Úterý 18. dubna 1899

Poslanec K. Adámek. Slyšeli jsme z úst J. E. p. místodržitele, že vláda k této nově zakládané instituci živnostenské rady zemské zaujímá postavení příznivé. Zajímavým bylo toto připomenutí J. E. také z té příčiny, an vláda proto takové stanovisko zaujala, že kompetence tohoto sboru nevybočuje z mezí výboru zemského ve věcech živnostenskopolitických. J. E. tímto vyjádřením posiluje stanovisko, které jsme zaujali při předchozím jednání o založení zemské rady živnostenské, a ukazuje, že zemský výbor i živnostenská komise kompetenci zemské rady na tuto míru musila obmeziti, poněvadž jinak bychom se nebyli vyhnuli dlouhotrvajícím zápasům, jež byly vedeny na př. také v Haliči o kompetenci zemské živnostenské rady.

Zápasů těch arciť bychom se nemusili lekati, kdyby nám nešlo o věc samu, a kdyby nebyl velký rozdíl mezi Haliči a královstvím českým.

V  království českém bohužel i v této akci překáží zdárnějšímu řešení tohoto úkolu velice vážného národní a politické poměry a spory. Bohužel, že tyto národní a politické spory byly zaneseny i na toto pole živnostenské, na němž jsou skutečně zájmy žívnostnictva veškerého bez rozdílu národnosti totožný, a že těmito spory také tato akce, a tím i veškeré živnostnictvo tohoto království bez rozdílu národnosti stejně stíženo. (Souhlas!)

Vinou naší to není, poněvadž my i při řešení tohoto úkolu pevně jsme stali a státi budeme i nadále na jednotnosti tohoto staroslavného království a domáhati se budeme o plné rovnoprávnosti obou národů v této zemi. Jeho Excellence projevila přání, které zajisté všichni sdílíme, aby se na této nové půdě v živnostenské komisí zemské setkali zástupcové obou národností ke společné plodné práci.

Jsou to naše dávné tužby a dávné jest naše přesvědčení, že kdyby se podařilo, abychom působili a pracovali v sborech hospodářských a kulturních, by toto starobylé království dnes bylo druhou Belgií v Evropě. (Výborně !)

V  této věci zajisté s Jeho Excellenci se snášíme a podle blahovolných slov jeho očekáváme, že bude také tlumočiti naše tužby u vlády, aby tomuto našemu podnikaní se dostalo pomocných prostředků hmotných, poněvadž by bez těchto prostředků sebe dokonaleji z organisovaná komise živnostenská zůstala aparátem velmi malomocným, jelikož hmotných prostředků, jak jest viděti z rozpočtu zemského, na zbyt nemáme.

Proto stále opakovati musíme naše přáni, aby k těmto úkolům dostalo se nám náležité podpory z peněz státních. (Souhlas !) Když se r. 1896 sl. sněm usnesl na tom, aby zřízena byla živnostenská komise, jakožto odborný orgán poradný při zemském výboru, nepodnikli jsme žádný planý experiment.

Podobný orgán již v Haliči po drahnou dobu se byl osvědčil, a v král. Če ském již před 100 lety byl podobný orgán zřízen, totiž kommerční konsess, který povolán byl k podporování obchodu a průmyslu v tomto království. Jest smutné, že v království českém přicházíme teprve letos k založení živnostenské komise zemské a to ještě s obmezenější kompetencí, kdežto v Haliči trvá již od r. 1877!

Zemská komise průmyslová v Haliči netoliko pro velký průmysl, ale i pro řemesla v domácnostech provozovaná vykonala věci poměrně veliké.

Komise tato jest netoliko poradným, ale ve mnohých věcech také výkonným odborným orgánem správy zemské.

Důležité úkoly na ni složeny zvláště v oboru pokračovacího a odborného vyučování.

K pokračovacím a odborným školám vykonává dozor zemskými inspektory, nebo zvláště k tomu povolanými členy atd.

Tento příklad musí nám býti pohnutkou, abychom nezůstali při tomto prvním kroku státi, ale abychom směrem tímto stale postupovali.

Zřízení této komise jeví se co den nutnější; čím více se rozšiřuje maloživnostenská akce, tím naléhavější jest potřeba, aby zemskému výboru po boku stál odborný orgán, za jehož spolupůsobení by otázky živnostenské jím byly řádně řešeny.

Trvám na tom, že založením technologického musea v Praze, zřízením živnostenské komise zemské, jak jest zde navržena, odklizena bude hlavní překážka, která se staví proti vývoji akce této, poněvadž jsme při ní odvislí úplně od technologického musea Vídeňského a od vlády, a cesta ta jest tak zdlouhavá a tak klikatá, že často samým odkládáním naše nejlepší projekty se maří. Doufám, že založením těchto institucí, technologického musea a komise živnostenské, bude dána možnosť, aby akce tato prováděna byla větší rychlostí a aby brán byl při tom zřetel ku skutečným poměrům a potřebám v král. Českém.

Kdyby komise tato žádného jiného prospěchu nepřinesla, již tento prospěch jest veliký.

Kromě toho kladen byl veliký důraz na právo iniciativy, které se této komisi přidílí. Toto právo bude-li rationelně a intdnsivněji používáno, bude raziti cestu k dalšímu vývoji živnostenstva v tomto království a tímto přirozeným vývojem bude i agenda komise se množiti a význam její růsti.

Dále jest potřeba, aby při skládání této komise byl brán zřetel toliko a jedině na vynikající odborníky živnostenské, všecky ohledy musí zůstati stranou. Toliko vynikající odborníci a opravdoví přátelé našeho živnostnictva mohou a budou v této komisi blahodárně působiti, toliko takoví znalci budou moci zdárně řešiti úkoly na tuto komisi skládané

Důležitost zemské komise živnostenské zajisté nepřeceňujeme a zázrakův od ní neočekáváme, avšak té jsme naděje, že valně přispěje ku vývoji soustavné iniciativy a součinnosti země v politice živnostenské, zvláště dostane-li se jí účinné podpory živnostnictvem a jeho orgány.

Význam této komise poroste horlivosti a přičiněním její členů.

Chovám pevnou naději, že podnik tento se zdaří, poněvadž jest nezbytný a potřeba jeho v plné míře ze všech stran se uznává.

Končím přáním, aby se vyplnilo, co vyslovil J. E. p. místodržitel na počátku své řeči, aby se totiž při této akci podařilo, bychom sjednoceni mohli pracovati

s našimi krajany německými ku prospěchu našeho tak těžce strádajícího maloživnostenstva. (Výborně! Potlesk. )

Nejvyšší maršálek zemský. Žádá někdo ještě za slovo v generální debatě?

Verlangt noch jemand in der Generalbehatte das Wort?

Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj poslanec dr. Pinkas: Vzdávám se slova.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan zpravodaj vzdává se slova.

Der Herr Berichterstatter verzichtet aus das Schlußwort in der Generaldebatte.

Jest mi nyní předložiti slav. sněmu otázku, zdali přijímá návrhy komise za základ podrobného rokování.

Ich habe dem hohen Hause die Frage vorzulegen, ob dasselbe die Anträge der Commission als Grundlage der Specialdebatte annimmt.

Žádám pány, kteří na tuto otázku odpovídají kladně, by vyzvedli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche die Frage bejahen, die Hand zu erheben.

Slavný sněm se na tom usnesl, vzíti návrh komise za základ podrobného rokování.

Das höhe Haus hat beschlossen, die Anträge der Commission als Grundlage der Specialdebatte anzunehmen.

Žádám pana zpravodaje, aby ráčil přečistí postupně odstavec I. a II.

Zpravodaj poslanec dr. Pinkas (čte): Slavný sněme, račiž

I.   Zprávu zemského výboru ze dne 22. prosince 1896 (tisk LIX. ) vzíti s uznáním na vědomí a račiž se usnésti:

II.   Zemská komise živnostenská pro království české zřizuje se jako poradní odborný orgán zemského výboru.

Landtagssekretär Höhm (liest): Der hohe Landtag wolle:

I.   Den Bericht des Landesausschußes vom 22. December 1896 (Druck LIX), mit Arier kennung zur Kenntnis nehmen und zugleich beschließen:

II.   Die Landesgewerbekommission für das Königreich Böhmen wird als beratendes Fachorgan des Landesausschußes errichtet.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k těmto bodům?

Verlangt jemand zu diesen Punkten das Wort?

Jsou přijaty podle tištěného návrhu komise.

Sie sind nach dem gedruckten Commissionsantrage angenommen.

Zpravodaj poslanec dr. Pinkas (čte): III. Pro zemskou komisi živnostenskou platí tento organisační statut:

Zemská komise živnostenská pro království České jest radou zemského výboru království Českého při úkonech jeho směřujících k povznesení živností, výroby průmyslové, zvláště řemeslné v království Českém a má právo v tom oboru také ze vlastni iniciativy činiti výboru zemskému návrhy.

Landtagssekretär Höhm (liest): III. Für die Landes-Gewerde-Commission gilt das folgende Organisationsstatut:

§ 1.

Die Landes-Gewerbekommission für das Königreich Böhmen sungirt als Beirath des Landesausschußes des Königreiches Böhmen bei allen die Hebung der Gewerbe, die Förderung der geweiblichen Production, namentlich der Handwerke im Königreiche Böhmen betreffenden Aufgaben desselben und hat das Recht in diesem Bereiche auch aus eigener Initiative dem Landesausschuße Anträge zu stellen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Tyto části jsou p ř i j a t y dle návrhu komise.

Diese Theile sind nach dem Commissionsantrage angenommen.

Zpravodaj poslanec dr. Pinkas (čte):

Zemská komise živnostenská skládá se z 25 členů a sice:

1. z přísedícího zemského výboru, který jest referentem pro věci živnostenské, jakožto předsedy;

2 ze 6 členů, z nichž pražská a liberecká obchodní a živnostenská komora po 2, ostatní pak obchodní a živnostenské komory v království Českém po 1 na dobu 3 let ku návrhu své sekce živnostenské volí;

3.   z 5 členů, z nichž na stejnou dobu každá obchodní a živnostenská komora v království Českém po jednom k návrhu příslušných sekcí obchodních volí;

4.   z 10 členů, které jmenuje na dobu tří let zemský výbor jednak ze zástupců vynikajících sdružení živnostenských (spolků, společenstev, jednot společenstevních atd., ) jednak z odborníků živnostenských;

5.   ze nástupce jubilejního fondu máloživnostenského a zástupce technologického musea v Praze, které jmenuje zemský výbor

Landtagssekretär Höhm (liest):

§ 2.

Die Landesgewerbekommission besteht aus 25 Mitgliedern und zwar:

1.   aus einem Landesausschußbeisitzer, melcher Referent in Gewerbe-Angelegenheiten ist, als Vorsitzenden;

2.     aus 7 Mitgliedern, von denen die Prager und Reichenberger Handels- und Gewerbekammern zu je 2, die übrigen Handelsund Gewerbekammern im Königreiche Böhmen zu je 1 Mitglied über Vorschlag ihrer Gewerbesection auf die Dauer von drei Jahren zu wählen hat;

3.    ans 5 Mitgliedern, von denen für die gleiche Dauer jede Handels- und Gewerdekammer im Königreiche Böhmen je ein Mitgl ed über Vorschlag der betreffenden Handelssection zu mählen hat;

4.     aus 10 Mitgliedern, welche der Landesausschuß aus die Dauer von drei Jahren theils aus Vertretern hervorragender gemerblicher Verbände (Vereine, Genossenschaften, Genoffenschaftsverbände u. f. w. ), theils aus gewerblichen Fachmännern ernennt;

5.     aus je einem Vertreter des Jubiläumsfondes für das Aleingewerbe und des technologischen Museums in Prag.

Nejvyšší maršálek zemský: Dovoluji si sděliti, že k tomuto článku jsou přihlášeni řečníci a sice jest přihlášen proti návrhu pan poslanec dr. Baxa, pro návrh p. posl. Němec a dr. Pippich.

Zu diesem Paragraphe sind Redner zum Worte gemeldet, und zwar gegen die Anträge der Commission der Herr Abg. Dr. Baxa und für die Herren Abg. Němec und Dr. Pippich.

Dávám slovo p. dru. Baxovi, který je přihlášen proti návrhu komise.

Posl. dr. Baxa: Slavný sněme!

Paragraf 1. jedná o složení této komise. Dle tohoto paragrafu má býti složena komise tím, že jsou členové její jmenováni a to polovinou obchodními komorami a druhou polovinou zemským výborem.

Na jedno, totiž na to nejdůležitější se zapomnělo, totiž na spoluúčastenství živnostnictva samotného.

Velectění pánové, jest to zajisté velmi důležito, neboť tím, že nebylo vzpomenuto na to, aby živnostenstvo samo spolupůsobilo při volbě členů, jinými slovy, aby samo se súčastnilo volby, aby mělo vliv svobodnou volbou na složení této komise, velectění pánové, tím již jaksi sami se vydáváte v nebezpečenství, že se bude ubírat důvěra tomuto zajisté velmi důležitému ústavu.

Vypadá to skutečně tak, jako by se chtělo říci, že to živnostenstvo není schopno, aby si dovedlo vyvoliti do této komise muže vhodné a způsobilé.

Neračte, velectění pánové, zapomínati, že se jedná o jeden velice důležitý moment, že totiž jaksi poprvé takovýto ústav, takováto instituce vchází do života, a tu zajisté záleží nejvíce na tom, aby našla nejpevnější a největší půdy v živnostnictvu samotném.

Vy, pánové, zajisté znáte mocné ty různé proudy, různé návrhy, různá smýšlení mezi živnostnictvem, a tím, že Vy jim nedáváte příležitost, aby aspoň při volbě těch svých zástupců přišlo to které mínění, ten který návrh, ten který zájem k platnosti, tím vlastně přirozeně se bude

více méně odvraceti poroznost od tohoto velmi důležitého ústavu. Potom, pánové, je to velmi důležitá věc. Kdyby složení komise dálo se na základě volby, pak, pánové, ta součinnost živnostnictva na teto instituci by byla daleko větší, daleko prospěšnější, neboť, pánové, by živnostnictvo cítilo v návrzích a vůbec ve skutcích této komise, že skutečně vlastně jest to ono samo, které dotyčným skutkům a činům přispůsobíti musíme, kdežto, když dnes členové této komise jsou pouze jmenováni, nicméně, pánové, to vždycky zůstane živnostnictvu alespoň valné části jeho, jakousi cizí institucí.

Já nikterak nechci říci, že by snad zemský výbor a obchodní komory musily voliti nezpůsobilé lidi; naopak co se týče živnostenských, otázek, mohuu přímně vysloviti, že zemský výbor v těchto otázkách zajisté činí, co možno, a zejména činí, co mu finance zemské dovolují.

Ale proto, pánové, míním, že platí zde již ten vychovávací moment a ten praktický moment, a zejména to, že jest to jaksi příkazem, abych tak řekl, takové občanské slušnosti, aby, když se jedná o tom kterém stavu, také ten stav byl přímo zastoupen; a když se jedná o živnostenský stav, by mohl tento živnostenský stav na této instituci spolupůsobiti, a to se ovšem může díti jen volbou.

Velectění pánové, řeklo se ovšem v důvodech komise, že prý se shledalo, že aspoň pro tentokráte přímé volení delegátů do této komise veškerým živnostnictvem se nezamlouvá, a sice proto, poněvadž organisace jeho je neúplná a nejednostná.

Velectění pánové, s tou organisací to již není tak, aby se mohlo říci, že jest neúplná a nejednotná.

Já vím, že v některých okresích vůbec není společenstva a máme, na příklad jedno větší okresní město v Čechách, jež má na říšské radě zástupce t zv. živnostenského, v kterémžto městě samotném však není vůbec organisace živnostenské podle živnostenského zákona, tedy společentsva; ale máme celou řadu krajů a okresů, kde organisace živnostenská je provedena. Já Vás upozorňuji na Zemskou jednotu společenstev řemeslných a živnostenských, která dnes čítá jako členů 267 společenstev a která má dnes 18-20 tisíc členů To jest zajisté velmi mohutná organisace, která, když se přistoupí na to, aby dáno bylo živnostnictvu samotnému, aby volbou vysílalo zástupce do této živnostenské komise, zajisté si, což jí každý přeje, jen uspíší.

Mám na mysli to, že by řád volení se zde mohl státi analogickým se způsobem volení do zemědělské rady.

Do zemědělské rady volí jednotlivé hospodářské spolky a vůbec ty spolky, které se zabývají zemědělstvím v jednotlivých okresích. Tam, kde není žádného spolku hospodářského, ačkoliv to u nás v žádném okresu není, ale dejme tomu, kdyby nebylo žádného takového hospodářského spolku, přirozené by se stalo, že by ten okres do zemědělské rady žádného zástupce vyslati nemohl. Tak by to bylo i zde. Kdyby zde bylo dáno právo volení živnostenským společenstvům, ať již ve svazích aneb tím způsobem, jako v zemědělské radě, uspíšili bychom organisaci živnostenskou tím způsobem, že by na jednou viděli živnostníci, kteří nemají společenstva, že nejsou v takovém důležitém sboru, jako jest tento, zastoupeni, a zajisté by se o to přičinili, aby byli zastoupeni, resp. aby se mohli súčastniti volby tím, že by se sestoupili v organisaci společenstevní, jak to zákon dávno nařizuje; proto míním, že by v tomto směru, kdyby bylo dáno právo volení živnostníkům samotným, se docílilo dvojího, předně, že by zájem živnostnictva byl na této instituci daleko vetší a že by se přispíšila a uspíšila živnostenská organisace ve smyslu živnostenského řádu samotného.

Velectění pánové! Já právě v tomto směru dovoluji si učiniti, ne snad přímý návrh, nýbrž návrh resoluční, poněvadž jinak poznávám, že je skutečně potřeba, aby tato instituce vešla co nejrychleji v život, a poněvadž zde dnes není přímého návrhu, a já činiti ho nemohu, poněvadž zde bude třeba šetření.

Činím tedy resoluční návrh a sice v tomto směru:

"Zemskému výboru se ukládá, aby vzal v úvahu a v příštím zasedání sněmovním zprávu podal o možné změně § 2. v tom směru, aby na místo jmenování členů zemské komise živnostenské zavedlo se volení jich veškerým živnostenstvem. "

Velectění pánové! Ještě si dovolím učiniti jednu poznámku. Podle odstavce 2. totiž mají jmenovati 7 členů obchodní komory a sice Pražská a Liberecká po dvou a ostatní po jednom. Podle odstavce 3. pak jmenuje se od obchodních a živnostenských komor k návrhu příslušných sekcí obohodních 5 členů. Tu tedy komory Pražska, Liberecká, Budějovická, Chebská a Plzeňská volí po 1 členu.

Velectění pánové! U nás vešlo ve zvyk jaksi, že, kdykoliv vyslovíme slovo Praha, se vyslovuje také zároveň slovo Liberec. Zde patrně také měla komise na paměti, když Pražské obchodní komoře dalo se po dvou, aby se Liberci také po dvou dalo. Vím, pánové, že obvod Liberecké komory jest, co se týče obyvatelů, stejný jako obvod Pražské komory. Ale nezapomínejte, pánové, že v tomto přítomném případě, když se dají Liberecké komoře zrovna tak dva členové jako komoře Pražské, obchodní komora Liberecká podle svého zvyku, poněvadž potlačuje v pravém slova smyslu všecko, co jest české, poněvadž se nechce činiti representantkou také českého obyvatelstva, českého řemeslnictva, obchodnictva, průmyslnictva, do této rady živnostenské vyšle opětně dva Němce, kdežto my víme dobře, že zastupuje obchodní komora Liberecká 15 německých politických okresů a 12 politických okresů českých, a tedy že jest zde takřka parita, a že tedy by to bylo přirozené, kdyby to mělo jíti podle práva a spravedlnosti, že by se mělo uložiti v tomto statutu Liberecké komoře, že jeden musí býti národnosti české a druhý národnosti německé. (Dr. Herold: To by byl pěkný Čech!) Poněvadž to ve statutu není, dovolím si již nyní komisi živnostenskou na to upozorniti, po případě zemský výbor - jak tu bylo řečeno, že statut tento jest jaksi prozatimní - při aby opravě jeho na tuto závadu, respektive na tuto nesrovnalost laskavě vzal zřetel.

Já tedy tímto končím, a žádám Vás, abyste alespoň tento resoluční návrh přijali, a míním, že zde nebude pražádné závady, jestliže páni členové sněmu a zejména sněmovní většina nebude se ohlížeti na usnesení, že nesmí podporovati návrh, který nebyl dříve v klubu. Mně dostalo se zprávy teprvé v sobotu a při nejlepší vůli nemohl jsem svůj resoluční návrh klubu dáti, poněvadž zprávu jsem četl v neděli i nezbylo mi na to času. Míním, poněvadž jest návrh přiměřený a poněvadž odpovídá důstojnosti i potřebě živnostnictva, že proti tomuto návrhu pánové nebudou. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Pan posl. dr. Baxa podal následující resoluční návrh:

Zemskému výboru se ukládá, aby vzal v úvahu a v příštím zasedání sněmovním zprávu podal o možné změně § 2 v tom směru, aby na místo jmenování členů zemské komise živnostenské zavedlo se volení jich veškerým živnostenstvem.

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen An trag unterstutzen, die Hand zu erheben.

Račte vyzdvihnouti ruku, poněvadž musím počítati hlasy.

Návrh není dostatečně podporován.

Přichází nyní k slovu pan posl. Němec.

Posl. Němec. Slavný sněme!

Přihlásil jsem se k specialní debatě proto, abych učinil návrh na změnu čl. 2.

Dříve než tak učiním, budiž mi dovoleno několika slovy reagovati na to, co p. posl. dr. Baxa pronesl, kterýž učinil návrh resoluční toho směru, aby do živnostenské rady zemské v kral. Českém bylo vykonáno povoláni volbou se strany svazů jednotlivých živnostenských společenstev a porovnával to s analogií volby do zemědělské rady.

Kdyby společenstva v král. Česk skutečně byla zorganizována takovým způsobem, že by jednotlivá společenstva v okresích tvořila svazy, nebyla by se živnostenská komise rozpakovala, tento návrh sl. sněmu učiniti.

Živnostenská komise rokovala o tomto thematu dlouho, jak ze zprávy samé jasně vychází na jevo. Přišla ale ku přesvědčení, že, je-li dnes v království českém organisováno 1900 společenstev obou národnosti, velká čásť společenstev v mnohých politických okresích, českých i něm. není organisovana a že přirozeně nemohla se organisovati společenstva v jednotlivých politických okresích v živnostenské svazy a vyslovila naději, že pro příště, jakmile bude předléhati změna statutu před sněmem král českého, že bude možná v příčině sestavení živnostenské rady učiniti změňující návrhy. Živnostenské komisi běželo především o to, aby živnostenská rada, kterou navrhujeme, co možná nejdříve vstoupila do života, a báli jsme se, jakmile by se počalo jednati o otázce voleb se strany jednotlivých živnostenských společenstev, že by na nedozírnu dobu bylo odročeno aktivování celé rady živnostenské.

V této příčině by bylo musilo nastati šetření a jest zajisté známo všem členům tohoto sl. sněmu, že vůbec postrádáme statistiky živnostenské. Dnes máme pouze seznam, který vydalo obchodní ministerstvo za spolupůsobení obchodních komor, seznam společenstev v kral. Českém, a nevíme dnes ani, ve kterém politickém okresu byla společenstva de facto již organisovana a kolik jich ještě organisováno býti má

Poněvadž jednotlivá společenstva vedou o tom spory, kde by byla 3 až 4 společenstva života nedosti schopna, tam byl se strany dotyčných orgánů učiněn návrh, aby byla sloučena v jedno nebo dvě společenstva.

Jinde se zase naléhá na to, aby se utvořila společenstva čistě odborná.

Komise živnostenská měla z té příčiny za to, že nemůže na ten čas odporučiti sněmu, aby se rozhodl v této době pro volení do živnostenské rady. Jinak souhlasím s návrhem resoluce p. dra. Baxy a lituji, že p. posl. Baxa dříve, než došlo na toto jednáni, neučinil ani oznámení v klubu, aby se stalo dohodnutí v příčině hlasováni o resoluci navržené; neboť mám za to, že žádný z pánů poslanců k naši straně náležejících ve svém nitru není proti obsahu této resoluce a jestliže podle parlamentárního zvyku musí se státi usnesení předběžná, jest politování hodno, že resoluce p. posl. Baxou navržená nebyla dostatečně podporována a to proto, že věc, o kterou se v ní jedná, mohla býti ve styku přátelském a shodě v zájmu těch, v jichž prospěch chceme pracovat, vyjasněna. Dovoluji si v příčině čl. 2. učiniti následující návrhy: aby odstavec 5., čl. 2 vůbec odpadl ze článku 2. a čl. 4. aby se změnil následujícím způsobem: čl. 4. ze 12 členů, které jmenuje na dobu 3 let zemský výbor jednak ze zástupců průmyslových museí a zemského úvěrního ústavu císaře Františka Josefa na podporu maloživnostníků a jiných vynikajících sdružení živnostenských (spolků, společenstev, jednot společenstevních atd. ) jednak z odborníků živnostenshých.

Mám za to, že návrhem čl. 4., který obsažen jest z velké části v návrhu komisživnostenské, se slastně vyhovuje požadavkům, aby stávající svazy jednot živnostenských našly svého zastoupení a předpokládám, že zemský výbor, až bude jmenovati zástupce rady živnostenské, k těmto stávajícím svazům živnostenským zajisté bude přihlížeti a bude vybírati z jich řady muže schopné do rady živnostenské.

Zde by byla, velectění pánové, odchylka proti čl. 5., ve kterém jest střikně ustanoveno, že má pozůstávati tato živnostenská rada ze zástupců jubilejního fondu pro maloživnostníky a ze zástupců technologického musea v Praze, které jmenuje zemský výbor.

Ve čl. 4. mnou navrženém se praví: ,, Ze zástupců průmyslových museí"; já jsem si ovšem dovoli1 do svého návrhu vsunouti: "ze zástupců zemského jubilejního fondu císaře a krále Františka Josefa I. " Mám za to, že v tom ohledu jest dána zemskému výboru direktiva pouze potud, aby uzná-li za vhodné z kuratoria tohoto fondu jubilejního někoho do živnostenské rady povolal, že však tím není vyloučena možnost, že najde jiných povolanějších zástupců.

Dovoluji si ještě jednou přečísti svůj návrh k odst. IV., čl. 2., který by zněl takto:

Ze 12 členů, které jmenuje na dobu 3 let zemský výbor jednak ze zástupců průmyslových museí a zemského úvěrního ústavu císaře a krále Františka Josefa I. na podporování maloživnostniků a jiných vynikajících sdružení živnostenských, (spolků, společenstev, jednot společenstevních atd. ) a jednak z odborníků živnostenských. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Pan posl. Němec učinil návrh na změnu čl. 2.

Žádám pány, kteří jeho návrh podporují by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Herr Abgeordnete Němec hat einen Antrag gestellt, welcher die Abänderung des §. 2 bezweckt, wonach § 2 zu lauten hätte: § 2. Die Landesgewerbekommission besteht.

(1, 2, 3 bleibten unverändert. )

4. Aus 12 Mitgliedern, welche der Landesausschuß ans die Dauer von 3 Jahren aus den Vertretern der Gewerbemuseen und des Kaiser und König Franz Josef I. Landesjubiläumscreditsondes zur Förderung des Kleingewerbes und anderer hervorragender gewerblicher Verbände (Vereine, Genossenschaften, Genossenschaftsverbände u. s. w. ) theils aus gewerblichen Fachmännern ernannt.

Der letzte Absatz würde entfallen.

Přichází nyní ku slovu pan poslanec Dr. Pippich.

Dávám jemu slovo.

Poslanec Dr. Pippich: Slavný sněme! Tato předloha, o kterou se dnes jedná, dokazuje sama o sobě, že vyplynula z vřelého zájmu pro součinnost živnostenstev na odborné práci živnostenské a tedy ze snahy, aby především zemská komise živnostenská, která se zřizuje, byla odborným orgánem, co možná nejlepší organisací vyvýšení a soustředění této práce živnostenské.

V tom ohledu zajisté nemohl vyplynouti modus, jakým způsobem má zemská komise živnostenská býti volena, snad z nějaké obavy, že by živnostnictvo samo nebylo dosti schopno a dosti způsobilo, aby přímé volby vykonalo ze svých sdružení, jak podle nynějšího stavu zákonodárného máme je k disposici a jak také v důvodech této zprávy uvedeno. Byly to rozpaky, které vedly k tomu, poněvadž není dosavadní organisace živnostenská ucelena, není úplná a není ještě spoutána


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP