Sobota 6. května 1899

Zpravodaj posl. Dr. Pinkas: Článek 25.

Landtagssecretär Höhm: Paragraph 25.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Tento paragraf jest přijat.

Dieser Paragraph ist angenommenst.

Zpravodaj posl. Dr. Pinkas: § 26, 32, 42.

Landtagssekretär Höhm: Paragraph 26, 32, 42.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand zu diesen Paragraphen das Wort?

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Zpravodaj posl. Dr. Pinkas: § 50. 67.

odst. III., 73 a 74.

Landtagssekretär Höhm: Paragraph 50,

67, Abs. III., 73 und 74.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k těmto paragrafům?

Verlangt Jemand zu diesen Paragraphen das Wort?

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Tím jest vyřízen první návrh komise, který zní:

Navržené změny k dotyčným článkům se schvalují.

Hiermit ist der erste Teil des Antrages der Commission angenommen, welcher besagt:

Hoher Landtag wolle diese Anträge genehmigen.

Žádám, by byl přečten druhý odstavec návrhu.

Zpravodaj Dr. Pinkas: Slavný sněme račiž se usnésti:

II. V odstavci 4, § 65 statutu hypoteční banky král. Českého vyloučeno budiž z textu německého slovo "rechtskundigen. "

Landtagssekretär Höhm (liest): II. Im Absätze 4, § 66 der Statuten der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen wird aus dem

deutschen Text das Wort "rechtskundigen" ausgeschieden.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt jemand zu diesem Antrage das Wort?

Prohlašuji, že jest přijat.

Ich erkläre denselben für angenommen.

Zpravodaj Dr. Pinkas: Navrhuji, by hned bylo přikročeno ku třetímu čtení.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan zpravodaj navrhuje, aby se hned přistoupilo ku třetímu čtení.

Der Herr Berichterstatter beantragt, dass sofort zur dritten Lesung geschritten werde.

Předložím otázku slav. sněmu, zdali chce přistoupiti hned ku třetímu čtení.

Ich werde dem hohen Hause die Frage vorlegen, ob dasselbe sofort die dritte Lesung vornehmen will.

Žádám pány, kteří na tuto otázku odpovídají kladně, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diese Frage bejahend beantworten, die Hand zu erheben.

Jest přijato.

Es ist angenommen

Nyní žádám pány, kteří přijímají návrhy komise ve třetím čtení, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche die Anträge in dritter Lesung annehmen, die Hand zu erheben.

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině změny zákona ze dne 24. února 1873 č. 16 z. z. týkajícího se uhrazení nákladu na veřejné školy obecné.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission über den Landesausschußbericht, betreffend die Aenderung des Gesetzes vom 24. Feber 1873, L. -G. -. Bl. Nr. 16, betreffend die Bestreitung des Aufwandes für öffentliche Volksschulen.

Dovoluji si ohlásiti, že na místo pana posl. Sokola převzal pan poslanec Janda podati zprávu o tomto předmětu.

Ich erlaube mir mitzutheilen, daß an Stelle des Hrn. Abg. Sokol der Herr Abg. Janda die Berichterstattung über diesen Gegenstand übernommen hat.

Dávám slovo panu posl. Jandovi.

Zpravodaj posl. Heřman Janda: Slav. sněme! Zpráva komise rozpočtové nalézá se již v rukou pánů poslanců tištěna i s osnovou zákona, i prosím, aby tato zpráva byla vzata za základ rokováni podrobného.

Nejv. maršálek zemský: K slovu se přihlásil pan poslanec Dr. Dyk. Dávám mu slovo.

Poslanec Dr. Dyk: Slavný sněme! Po pilné a všestranné úradě kterou o této záležitosti konal náš klub, bylo mi usnesením klubovním uloženo, abych učinil návrh odchylný od návrhu komise rozpočtové v tom směru, aby rozhodování o celé zprávě komise rozpočtové o zprávě zemského výboru, která právě nachází se v jednání, bylo vráceno zemskému výboru za tím účelem, aby o finančním účinku zvýšení školních přirážek v okresích z 10 pct. na 12 pct. na jednotlivé okresy konal šetření a potom navrženou změnu zákona znovu vzal v úvahu. Návrh můj tedy nesměřuje proti rozhodnutí v této věci samému, nýbrž má za účel jen odklad, který považujeme za nutný na základě následovního uvážení.

Jest pravda, že následkem změny, kterou přinesla berní reforma, také zapotřebí jest v této věci učiniti nějaká zákonná opatření; avšak v tom smyslu, jak činí je předložená nám osnova zákona, totiž zvýšení té cifry z 10 pct. na 12 pct. onoho nákladu, který pro budoucnost hraditi mají školní okresy ze svého a nikoliv zemský fond, zahrnovalo by navržené usnesení značné přitížení břemen našim venkovským školním okresům. Zdá se, že zpráva komise rozpočtové vychází z toho hlediska, jako by finanční efekt tohoto zvýšení byl tentýž jako dosavadní způsob.

Tomu ovšem tak není, poněvadž při rozvržení nákladu přes 10 pct. na zemský fond jest finanční efekt docela jiný, než nyní, a to již z toho ohledu, že přirážková basis, pakliže se uhrazuje zemskou přirážkou, jest docela jiná než přirážková basis, když se to rozvrhuje na jednotlivé okresy. Již to, že obce, které tvoří samostatný školní okres, jsou z toho vyloučeny, jako Praha, Králové Hradec a Liberec, dokazuje, že by pak ten úbytek který by musil hraditi školní okres, znamenal přetížení celé řady venkovských školních okresův, a to měrou dosti značnou, zejména pak u okresů chudších.

Také zdá se, že není radno, aby tato jedna část projektované reformy zemských financí zvlášť se upravovala, nýbrž že zajisté co čásť organického celku lépe se dá posouditi, až budeme míti celou tu reformu zemských financí v ruce, kdy budeme si moci učiniti pak úsudek ohledně finančního efektu.

Jest podivno, že právě v době, kdy práva školních okresů nijak se nejen nezvyšují, nýbrž zasahováním vládních orgánů často docela ilusorními se činí, má se pomýšleti na zvýšení břemen, ale kde se jedná o práva školního okresu, neděje se pranic.

Zemský výbor také s tohoto hlediska celou věc posuzoval, a nebude to také nynějšímu rozpočtu na újmu, poněvadž i dle navržené osnovy jest navrženo, že má až po roce, kdy zákon ten začne účinkovati, vejíti v život. Z toho tedy jde, že finanční prospěch, který by snad na úkor venkovských obcí zemi vyplynul na rozpočet letošního roku nemůže míti žádného vivu, a tudíž nikterak netanguje dosavadní usnesení komise rozpočtové. Z těchto důvodů činím návrh:

"Slavný sněme, račiž se usnésti: Návrh komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině změny zákona se dne 24. února r. 1873 čís. 16. z. z vrací se zemskému výboru, aby o finančním účinku zvýšení přirážek školních okresů z 10 procent na 12 procent na jednotlivé okresy konal šetření a potom navrženou změnu zákona znovu vzal v úvahu. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Žádá ještě někdo za slovo ? Pan poslanec Kudrnka. Dávám jemu slovo.

Posl. Kudrnka: Vyžádal jsem si v tomto okamžiku slovo, že chci podporovati návrh, který učiněn byl p. kolegou panem Dykem. Opětně se zamýšlí rozšíření přirážek na okresní školní fond a již právem řekl kol. dr. Dyk že nějaká práva při tom okresu školnímu se neudílí.

Velectění pánové! V důvodech zprávy té bylo na to poukazováno, že prý následkem osobní daně z příjmů nyní 10% okresní Školní přirážka nevynáší tolik.

Já používám této příležitosti, abych nato opět upozornil, co jest toho příčinou, že totiž, se má zvýšením přirážky školní o 2% deficit uhraditi, a že v první řadě nebyla činěna žádná sleva na přirážce z pozemkové daně, a že tedy v tomto způsobu jest to vlastně zvýšení přirážek v nejvyšší míře na daň pozemkovou, že však zemědělec nevydělá tolik, aby se nedomáhal nějakých úlev, kterých domáhati se má právo. Zajisté zemědělství české musí se domáhati úlev, aby, pokud se týče zdanění, postaveno bylo na roveň jiným stavům výrobním. Veškeré daně v první řadě nese zemědělec a daň zemědělců se s ostatními daněmi nedá daleko porovnati. Souhlasím s návrhem p. poslance Dyka a budu pro návrh ten hlasovati.

Nejvyšší maršálek zemský:

Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch jemand das Wort?

Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Závěrečné slovo má pan zpravodaj.

Zpravodaj posl. Heřman Janda: Slavný sněme! Ja mám nejprve za svou povinnost, abych vůči námitkám, které zde byly učiněny, jaksi obhájil rozpočtovou komisi. Rozpočtová komise v záležitosti této vycházela se stanoviska toho, že jest nutno schodek, který následkem zavedení berní reformy povstal, uhraditi. Z toho stanoviska vycházela rozpočtová komise již v roce předešlém 1897, kdy učinila známou rezoluci, na základě kteréžto rezoluce, celým slavným sněmem schválené, byla zemským výborem předložena osnova zákona, o které-se právě jedná. Poněvadž ale osnova tohoto zákona naráží na odpor a vytýká se následkem toho, že prý se to převaluje jen na jinou stranu, mám za svou povinnost říci, že při této záležitosti měla rozpočtová komise na mysli také hlavně zájmy král. hlav. města Prahy, poněvadž město Praha to jest, které v záležitosti této bývá neobyčejně zkráceno, jelikož nejen že musí ze svého platiti veškeré své školství, které obnáší náklad 1, 300. 000 zl., nýbrž musí ještě připláceti ohromnou částkou na veškeré školství v král. českém.

To, pánové, bylo vodítkem rozpočtové komisi, poněvadž rozpočtová komise má za to, že má býti stejně spravedlivá jak vůči zemědělství, tak vůči král. hlavnímu městu Praze a vůči všem obyvatelům tohoto království. Následkem toho se také referát tímto způsobem provedl.

Já tedy, pánové, v záležitosti této mohu říci, poněvadž následkem odročovacího návrhu neděje se žádna změna v rozpočtu, nebude se vybírati větší ani menší přirážka pro rok 1899 a poněvadž se navrhuje, aby zákon platil od 1. ledna t. r., kdy bude -schválen, že ze zmocnění rozpočtové komise mohu prohlásiti svůj souhlas s návrhem p. dra Dyka a za souhlasu s tímto navrhuji, aby byla tato osnova zemskému výboru vrácena k dalšímu šetření a podání zprávy a návrhu. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Předmětem hlasování jest návrh komise, který se nachází tištěn v rukou pp. poslanců.

K tomuto návrhu podal pan poslanec dr. Dyk návrh, dle kterého mají návrhy komise odkázány býti zemskému výboru s jistým příkazem.

Dám tedy především hlasovati o návrhu p. posl. dra Dyka.

Pakli by tento návrh byl přijat, odpadá hlasování o návrhu komise; pakli by návrh p. posl. dra. Dyka nebyl přijat, přistoupil bych ke hlasovaní o návrhu komise.

Gegenstand der Abstimmung sind die gedruckten Commissionsanträge.

Es hat der H. Abg. Dyk den Antrag gestellt, die Anträge der Commission an den Landesausschuß mit einem bestimmten Austrage zu verweisen.

Ich beabsichtige daher die Abstimmung in der Weise einzuleiten, daß ich zuerst über den Antrag des Herrn Abg. Dr. Dyk abstimmen lasse.

Sollte derselbe angenommen werden, so entfällt die Abstimmung über die Commissionsanträge.

Sollte er nicht angenommen werden, so wird über die Commissionsanträge abgestimmt.

Pan posl. dr. Dyk navrhuje: "Návrh komise rozpočtové o zprávě zemského výboru ve příčině změny zákona ze dne 24. února 1873 čís. 16. z. z., vrací se zemskému výboru, aby o finančním účinku zvýšení přirážek školních okresů z 10 proc. na 12 proc. na jednotlivé okresy konal šetření a potom navrženou změnu zákona znovu vzal v úvahu. "

Der Antrag des Herrn Abg. Dr. Dyk lautet:

Der Antrag der Budgetkommission über den Landesausschußbericht, betreffend die Aenderung des Gesetzes von 24. Feber 1873 L. G. -Bl. Nr. 16. wird dem Landesausschusse mit dem Bedeuten zurückgestellt, die über finanzielle Rückwirkung der Erhöhung der Zuschläge der Schulbezirke von 10 pCt. auf 12 pCt. auf die einzelnen Bezirke Erhebungen zu pflegen und hieraus die beantragte Gesetzesänderung neuerdings in Erwägung zu ziehen.

Žádám pány, kteří přijímají návrh p. posl. Dra Dyka, by pozdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche den Antrag des Herrn Abg. Dr. Dyk annehmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro zřízení nových soudů o návrhu zemského výboru v příčině zřízení okresního soudu s úředním sídlem v Radnicích.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commission für die Errichtung neuer Gerichte über den Landesausschußbericht betreffend die Errichtung eines Bezirksgerichtes mit dem Amtssitze in Radnitz.

Zpravodajem jest pan posl. dr. Koldinský.

Dávám jemu slovo.

Zpravodaj dr. Koldínský Slavný sněme! Slavný sněm usnesl se již roku 1887 dáti vládě dobrozdání, že vyžadují toho poměry přirozené polohy a vzdálenosti, pak ohledy na poměry výdělkové, obchodní i průmyslové, aby nový obvod okr. soudu s úředním sídlem v Radnicích zřízen byl. Slavný sněm přijal také již osnovu zákona na zřízení zastupitelského okresu v Radnicích. Když však vláda návrhu lomu nevyhověla, podaly Radnice opět nové petice za zřízení okresního soudu v Radnicích. O těchto peticích bylo několikráte Šetření konáno, při nichž jak státní úřady tak i obce svá dobrozdání měnily.

Okresní zastupitelství v Rokycanech, Královicích a ve Zbirově, jakož i město Rokycany vyslovily se vždy důsledně proti zřízení okr. soudu v Radnicích. Také okresní hejtmanství v Hořovicích a Královicích se tak vyslovila.

Avšak okresní hejtmanství v Plzni a v Rokycanech doporučují zřízení okresního soudu v Radnicích.

Místodržitelství se stanoviska správy politické proti zřízení tohoto okres. soudu námitek nečiní. Od soudních úřadů bylo zřízení okres. sondu v Radnicích odporučeno a zejména vrchní soud zemský poukazuje ve svém dobrozdání k tomu, že ve smyslu nového soudního řádu je zapotřebí, aby větším okresním soudům bylo zřízením menších okresních soudů uleveno, a doporučuje, aby okres. soud v Radnicích byl zřízen pro veškeré obce, jak jsou v návrhu obce uvedeny.

Pokud se týče obcí, jež dle návrhu zems. výboru mají býti k novému obvodu okres. soudu v Radnicích přikázány, vyslovily se všechny obce pro připojení až na obec Lohovičky z okresu Zbirovského, která vždy důsledně vyslovila se proti připojení.

Poněvadž obec tato leží na obvodu navrženého nového okres. soudu, není závady, proč by se přání této obce nevyhovělo, a doporučuje tudíž komise, aby místní obec Lohovičky k novému okres. soudu Radnickému připojena nebyla.

V poslední době přihlásily se však také ze sousedního okresu Rokycanského obce: Březiná, Štřapole a Horní Stupno proti tomu, aby byly k novému okres. soudu v Radnicích přikázány.

Pokud se týče obcí Střápole a Březiny, leží obvody jejich rovněž na hranicích nového okresního soudu Radnického a není také příčiny, proč by se přání těchto dvou obcí vyhověti nemělo. Avšak pokud se týče místní obce Horní Stupno, nemůže se komise za to přimlouvati, aby také tato obec nebyla připojena k novému okresnímu soudu Radnickému, poněvadž ještě za touto obci rozprostírají se obvody jiných obcí, které mají býti k novému okresnímu soudu připojeny a které by pak tím pozbyly se svým novým soudním okresem souvislosti.

Naproti tomu ze soudního okresu Kralovického obce Čijevice, Jarov a Kačeřov vyslovily se pro jejich připojení k novému okresnímu soudu Radnickému. Avšak komise proti jejich přání a proti návrhu zemského výboru připojení toto nedoporučuje a sice z toho důvodu, poněvadž obce tyto odděleny jsou od města Radnice řekou Berounkou, která mostem překlenuta není, a která často v roce se rozvodňujíc činí spojení s Radnicemi úplně a po dlouhou dobu nemožným. Návrh tedy komise podle toho srovnává se s návrhem zemsk. výboru, až na to, že nemají k novému okresnímu soudu Radnickému připojeny býti ze soudního okresu Rokycanského obce Březina a Střápole, ze soudního okresu Kralovického Čijevice, Jarov a Kaceřov a ze soud. okresu Zbirovského Lohovičky.

S těmito obcemi byl by čítal nový soudní okres 17. 208 obyvatel, bez nich 15. 127 obyvatel.

Pokud se týče utvoření samostatného okres. zastupitelstva v Radnicích, podal okr. výbor Rokycanský na sl. sněm petici, ve které se žádá, aby, kdyby také okres. zastupitelstvo v Radnicích mělo býti zřízeno, tento nový zastupitelský okres převzal také část břemen a sice v poměru

k daním, jež obce, které z jejich zastupitelského okresu mají býti odloučeny, odvádějí.

Poněvadž ve směru tomto ve příčině zřízení zastupitelského okresu šetření provedeno dosud nebylo, navrhuje komise sl. sněmu, aby tento uložil zemsk. výboru, aby konal v té věci Šetření a aby o jeho výsledku pak zprávu sněmu podal.

Činí komise tedy tyto návrhy:

Slavný sněme, rařiž se usnésti: I. Petice městské rady v Radnicích podaná zemskému výboru království Českého dne 2. srpna 1891 č. 31. 445 za zřízení okresního soudu v Radnicích odevzdává se dle § 2. zákona ze dne 11. června 1868 č. 59. ř. z. cís. král. vládě s dobrým zdáním, že toho vyžadují poměry místní, jakož i poměry obchodní a průmyslové, aby vyloučeny byly:

1.   ze soudního okresu Rokycanského místní obce Bezděkov, Chomle, Svaté Kříže, Kříse, Moštice, Němčovice, Přívětice Radnice, Skomelno, Horní Stupno, Vranovice, Volešná, Všenice;

2.   ze soudního okresu Kralovického místní obce: Lhota, Liblín;

3.   ze soudního okresu Zbirovského místní obce Kladruby, Velké Lohovice, Třímány, Prašný Oujezd, Řešohlavy, Svinná a Vejvanov,

a aby sloučeny byly ve zvláštní obvod okresního soudu se sídlem úředním v Radnicích.

Zároveň podává sněm království českého ve smyslu § 1. zákona ze dne 26. dubna 1873 č. (62. ř. z. další své dobré zdání v ten smysl, že sluší přiděliti tento soudní okres Radnický k obvodu krajského soudu Plzeňského.

II.

Zemskému výboru se ukládá, aby konal šetření poměrů nově tvořícího se soudního okresu Radnického k tomu účelu má-li se pro soudní okres Radnický zříditi zvláštní zastupitelský okres, aneb má-li tento soudní okres zůstati přidělen jednomu z okresů zastupitelských, z nichž se oddělují jednotlivé obce nového soudního okresu, dále zdali a v jakém poměru má eventuelně nově utvořený zastupitelský okres Radnický převzíti přiměřenou část dluhů zastupitelských okresů, z nichž obce

se vylučují a aby o tomto šetření sněmu zprávu s návrhem podal.

Konečně jménem komise činím návrh:

III.

Slavný sněme račiž se usnésti, že jsou tím vyřízeny všechny petice, jež v záležitosti té na slavný sněm byly podány. (Výborně!)

Landtagssecretär Höhm (liest):

Die Kommission für die Errichtung neuer

Kreis- und Bezirksgerichte im Königreiche Böhmen stellt folgenden Antrag:

II

Der hohe Landtag wolle beschließen: Die vom Stadtrathe in Radnic am 2.

August 1891 Z. 31. 445 dem Landesausschusse

des Königreiches Böhmen überreichte Petition um Errichtung eines Bezulsgerichtes iu Radnitz, wird nach § 2 des Gesetzes vom 11. Juni 1868 Nr. 59 R. -G. -Bl der k. k. Regieruug mit dem Gutachten übermittelt, daß die Localsowie die Verkehrs- und Industrieverhältnisse es erheischen, daß folgende Gemeinden, und zwar:

1.      aus dem Gerichtsbezirke Rokycan die Ortsgemeinden Bezdětau, Chomle, Heiligenfrenz, Křisch, Moschtitz, Němčowitz, Příwětic, Radnitz Skomelno, Oberstupno, Wranowitz, Woleschna Wschenitz;

2.     aus dem Gerichtsbezirke Kralowitz die Ortsgemeinden Lhotka, Liblin;

3.      aus dem Gerichtsbezirke Zbirow die Ortsgemeinden Kladrub, Groß-Lohowitz, Třimau, Praschno-Aujezd, Řeschohlau, Swinna und Wejwanov

ausgeschieden und zu einem besonderen Bezirksgerichtsgebiete mit dem Amtssitze in Radnitz vereinigt werden.

Zugleich gibt der Landtag des Königreiches Böhmen im Sinne des § 1 des Gesetzes vom 26. April 1873 R. -G. -Bl. Nr. 62 sein weiteres Gutachten dahin ab, daß der Gerichtsbezirk Radnitz zum Gebiete des Preisgerichtes Pilsen zuzuweisen wäre.

II.

Dem Landesausschuße wird aufgetragen, durch Erhebung der im neuzufreirenden Gerichtsbezirke Radnitz obwaltenden Verhältnisse zu ermitteln, ob für denselben ein eigener Vertretungsbezirk zu errichten, oder aber ob dieser

Gerichtsbezirk zu einem von jenen Vertretuugsbezirken zuzuweisen wäre, welchen einzelne Gemeinden des neuen Gerichtsbezirkes entnommen werden, ferner ob und inwiefern der eventuell neuzubildende Vertretungsbezirk Radnitz eine entsprechende Quote des Schuldenstandes jener Vertretungsbezirke, aus denen die bezüglichen Gemeinden ausgeschieden werden, zu übernehmen hätte; hierüber ist Bericht zu erstatten und Antrag zu stellen.

Die Commission stellt den Antrag:

III.

Weiter wolle der hohe Landtag erklären, daß hiedurch sämmtliche Petitionen, welche in dieser Angelegenheit an den hohen Landtag eingelangt sind, erledigt erscheinen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji, že jsou návrhy komise přijaty, jak byly navrženy.

Ich erkläre die Commisstonsanträge für angenommen.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commission für die Errichtung neuer Gerichte über den Landesausschußantrag betreffend die Errichtung eines Bezirksgerichtes mit dem Amtssitze in Weipert.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro zřízení nových soudů o návrhu zemského výboru v příčině zřízení okresního soudu s úředním sídlem ve Vejprtech.

Berichterstatter ist der Herr Abgeordnete Graf Curt Zedtwitz.

Ich ertheile ihm das Wort.

Berichterstatter Abg. Curt Graf Zedtwitz:

Hoher Landtag! Die Gemeinde Weipert hat bereits im J. 1875 eine Petition an den hohen Landtag gerichtet um Errichtung eines Bezirksgerichtes daselbst Da aber die damaligen Erhebungen nicht günstig ausgefallen sind ist der hohe Landtag in der Sitzung am 18. Oktober 1878 über diese Petition zur Tagesordnung übergegangen.

Im J. 1896 überreichte die Stadtgemeinde Weipert abermals eine Petition beim hohen Landtage und zwar sollten in den zu bildenden Gerichtsbezirk ans dem Gerichtsbezirke Preßnitz die Ortsgerneinden Weipert, Schrniedeberg

und Pleil und aus dem Gerichtsbezirke Joachimsthal Miesenthal und Stolzenhahn ausgenommen werden.

Die hieruber gepflogenen Erhebungen haben ein weit gunstigeres Resultat ergeben. Bezuglich der Ausicherdung der 3 Gemeinden aus dem Gerichtsbezirke Pretzniss haben sich sammtliche Gemeinden für die Butherlung zu dem neu zu bildenden Gerichtsbezirke ausgesprochen. Die 2 Gemeinden aus dem Bezirke Joachimsthal haben dies ebenfalls gethan, jedoch nur mit der Bedingung, dass sie nur dann einbezogen werden wollen, wenn sie bei der Bezirkshauptmannschaft Joachimsthal belassen werden konnten.

Von den autonomen Corporationen hat sich die Bezirksvertretung in Vicssitz mit 12 gegen 8 Stimmen dafur ausgesprochen, dass ein Bezirksgericht in Weipert errichtet werde und dass die 3 besagten Gemeinden demselben zugetheilt werden.

Dagegen hat sich das Bezirksgericht Joachimsthal gegen die Zuwerfung der beiden Gemeinden Stolzenhahn und Wiesenthal ausgesprochen mit der Begrundung, dass der Bezirk ein schwacher ist und eine geringe Steuerkraft hat und durch die Ausschetdung zu sehr geschwacht wurde.

Die k. k. Behorden, insbesondere die Bezirkshauptmannschaft in Kaaden hat sich außerordentlich befurwortend für die Errichtung eines Bezirksgtrichtes in Wetpert ausgesprochen, wogegen die k. k. Bezirkshauptmannschaft in Joachimsthal die Ausscheidung beider Gemeinden mit Rucksicht auf den geringen Bezirk Joachimsthal nicht angezeigt findet.

Dagegen erklärt das Bezirksgericht in Prssnitz, dass es nicht unbedingt nothtwendig sei ein eigenes Bezirksgericht für Werpert zu errichten, umsomehr, als die Entfernung dieser Gemeinden von Pressnitz nur eine gelinge set. Desqleichen erklärt sich das Bezirksgericht Joachimsthal gegen die Ausscheidung beider Gemeinden Stolzenhahn und Wiesenthal, da die Verbindung mit Joachimsthal sehr gunstig sei und diese Gemeinden in wirtschaftlicher Beziehung mit der Stadt Joachimsthal im lebhaften Contakte stehen. Dagegen ist das Kreisgericht in Brux sehr warm eingetreten für die Errichtung des neuen Berichtes in Weipert und halt das mit Rücksicht auf die Rechtspflege für nothwendig, wo hingegen das Kreisgericht in Eger die Ausscheidung der beiden Gemeinden Stolzenhahn und Wiesenthal und Zutheilung derselben zum Bezirksgerichte in Weipert nicht für nothwendig erachtet, umsomehr, als dieses Gericht ohne diese beiden Gemeinden nicht bestehen könnte das k. k. Oberlandesgericht spricht sich warmstensfur die Errichtung des besagten Gerichtes aus.

Die Commission für Errichtung neuer Gerichte hat so mit in Ubereinstimmung mit dem Landesausschusse die Errichtung eines Bezirksgerichtes in Weipert beantragt, jedoch nur für die 3 Gemeinden aus dem Gerichtsbezirke Pressnitz, nämlich für die Gemeinden Weipert, Pleil und Schmiedeberg. Diese Gemeinden, insbesondere die Stadt Weipert haben seit den letzten Erhebungen einen ganz colossalen Ausschmung genommen, indem sie sich fowohl in wirthschaftlicher Beziehung, als auch in der Industrie colossial gehoben haben, und auch in Bezug aus die Bevölkerungszahl.

Man nimmt an, das die Stadt Weipert bei der nächsten Volkszahlung mindestens 10 Taufend Einwohner zahlen wird.

Mit Rücksicht aus diese Berhaltnisse, erlaubt sich die Commission den Antrag zu stellen, daß die Errichtung eines Bezirksgerichtes in Weipert befurwortet werde.

Bezuglich der Errichtung der Bezirksdertretung hat die Gemeinde Weipert selbst ausgesprochen, dass sie eine eigene Bezirksbertretung nicht anstreben wurde und nachdem auch es dm Auschein hat, dass die beiden Bezirke, sowohl bei neu zu errichtente Berichtsbezirk Weipert als auch der verringerte Berichtsbezirk Pressnitz nicht die Mittel hatten als selbststandige Bezirksvertretungen zu bestehen, so hat die Commission beantragt in Übereinstimmung mit dem Landesausschusse, dass diese beiden Gerichtsbezirke in einen gemeinschaftlichen Vertretungsbezirk vereinigt werden sollen.

Die Commission für Errichtung neuer Gerichte erlaubt sich daher den Antrag zu stellen, die gedruckt vorliegenben Antrage anzunehmen.

Sněmovní sekretář Höhm (čte) Komise činí návrh, aby se usnesl sl. sněm na resoluci pod č. I a na zákoně pod č. II uvedeném.

Nejvyšší maršálek zemský: Mam za to, jelikož záležitost jest zcela jednoduchá, že může býti projednána v jediném čtení.

Ich bin der Ansicht, daß, nachdem die Anträge der Commission eigentlich sich nur in einem einzigem Punkte concentrieren, dieselben in einer einzigen Verhandlung durchberathen werden können.

Přihlásil se ke slovu p. posl. Dr. Baxa. Dávám jemu slovo.

Posl. Dr. Baxa: Slav. sněme! Při této předloze přicházíme poprvé ku dobrozdání o prvním německém okresním soudu. My jsme měli příležitosť v tomto zasedání ukázati, kterak se spravedlnost vykonává vůči příslušníkům českého národa při některých německých soudech, a zejména jsem měl já příležitost poukázati k tomu, že jest celá řada německých okresních soudů, kde není vůbec úředníků, kteří by byli znalí jazyka českého. Následek toho jest ovšem, že není možno, aby bylo vyhověno spravedlnosti tak, jak toho právo a zákon žádá. Poněvadž tyto nešvary se trpí, plyne z toho přirozeně, že zodpovědnou v první řadě za to může býti činěna pouze a jedině sama vláda.

Slavný sněme! Právě při té příležitosti, když se jedná dnes o dobrozdání u prvního německého soudu, mám však za to, jest jaksi povinností tohoto slav. -němu, aby vyslovil zcela důrazně vůči vládě svoje zdání, aby se neopakovalo u nově zřízených soudů německých to, co bohužel se opakuje při soudech, které již zřízeny jsou a že nám velmi na tom musí záležeti, aby rovnoprávnost, která jest zákony a různými nařízeními (Dr. Šil: Na papíře) zaručena, byla skutečně v životě se vším důrazem a se vší přísností prováděna.

Poněvadž o těchto věcech často se mluví a jsou všem pánům tyto poměry známy, míním, že nemusím blíže toto stanovisko rozváděti, a proto činím, slav. sněme, návrh, aby se právě při této příležitosti usnesl slavný sněm na resoluci, kterou se c. k. vláda vyzývá, aby při všech soudech v království Českém postarala se o to, aby příslušní orgánové se vší přísností šetřili rovnoprávnosti obou jazyků zemských a aby byli k c. k. soudům dosazováni úředníci obou jazyků zemských mocní. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Žádám pány,

kteří podporují návrh p. posl. dra Baxy, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Dále se přihlásil ke slovu pan přísedící zemského výboru Dr. Škarda.

Přísedící zemského výboru Dr. Škarda: Slavný sněme! Pan referent komise zde poukázal stručně na to, že konkrétními poměry jest zřízení tohoto soudu odůvodněno a že zejména ohled na stále rostoucí město Vejprty, které jest značně průmyslové město a kde stále průmysl se vzmáhá, a pak též ohled k chudému obyvatelstvu a malému živnostnictvu a rolnictvu toho vyžaduje, aby bylo jemu vyhledávání práva ulehčeno a nikoli stíženo. Poněvadž proti věci samé žádných námitek činěno nebylo, myslím, že nebude potřebí, aby zevrubně odůvodněnost této předlohy byla dokazována.

Co se týče resoluce, kterou zde navrhl p. kol. Dr. Baxa, připomínám, že jsem již jménem naší strany několikrát zde stanovisko naší strany vytkl a poukázal na to, že podle platných zákonů není žádné pochybnosti o tom, že mají státní úředníci v král. českém podle psaného práva znáti oba jazyky zemské a že není žádného zákona, který by toto ustanovení měnil. Nejen ze středu, ale také z pravé strany této sněmovny často bylo na to poukazováno, a veškerá ustanovení opětována, a také i za poslední doby, též v době, kdy germanisace vládla a kdy ve státní správě němčina co možná docházela platnosti, byly vydávány dekrety, že úředníci v království Českém všude, ať se jedná o národnost jakoukoliv, mají znáti oba jazyky zemské.

Ovšem při tom nemohu opomenouti fakt, že skutečně v poslední době vyskytly se případy, že u některých okresních soudů s převahou německou nebylo s dostatek referentů, kteří by byli znalí jazyka menšiny, jazyka českého.

A proto, poněvadž stanovisko, které zde hájil Dr. Baxa, úplně se srovnává se stanoviskem našim, není zde zajisté žádné námitky proti tomu - což ovšem pro svoji osobu prohlašuji - aby tato resoluce byla přijata, poněvadž myslím, že vláda beztoho dle platných zákonů jest povinna postarati se o to, aby skutečně


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP