytují v příčině upravení našich poměrů jazykových, a které často poukazují k tomu, že se použilo toho neb onoho prostředku k uspořádání našich poměrů jazykových zde, v rámu této země.

V tom ohledu nepokládám tuto celou otázku za tak aktuelní i důležitou, aby se celému dílu přikládala tak veliká váha, ale přesvědčení mé jest, že nemožno pojmouti ji pro obvod jednotlivých zemí a zejména v království Českém. V tomto ohledu se nezdráhám ani na okamžik, abych posuzoval celou věc § 14 pro obvod království Českého.

Jest ve Vaší moci, abyste si sami vysvětlili, jak se to srovnáva s dosavadní naší minulosti a v tom ohledu nebude třeba úsudek pronésti, poněvadž se to příčí všemu, co jsme dosud byli hájili. Letošního roku kompetenci sněmu se upravily poměry jazykové pro samospr. úřady, proč nemožno pro polit úřady tak činiti.

Ale použití toho prostředku k upravení veškerých poměrů našich menšin, to by byl prostředek který by právě zástupcům německého národa mohl dokázati oprávněnost svého použití, kterým by mohl německý národ učiniti skutkem, co my jsme letos jen navrhli, ale co nemůžeme provésti, poněvadž nemáme kvalifikovanou většinu. Zejména systém kuriatní, to jest prostředek, který by mohl vyhověti spravedlivým požadavkům veškerých menšin v jednotlivých zemích a na základě kterého by se na zásadě práva a spravedlnosti daly uspořádati poměry rakouské.

Tak my pohlížíme na to a ja se nelekám ničeho, poněvadž jsem přesvědčen a jist, ač nejsem v tomto ohledu idealistou, že dokud se nepřikročí k této myšlence a jejímu uskutečnění, nebude možná učiniti začátek k uspořádáni našich poměrů, poněvadž, když zlo jest široké, musí se při vzniku jeho učiniti ochranující prostředek a ne při jednotlivých částech, kde to zlo se jeví, poněvadž to jest částečné dílo, které konečně ničeho neznamená.

Dnes, pánové, ze všech stran hledí se k tomu, abychom před veřejností byli kompromitováni, k tomu směřují hlasy veřejného tisku i spojení německého tisku zdejšího s tiskem německým z venku. Jest patrno, že vše se činí jen, abychom před veřejností byl nespravedlivě posuzováni a kompromitováni na základě pomluv, na které z naší strany nebylo možno snadným způsobem reagovati.

V tomto ohledu se mně zde náhodou dostalo do ruky dílo, jež obírá se otázkou, jak bude příští Rakousko vypadati.

Čtu to jen z toho důvodu, abych poukázal, jak společným útokem se žene proti všemu, co posud Rakousko drží, co moc Rakouskou udržuje, a nejprve proti našim myšlenkám státoprávním, a proti historickému vývinu Rakouska a proti jeho souvislostí s ohledem na zájmy jednotlivých království a zemí, a abych konečně poukázal k tomu, jakým způsobem my proti tomu se chráníme, my, kteříž bohužel nemáme spojení v žurnalistickém světě mezi jinými národy, kterýmž bychom se mohli chrániti a odrážeti podobné útoky. Dovoluji si jen několik slov přečísti se svolením jeho Jasnosti pana nejvyššího maršálka.

Praví se zde na př.

,, Die osterreichische - ungarische Monarchie steht vor dem Zusamrnenbruche. "

Některé části nebudu ani čisti, poněvač nemohu je vtáhnouti do rozhovoru našeho

"Allein ich glaube, dass die Niederkämpfung des Tschechenvölkes den Oesterreichern ohne frembe Hilfe kaum gelingen wird. Und in der Unschablichmachung dieses Pfahles im Fleische liegt die Hauptschwierigkeit aller Organisationen. Auch wird man sich der Gefahren zu erinnern haben, die Oesterreich bisher aus allen halben Massregeln erwachsen sind. "

"Und dann muss an der Neugestaltung der Dinge nicht bloß Preussen, weder als Einzel-staat noch als Präsidialmacht, ausschließlich interessirt sein. Die deutschen Königreiche und ihre Dynastien müssen in gleicher Weise wie Preußen an der Erweiterung des Reiches einen Vortheil finden.

Preußen findet daneben noch als Präsidialmacht sein Interesse, wenn nur die kaiserlichen Rechte in den neuen Reichsgebieten genügend sichergestellt werden und wenn die Führung im deutschen Staate endgültig von Sudostdeutschland auf Norddeutschland übergeht"

A konečně, abych to docela otevřeně pověděl, jak to ma u nás dopadnouti za deset let.

"Sachsen erhalt Böhmen, zu seinen 3 8 Millionen Deutschen also noch 2 1 Millionen Deutsche, die zusammen den 36 Millionen Tschechen an Menge gewachsen sind.

Die geographische Lage, die Umklammerung durch preußische Provinzen und deutsche Länder wird die gestellte schwierige Aufgabe erleichtern.

Der Volkscharakter der Deutschen in Böhmen ähnelt viel mehr dem der Sachsen, als der Preußen und wird eine rasche Verschmelzung mit den ersteren ermöglicht.

Eine Zerreissung Böhmens und Vertheilung seiner Bruchstücke an die Nachbarn aber erscheint ganz unthunlich "

Prosím, velectění pánové, to jest brožura, které se nesmíte smáti, to jest vážná brožura tištěna v Mnichově, za kteroužto ještě mnohem širší kruh stojí, poukazuji k její láci jednotlivých výtisků, to by nebylo možné bez podpory

Nyní prosím, co proti tomu lze činiti? Na předním místě odvolávám se k oněm, kteří a priori jsou povoláni podobným pokusům se opírati a na druhé straně musíme my se ohraditi proti podobným projevům, které znamenají zničení všeho stávajícího, a v tom ohledu by bylo třeba pravě, abychom my podobným způsobem, jako dnes proti nam se děje, proti těmto útokům se bránili

A v tomto ohledu, velectění pánové, mnohé nedostatky ještě stávají

A nyní několik slov ještě v příčině našeho národa českého.

Staré pravidlo jest, že sebe větší dub nemůže býti poražen ani sebe větším vichrem když jádro jest zdravé, a žádný národ nemůže zmizeti z povrchu zemského, když jest v něm svornost, když požívá času který má k životu, ku svému rozvoji a duševnímu vzdělaní

Pánové, národ náš toho času použil a bude ho používati

Budoucnost českého národa spočívající na těchto zásadách tlumočených, na vědě a vlastenectví, na zásadě práva a spravedlnosti jest úplně zajištěna.

Zachovejme svornost a shodu, doba jest vážná, ale úspěch jest jistý, když vtom ohledu nenastane ničeho, co by nás tříštilo, nepřátel mnoho, přátel málo a tím větší pospolitost naše!.

Na konci dovolte ještě slovo, jako Vy tak i my jsme stale vystavení útokům velice četným. Útoky ty nesou se proti osobám, nesou se proti rodině, nesou se proti každému přesvědčení Německé přísloví praví "Viel Feind, viel Ehr", a ja pravím, čím více nepřátel, tím více máme přesvědčení, že stojíme na pevné půdě, na podstatě práva a spravedlnosti.

Dnes representujeme shodu, které se těšiti můžeme My máme mezi sebou muže národnosti německé, kteří uznávají a ctí stanovisko spravedlnosti (Výborně!) a tito mužové jsou nám přáteli kterých sobě velice vážíme a které ctíme (Výborně !) a kteří budou nás podporovati.

V dobách dobrých i dobách zlých poskytuje domov i rodina útěchy i radosti, čistší radosti není a ve zápasech života síly tam nacházíme, i v životě polit vlast i národnost jsou pocity srdce, které nám dráhu razí a budeme zajisté šťastni, když na sklonku života svého budeme moci pronésti slova "Slávy jsme nehledali, povinnost ale jsme vykonali ani k vlasti ani k národu jsme se své povinnosti nezřekli. V tomto hlasu našeho svědomí nacházíme posilu v těžkých dobách a, ať přijde doba sebe těžší, strana naše posilněna těmito zásadami o povinnosti a srdečným citem, který někdy více platí nežli sebe více uměla politika, najde vždy cestu, na které hájiti vždy bude zásad spravedlnosti, zá-


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP