Úterý 18. dubna 1899

ve větší svazy, že jako pomůcka z nouze této musí tohoto modu volby, jak jest zde navržen, jako prozatímného býti použito.

Pan kol. Dr. Baxa velmi dobře to sám postřehl tím, že ve svém návrhu nedospěl k nějakému konkretnímu návrhu, jak by vlastně volení to se mělo zaříditi, nýbrž obmezil se na pouhou resoluci, kterou mělo býti zemskému výboru uloženo, aby uvážil, jak by dalo se sprostředkovati a udělati, aby celé živnostnictvo ve volbě bylo súčastněno.

Podle nynějšího stava věci myslím, že by toho zemský výbor nevyhledal a můžeme v tom viděti jen dobrou vůli, kterou všichni máme, abychom živnostnictvu dopomohli co možná postupem času, až bude jeho organisace úplně vytvářena, ku při mé volbě do této důležité korporace komise živnostenské.

Sám p. Dr. Baxa uvedl za přiklad Zemskou jednotu živnostenských společenstev která nyní má 267 společenstev v sobě sdružených, kdežto pan kolega Němec uvedl, že máme 1900 společenstev živnostenských; a to ještě není úplné.

Pan kol. Dr. Baxa sám praví, že někde vůbec společenstva nevstoupila v činnosť.

V tomto stavu věci nezbývá jiné východiště než to, které zde bylo voleno, a sice voleno se zřetelem k zájmu interessentů, kteří mají volbou přijíti k slovu, a mají býti zejména v zemské komisi živnostenské zastoupeni. Ta zejména poukazuji k tomu: Ve druhém odstavci přímo k návrhu sekce živnostenské volí se 7 členů z dotyčných komor, tak že v tom bylo jaksi roztřídění, aby co možno živnostnitvo zastoupeno svými důvěrníky, které přece má v obchodních komorách, tak aby vůle jeho nalezla pravého projevu a také přiměřeného zastoupení v zemské komisi živnostenské

Pan kolega Baxa poukázal ještě ke čl. 2., že liberecká komora může vyslati dva zástupce německé a že to by bylo ovšem nespravedlivo podle složení liberecké komory, poněvadž tam veliká menšina česká nenalézá takového odborného zastoupeni, aby mohla liberecká komora správně a nestranně tento úkol svůj plniti.

Ovšem jest choulostivo, abychom zde v odst. 2. vyznačovali moment národnostní, poněvadž by pak nastala jakási obtíž, především ohledně pražské obchodní i živnostenské komory.

Jest samozřejmo, že by se žádalo, aby i tu bylo výslovně vyznačeno zastoupení národnostní, a, poněvadž jsme vůbec v této otázce k národnostním momentům nepřihlíželi, nýbrž dovoláváme se společné práce bez ohledu na národnost v této důležité akci živnostenské, tím by jakýsi rušivý moment do toho se spravoval, kdybychom pojednou v tomto odstavci ojediněle a nehledíce k dosahu celého organisačního statutu vystoupili s nějakým tříděním podle národností. Lépe jest, když věc utváří se podle skutečné potřeby, a jest zde konečně možnost retorse; kdyby se zneužívalo tohoto ustanovení na straně komory Liberecké, nastalo by pak právo odvety.

Co se týče změny, kterou navrhuje p. kol. Němec ohledně odst. 5., aby odpadl a aby v odst. 4 byla ustanovena volba 12 členů, které jmenuje na dobu 3 let zemský výbor ze zástupců tam zvláště jmenovaných, poukazuji především k tomu, že jest spravedlivější, aby průmyslová musea která nyní zemí jsou zřízena, a která jsou zřízena na zdravých základech součinnosti mezi prací živnostenského, praktického, reálního života a mezi prací živnostenskou, instruktivní průmyslových museí, která jsou vydržována tak velkými obětmi dotyčných činitelů, aby těmto průmyslovým museím již pro živý zájem, který vyžadujeme na živnostnictvu, aby se také jejich činnost instruktivní osvědčila také v praktickám životě, aby tato průmyslová musea měla své zástupce v zemské komisi živnostenské, a proto přimlouvám se za tento návrh poslance Němce.

Ale myslím, že by ještě bylo třeba, aby zvýšen byl počet těch 12 členů v odst 4., ježto mají-li veškeré tyto korporace býti súčastněny, má-li se přihlížeti ke všem průmyslovým museím, jichž máme šest, má-li se přihlížeti k jistým jennotným svazům společenstev, potom k jednotlivým, zvláště vynikajícím odborníkům živnostenským, jak to má odstavec 4. na zřeteli, počet tento nebude dostatečný, a já bych se přimlouval, aby tento počet byl vyvýšen na 16 členů, tak že by potom přibyli vzhledem k tomu 4 členové, a první úvod § 2. by zněl: "skládá se z 29 členů. "

Poukazuji ještě k něčemu. Bude se ovšem zdáti, že těleso zemské komise živnostenské, skládající se z 29 členů, nebude snad dosti hybné, že bude počet ten veliký a že nebude tak dosti snadné schůze svésti, anebo když schůze bude pohromadě, že snad i různé náhledy mohou se příliš rozcházeti, vůbec celé jednání zemské komise že bude obtížné. Já přihlížím k tomu, že máme co činiti se zástupci nejenom zde usídlenými, nýbrž i venkovskými.

Ohledně zde usedlých zástupců přihlíží se v § 3 k tomu, že tvoří tito užší výbor, tedy následkem toho že bude hlavní práce soustředěna v užším výboru a vzhledem k tomu, že schůze zemské komise živnostenské budou jaksi výminečné, že se všichni venkovští zástupci vždy súčastniti nemohou a že musíme usnadniti možnost jednání a usnášení zemské komise živnostenské, chci navrhnouti v § 7. změnu, aby již při 1/3 přítomných byla zemská komise živnostenská schopna usnašeti se z těch důvodů mám za to, že rozmnožení počtu členů zemské komise živnostenské nebude na závadu volnému pohybu a snadnému jednání její. Při tom získáme pro věc nejživější zájem.

Jestli-že více interessentů tak důležitých, jako jsou průmyslová musea, svazy živnostenské ai odborníci živnostenští budou přímými členy živnostenské komise, bude to zajisté v zájmu jich samých, poněvadž se rozloží činnost těchto interessentů po všech krajich českých i bude zájem z toho plynoucí i jich osobní vliv, který obyčejně mají, tím účinnější.

Obmezování co do počtu bych nepovažoval za nutné a za účelné při této zemské komisi živnostenské. Já tedy tvrdím, že by v celé této instituci, vzhledem k tomu, že vlastně při uvažováni o tom, jak má býti utvořena, má-li býti poradním sborem aneb samostatně rozhodujícím sborem, jaksi dvě duše sídlily v tom těle zemského výboru i komise, ta jedna duše se více přikloňovala k tomu, abychom co možná samostatný takový sbor utvořili, což naráží na úsklí, byl v tom odpor u druhé národnosti, a že, aby se zase tím nepobouřila, anebo vůbec aby se nezmařila tato důležitá instituce, která jest neodkladná, jen zase jako prozatimní opatření volil se sbor zemské komise živnostenské poradní, tedy postupem času a přirozeným rozšiřováním činnosti sboru, který bude zajisté žárlivě na to hleděti, aby jeho působnosť co možná byla široká a samostatná, a tím my dospějeme k tomu poznáním a zkušeností vyváženou z praktické činnosti a z těch prospěšných výsledků této činnosti, sbor tento stane se co možná samostatným a působnost jeho bude širší. A právě proto, vzhledem k této prozatimní situaci, vzhledem k tomuto prozatímnímu opatření, které se zde činí, myslím, že také dospějeme k tomu, co pověděl p. koll. dr. Baxa ve formě resoluce, k čemuž musíme zde přihlížeti jako ku přání pronesenému, aby jednou dospělo se k té přímé volbě do zemské komise živnostenské, a sice že dospějeme při změně § 2. jistou praxí, jistou zkušeností a jistými výsledky práce k tomu, jak vlastně konečně má ten orgán zemské živnostenské komise vypadati, a má-li a pokud může vůbec samostatnosti mu býti popřáno a vymáháno i proti odporu vlády, jak zde přímo byl projeven. Proto v tomto organickém postupu celé věci vidím nejlepší zdar její co do praktického zachycení se a co do působení na venek, a proto se přimlouvám za změnu § 2. s tou změnou, jak byla kol. p. Němcem navržena, ovšem jenom s tím dodatkem k tomuto návrhu posl. Němce, aby v úvodu znělo to: "Zemská komise živnostenská skládá se ze 29 členů, " a aby pak v odstavci 4 bylo uvedeno místo 12 členů, 16 členů. (Výborně!).

Nejv. maršálek zemský: Žádám pány, kteří podporují návrh, který přednesl pan poslanec dr. Pippich, by vyzvedli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Dovoluji sobě oznámiti, že p. poslanec Adámek se přihlásil ke slovu.

Es hat sich noch der Herr Abg. Adámek zum Worte gemeldet.

Nyní však přijde ke slovu pan posl. Krejčík.

Posl. Krejčík: Slavný sněme!

Členové živnostenské komise zajisté se nenadálí, že u předlohy této tak bedlivě již po 3 léta připravované vzplane zde ve slavném sněmu větší debata. Vyvolána byla hlavně ovšem námitkou p. poslance dra. Baxy, kterému se zdálo, jako by snad živnostenské zájmy, pokud se týče přímého účastenství živnostníků samých při volbách, nebyly jaksi dostatečně v této předloze respektovány a že snad komise živnostenská k těmto přímým zájmům živnostenským nehleděla.

Avšak, velectění pánové, není tomu tak. Já milerád prohlašuji jakožto člen komise živnostenské, že všichni členové komise živnostenské velmi uvažovali tuto okolnost a nikterak ji nepouštěli se zřetele. Avšak vzhledem ku stávající situaci politické, vzhledem na složení a politickou organisaci dosavadních živnostenských korporací a spolků, po bedlivém uvažování přišlo se v komisi živnostenské k názoru, že pro dnes, a já pravím, pro dnes, není možno zavésti přímou volbu do takovéto korporace a sice z následujících důvodů, na které ostatně bylo zde již od některých pánů řečníků také poukázáno.

Hlavní důvody jsou ty, že společenstva, ačkoliv byla již zákonitě v r. 1883 v život povolána, do dnes po tak veliké řadě let nevstoupila v život, leda jen pouze ve velikých městech. Avšak v království českém jsou celé veliké oblasti, celé veliké kraje, kde ještě dosud živnostnictvo samo organisováno není ani ve společenstvech, natož aby se přikročilo k organisaci vyšší, jako jsou okresní svazy.

Kdybychom přikročili na základě nedokonalé organisace k přímým volbám, dá se očekávati, že při těchto volbách by nastal úplný chaos.

Nesrovnává se dále s pravdou, že by živnostnictvo a jeho zájmy nebyly náležitě v této nové korporaci zastoupeny tak, jak toho váha jeho vyžaduje.

Vždyť právě v úvodu k § 2. předložené zprávy stojí, že živnostenské a obchodní komory mají právo ze svých sekcí, ze živnostenských oddělení vysílati do této nové komory 7 členů, a ze sekce obchodní že mají obchodní a živnostenské komory právo vysílati dalších 5 zástupců; poněvadž, jak Vám známo, volby do obchodních komor konají se přímo, z lůna živnostnictva, dlužno považovati komory za přímé zákonité zastoupení veškerého živnostnictva.

Budou-li tedy tyto zákonitě volené korporace vysílati direktně zástupců svých do této zemské rady živnostenské, tu myslím, že námitka, jako by zájmy živnostenské nebyly zastupovány přímými zástupci, naprosto musí odpadnouti.

Kdyby snad někomu se zdálo, že jest to cesta obtížnější, dovoluji si upozorniti na odstavec 4. tohoto § 2, kde přímo jest přání pronešenému posl drem. Baxou vyhověno tím právě, že zemský výbor má z různých sdružení živnostenských, spolků odborových, z větších společenstev a ze "Zemských jednot" povolávati zástupce.

Zde tedy jest, velectění pánové, druhá cesta, kde živnostenský stav jest svými zástupci zastoupen přímo.

V této věci myslím, že tedy námitka, jako by živnostnictvo nebylo v zemské radě živnostenské náležitě zastoupeno a sněmovní komisí živnostenskou náležitě v ochranu vzato, úplně odpadá.

Avšak budiž mi dovoleno poukázati ještě na jinou závažnou okolnost, která stavěla se nám v cestu v komisi živnostenské, že jsme nemohli nastoupiti cestu, na kterou ukázal p. Dr. Baxa, totiž přímých voleb podle okresů politických. My totiž nemáme dosud, jak bylo již poukázáno, soustředěná společenstva ani v povinných svazech okresních, natož v povinných zemských jednotách společenstevních. Okresní svazy společenstevní nebudou asi ještě tak brzy v život vyvolány, avšak nikoliv naší vinou.

Právě v příštích dnech budete míti, velectění pánové, příležitost se přesvědčiti, že na to nebylo zapomenuto v komisi živnostenské a že na příště práce živnostenské komise se ponese k tomu cíli, aby tyto nové svazy, tato nová střediska společenstev a živnostnictva byla co nejdříve v život přivolána, a že také v různých zprávách sněmovní komise živnostenské se na to naléhá. Ale pokud tyto svazy nebudou po okresích v život vyvolány, nemůže také zemská jednota společenstev na tento čas vystupovati platně a důrazně a se vší rozhodností ve prospěch ostatního živnostnictva a to z toho důvodu, na který již pan posl. Němec ukázal,  že ač máme v Cechách téměř 19000 společenstev, z nichž 1280 jest českých, v naší zemské jednotě jest soustředěno do té doby pouze asi 250 společenstev; že tedy při nejlepší vůli, kterou zajisté této vážné a důležité korporaci neupíráme, přicházíme přece k náhledu, že nemožno jest, aby tato jedvždy a při všem a s takovou váhou vystupovala, jako by se státi mohlo, kdyby tato zemská jednota byla utvořena na základě povinných svazů okresních a zákonných.

K tomu nesou se snahy naše. Neboť dnes, velectění pánové, tato korporace není nežli spolkem na základě dobrovolném a není tudy vyloučena možnosť, že následkem nějaké neshody, jak v takovéto korporaci se přihodili může, celá tato korporace jednoho dne může se rozej ti a z toho vidno, že s těmito přímými volbami takto zorganisovaných korporací mohlo by to vypadati někdy ovšem dosti bledě.

Konečně poslední důvod, velectění pánové, a sice důvod velice závažný. Kdyby skutečně mělo přijíti k volbám přímým dle návrhu p. posl. Dr. Baxy, musily by volby tyto býti rozepsány a jinak by ani nemohly býti vykonaný než na základě politických okresů a na základě politické soustavy království českého.

Co z toho, velectění pánové, napřed již vysvítá, jest, že nejen v okresích smíšených, nýbrž i v mnohých velkých městech průmyslných v Čechách vzplanul by na novo národnostní boj, zejména v takových okresích, kde jsou střediska industriální a kde ještě dnes velký průmysl není ani, jak známo, tak v naších českých rukou, jak bychom si přáli.

V takových místech při přímých volbách tento velký průmysl by zasáhl svým vlivem zajisté do těchto voleb a mohli bychom se dočkati takového výsledku a překvapení, jakého jsme se dočkali při volbách do dělnické úrazové pojišťovny pro království České.

A tomu jsme se chtěli vyhnouti. Další konsekvenci takovýchto přímých voleb by bylo, že by, poněvadž dnešního dne, kdy svazy společenstevní nejsou organisovány na základě zákonném, tento boj nezastavil se u tohoto předhánění se při živnostenských kandidátech českých a německých, nýbrž zasahoval by i v národnostní otázku, a pak opakovaly by se zase ty trudné obrazy, jako jsme viděli při volbě do zemědělské rady. Tyto snahy šly tak daleko, že tato důležitá korporace byla roztržena na sekci českou a německou. A totéž, pánové, obáváme se, že by stalo se i zde.

Že nepřeháním, dosvědčí mi členové komise živnostenské, kteří zajisté ještě v živé paměti mají, že již předloni, jakmile jsme zavadili o tuto novou korporaci, zástupcové národnosti německé ihned přivedli na přetřes, že by i tato nová instituce ihned měla býti rozdělena ve dvě sekce.

A tomuto abychom zabranili v zájmu jednoty království českého, jednali jsme s největší opatrností a předkládáme tento statut po nejsvědomitějším a nejbedlivějším uvážení.

I prosím, velectění pánové, abyste přijali návrh tak, jak jej komise navrhuje. Z tohoto důvodu nemohu souhlasiti ani s dodatkem váženého p. posl. dra Pippicha a přimlouvám se pouze pro změnu, kterou navrhl p. posl. Němec (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přichází nyní ke slovu p. posl. Adámek.

Posl. Adámek: Slavný sněme! Pan řečník přede mnou mi velice ulehčil můj úkol zevrubným výkladem o skládání této komise živnostenské.

Zemský výbor velice bedlivě uvažoval, jakým způsobem by složení této komise mělo býti provedeno.

Také zemský výbor dospěl k přesvědčení, že přímé volení do této komise na ten čas, pravím, na ten čas možné není, netoliko z příčin těch, které byly uvedeny, ale také proto, poněvadž nemůže býti konstruována živnostenská komise co do počtu členů tak, aby byla velikým parlamentem, protože by při takovém muohočlenstvi nemohla tak intensivně pracovati, jak toho bude potřebí.

Pan dr. Baxa učinil porovnání se zemědělskou radou. Věc ta se má jinak. Zemědělská rada čítá v českém odboru 150, v německém 100 členů, a tu jest možné territorialní rozdělení těchto členů po celé zemi.

Pan dr. Baxa poznal z předloženého, rozpočtu zemědělské rady, jak drahým jest tento apparát. Kdybychom chtěli konstruovati takový sbor pro živnostnectvo, teď, kdy máme k disposici pouze nemnoho tisíc zl., kterými děláme živnostenskou politiku, nestačil by fond tento na uhražení správy tohoto sboru, pro maloživnostenské akce by nezbylo nic. Prosil bych, by se nespouštělo se zřetele, že kompetence živnostenské komise na ten čas jest konstruována podle kompetence zemského výboru, a zemský výbor ve věcech živnostenských ma posud pramalou kompetenci, a kterou má, si vlastně udělal a musí teprve tento kruh působení v oboru živnostenském stále rozšiřovati.

Není pochybnosti, že předložený statut jest prozatimní. Tento statut nemá žádného jiného účele, nežli aby konečně tento orgán vstoupil do života. Na základě zkušenosti přistoupí se zajisté svým časem k jeho opraveni. Jest to první pokus a první pokus má vždy slabosti; tím se netají ani živnostenská komise ani zemský výbor.

Za nynějších poměrů chtít i prováděti do tohoto sboru přímé volby znamená po mém soudu zabiti tento sbor dříve, než byl konstruován.

Byly činěny návrhy na rozmnožení členů a způsob jich jmenováni. Naproti návrhu p. kolegy Němce musím podotknouti, že jmenování členů, které jest vyhrazeno zemskému výboru, bude vždy podmíněno vykonanými volbami. Až obchodní komory volby vykonají, bude moci zemský výbor jmenovati členy. Lze očekávati, že obchodní komory budou právě voliti své členy z velkých korporací odborných. Pak teprve bude moci zemský výbor uvážiti, kdo by k doplnění komise měl býti ještě jmenován.

Taxativní vypočtení orgánů, z nichž by zemský výbor musel členy komise jmenovati, jest předčasné, poněvadž se může státi velmi snadno, že budou obchodní komory také ze sborů těchto voliti.

Podotýkám, vraceje se k vývodům p. Dr. Baxy, že jsme pociťovali potřebu, by živnostnictvo bylo zastoupeno bezprostředními volbami v tomto sboru, a že jsme se snažili vyhověti oprávněným nárokům těmto alespoň, tím způsobem, že počet členů volených má míti v tomto sboru většinu nad jmenovanými. Kdyby byl počet jmenovaných členů rozmnožen, jak to navrhuje pan Němec a pan dr. Pippich, měli by jmenovaní členové většinu nad zvolenými. To se nezamlouvá ze zásadní příčiny a proto se musím vysloviti proti rozmnožení počtu členů jmenovaných.

Krom toho trváme na tom, aby zastoupeno bylo technologické museum pražské v tomto sboru a jubilejní fond maloživnostenský. Proč jsme to navrhli? Otevřeně se přiznávám proto, protože chceme, aby také živnostenská komise byla zřízena pro celé království, proto jsme navrhovali, by v ústava tom jubilejní fond pro celé království založený byl zastoupen, proto navrhovali jsme také, aby technologické museum pražské bylo v této komisi zastoupeno.

Námitka nemůže se učiniti, že pražské technologické museum jest pouze technologické museum obchodní komory pražské.

Vídeňské technologické museum jest ústave dolnorakouské průmyslové jednoty a tohoto musea užívá vláda k provádění živnostenských akcí v této polovici říše.

Míním, že nemůže býti obmezeno právo zemského výboru, by pří provádějí maloživnostenské akce používal technologického musea v Praze, jako svého odborného orgánu.

Náš návrh, aby zástupcové jubilejního fondu i technologického musea do živnostenské komise povoláni byli, jest netoliko věcně odůvodněn ale má také politické váhy a důležitosti.

My chceme, aby živnostenskou komísí nebyla dána nová příležitost k trhání království Českého, aby komise tato byla jednotná organisace živnostensko-politická pro celé král. České.

Se stanoviska, řekněte třeba centralistického, prosím, abyste neráčili přistupovati na návrhy, které se odchylují od návrhu komise, abyste ráčili návrhy přijmouti v tom vědomí, že tím činíme první krok k řešení velkého úkolu. Kdyby tento první krok byl chybný, octneme se na šikmé ploše a nedojdeme cíle. - Předpokládám, že máme všichni dobrou vůli živnostnictvu prospěti, i prosím, byste ráčili bez dalších, na ten čas neodůvodněných, obav přistoupiti k návrhům živnostenské komise, majíce na zřeteli, že tím nezadáme naší základní zásadě, nedilnosti král. Českého. (Výborně !)

Nejvyšší maršálek zemský: Přihlásil se k slovu po druhé p. posl. Němec. Dávám jemu slovo.

Poslanec Němec: Slavný sněme! Dovoluji si reagovati několika slovy na to, co přísedící zemského výboru pan Adámek pravil v příčině té, že by přijetím návrhu mého stalo se přesunutí v tom, že by bylo 12 členů volených obchodními komorami a 12 členů jmenovaných zemským výborem, kdežto podle návrhu, jak je činěn zemským výborem a jak jej přijala komise živnostenská, by věc vypadla jinak, že by totiž volení měli většinu nad jmenovanými. Tu si dovoluji k objasnění říci, že v tom ohledu se poměry nemění, poněvadž dle 4. odst. se skládá komise z 10 členů, které jmenuje na dobu 3 let zemský výbor jednak ze zástupců vynikajících sdružení živnostenských, (spolků, společenstev, jednot společenstevnich atd. ), jednak z odborníků živnostenských a dle odstavce 5. ze zástupce jubilejního fondu malozivnostenského musea v Praze. Početně zůstává totéž zastoupení.

Ale já jsem si dovolil právě navrhnutím škrtnutí odstavce pátého vsunouti tentýž obsah do odstavce čtvrtého, aby se tak jenom oprávněným nárokům činilo zadost.

Já jsem měl za svou povinnost poukázati na to, že se to zakládá na nedorozumění, a že jest úplně možno v té věci vyhověti nárokům a návrhům pana přísedícího zemského výboru, aby se nestalo posunutí mezi členy volenými a jmenovanými. Já myslím, že se to mým návrhem nijak nestane.

Nejvyšší maršálek zemský: Přihlásil se ke slovu pan poslanec Dr. Pippich. Dávám mu slovo.

Poslanec Dr. Pippich. Slavnv sněme Já jsem svůj návrh dodatkem k návrhu' poslance kollegy Němce učinil proto, poněvadž jsem působil k tomu, aby všecky tyto korporace, jak zde byly jmenovány, co možná měly své zástupce.

Poněvadž ale byla vyslovena obava, že by pak byla nesouměrnosť hlasů a že by se tomu mohlo dostati mylného výkladu, že by snad zemský výbor měl v tom intenci, aby jmenovaní členové převážili členy volené, od svého návrhu upouštím, nechtěje ho vydávati tomuto mylnému výkladu.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan poslanec Dr. Baxa se hlásí ke slovu. Dávám mu slovo.

Poslanec Dr. Baxa: Slavný sněme! Bylo zde všeobecně konstatováno, že v komisi samotné bylo uvažováno ohledně toho, zdali má býti zavedeno již nyní volení čili pouze jmenování.

A proto ovšem je mi dosti s podivením, jestli jsem vyslechl od jednoto p. řečníka, pana Němce, že pro tento návrh nehlasoval, poněvadž nebyl v klubu poslanců přednesen.

Já se odkazuji v té příčině na jednací řád a řeknu jen tolik, že pan posl. Němec je členem živnostenské komise a dnes ve sněmu zde činil teprve dodatek k návrhu živnostenské komise; tedy zajisté je možno i jinému členu sněmu, zejména tomu, který nezasedá v komisi, aby nějaký návrh, který mu napadne, přednesl teprve ve sněmovně samotné.

Já míním, že by to byl veliký praejudic, kdyby snad většina chtěla prohlašovati, že bude proti každému návrhu.

který nebyl v klubu nebo v parlamentární komisi dříve schválen, hlasovati.

Co pak se týče, pánové, ostatních důvodů, které zde byly proti mému návrhu předneseny, pánové zapomněli, že jsem činii pouze resoluční návrh. Tento resoluční návrh právě směřoval k tomu, aby zemský výbor konal teprve šetření, aby to vzal v úvahu a teprve potom aby navrhl, kdyby tak uznal za vhodné, aby se § 2. změnil v ten smysl, by nastalo volení místo jmenování, aby teprve pak návrh učinil.

Na některé vývody p, posl. Krejčíka musím reagovati proto, poněvadž by mohlo vyvolati velké nedorozumění, zejména pokud se týče jeho námitky proti tomu, aby se volby zavedly, když pravil, že by se rozpoutaly národnostní boje a že by to mohlo dojíti až na rozdělení živnostenské rady.

Pánové, račte se podívati do našich dějin před 10 neb 9 lety, kdo vlastně umožnil rozdělení zemědělské rady. Bylo to jen tím možné, že češti zástupcové nebyli to ovšem mladočeští zástupcové, nýbrž staročeští - dali k tomu své svolení. Kdyby nebyli svolili, aby se zemědělská řada rozdělila, zajisté, pánové, že by se to nebylo stalo. Proto, pánové, záleží na nás, jestliže dáme k tomu svolení, neb jestliže k tomu svolení nedáme.

Souhlasím také úplně s náhledem. který pronesl poslanec Adámek, totiž, že stojíme a chceme stát na tom, aby komise byla jednotnou a aby nebyly do ní zanášeny národnostní spory. S tím souhlasí zajisté každý a proto bychom se rozhodně všichni proti národnostnímu rozdělení museli ohraditi právě v zájmu stavu a konečně i v zájmu jednotnosti království. Ale činiti z toho námitku, jak učinil pan poslanec Němec, proti tomu, aby živnostnictvo mělo právo voliti, připadá mi jako za doby absolutistické, když vláda nechtěla dáti práv národům jen proto, aby se národové na vzájem mezi sebou nepopřáli To by byl náhled, který by neodpovídal dnešnímu stavu, kdybychom z obavy, že dojde někdy k nějakým národnostním třenicim mezi živnostníkem českým a německým, vůbec i českému i německému živnostnictvu právo voliti do této velmi důležité korporace odpírali. Lituji, že návrh můj nedostal vůbec podpory; na druhé straně mě potěšilo to, že bylo uznáno zejména členy komise, že o tomto návrhu bylo skutečně jednáno a že, jak pan posl. Němec se vyslovil, by vlastně s tím souhlasil, a že jen proto nesouhlasí, poněvadž to nebylo dříve v klubu předneseno. Já však zvláštní lítost nějakou nemám, že návrh můj propadl, a sice proto, že již ve zprávě samotné stálo, že statut je zatímní a, poněvadž myslím, že následkem obav, které jste měli, že by vzhledem k nedostatečné organisaci nebylo možno volení provésti, živnostniotvo, když bude věděti, že se na tomto sněmu o tomto návrhu jednalo a že pravé takové námitky byly činěny proti právu volebnímu jen proto, že neni dostatečně organisováno, si přispíší. A věřte mně, kdybyste byli přijali resoluční návrh, který neměl ničeho jiného na mysli, než upamatovati, resp. požádati zemský výbor, že by to zajisté bylo bývalo pobídkou, aby různé živnostenské organisace dle zákona živnostenského si pospíšily s onou organisací, aby nepřišly o to důležité volební právo.

Míním, že dnešní debata, ať výsledek vypadne tak neb onak, poučí naše živnostníky, aby v této své organisaci si přispíšili, aby takové námitky nemohly býti činěny.

Na konec pak žádám slavný zemský výbor, poněvadž právě dle čl. 4 to členy kohoto paragrafu 2 jmenuje zemský výbor mise na dobu 3 let jednak ze zástupců vynikajících sdružení živnostenských spolků, společenstev, aby zejména dbal největší organisace, která je zřízena v království Českém a to jest nepopiratelně Zemská jednota společenstev řemeslnických a Živnostenských, a připomínám, pánové, ohledně nějakých pochybností, které by zde mohly činěny býti, že jednota tato jest zřízena právě ve smyslu § 114 živ. ř.

Doufám, že zemský výbor, který bude míti právo dohledací, na tuto velmi důležitou organisaci nezapomene.

Nejvyšší maršálek zemský. K slovu se ještě přihlásil p. posl. Kreičík.

Posl. Krejčík. Slavný sněme! Ačkoliv p. posl. Dr. Baxa uvedl v pochybnosť některé námi uvedené důvody,


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP