Středa 2. března 1898

nemocenskou pokladnu, ani pro případ úrazu nejsou pojištěni, ačkoliv úrazu jdou každý den vstříc.

Než se ostatně opět uzdraví, tu mezi tou dobou jeho místo se obsadilo a on musí čekati, až se uprázdní místo nové, za ten čas také nebere platu. To jest nehumánní jednání.

Přihlédneme-li na dozorce káranců, vidíme, že jsou na tom líp; mají 35 zl. měsíčně a týdně 24 hod. prázdno. Porovnejme s tím tyto muže, kteří mají 13 zl. měsíčně a pouze 5 hod. prázdno.

Já bych se přimlouval a zvláště bych apeloval na člena zemského výboru, kterému tyto ústavy podléhají, by hleděl, aby bylo zlepšeno postavení těchto mužů, když ne finančně, alespoň, co se týče dovolené, aby alespoň jednou za týden dovolenou obdrželi.

Loňského roku podal jsem petici za podporu spolku " Domoviny". Jest to spolek, který se stará o podporu zvrhlých dívek. Ve zprávě se praví, že se nemohl vzíti na tuto žádost ohled, poněvadž zemský výbor bude konati šetření, zda tento spolek koná svou povinnosť.

Já bych tedy snažně prosil, aby na tento spolek alespoň ve příštím rozpočtu vzat byl ohled, a aby se mu jakási podpora poskytla. Domluvil jsem. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přichází nyní k slovu p. posl. Dr. Záhoř. Dávám jemu slovo.

Posl. Dr. Záhoř: Slavný sněme !Hledíme-li k výdejům na zdravotnictví veřejné, tedy se jeví číslice praeliminovaná na rok 1898 per 65. 640 zl. Tato číslice jest menší proti roku předcházejícímu z toho ohledu, že byly některé články vřaděny do kapitoly 7. do účelů humanitních, kam vlastně náležejí.

Výdaj na humanitní účele preliminovaný na rok 1898 obnáší 3, 608 650 zl., z čehož lze pozorovati, že se jeví přírůstek na rok 1898 při běžném a při pravidelném stoupání této položky o 305. 812 zl.

Tyto číslice jaksi differují s těmi číslicemi, které jsou uvedeny ve zprávě generálního zpravodaje, poněvadž jest

třeba ještě je doplniti tím, že se jedná o dostavění, to jest, doplnění nového nalezince a pak zdokonaleni ústavu choromyslných v Kosmonosích. To jsou ovšem předchozí usnesení slavného sněmu.

Sl. komise rozpočtová uvažujíc doplněni a zdokonalení očkování veřejného, uznala za správné, aby také v městech za očkování a přeočkování byla odměna udílena dotyčným lékařům a v tomto ohledu byla také resoluce zvláštní zařaděna.

Dále uznala rozpočtová komise za správné, by porodní babičky, které ještě dle staré instrukce byly vyškoleny, tudíž nemají ponětí o potřebách novějšího babictví, byly posílány do Prahy na cvičení do tak zvaných repetičních kursů, které se zavádějí novou instrukcí babičskou, a týká se to hlavně babiček horských, poněvadž ty babičky jsou ve stavu trochu zanedbaném, a v tomto ohledu navrhuje komise rozpočtová resoluci.

O výsledcích léčení difterie sérem Behringovým již se vyjádřil generální zpravodaj Dr. Fořt, já jen k tomu dodávám náledující: Ze zprávy této jde na jevo, že za léta 1895 a 1896 byly léčeny v nemocnicích 493 případy a 401 bylo vyléčeno, což znamená 81. 4 proč a zemřelo 92, což znamená 18. 6 proc.

Z těchto číslic plyne, že se úmrtnost difterie v království Českém nápadným způsobem zlepšila. Zbývá toliko, aby tyto číslice byly dokonalejší, aby bylo uvedeno, kolik případů difterie vůbec bylo přijato, kolik jich bylo neb nebylo vyléčeno, a kolik zemřelo.

Já se do toho detailu dále pouštěti nebudu, nýbrž podotýkám jenom, že měla difterie úmrtnost 60-65% Dnes zavedením léčebního sera Behringova úmrtnosti se zlepšila a to nejen v království, nýbrž i v Praze.

To však náleží do jiné kapitoly, a já bych v této záležitosti nechtěl slavný sněm zdržovati. S potěšením lze zároveň konstatovati, že provádění služby zdravotní na základě zákona zemského ze dne 23. února 1888 utěšeně pokračuje; ohledně pak sporu kompetenčního mezi právy a povinnostmi lékařů obvodních jeví se potřeba eventuelní úpravy zákona jmenovaného, a připravuje se v tomto směru také dotyčná resoluce, která v roce 1897 byla schválena.

Také ohledně rozdělení dotace 11. 000 zlatých do rozpočtu na rok 1898 vložené bude možno přetíženým obvodům zdravotním náležité podpory poskytnouti.

Z dotace, v stejné výši povolené v roce 1897, byla podpora udělena 14 okresům pro 15 obvodů zdravotních i podařilo se v krajinách horských zvýšením zákonného minima lékaře získati.

Ohledně ústavů zemských humanitních lze vytknouti, že stavba pavilonu C nového nalezince jest dokončena a že postrádá pouze vnitřního zařízení. Úprava vnitřní jest účelná vzhledem ke světlosti, topení a ventilaci.

Rozpočtová komise, probírajíc jednotlivé položky kapitoly 7., shledala, že vyžadují přijímací místnosti kancelářské nejen nalezince, nýbrž i blázince toho, by došly náležité úpravy.

Konečně uznala rozpočtová komise za správné, by provisorium sekundárních lékařů I. a II. třídy bylo ze 4 roků sníženo na 3 léta, ve kterýchžto směrech také přiměřená resoluce slavnému sněmu se ke schválení předkládá.

Zároveň uznala rozpočtová komise za, správné vzhledem k tomu, že francouzští psychiatrové odporučují pouze zřizování menších ústavů pro choromyslné a sice na 500-600 nemocných a že se osvědčuje, by při každém ústavu byla kolonie ku zaměstnávání chovanců způsobilých ku polnímu a zahradnímu hospodářství, a že po předchozích úhradách znalců odborných hledí se spíše k decentralisaci takových větších ústavů, i v tomto ohledu předložiti slavnému sněmu resoluce.

Za účelem zreorganisování náležitého zpravodajství jak zdravotnictví celého tak i ve zdravotních ústavech a zdokonalení assanačního uznala rozpočtová komise návrh zemského výboru na zřízení místa úředníka konceptního zdravotního za správný a předkládá dotyčnou položku ku schválení; poněvadž se ale jedná o posuzování předmětů zdravotnictví, jichž projednáváni vyžaduje důkladné odborné vědomosti a také ještě zkušenosti a posteriori. Žádá rozpočtová komise na slavném zemském výboru, by uvažoval o zřízeni

místa zemského fysika. Resoluce v tomto směru přijatá rovněž se slavnému sněmu ku schválení předkládá.

Co se týče zpravodajství zdravotního, budiž mi dovoleno k této věci se ještě vrátiti.

Pánové ctění, zpravodajství zdravotní bylo inaugurováno zde v Praze král. obcí Pražskou, když byla zřízena, a sice roku 1881, zdravotní rada městská a utěšeně se to zpravodajství rozvinovalo, a mohu směle dodat, že v tomto směru nalezlo toto zpravodajství dalšího zdokonalení, a sice zprávou poslední místodržitelského rady dr. Pelce,, O zdravotních poměrech v království Českém za léta 1893-1895. "

Já mohu směle a docela otevřeně říci: "Cest une cause modele des gouvernements des royaumes. "

Jest to práce vzorná pro správy království a jest si přáti jenom, aby také v tomto směru záhy bylo se strany zem. výboru započato, což také letošního roku, jak doufám, se stane.

Při ústavech choromyslných ve Slupech a v Dobřanech učiněná resoluce týká se hospodářství a využitkování fekalií. Mám za svou povinnost také zde, abych tak řekl, letmo dotknouti se těch předmětů, které nepřítomný kol. dr. Zintl v tomto slavném sněmu přednášel. Konečně jedna resoluce týká se také úpravy kuchyně v ústavu Dobřanském.

Prohlášením ústavu kosmonoského za ústav samostatný bylo zapotřebí upraviti také služné ředitele tamního ústavu. Vzhledem ku přeplnění c. k. nemocnice v Praze případy nevyléčitelnými uznala rozpočtová komise za správné, by v obvodu pražském byl zřízen nový chorobinec; vzhledem pak ku provedení novostavby na umístění 4 klinik c. k. všeob. nemocnice a sice účelně a dle nejnovějších požadavků vyhovujícímu jest nutno, vzdáti slavné c. k. vládě dík a uznání.

Vzhledem pak k tomu, že země poskytuje nákladů ošetřovacích 284. 000 zl. a že c. k. všeobecná nemocnice slouží k účelům léčebným i vyučovacím, lze očekávati, že bude náležitě k tomu přihlíženo, by vědecké bádání bylo rozšířeno, že nebudou místnosti nemocných této nemocnice přeplňovány a že ošetřování nemocných bude vykonávati dostatečný personál ošetřovatelský a koněčně, že požadavky i příbytky assistenčních a sekundárních lékařů přiměřeně budou upraveny.

Dále třeba se zmíniti, že bylo v roce 1895 v království českém 69 veřejných nemocnic, mimo c. k. všeobecnou nemocnici v Praze, na 5. 193 lůžek zřízeno.

V  67 ústavech tohoto roku činných, bylo ošetřováno 49. 358 osob a výsledky léčení jeví se takto: Na vyléčené připadá 68. 9 proc., na polepšené 17. 7 proc., na nevyléčitelné 4. 1 proc. a na zemřelé 9. 3 proc.

Sazba ošetřovací průměrně za osobu obnáší denně 60. 3 kr. Od roku 1895 přibyly ještě dvě nemocnice a to v Náchodě a v Teplicích.

Celkem působí v těchto nemocnicích 120 lékařů a 85 úředníka správních.

Ošetřování nemocných svěřeno ve 40 nemocnicích sestrám řeholním, v 31 nemocnici personálu světskému.

Ostatní detaily jsou ve zprávě jenerálního zpravodaje. Upozorňuji, že na stránkach posledních a to pag. 282-287 znázorněn v tabulkách pohyb nemocnosti a úmrtnosti v ústavech humanitních.

V  posledních letech jeví se kromě toho veliký postup činnosti jednotlivých spolků, které rozvinuly svou činnost. Jest to zejména spolek profferiální kolonie; jak račíte viděti, účel jeho jest blahodárný.

V  tom ohledu návrh rozpočtové komise zvýšil položku na 400 zl. a rovněž s uspokojením vzala komise rozpočtová na vědomí postup činnosti spolku pro pěstování her české mládeže a zvýšila subvenci spolku českého na 600 zl. a německého na 300 zl.

To by byla asi billance z roku minulého a postup, který lze očekávati vr. budoucím.

Pozoruje-li se hodnota a cennost jednotlivých národů dle vývinu jejich školství a dle vydání, jak trefně se vyjádřil p. prof. Kaizl, že školství jest nejzákladnějším předmětem správy zemské, mám za svou povinnost dodati, že stoupání výdajů k účelům zdravotním a humanitním se objevuje u národů kulturně nejpokročilejších.

Výdaje zemské obnášejí zde v království Českém v oboru školství přes 10 milionů a na zdravotnictví a humanitní přes půl 4 mil. zlatých.

Jsou to položky největší v hospodářství zemském. Ale postupujícím vývinem školství odborného a rozvinem potřeb a ústavů zdravotních budou položky tyto stále stoupati.

Toho není třeba utajiti, že potřeby budou stále větší a větší.

A proč budou větší?

Dosud se starala správa zemská o zařizování ústavů pro zdraví porušené a nynější směr, prosím, je docela jiný: jedná se totiž o opatření směřující k udržení a zachování zdraví lidského. To jest docela jiný směr a tímto směrem postupují nejvzdělanější národové nynější, národové anglický, francouzský, německý a severoamerický a jejich výsledky jsou ohromné v tomto oboru. Veřejné zdravotnictví klade ještě větší požadavky, ty se týkají nejenom jednotlivce, ty se týkají obce, země i státu.

Hleďme jenom, velectění pánové, ke způsobu bydlení rozličných tříd lidské společnosti. Jaká čistota jest provedena při opatřování pitné vody v domácnosti potřebné? Jaký způsob panuje v očišťování osad, dědin a městeček?

Na jakém stupni jest čistota osobní, velectění pánové, vzhledem k lázním a koupelnám? Nebudu do detailů choditi, to by byly celé kapitoly a musil bych dlouho mluviti a vyčerpával bych Vaši trpělivost. Jaká opatření jsou provedena vzhledem k desinfekci nemocí nakažlivých, jak jsme se postarali o neduživce, jak jsme se postarali o člověka sestaralého.

Tedy pojem zdraví veřejného vyžaduje takového opatření, by tělo lidské nepodléhalo nemocem; to jest contrarium toho, co bylo dříve.

Dříve se říkalo: "Lékař musí léčiti", dnes jest contrarium toho, totiž: aby se zamezilo nemocem, t. j. by způsobilost při práci jednoho každého byla udržována. Toho vyžaduje zájem udržovatele rodiny, toho vyžaduje zájem udržovati poplatnou a berní sílu člověka ve státě.

Tímto reflexem chtěl jsem jen naznačiti, že zájem zdraví veřejného klade ještě větší požadavky na jednotlivce, na obec, na zemi i na stát.

Doufám pevně, že v těchto směrech bude ještě více vykonáno ve prospěch udržování zdraví veřejného, aspoň nebude pak nadarmo vyslovována a tak často citována průpověď: Salus rei publikace suprema lex esto.

Odpusťte mi, velectění pánové, jestli jsem tím výkladem zneužil trpělivosti Vaší, ale dobrá věc, a to jest zdraví lidské, musí býti člověku vnucována. Dixi. (Výborně !)

Nejvyšší maršálek zemský: Přihlásil se nyní k řeči jakožto zástupce vlády pan místodržitelský rada Dr. Pelc; dávám jemu slovo.

C. k. místodrž. rada dr. Pele: Slavný sněme! Na stránce 58. v resoluci a potom později na str. 60. pod č. 767 činí se ve zprávě výboru zemského návrhy na zřízení zvláštní komise zdravotní při výboru zemském, pak na zřízení místa zdravotního koncipisty při odboru zdravotním zemského výboru.

Zemskému výboru ovšem právem přísluší, aby sobě zvolil pomocné síly své tak, jak k vykonávání zdravotních záležitostí jich potřebuje, podle své vlastní vůle. Avšak některé poznámky o působnosti jich ve vývodní zprávě poukazují k tomu, že těm pomocným silám má býtí přikázána působnost, která jaksi jest v odporu s působností, jaká vykázána jest zdravotním orgánům správy státní.

Dovoluji si v tom ohledu poukázati k tomu především, že vrchní dozor k veškerému zdravotnictvu v království Českém jest vyhražen správě státní, že jest jí vyhražen dozor nad veškerým zdravotnickým personálem, pokud se týká lékařských záležitostí, a zvláště dohled na záležitosti zdravotní, které jsou svěřeny obcím v přeneseném oboru působnosti. Ovšem předpokládám a jsem přesvědčen, že výbor zemský v úradu vezme a blíže se vysloví a omezí obor působnosti těchto svých sil takovým spůsobem, aby spor v záležitosti té již předem byl zamezen.

Místodržitelství ovšem bude vítati každou příležitost, aby shoda co nejdříve v této záležitosti byla dokonána. Totéž platí o ustanoveni zvláštního zdravotního konceptniho úředníka při zemském výboru, co bylo poznamenáno o zřízení komise a jest třeba podotknouti, že úředníku tomu nemohou býti přikázány nějaké výkony, které buďto se týkají vrchního dozoru ve věcech zdravotních svěřeného správě státní, ani výkony, které vymezeny jsou a náleží po zákonu zdravotním orgánům zeměpanským a v další působnosti zdravotní radě a nejvyšší radě zdravotní.

Slavný sněme! Již od r. 1896 z pravidla v každém zasedání opakují se jisté stížnosti na nedostatečné zařízení ve všeobecné nemocnici, tak že se utvrzuje mínění, že by správa a působení této nemocnice nikterak nedostačovala, že by se jí nevěnovala náležitá péče, a že by se neobětovalo dostatečných prostředků potřebných k tomu, aby ústav tento první v zemi stál na přiměřené výši a vědeckým účelům svým mohl správně dostáti.

Abych vyznačil skutečný stav věci, uvede následující dáta.

Od roku 1875 vzrostl počet nemocných dvojnásob: V c. k. všeob. nemocnici v Praze byl r. 1876 9681 nemocný ošetřován, 1897 byli 19. 493 ošetřováni; taktéž vzrostl počet ošetřovacích dnů o 70%. Bylo jich r. 1875 216. 000, nyní r. 1897 380. 276. Klinických ústavů přibylo víc než dvojnásob, a sice jest nyní 15 klinik a 13 oddělení. Ambuiantů bylo r. 1895 53, 324; v minulém měsíci t. r. bylo jich 9084. Tito nejsou v Žádném svazku s nemocnicí, nemocní ti neplatí, dostávají nejen radu, ale i veškeré obvazy, které potřebují. Náklad na ambulanty obnášel v r. 1895 11, 553zl., průměrný náklad na osobu denně se zdvojnásobil, a sice připadá na jeden ošetřovací den a osobu r. 1896 = 1 zl. 85 kr. Naproti tomu jest taxa 84 kr., jež stejně platí pro zámožné právě tak jako pro chudé.

Příspěvky fondu vyučovacího vzrostly na 223. 733 zl. r. 1896, tedy jsou málo menší, nežli příspěvky zemského výboru. Nových stavení přibylo v nemocnici 3pavillony a 3 baráky, takže od r. 1884 vydáno za nové stavby 825. 144 zl., nepočítaje v to zařízení, které na jedinou postel se počítá 350-400 zl., postelí přibylo o 517 více, tedy o 40%.

Tato dáta dokazují značný vývoj ústavu, tak že nelze právem tvrditi, že se nevěnuje časovým potřebám této nemocnice náležitého ohledu, že snad trpí tím její působnost anebo že se zmenšuje a že se jí nedostává prostředků a novějších pomůcek, jak toho časové poměry vyžadují.

Ovšem jest zde odpor mezi přáním, která s mnoha stran se vyslovuji a mezi tím, co na této nemocnici vůbec poskytovati náleží, dle vlastního ustanoveni a dle závazků, - dle kterých prostředky její mají býti upotřebeny.

V tom ohledu jest třeba na pamět uvésti, že tato nemocnice není vázána nijakým způsobem, aby svými vlastními prostředky vyplňovala nedostatky v zařízeních zdravotních i jiných obcí, jež jsou jejímu ustanovení cizí.

Nemocnice Pražská jest zařízena pro chudé obyvatelstvo pražské, ona jest spolu vyučovací pro lékaře a jest ustanovena, aby byla pěsitelkou institucí pro vyšší vzdělaní lékařské.

Nedostatek místa pro nemocné jeví se nyní v celém okolí Prahy; nemohou již nikterak postačiti všeobecné potřebě opatření dosavadní pro nemocné. Následky toho jsou každému zjevné a každý cítí bolestnou potřebu o pomoci a s politováním hledí, že takové nedostatky trvají. Tyto nedostatky místa pro nemocné z obcí kolem Prahy mají veliký dosah na všeobecné poměry zdravotní v Praze, ale není to správné, když se nedostatky tyto přičítají nemocnici pražské která přes síly své vypomáhá, jak může. Nemocnice pražská není podle svého ustanovení k tomu, aby postačila všemu obyvatelstvu z okolí, aby obstarávala místnosti, kterých se nedostává pro obyvatelstvo vůkolní. Otázka ta musí zvlášť se rozřešiti.

Pro vlastní účel svůj se nemocnice již postarala, co opatřiti měla, a sice pokud prostředky její vystačily.

Narostloť ve značném počtu kolem hradeb pražských obyvatelstvo, přibyla v obvodu velká města, která v žádném vztahu s nemocnicí pražskou nejsou.

Jest známo, a již jsem poukázal na to v komisi, že v okolí pražském pro čtvrt milionu obyvatelstva není vlastně žádné veřejné nemocníce a že v 27 okresích zastupitelských kolem Prahy, které mají populace podle posledního sčítání lidu 834. 354 obyvatelstva, až do letošního roku nebylo žádné veřejné nemocnice, a nyní od letošního roku přirostla teprve nemocnice Benešovská o 41 postelích. Jestli to má postačiti, jest veliká otázka. Ale poukazuji zde ještě k dalšímu.

V obvodu tohoto populačního centra k lem Prahy jest 134 nemoc. pokladen a ty čítají členů 87. 426, mezi nimi jest do roky 40. 000 nemocných, z nichž umírá 1290 a ošetřovacích dnů pak 882. 444 za rok.

Prosím, pánové, to jsou zřejmé cifry, které ukazují, jak jest důležito, aby se tomuto nedostatku místa pro nemocné co možná nejdříve odpomohlo. Tento nedostatek má povážlivé následky v dobách obyčejných. Jak ale teprve potom nebezpečí musí vzrůstati v dobách epidemie. (Dr. Zahoř: Cholera až přijde!) Jest přímo děsný stav, ve který by obecenstvo pražské se dostalo, když by nových ústavů do té doby nebylo.

Jak dalece ty nedostatky se jeví, jest viděti z toho, že nejen nemocnice pražská všeobecná, nýbrž i všecky nemocnice v Praze a zejména nemocnice soukromé jsou značně a neustále přeplněny, a to způsobem takovým, který přímo ůčeli léčení jest na příkoř. Uvedu ještě některá čísla, na př. v židovské nemocnici veřejné, která jest druhou veřejnou nemocnicí, připadá na jednu pastel 370 ošetřovacích dnů Prosím, pánové, soukromých nemocnic máme více, kde jest více dnů ošetřovacích než dnů do roka než postelí, kde ani postel nevychladne.

To jsou poměry takové, se kterými se poměry v cizině nikdy srovnati nedají. Na příklad v Sasku připadá průměrem 105-254 ošetřovacích dnů na 1 postel. Jest tedy zjevno, že nedostatku takovému odpomoci jest zapotřebí. K tomu však nemocnice pražská všeobecná nikdy nemůže býti potahována, ona nemůže býti zavázána, by opatřovala místnosti, která jsou účelům jejím docela cizí.

Již v tomto roce bude možno téměř všem ústavům, které se ve všeob nemocnici nacházejí, vykázati vhodné místnosti nejen pro uložení nemocných, nýbrž i pro jejich pracovny vědecké, přednášecí sály, vedlejší místnosti, které ovšem dle nynějšího stava vědy jsou četnější a více vyžadují než dříve bylo. Avšak, velectění pánové, tím v ústavu klinickém další pokrok nemůže zůstat stále obmezen Nemocnici klinickou musíme i dále udržovati na vyšším stanovisku než jest stano visko venkovských nemocnic.

Neustále budou se přání nová a požadavky objevovati, které budou hleděti přizpůsobiti se novému postupu vědy, novým ideám, které si ti kteří zástupci jednotlivých odvětví věd lékařských osvojili. Při každé změně v osobách přednostů setkáme se s námitkami, že zařízení, které právě nedávno bylo upraveno, nepostačuje jejich názorům, které nástupci ve prospěch člověčenstva sobě vytvořili a třeba jest znova opravovati. Není snad v některých částech nemocnice kámen na kameni v původné poloze.

Také výtka, že by snad se při rozšiřování pokračovalo liknavě nebo pomalu, jest zajisté nesprávná, když se pováží, že vždy zařízení učiniti se musela taková, aby s potupem vědy a sice s výší, na kterou právě věda dospěla, se srovnávaly, a pak že bylo třeba, aby nová upravení vyhovovala opravdové potřebě.

Ovšem jest stejně jako ve všech velkých ústavech i ve všeobecné nem. Pražské zapotřebí neustále doplnění a nové organisace v rozličných směrech a ohledech. Třeba však přiznati spravedlivě, že překonali jsme již důležitou fási vývoje vnitřního ústavu na nových zásadách a přes všecky stížnosti na nedostatky jsou tu důkazy nepopiratelného pokroku a šťastného postupu velké fáse vývoje vnitřního, který nevyhnutelně musel následovati po umístění dvou fakult lékařských do ústavu, kde se jednalo o to upraviti základ, jak by tyto rozsáhlé a nákladné vědecké ústavy k universitám náležející účelně se umístily a opatřily vším, co k pěstování vědy potřebují, aby spolu společně působily. Tomu se organisace vnitřní musela při způsobiti a správně upraviti, jakým způsobem by měla odborná služba v tom i onom ohledu býti zařízena a to jak ve správním, tak lékařském, tak aby všecky odbory se vyvinouti a spolu účinkovati mohly ke zdaru nemocných, a humanity.

Dovolím si ještě ku konci poukázati k tomu, že další všechen postup vývoje jest závislý na tom, jaké prostředky nemocnici této se věnují.

Jest snad méně známo, že nemocnice pražská během posledních let neustále se schodkem zápasí a schodek tento vzrostl na rok 1898 do značné výše, totiž praeliminář na 380. 000 ošetřovacích dnů se vykazuje schodkem 77. 526 zl.

Když dělíme tímto počtem ošetřovacích dnů, jest náklad větší o 16 kr. než jaký nahrazuje taxa. Nynější taxa zajisté nevyhovuje, neboť nemá to účele, aby zámožnějším, kteří ze svého zaopatření v nemocnici mohou platiti, fond měl oběti přinášeti. Poměry v nemocnici pražské značně změnily se co do obecenstva, které ji vyhledává.

Není to je a nemocnice chudých, ale mnohdy i sebe zámožnější člověk jest nucen, poněvadž v domácnosti takové výhody a jistoty k uzdravení v nemocnici si opatřiti nemůže, obraceti se do nemocnice správně zařízení a opatřené.

Avšak i o sobě jest taxa dosavadní nedostatečná, důkazem toho jest také již to, že i ve venkovských nemocnicích v Ústí - povolena jest taxa vyšší, a stejně i ve všech větších ústavech cizích, menších než nemocnice Pražská, jako v Linci, Badenu, Lublani, Sučavě, ve Štýrském Hradci, Olomúci, Vídeňském Novém Městě jsou vesměs taxy vyšší, obyčejně jeden zlatý.

Nemocnice pražská má veliké závazky, které týkají se pražských příslušníků; náklad tento obnáší ročně dle průměru od roku 1892-96 46. 541 zl., to se rovná základnímu kapitálu 1, 163 535 zl. Tento příplatek z fondu nemocnice musí se každý rok krýti. Vzrůstem Prahy závazek značně poroste - již města, která dosud byla připojená, obsahují 40. 000 obyvatel - konečně vzroste velice ten požadavek novým domovským právem. Jest proto nutně třeba, aby upraveny byly dle potřeb času příjmy fondu a odklizen schodek právě tak, jako jest třeba, aby opatřeny byly potřebné další místnosti pro nemocné mimo Prahu.

Ustav, jako nemocnice pražská, nemůže bez žádného reservníno fondu ponechán býti a v tom ohledu jest zapotřebí poznamenat, že její reservní fond stavbami prováděnými jest téměř vyčerpán a že v tom ohledu jest nevyhnutelně zapotřebí, aby reservní fond byl v jisté výši udržen.

Reservního fondu jest k zajištění ústavu pro další případnosti zapotřebí, a poněvadž potřebujeme doplňovat dosavadní zařízení a poněvadž musíme býti připraveni na velká vydání mimořádná v dobách, když přijde epidemie a vyčerpají se zásoby dosavadní.

Podařilo se vídeňské nemocnici zjednati odpomoci tím, že zavedeny byly progressivní příspěvky z pozůstalosti od ruku 1891 způsobem málo tížícím, dokonale těmto nehodám.

Končím s tím ujištěním, že bude vždy místodržitelství bedlivě hleděti si toho, aby první ústav humanitní v království Českém nalézal se na výši požadavků, které naň činí věda, vzdělanost a pokrok veškerého obyvatelstva, a připojuji k tomu jen přání, aby slavné zastupitelstvo zemské poskytlo jí podpory přiměřené požadavkům nové doby.

Nejvyšší maršálek zemský: Přichází nyní k řeči p. posl. Kožmín. Dávám jemu slovo.

Poslanec Kožmín: Slav. sněme!

V loňském zasedání sněmu král. českého došla celá řada petic, týkajících se toho, aby z věcného hasičského fondu nebyla placena částka úhrady, která se počítá za účtování a vedení tohoto fondu.

Uváží-li se, s jakými velkými obětmi obce, okresy i jednotlivci přispívali k zařizování a udržování hasičství, jest velmi nápadné, že země v tomto směru nekoná svou povinnost.

Myslím, že by nebylo velkým vydáním, aby tato částka za vedení a účtování tohoto fondu placena byla z prostředků zemských. Avšak podané petice loňského roku nepotkaly se s kýženým výsledkem, a letošního roku setkáváme se opět s položkou 7000 zl. za účtování tohoto fondu.

částky této by mohlo s prospěchem použito býti k účelům hasičským, buď k podpoře raněných hasičů, aneb na zařizování věcných potřeb hasičských.

Z tohoto důvodu dovoluji si navrhnouti následující rezoluci:

Slav. sněme, račiž se usnésti: ,, Zem. výboru se ukládá učiniti opatření aby za vedení účtování tohoto hasičského fondu náhrada placena byla z prostředků zemských. "

I letošního roku, pánové, došla celá řada petic na sněm království českého, týkajících se toho, aby tento fond rozdělován nebyl ve dva, totiž český a německý.

Veškeré hasičstvo české pozvedlo svého hlasu, aby se tomu zabránilo.

Avšak ze šetření zavedeného v okresech výborem zemským jest vidno, že snad panuje náhled v zemském výboru, který snad by přál tomuto rozdělení. Tak asi tuším se to jeví, (Zajisté!) a já mám za svou povinnost, abych pozvedl svého hlasu, aby tak se nestalo. (Výborně!)

Pánové! Já pokládám tento požadavek našich milých krajanů německých za smělost, která sáhá i tak daleko, že jde až na humanitní účely a prostředky, jako jest hasičství; a já mám za to, pánové, že by český hasič se nerozpakoval hájiti majetek a statek třeba i Němce jako Čecha, (Tak jest!) a že jest proto zbytečné podobný fond děliť, snad jen k vůli tomu, aby bylo dvoje účtování a tím aby bylo toto vedení ještě dražší. A z toho důvodu přimlouvám se za to, aby veleslavný zemský výbor, až bude jednati o těchto peticích, vzal k nim náležitého zřetele a rozdělení tohoto fondu nepřipouštěl. Končím. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Pan posl. Kožmín navrhuje následující resoluci:

Zemskému výboru se ukládá, by potřebné opatření učinil, aby náhrada za vedení účtování věcného a osobního hasičského fondu placena byla z prostředků zemských a aby o tom v příštím zasedání sl. sněmu zprávu podal.

Prosím pány, kteří tuto resoluci podporují, by vyzdvihli ruku.

Resoluce jest dostatečně podporována a odevzdám ji rozpočtovému výboru.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP