Pondělí 10. dubna 1899

čení místní obce Horní Radouně z obvodu okresního zastupitelstva v Kamenici n. L. a spojeni obce této s obvodem okresního zastupitelstva v Jindřichově Hradci.

K návrhu sněmu Mého království českého vidí se Mi na základě §§ 2. a 5. zákona ze dne 25. července 1864 čís. 27. zákonů a nařízení pro království Čseské naříditi takto:

§ 1.

Místní obec Horní Řadouň vylučuje se z obvodu okresního zastupitelstva v Kamenici n. L a spojuje se s obvodem okresního zastupitelstva v Jindřichové Hradci.

§ 2.

Zákon tento nabude platnosti dnem, kterého bude obec Horní Radouň vyloučena z obvodu c. k. okresního soudu v Kamenici n. L. a bude spojena s obvodem c. k okresního soudu v Jindřichovu Hradci.

§ 3.

Mému ministru vnitra se ukládá, aby zákon tento uvedl ve skutek.

Landtagsactuar Dr Hasz (liest): Die Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten beantragt:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

I.

Das Ansuchen der Ortsgemeinde ObeiRadaun um Ausscheidung aus dem Sprengel des k. k. Bezirksgerichtes in Kainenitz a L. und Zuweiiung zu dem Sprengel des k. k. Be zirksgerichtes in Neuhaus wird im Sinne des § 2 des Gesetzes vorn 11. Juni 1868 Nr. 59 R. -G. -Bl. mit dem Gutachten an die k. k. Regierung geleitet, dass es mit Rücksicht auf die Orts- und Verkehrsverhaltnisse zweckmaßig und wunschenswerth erscheine, dem Ansuchen der Gemeinde zu millfahren.

H.

Gesetz vom... wirksam für das Königreich Bolmen betreffend die Ausscheidung der Ortsgemeinde Ober-Radaun aus dem Bezirksvertretungsgebiete Kamenitz a. L. und deren Vereinigung mit dem Bezirksvertretungsgebiete Neuhaus.

Ueber Antrag des Lanbtages Meines Konigreiches Böhmen finde ich auf Grund der §§

2 und 5 des Gesetzes vom 25. Juli 1864 des Gesetz- und Verordnungsblattes für das Konigi. Böhmen pr. 27 anzuordnen, wie folgt:

§ 1.

Die Ortsgemeinde Ober Radaun wird aus dem Gebiete der Bezirksvertretung Kamenitz a. L. ausgeschieden und mit dem Gebiete der Bezirksvertretung Neuhaus vereinigt.

§2

Dieies Gesetz tritt mit dem Tage der Ansscheidung der Gemeinde Ober-Radaun aus dem Sprengel des k f. Bezirksgerichtes Kamenitz a L. und deren Vereinigung mit dem Sprengel des k k. Bezirksgerichtes Neuhaus in Wirksamfeit.

Mein Minister des Innern ist mit dei Durchführung dieses Gesetzes beauftragt

Nejvyšší maršálek zemský. Dovoluji sobě poznamenati, že jelikož záležitost, o kterou se jedná, vlastně tvoří jen jediný celek, lze ji projednati o jediném rokováni.

Ich erlaube mir darauf aufmerksam zu machen, dass, nachdem der Gegenstand, welcher von der Commission für Bezirks und Gemeindeangelegenheiren vorgelegt wird, eigentlich eine einzige Sache bildet, die Antrage der Commission in einer einzigen Debatte verhandelt merden fonnen.

Sděluji slavnému sněmu, že přihlásil se proti návrhům komise pan poslanec Brdlík.

Ich erlaube mir mitzutheilen, dass sich der Herr Abg Brdlik das Wort erbeten hat, und zwar gegen die Antrage der Commission.

Dávám slovo p. posl. Brdlíkcovi.

Poslanec Brdlik. Slavný sněme! Lituji toho velice, že tento slavný sněm zabývati se musí tak nepatrnými záležitostmi, jichž vyřízení snad by náleželo okresním zastupitelstvům anebo mělo by býti ponecháno zemskému výboru, aby v podobných záležitostech rozhodl.

Jelikož tom u tak není, i předpisy platné tak nařizuji, aby v sněmu projednana byla a budiž mi dovoleno, abych ke zprávě, kteráž právě byla přednesena, přičinil některé poznámky, abyoh upozornil zejména na některé částečné nesprávnosti a

částečně o tom se zmínil, o čem v dotyčné zprávě zmínka učiněna nebyla a že jest to pro záležitost samotnou velmi důležito, Já nijak nemíním snad mluviti proti návrhu komise, jak byl dle zprávy pravě přednesen, poněvadž jsem úplně přesvědčen o správnosti toho, že komise ani jinak rozhodnouti nemohla, na základě dokladů které měla po ruce

Dovoluji si připomenouti, že záležitosť tato jest již staršího data a sice od 5 let, od kteréžto doby na žádosti této praničeho změněno nebylo, ač poměry dotyčné valně se pozměnily, já úplně souhlasím také s tím, že by mělo býti sebeurčovaní obcí respektováno, avšak v tomto případe musím poukázati k tomu, že nejsou to ty pravé důvody, které dotčená obec, jež přeje si vyloučena býti z okresu Kamenického a přidělena do okresu Jindřichohradeckého, uvedla, a že jediná snad vážnější příčina byla ta, že jest více vzdálena od politického úřadu v Pelhřimově, kam naleží, než by byla, kdyby byla přidělena k Jindřichovu Hradci.

Praví se také ve zprávě, že finančně by nebylo nikterak uškozeno okresu Kamenickému, kdyby obec ta z Kamenického okresu byla vyloučena, a přidělena k Jindřichovu Hradci praví se ve zprávě, že okres Kamenický ma celkem daní 48. 000 zl. Avšak tomu tak není; podle nejnovějšího předpisu a to pro tento rok obnáší jen 44. 608 zl; já k tomu připomínám, že obec Dolní Radon, jak zde uvedeno platí 834 zl., kdežto přirážek okresních, a sice okresní školní jest v okr., ve kterém nyní se nalézá 10 prct., okresních vlastních 39 prct., tedy celkem skoro 50 prct,, a že každý úbytek na přirážkách: do několika set sahajích, který v tomto případě - skoro 450 zl., by činil, byl by fakticky velkým poškozením finančním pro okres Kamenický.

Avšak nejen to, chci připomenouti i ono, že dříve komisi, která tuto zprávu podává, známo nebylo a známo býti nemohlo, ze také okres byl nucen investovati velké kapitály do budov, zejména učiniti i výpůjčku za příčinou podpory dráhy, která tomuto slavnému sněmu v tomto období předložena býti má, obnosem 80. 000 zl.

To jsou asi příčiny, pro které by ráda Horní Radouň vystoupila z tohoto Svazku a byla přidělena k jinému. V dotyčné zprávě se praví, že se vyslovilo několik instancí pro toto odděleni, jiné, a sice jedině 2 instance: okresní soud v Kamenici a okresní zastupitelstvo v Kamenici a snad město Kamenice pro zůstaňí v tomto okresu, kdežto všechny ostatní instance byly pro vyloučení; a. sice uvedeno jest že Radouň jest vzdálena od okr. soudu v Kamenici 7 km. a od okresního soudu, kam právě má býti privtělena, Jindř. Hradci 13 km.; tedy jedenkrát tolik jak od Kamenice a já nepochopili ono dobrozdání okresního soudu v Kamenici a c. k. krajských soudů v Táboře i v Budějovicích, kterak mohly takové dobrozdání podati, neboť jest známo, že větší styk se pěstuje mezi okresním soudem nez mezi jinými úřady politickými a tedy i těmto c. k. okres, soudům zaležeti musí na tom, aby zejména v této záležitosti byly pokud možno přiblíženy, tímto ale rozdělením by byly ještě oddáleny na místo 7 km. na 13 km.

Dále ještě připomínám k tomu, že Horní Radouň táhne sa téměř po 2 kilometry délky a že nejbližší domy, směrem ke Kamenici jsoucí, obnášejí téměř 6 km, kdežto nejbližší směrem k Hradci obnášejí 12 1/2 km.

Tak je to opětné více jak polovice.

Vzhledem k dalšímu ještě připomínám, že ze 43 kat. obcí okresu Kamenického je 18 obcí od sídla okresního hejtmanství více vzdáleno nežli Horní Radouň, která za vyloučeni žádá.

Z Kamenice do Pelhřimova, sídla to c. k. okres. hejtnanství obnáší 20 km a žádaly za vyloučení z okresu Kamenického též 4 obce jiné, a sice Jižná, která je vzdálena 20 km od Kamenice, Deštná 14 1/2 km od Kamenice, Častrov- 9 1/2 km. Mutanov - 9 1/2 km, Nový Etink - 7 1/2 km.

A všecky tyto žádosti byly zamítnuty a proto překvapuje mne nyní opravdu, že jediné této žádosti bylo vyhověno.

Ale bylo zajisté jí jedině z toho důvodu vyhověno, jak správně se ve zprávě podotýká, poněvadž přimlouvá se za to i místodržitelství.

Já uznávám tento důvod za správný, poněvadž fakticky jest pádný, ač ne tak, jako ostatní, je vzdáleno příliš od sídla politického úřadu, c. k. okresního hejtmanství v Pelhřimově, i činí vzdálenost celkem skoro 30 kilometrův.

Avšak v té příčině, velectění pánové, stala se během posledních let jistá změna, totiž že sama vláda přišla k tomu náhledu, že musí zejména tento okres politický rozděliti ve dva a sice jeden se sídlem v Pelhřimově, stávající, který bude míti soudní okres pelhřimovský a pacovský, a druhý se sídlem v Kamenici, který bude míti soudní okres v Kamenici a Počátkách.

Rozhodnuto v té příčině na základě docházejících jí stesků právě z okresu Kamenického na onu velkou vzdálenost a obtížnost docházení k dalekému sídlu politického úřadu v Pelhřimově. Že tomu tak jest, dovoluji si odvolati se na zástupce c. k. vlády, jemuž to musí být známo a zároveň i na zprávu c. k. ministerstva vnitra, kteráž v rozpočtu pro rok 1899 na str. 129 při odůvodnění politických zpráv sama praví, že v Čechách budou 2 nová hejtmanství zřízena a sice v Kamenici a Náchodě a sice jedno tohoto roku a druhé roku příštího.

Tedy není o tom pochybnosti, že hejtmanství to zřízeno bude v Kamenici, byť i ne letošního tedy příštího roku a tím odpadá hlavní důvod, na který se a to zcela správně - komise pro okresní a obecní záležitosti odvolává.

Já prosím tedy, čině následující návrhy, pata referenta, aby rovněž k tomu se přidal, i upozorňuji na to, že mnozí Členové komise pro okresní a obecní záležitosti souhlasili s náhledem mým pravíce docela zřejmě, že, kdyby jim byla bývala tato okolnost známa, by nebyli hlasovali kladně pro tento návrh, a prosím proto rovněž, aby nyní k vývodům těmto se přidali a k mému návrhu přistoupili.

Návrh ten zní:

"Zprava komise pro okresní a obecni záležitosti v příčině vyloučení obce Horní Radouně ze soudního a zastupitelského okresu v kamenici nad Lipou a přidělení k okresu jindřichohradeckému budiž vrácena komisi pro obecní a okresní záležitosti, aby vyžádavši si od zemského výboru nového šetření a doplnění zejména ve příčině zřízení c. k. okresního hejtmanství v Kamenici n. /Lípou, pak záležitost tuto nově uvážila a sněmu zprávu opětně podala.

Nejvyšší maršálek zemský: Učiním dotaz na podporu tohoto návrhu.

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku

Návrh jest dostatečně podporován.

Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch jemand das Wort ?

Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Dávám závěrečné slovo p. zpravodaji.

Zpravodaj posl. Dostál: Slav. sněme! K řeči p. řečníka přede mnou dovoluji si uvésti, že skutečně žádost tato liž 5 let v jednání se nachází a že šetření, které se úředně vykonalo, skutečně již po 5 let jest ukončeno a že pouze shodou okolností stalo se, že žádost tato dříve nebyla vyřízena.

Zároveň musím také konstatovati, že pravdivé jest tvrzení pana řečníka, že komise nastávající zřízeni nového okresního hejtmanství v Kamenici n/L. při této žádosti v úvahu vzíti nemohla, poněvadž jí o tom praničeho známo nebylo.

Následkem toho uznávám jménem komise okresní a obecní, že jest potřeba o této věci nového uvážení, a nemám ničeho proti přijetí návrhu pana řečníka přede mnou.

Nejv. maršálek zemský: Návrh pana posl. Brdlíka nachází se v překladu a dovolím sobě hned jej sděliti též v německé řeči, až bude překlad dohotoven.

Der Antrag des Herrn Abgeordn. Brdlik. welcher hinreichend unterstützt worden ist, lautet:

,, Der Bericht der Commission für Bezirksund Gemeindeangelegenheiten, betreffend das Gesuch der Gemeinde Ober-Radaun um Ausscheidung aus dem Gerichts- und Vertretungsbezirke Kamenitz a. d. L. und Zuweisung zum Bezirke Neuhaus ist der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten mit dem Auftrage rückzustellen, noch Einholung neuer Erhebungen seitens des Landesausschußes und Ergänzung derselben insbesondere bezüglich der Errichtung einer k. k. Bezirkshauptmannschaft in Kamenitz a. d. L. diese Angelegenheit neuerdings zu erwagen und dem Landtage wieder Bericht zu erstatten.

Přejdeme k hlasováni.

Wir übergehen zur Abstimmung.

Předmětem hlasování jest návrh komise, který obsahuje resoluci a osnovu zákona.

K tomuto návrhu podal pan poslanec Brdlík návrh, který musím považovali za odkládací; následkem toho zamýšlím zavésti hlasování tímto způsobem.

Dám hlasovati napřed o návrhu pana posl. Brdlíka; pakli by tento návrh byl přijat, tedy odpadá hlasování o návrzích komise; pakli by návrh p. posl. Brdlíka nebyl přijat, dám hlasovati o tištěných návrzích komise.

Podotýkám však, že pan zpravodaj komise prohlásil, že se srovnává s návrhem odkládacím pana posl. Brdlíka.

Gegenstand der Abstimmung sind die gedruckten Antrage der Commission welche aus einem Resolutionsantrage und einem Antrage auf Erlassung eines Gesetzes besiehen.

Zu diesen Antragen hat der Herr Abgeord-nete Brdlík einen vertagenden Antrag eingebracht.

Ich beabsichtige demnach die Abstimmung in folgender Weise einzuleiten. Ich werde zunächst über den vertagenden Antrag des Herrn Abgeordneten Brdlík abstimmen lassen.

Sollte derselbe angenommen werden, so entfallt die Abstimmung über den Commissionsantrag.

Sollte der Antrag des Herrn Abgeordneten Brdlík nicht angenommen werden, so werde ich über die gedruckten Commissionsantrage abstimmen lassen, wobei ich bemerke, dass Der Herr Commissionsberichterstätter erklärt hat, dass er mit dem vertagenden Antrage des Herrn Abgeordneten Brdlík übereinstimme

činí se proti tomuto způsobu hlasování námitka ?

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Einwendung erhoben?

Es ist keine Einwendung erhoben worden.

Nebyla činena žádná námitka.

Nebude snad třeba, abych ještě jednou přečetl návrh pana posl. Brdlíka.

Es wird wohl nicht nothwendig sein, dass ich den Antrag des Herrn Abgeordneten Brdlík noch einmal verlese.

Žádam pány, kteří přisvědčuji návrhu odkládacímu pana posl. Brdlíka, by pozdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Ver tagungsantrage des Herrn Abgeordneten Brdlík zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Tím odpadá hlasování o návrhu komise.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě výboru zemského stran žádosti obce Zelenské Lhoty za vyloučení ze soudního okresu Soboteckého a přidělení k soudnímu okresu Libáňskému.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten, betreffend das Ausuchen der Gemeinde Lhota Zelenská um Aussdherdung aus dem Gerichtsbezirke Sobotka und Zuweisung zu dem Gerichtsbezirke Libáň.

Zpravodajem jest též p. posl. Dostál. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Dostal: Slav. sněme! I zprava tato nalézá se tištěna v rukou členů tohoto slav. sněmu.

Dovoluji si připomenouti, že mezi tím, co zpráva tato rozdána byla ve sněmovně, došla slav. sněmu petice okresního výboru v Sobotce, kterážto ihned přikázána byla taktéž komisi pro záležitosti okresní a obecní k vyřízení.

Petice ta zněla proti příznivému vyřízení žádosti obce Lhoty Zelenské a byla též předmětem úvahy v dotčené komisi.

Komise shledala však, že důvody tam obsažené vesměs byly v komisi uváženy, že tedy není možno na důvody proti tomu tam uvedené vzíti zřetel, a že nutno setrvati na návrzích, které byly slavnému sněmu jménem komise tištěné předloženy.

Při tom dovoluji si upozorniti, že staly se některé tiskové chyby a že přednášeje návrhy budu čísti návrhy tyto již opravené.

Komise pro okresní a obecní záležitosti dovoluje si navrhnouti.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

Petice obce "Lhota Zelenská" za vyloučení ze soudního okresu Soboteckého a za přidělení k soudnímu okresu Libáňskému odevzdává se v základě § 2. zákona ze dne 11 června 1868 č. 59 ř. z. c. k. vládě s dobrým zdáním, že vzhledem k místním poměrům a ku poměrům obchodu i cest bylo by prospěšno a žádoucno, aby jmenovaná obec byla vyloučena z obvodu soudního Soboteckého a přidělena ku soudnímu obvodu Libáňskému.

II.

Zákon daný dne.....pro království České, týkající se vyloučení místní obce Lhoty Zelenskó z obvodu okresního zastupitelstva Soboteckého a připojení obce té ku obvodu okresního zastupitelstva Libáňského.

K návrhu sněmu Mého království Českého vidí se mi na základě § 2. zákona o okresních zastupitelstvech ze dne 25. července 1864 čís. 27. z. a nař. naříditi takto:

Místní obec Lhota Zelenská vylučuje se z obvodu okresního zastupitelstva Soboteckého a připojuje se k obvodu okresního zastupitelstva Libáňského.

§2.

Zákon tento nabude platnosti dnem, kterého bude obec jmenovaná vyloučena z obvodu okresního soudu Soboteckého a připojena k obvodu okresního soudu Libáňského.

§ 3.

Mému ministru vnitra se ukládá, aby zákon tento uvedl ve skutek.

III.

Tím vyřizuje se petice, která v této věci pod č. 2918 sněmu došla.

Landtagssekretar Höhm (liest): Die Commission stellt den Antrag:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

I.

Die Petition der Gemeinde Lhota Zelenská um Ausscheidung aus dem Gerichtsbezirke Sobotka und um Zutheilung zum Gerichtsbezirke Libáň und im Sinne des § 2. des Gesetzes vom 11. Juni 1868 R. -G.. Bl. Nr. 59 mit dem Gutachten an die k. k. Regierung geleitet, dass mit Rucksicht auf die Ortsverkehr- und Communikationsverhältnisse die Ausscheidung dieser Gemeinde aus dem Gerichtsbezirke Sobotka und ihre Zutheilung zum Gerichtsbezirke Libáň zweckmäßig und wunschenswert erscheint.

II.

Gesetz vom ..............

wirksam für das Königreich Böhmen, betreffend die Ausscheidung der Ortsgerneinde Lhota Zelenská aus dem Bezirks-Vertretungsgebiete Sobotka und deren Zutheilung zum Bezirksvertretungsbezirke Libáň.

Ueber Antrag des Landtages Meines Königreiches Böhmen finde Ich auf Grund des § 2. des Gesetzes über die Bezirksvertretungen vom 26. Juli 1864, Ges. u. Verord. -Bl. Nr. 27 anzuordnen wie folgt:

§ 1.

Die Ortsgemeinde Lhota Zelenská wird aus dem Gebiete der Bezirksvertretung ausgeschieden und mit dem Gebiete der Bezirksvertretungs Libáň vereinigt.

§ 2.

Dieses Gesetz tritt mit dem Tage der Ausscheidung der genannten Gemeinde aus dem Bezirksgerichts-Sprengel Sobotka und deren Zuweisung zu dem Bezirksgerichts-Sprengel Libáň in Wirksamkeit.

§ 3.

Mein Minister des Innern ist mit der Durchführung, dieses Gesetzes beauftragt.

III.

Hiemit erscheint die in dieser Angelegenheit an den Landtag unter Nr. 2918 eingelangte Petition erledigt.

Nejvyšší maršálek zemský: Dovoluji sobě na to upozorniti, že dle mého náhledu i tento předmět může býti projednán v jediném rokování.

Ich erlaube mir zu bemerken, dass meiner Ansicht nach dieser Gegenstand zu einer einzigen Debatte erledigt werden kann.

K tomuto předmětu přihlášeni jsou řečníci, a sice proti návrhu pan poslanec Pabstman a p. posl. Janďourek.

Es  sind gegen die Anträge der Commission

Redner    zum Worte gemeldet, und zwar die

Herren    Abgeordneten Pabstmann und Janďourek.

Dávám slovo p. posl. Pabstmanovi.

Posl. Pabstman: Slavný sněme! Velice vážený p. referent podal slav. sněmu návrh jménem komise pro okresní a obecní záležitosti, aby obec Lhota Zelenská z okresu Soboteckého byla vyloučena. Pokládám za svou povinnosť jakožto starosta okresu soboteckého uchopiti se slova a poukázati na některé momenty, kterých snad pánové, jak se mně zdá, nebyli brali v úvahu, když komise pro okresní a obecní záležitosti o této věci jednala a usnesení učinila.

V první řadě jest to okolnosť, že okres Sobotecký sám v sobě jest velmi malým poměrně tělesem samosprávným, ano mezi okresy, které jej kol do kola obklopuji, nejmenším, jak to dokazují následující číslice: Mladoboleslavský okres měří 293 km2, okres Jičínský 238 km2, okres Turnovský 201 km2, okres Mnichovo-Hradištský 230 km2, okres Libáňský, ku kterému má právě tato osada Lhota Zelenská býti přivtělena, měří 217 km2, kdežto okres Sobotecký měří dnes pouze 166 km2.

Jest přirozeno, že, když okres Sobotecký jest co do rozlohy nejmenší, také jeho finanční síla jest poměrně malá, že tudíž okresní přirážky jsou značně vysoké.

Jaká síla berní v okresu Soboteckém jest v poměru k jiným okresům citovaným, vysvítá zejména z toho, že na př. okres Mlado-Boleslavský platí 271. 103 zl, okres Mnichovo-Hradištský 115. 115 zl., okres Jičinský 169. 584 zl., okres Turnovský 110. 961 zl., Libáňský 99. 750 zl., okres

Sobotecký pouze 58. 060 zl. daní.

Jsem o tom plně přesvědčen, že, když tvořena byla okresní zastupitelstva v letech šedesátých, organisátoru samosprávných institucí tanulo na mysli, že musí se utvořiti taková organisace, aby byly schopny života a existence; jsem přesvědčen, že v dobách tehdejších bylo pilně přihlíženo k tomu, které obce a osady a kam mají býti přivtěleny, že se také přihlíželo ke všem momentům pohodlí obyvatelstva i komunikaci a vzdálenosti od sídla.

Ovšem se také předpokládalo, že následkem rozkvětu a rozvoje berní síly bude možno od případu k případu vyhověti jistým přáním, která by průběhem doby ohledně přivtělení osady k jinému okresu se vyskytla. To ovšem, jak jsem řekl, by bylo možno tehdáž, když by vzrůstající síla berní neb jiná závažná okolnost tomu dovolila; avšak v případě, o kterém se zde jedná, ani okres Sobotecký finančně se nepovznesl, ani takové změny nenastaly, které by k vyloučení osady Lhoty Zelenské z okresu Soboteckého oprávňovaly.

Okres Sobotecký, místo aby finančně se rozvíjel, následkem nepříznivé polohy své, ježto jest vtěsnán mezi dvě krajská města a pod samým úpatím průmyslu severu českého, finančně klesá a upadá.

Nejkratičtějším úkazem jest, že v době od r. 1880-1890 ubylo obyvatelstva téměř o 9 proct., a že dle statistických výkazů, které svého času byly sdělány v království Českém o chudinství, počet chudých a nezaměstnaných dosahuje přes 3 proct., a rovná se v tom směrů krajům českého jihu, z nichž, jak známo, obyvatelstvo valem do ciziny se stěhuje.

Seslabování tohoto okresu, jak jsem poznamenal, již velmi slabého, jest povážlivým experimentem a ohrožuje trvání nynějšího tělesa samosprávného, avšak chovám obavu, že vyloučení osady Zelenské Lhoty z našeho okresu jest počátkem dalšího rozkladu a že příklad ten bude následován, neboť poznamenal jsem, že okres Sobotecký se nalézá mezi dvěma krajskými městy, která jsouce rozvinuta průmyslem a jsouce střediskem duševního života, již od dávných let jeví nepopiratelnou přitažlivost u osad na periferii okresu se nalézajících.

Při tom ovšem nehledí se na okolnost, že, výše jmenované okresy jsou finančně silnější a následkem toho že výše přirážky okresní lest menší. Tato přitažlivost z důvodů praktických a snadno pochopitelných je netěžka k vysvětlení

Pánové, to jsou obavy, které chovám, jestliže návrh p. referenta bude přijat.

Jest pochopitelno, že komisi pro okresní a obecní záležitosti tyto poměry nebyly tak přesně známy, ačkoli s politováním musím konstatovati, že se na jednohlasné záporné votum okresního zastupitelstva Soboteckého nebralo žádného zřetele. (Posl. Dr. Dvořák: "Všechny instance jiné!")

Jelikož nemám naděje, že v tomto pokročilém stadiu věci jakýkoliv protinávrh by měl vyhlídku na přijetí, prohlašuji, že nebudu pro tento návrh hlasovati a uspokojím se při té příležitosti vysloviti přání, aby sl. zemský výbor jako nejvyšší instance samosprávných úřadů při posuzování vyloučení osad z jednoho okresu a přidělení jich k jinému okresu jmenovitě vzal zřetel k poměrům dotyčných okresů, by takové vyloučení jedné obce, pro kterou tento okres velké oběti přináší, nebylo počátkem dalšího rozkladu dotyčného okresu a ohrožení jeho existence.

Domluvil jsem. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský. Přichází nyní k slovu p. posl. Janďourek. Dávám mu slovo.

Poslanec Janďourek: Slavný sněme! Z těchže důvodů, jež uvedl ctěný pan předřečník, kollega Pabstmann, musím prohlásiti, že nemohu hlasovati pro návrh komise a musím prositi jménem okresu Soboteckého, aby tato záležitost byla vrácena komisi k dalšímu uvážení.

činím tedy návrh, aby návrh byl vrácen komisi k dalšímu uvážení, poněvadž nebyla věc tak dobře uvážena, jak bylo zapotřebí a že nebylo zřetele bráno k žádosti okresního zastupitelstva Soboteckého.

Nejvyšší maršálek zemský: Račte mi podati návrh svůj písemně.

Přihlásil se k řeči pan posl. Dr. Brzorád a sice pro návrh komise.

Poslanec Dr. Brzorád: Slavný sněme ! Jakožto člen komise pro okresní a obecní

záležitosti považuji za svou povinnost pánům řečníkům přede mnou následující odpovědi.

Komise pro okresní a obecní záležitosti zabývala se věcí dvakráte a vždycky velmi důkladně; uvážila všechny okolnosti které svědčily pro vyloučení této obce z okresu Soboteckého a které svědčily proti vyloučení obce této. Komisi pro okresní a obecní záležitosti byly známy důvody tyto, které páni řečníci zde uvedli. Já uznávám, že jest to pro menší okres vždy nemilé, když nějaká obec od okresu se odlučuje, ale hlavní váha, myslím, musí býti vždy kladena na to, jest-li zájmy té které obce toho vyžadují, aby k tomu nebo onomu okresu byla přivtělena. Zde v této záležitosti jest věc dle náhledu komise pro okresní a obecní záležitosti tak jasná, že by bylo nesprávné, kdyby komise pro okresní a obecní záležitosti proti vyloučení této obce se postavila. Vzdálenosť obce Zelenské Lhoty od nového okresního soudu jest poloviční proti vzdálenosti k Sobotce.

Tato obec jest přifařena k městu Líbáni, kam má býti přivtělena. To jsou samé okolnosti, které ukazují, že žádost této obce jest spravedlivá.

Všechny instance, které v této věci svá dobrozdání podávaly, vyslovily se ve prospěch tohoto vyloučení. Jediné okresní zastupitelstvo Sobotecké proti tomu vyloučení protestovalo, což jest ovšem velmi přirozené.

Já, pánové, ovšem hlavně proto jsem se přihlásil ke slovu, abych vyvrátil výtky, že jsme nedali nic na jednohlasné dobrozdání okresního zastupitelstva Soboteckého, že jsme tedy nerespektovali snad dobrozdání této samosprávné korporace.

Na to, pánové, odpovídám, že opět okresní zastupitelstvo Libáňské, tedy také samosprávná korporace, jednohlasně žádá, aby tato obec byla k okresu Libáňskému přivtělena, že jsou tedy zde proti sobě dobrozdání dvou stejných samosprávných korporací.

Ostatní všechny instance vyslovily se pro přivtělení k okresu Libáňskému. Jest to pravda, okresní komise nerada k tomu svoluje, aby od malých okresů k větším


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP