Pondělí 10. února 1896

diti své pojednání s hypoteční bankou za jeden den.

Takové pochůzky a poptávky v Praze by odpadly - k tomu by byly filialky.

Mám za to, že takovéto filiálky byly by velmi platným bodem k rozšíření činnosti hypoteční banky.

Poukazuju v ohledu tom zejména, že by se ve filiálkách, vypomohlo obyvatelstvu konvertováním dluhů na více jak 4 proc. pojištěných.

Račte dovoliti, pánové, že některé cifry zde uvedu.

Dle zprávy hypoteční banky objevuje se, že na 5 proc. zúročených čili dosud nekonvertovaných zápůjčkách má hypoteční banka ještě uloženo úhrnem 20, 286. 800 zl. a připomínám, že právě většina z této částky jest uložena na rolnických hypotekách, a sice připadá z toho na malorolnické hypoteky 15, 364. 000 zl., což činí 35 proc; všech 5proc. půjček na velkostatky připadá z těch 5proc. zápůjček 2, 053. 000 zl. čili 5 proc. a na domy 2, 869. 000 zl.

Uvážíme-li to, tu vidíme, že právě těch výhod, které měly nastati tím, že se 5proc. zápůjčky zmírnily na 4 proc. ačkoli od roku 1888, kdy právě výhody tyto povolující zákon platnosti nabyl, již 7 roků uplynulo, jen přece hlavně velkostatky a potom majitelé domů použili v patřičné míře, kdežto tohoto konvertování, této úlevy a výhody z konvertování plynoucí malorolnictvo nejmenší, ba nepatrnou míru použilo; neboť jest rolnictvo dosud s takovým velikým obnosem 35 proc. nekonvertovaných půjček 5 proc. stíženo, a 35 proc. jich nalézá se dosud na rolnických usedlostech a majitelé jejich dosud svíjejí se pod 5 proc. úroky, a připočítáme-li k tomu ještě l/4 procentní příplatek správní, jest to 5 1/4 proc. úrok, kterýž rolnictvo z 15 milionů platí, což jest zajisté úrok veliký.

Mám za to, že tím vinen toliko nedostatek a nesnadnosť styků rolnictva s hypoteční bankou, kterýž nedostatečný styk toho vinu nese, že rolnici výhod konvertování půjček 5proc. ve 4proc. nepoužívají a tím, co jsem uvedl, podán jest také jeden důvod pro zřízení těchto filiálek.

Poukáži ale ještě k tomu, že z veškerých 106, 000. 000 zl., které má naše hypoteční banka uložené v království Českém na hypoteky rolnické toliko 53, 738. 102 zl. připadá, kdežto na velkostatky 45, 610. 236 zl a na domy 21, 163. 648 zl. rozpůjčeno jest.

Uvážíme-li, že rozloha rolnických živností v Čechách nejméně dvakrát tak velká jest, co obnáší area čili rozloha za velkostatek, tedy vidíme, že těchto 53 milionů rozpůjčených peněz bankovních na rolnické živnosti naproti rozpůjčeným penězům na velkostatky a domy jest v nepoměru a sice v procentech vyjádřeno tak, že při rolnických hospodářstvích obnášejí zápůjčky z hypoteční banky 44. 6 proc, při velkostatcích 37. 9 proc. a při domech 18. 5 proc.

Jiný při tom nemůže býti důvod, že tak málo rolníci v Čechách používají výhod úvěru z hypoteční banky, že na úvěru tom participují pouze se 446 proc., nežli ten, že jest nedostatek styků a nedostatek příležitosti k informaci, a zkrátka, že jest zde" nedostatek pobočných závodů filialních a agenci'.

Mám tedy za to, že není také neoprávněné moje přání, které pronáším, abyste, velectění pánové, hlasovali pro toto 3. oddělení mého návrhu, že se mají pobočné ústavy, pokud možno brzy, v městech k tomu se hodících, prozatím třeba také jen na zkoušku, zříditi.

Čtvrté oddělení navržené resoluce obsahuje můj návrh, aby se půjčovaly půjčky také menší než 500 zl. obnášející.

Dle § 46. stanov smí banka hypoteční půjčky poskytovati, činící nejméně 500 zl.

Bylo zde se strany veleváženého řečníka přede mnou, pana Formánka, poukázáno na to, že zejména je potřebí, aby takoví malí rolníci, kteří nepotřebují úvěru snad 500 zl., ale menší částky, také mohli býti účastni výhod úvěru z hypoteční banky zejména v té době, až, jak doufam, půjčky jednou ještě na menší úrok než 4procentní budou poskytovány. Nyní však hypoteční banka nesmí půjčky pod 500 zl. poskytovati.

Mám ale za to, že ustanoví-li se, že by se § 46. měl změniti v ten rozum, že hypoteční banka může půjčovati i pod 500 zl., a sice v částkách, ne jako posavad, stem, nýbrž 50ti dělitelných, že bude výhod úvěru toho moci býti účasten i mnohý takový rolník, jenž buď nepotřebuje anebo pro malý katastrální výnos nemůže sobě z hyp. banky obnos. 500 zl. vypůjčiti.

Pokud se týče výše půjček dělených číslem 50, jakož i pokud se týče toho odstavce mého návrhu, aby byly vydávány 50zlatové zástavní listy, tu v tom ohledu dovolím si poukázati na to, že často se stává, že katastrální výnos nedosahuje takové sumy, aby v základě jeho dle stávajících stanov banky hypoteční mohlo býti pomoženo úvěru hledajícímu občanu.

Malý číselný příklad k tomu postačí: Rolník potřebuje ku příkladu půjčku 1200 zl., katastrální cena ale obnáší podle výnosu jen 1790 zl., 2/3 z toho do výše, jichž půjčku hyp. banka povoliti může, tedy činí 1193 zl. 33 kr.

Podle dosavadního ustanoveni mohou se vydávati na půčky zástavní listy pouze na částky 100 zl., 500 zl. atd. znějící a může se půjčiti pouze od stovky do stovky. I nemůže býti půjčeno takovému úvěru hledajícímu ročně více než 1100 zl. Avšak on potřebuje 1200 zl., protož se mu bude 100 zl., pak úrok a částka na útraty nedostávati.

Ovšem se mi může namítati, že může takovýto úvěr hledající žádati banku za odhad své usedlosti, a aby podle toho odhadu jemu více než 1100 zl. půjčeno bylo.

Ale odhad takový jest drahý, což nestojí vzhledem k tomu, že se jedná pouze více o částku 100 zl., v žádném poměru k této potřebě. Avšak vzdor tomu nemá jistotu, že mu hyp. banka - se svolením zemského výboru - na základě odhadu těch 1200 zl. půjčí, a následek toho jest, že, když dostane za několik neděl, třeba za 2-3 neděl - někdy to trvá i déle vyřízení, že se mu půjčuje 1100, kdežto žádal 1200 zl., tedy jest tím přiveden v nesmírné rozpaky a není mu půjčka z hypoteční banky nic platná a on musí se obrátiti na ústav bližší nebo na soukromníka.

Pánové, kdyby se mohly vydávati zástavní listy i pod 50 zl., byl by poměr takový, že by hypoteční banka v uvedeném případu dlužníkovi povolila 1150 zl., tak že jemu by se nedostalo pouze 43 zl. a nějaká ta výloha.

Pánové, u takového rolníka jest mnohdy i 10 zl. velikým obnosem, který si tak hned nemůže ve své obci opatřiti, zejména když nastanou mnohdy takové okolnosti, kdy nepřízeň jeho bližších sousedů k tomu pracuje, aby přišel na mizinu, zejména na exekuční prodej, a tu jest i půjčka o 50 zl. větší velice vítanom. Proto se přimlouvám za to, aby se přijalo ustanovení, aby se vydávaly zástavní listy též na 50 zl., dále by se při povolení smělo půjovati pod 500 zl. v částkách 50 dělitelných.

Pokud se týče odstavce, aby se vydávalo na placené úroky přiměřené potvrzení nekolkované, tu poukazuji ku praxi mnohých větších ústavů, zejména k praxi spořitelen pražských a jiných, kde se nevydávají kvitance na takové splacené úroky, nýbrž kde se tytéž zvláštní manipulací v knížkách a podobně potvrzují.

Nečiním zvláštního určitého návrhu, nýbrž navrhuji, aby se o to také zemský výbor zároveň s ředitelstvím dohodnul, jakým způsobem by se potvrzení díti mělo. Jest to značný obnos. Když někdo má vypůjčeno na 4% 16. 000 zl. tu musí platiti annuitu 800 zl. ročně a každého půl léta 1.25 zl. má složiti na kvitanci z úroků. Není to sice tak velký obnos, ale za 30 nebo 40 let čini ten obnos na kvitancové kolky z úroků značnou částku, a kdyby se náležitě zúročil, mohl by zajisté za něj rolník jednu dceru výbavou poděliti. Druhé oddělení mých návrhů zní v ten rozum, aby slavný zemský sněm se usnesl, že se zemskému výboru ukládá, by uvážil, zdali by hypoteční banka při povolování půjček jaksi liberálnější než dosud byla.

Já jsem uvedl, pánové, prvé číselný příklad a s tímto příkladem opět zde k odůvodnění této části nastoupím.

Když na př. rolník, jak jsem uvedl, potřebuje 1100 zl., tu podle dosavadních ustanovení stanov § 46 až 49 vezme se 24ti násobný obnos čistého katastrálního výnosu za cenu jistinnou, kterážto cena v uvedeném případu pouze 1790 zl. obnáší z kteréžto jistinné hodnoty pouze 2/3 co půjčka povoliti se může. - Rolník ten tedy potřebuje 1200 zl., mohou ale dle dosavadního ustanovení obdržeti pouze 1193 zl. 33 kr. Takovému rolníku by se mnohdy pomohlo, kdyby bylo bance dovoleno, tuto katastrální cenu; totiž ten katastrální výnos znásobiti ne 24, nýbrž řekněme 25krát, anebo, kdyby se tato 24 násobením zjištěná 2/3ová hodnota o 5 nebo 10% zvýšila. U našeho příkladu činí 1790 zl. kat. cenu; 2/3 z toho činí 1193 zl. 33 kr. a z toho 5% činí 59 zl. 67 kr. objeví; se jakožto k zadlužení schopná 2/3ová cena 1253 zl. z níž by dlužníku pak mohlo býti zapůjčeno plných 1250 zl. Jemu by zůstalo nejen 1200 zl., které potřebuje, nýbrž i 50 zl. ještě na výlohy a bylo by mu pomoženo. Při tom se domnívám, že by tím téměř pranic jistota a bezpečnost pro hypot. banku porušena nebyla, neboť by takové malé zvýšení na vyšetřené hodnotě téměř nic nezměnilo. Totéž platí ohledně půjček na domy, poněvadž může se také v mnohých případech ku vyměření jistinné hodnoty více než dvacetinásobný průměr nájemného vzíti, zejména v takových městech a místech kde z osobního přesvědčeni banka anebo její orgány mohou se přesvědčiti o poměrech jednotlivých případů.

Také v tomto ohledu myslím, že se nemůže proti tomuto návrhu přijíti s námitkou, že hyp. banka povolovati může dle nynějších stanov vyšší půjčky v základě zvláštního odhadu domu, neboť takový odhad jest velmi nákladný, a dle mé časté praxe nevedl k cíli. Obyčejně vzdor odhadu, vzdor tomu, že se vydalo za odhad 20 až 50 zlatých, opět se řeklo: Odhadní cena na žádanou půjčku nestačí, povolíme pouze dle výnosu. Mimo to ale vyžaduje se ku povolení půjčky podle odhadu zvláštní svolení zemského výboru a schválení takové nejen že není vždy jisté, nýbrž vyžaduje zase delšího času. Tím vším trpí úvěr hledající.

Přimlouvám se tedy za to, velectění pánové, abyste návrh, by se podmínky půjček laskavě změnily, za svůj přijati ráčili. Když by návrhy mnou uvedené provedeny byly, pak doufám, že bude hypoteční banka moci brzo přistoupiti k tomu, - v tom ohledu však návrh nečiním - aby vyhověla přání, které všichni chováme, totiž, že se režijní příspěvek, který obnáší nyní ¼%, sníží se na ⅛% nebo, že docela odpadne.

Tím končím, a prosím, velectěné pány, aby tyto návrhy mé laskavě podporovati ráčili. (Pochvala).

Nejvyšší maršálek zemský: Pan posl. dr. Setunský činí tyto návrhy:

Slavný sněme, račiž se usnésti: Zemskému výboru se ukládá, aby společně s ředitelstvím hypoteční banky bedlivě uvážil a pak k docílení většího ročního zisku a následkem toho pak k snadnějšímu a levnějšímu dosažení výhod úvěru hypoteční banky království Českého, čeho třeba, zařídil, aby tato banka,

I. eskomptování směnek ve smyslu čl.

5. d) stanov šetříc při tom zvláštních instrukcí nařízených opatrností prováděla;

2.   se zemskou bankou království českého přímý styk zavedla ku převedení stavebních úvěrů touto bankou povolených na hypoteční banku;

3.   pobočné ústavy (agencie nebo filialky) v městech k tomu se hodících v království českém byť i jen na zkoušku zavedla;

4.   půjčky i menší nežli 500 zl, a to v častkách 50ti dělitelných v zástavních listech dávati a zástavní listy též na 50 zl. znějící vydávati směla;

5.   na s lacené úroky přiměřená potvrzení nekolkovaná dávala.

II.   Zemskému výboru se ukládá, aby společně s ředitelstvem hypoteční batiky bedlivě uvažoval, zdali by se ku snadnějšímu a levnějšímu dosažení výhod úvěru z hypoteční banky podmínky půjček pro povolování půjček v §§ 46. až 49. stanov vyznačené neměly změniti a to tak,

a)  aby se půjčky na pozemnosti výše než. do 2/3 a na domy výše než do polovice vyšetřené jistinné ceny hypoteky dáti mohly;

b)  aby se za jistinnou hodnotu hypoteky bez předcházejícího odhadu brala suma vyšší, nežli 24tinásobný čistý výnos katastrální při pozemnostech, a vyšší nežli 20tinásobné po obvyklé srážce zbývající nájemné při domech.

III.   Zemskému výboru se ukládá, aby o výsledku všeho toho podal slav. sněmu v nejbliže příštím zasedání zprávu.

Der hohe Landtag wolle beschließen:

Der Landesausschuss wird beaustragt im Einvernehmen mit der Direkzion der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen eingehend zu erwägen und sodann zum Behuse der Ereichung eines größeren jährlichen Ertrages und infolge dessen zur leichteren und billigeren Erreichung der aus dem Kredite der hypothekenbank flie. ßenden Vortheile das nöthige einzuleiten:

1.   damit die Hypothekenbank Wechsel unter Beobachtung Instruktions massiger Vorsichtsmaßregeln eskomptire;

2.    damit sie mit der Landesbank des Königreiches Böhmen einen direkten Verkehr zum Zwecke der Uebernahme der von der Landesbank bewilligten Baukredite anknüpfe;

3.   damit sie Filialanstalten (Agentien oder Filialen) in den dazu ausgewählten Städten des Königreiches Böhmen, Wenn auch nur auf Probe errichtet und berechtigt wäre,

4.    Darlehen auch unter dem Betrage von 500 fl. in mit der Zahl 50 theilbaren Betragen zu gewahren und Pfandbriefe auch auf 50 fl. lautend auszustellen;

5.   die Zinsenzahlung ohne Stempelgebühr zu bestätigen.

II.

Der Landesausschuss wird beaustragt, im Cinvernehmen mit der Direktion der Hypothekenbank eingehend zu erwägen, ob es nicht zweckdienlich wäre, zum Behuse der leichteren und billigeren Erreichung der aus dem Kredite der Hypothekenbank fließenden Vortheile die in den §§ 46-49 der Statuten aufgestellten Bedingungen, der Darlehensbewilligung in der Richtung abzuändern, dass die Darlehen

a)   aus die landwirtschaftlichen Realitäten etwas höher als bis zu zwei Dritteln und jene aus die Häuser etwas höher als zur Hälfte des erhobenen Werthkapitales gewährt werden könnten;

b)  dass für den Kapitallwerth bei den landwirtschaftlichen Realitäten ohne vorangegangene Abschätzung eine etwas höhere Summe angenommen werden könnte, als der 24sache Betrag des katastralmäßigen Reinertrages und bei den Häusern eine etwas höhere Summe als der 20sache durchschnittliche Miethzinsertrag.

III.

Dem Landesausschusse wird ausgetragen, hierüber dem Landtage in der nächsten Session Bericht zu erstatten.

Učiním dotaz na podporu.

Ich Werde die Unterstützungssrage stellen.

Žádám pány, kteří návrhy podporují, by vyzdvihli, ruku.

Návrhy jsou dostatečně podporovány.

Die Anträge sind hinreichend unterstützt.

Přihlásil se ke slovu pan dr. Engel. Dávám jemu slovo.

Posl. dr. Engel: Slav. sněme! Mám za svou povinnosť uchopiti se slova přes to, že čas tak již pokročil, poněvadž jsem členem ředitelstva hypoteční banky a poněvadž bych nechtěl, aby se řeklo, že na to, co zde bylo se strany dvou pánů řečníku proneseno, nebylo dáno žádné odpovědi. Já vítám, pánové, veškeré popudy, které směřují ku zlepšeni stavu hypoteční banky v tom směru, aby banka tato která není sobě účelem, nýbrž má v přední řadě účel usnadniti úvěr pro naše rolnictvo - skutečně dosáhla takového stupně rozvoje, aby této své povinnosti co nejdokonaleji mohla dostáti.

A tu také - řekl bych s hrdostí konstatuji, že veškeré popudy ku zlepšení, které v posledních 6 letech se staly, vyšly hlavně z naší strany. Dotýkám se přímo toho, že na popud naší strany, a jmenuji tu p. dra Langra, byla učiněna změna velice důležitá ve prospěch všech těch, kteří úvěru hledají, že totiž celá řada prací právnických, jež dříve byly vykonávány mimo banku, nyní vyřizuje se bankou samou.

Za druhé jest Vám všem, pánové, známo, aspoň těm, kteří byli členy dřívějšího sněmu, že také popud ohledně zlevnění úvěru vyšel z řad našich, že, bohudíky, skutečně věc nezůstala bez úspěchu, a že dnes již v tom ohledu jsou učiněny všechny přípravné kroky, aby vyhovělo se požadavkům dotyčným ve směru dvojím, za prvé v tom směru, že budou se vydávati zástavní listy na menší než na 4% úrok, a za druhé v tom směru, že při těchto nových zástavních listech má odpadati to, co dosavadní praxi se vytýká, že totiž úrok platí se napřed; při nových zástavních listech bude placen po uplynutí lhůty. V tom ohledu přijme vážený p. kolega Formánek laskavě na vědomi, že tyto kroky již se staly, že vydávání 31/2% zástavních listů, při nichž má se na zřeteli 1/2% umořování, jest již úplně připraveno, a že záleží jenom na společné schůzi řiditelstva banky se zemským výborem, aby ihned k vydání těchto listů bylo přikročeno.

Jestli že se to již nestalo, vedla nás k tomu nikoli snad naše pohodlnost, nýbrž snaha, abychom co možná chránili důvěru banky samé.

Neboť jednu věc bych prosil, by pánové uvážili: Banka hypoteční nachází se ve zcela jiných poměrech než banky jiné; vždyť banka nevydává peněz, ona je pouze sprostředkovatelkou těch, kteří úvěru potřebují, a těch, kteří nějaké peníze v důvěře v banku složiti chtějí.

Z toho tudíž, pánové, plyne naléhavá povinnost veliké opatrnosti při vydávání zástavních listů. My musíme bedlivě starati se, by tyto zástavní listy v ceně neklesly; neb co by bylo rolníkovi plátno, kdybychom mu dávali na 2% peníze, když by ale pak za zástavní listy, znějící na 200 zl., na př. jen 50 zl. dostal. Tím by mu zajisté pomoženo nebylo; naopak znám případy, kde právě z této příčiny za nízkého stavu listů zástavních mnohý rolník utrpěl velikých ztrát.

To tedy bych prosil, by příště při těchto úvahách, zajisté pronesených v nejlepším úmyslu, nebylo pouštěno z mysli. (Tak jest!)

Ale mohu říci, že také vůči mnohým ostatním proneseným tužbám nacházíme se ve velice příjemném postavení, poněvadž mohu dokázati, že skutečně již byly předmětem jednání v řiditelstvu hypoteční bance samé.

My před delším již časem ustanovili jsme zvláštní výbor, který měl obírati se těmito otázkami. Tento výbor své práce vykonal, on nám podal cenný referát, na jehož základě řiditelstvo hypoteční banky pak další kroky u zemského výboru podniklo právě v tom směru, který zde byl dnes naznačen.

Jeví se to také ze dvou dalších zpráv komise týkajících se hypoteční banky a já jen lituji, že čas tak skoupě sněmu tohoto království českého vyměřený nedovoluje, aby tyto dvě další předlohy sou dobně byly projednány s předlohou, která dnes na denním pořádku se nachází. Snad by se bylo dalo rozptýliti pak ještě leckteré nedorozumění neb omyl.

Co se týče však té výčitky, že zisk banky klesl, tu budiž mi dovoleno říci, že já jsem právě opačného náhledu. Klesání zisku jest právě důkazem, že máme na mysli vlastně cíl banky, že nechceme býti ústavem výdělkovým, a že milerádi zmenšujeme vlastní zisk, abychom našim dlužníkům opatřili možnost úspor v jiném ohledu. Poukazuji ku příkladu k tomu, že změna dřívějšího způsobu, kdy jistá řada právních prací musela býti vykonávána mimo banku, nás také stojí značně peněz, a že to jest jedna z příčin, že se zisk umenšil.

Další příčina zmírnění toho zisku, pánové, jest způsob účtování. Jestliže nám zde byly předvedeny různé číslice, nabyté při jiných bankách, tu arci bych prosil, aby se porovnávalo stejné se stejným. Kdyby účtování u těch jiných bank bylo přesně takové jako u hypoteční banky, pak by byly podmínky stejné a pak teprv by se mohlo porovnávati a mluviti o různosti výsledku. Já si jen dovoluji, abych krátce jedno podotkl, připamatovati, že, jak jest vidno ze zprávy komise samé, na příklad v obnosu vydaném na režii, která nám byla líčena jako příliš veliká, nacházejí se také daně a poplatky.

Jest to také naše nejvřelejší přání, aby druhý reservní fond byl co nejrychleji doplněn; avšak tu nemohu jinak než k tomu poukázati, že nesmí se pak zároveň žádati, aby banka podnikla různé věci, které by vyžadovaly nového velkého nákladu, čímž by arci příplatek k reservnímu fondu se stával ještě menším. Ostatně se vzrůstem reservního fondu druhého má se to následovně: Reservní fond obnášel na konci r. 1893. 2, 029. 054 zl. 92 kr, na konci r. 894 pak jest vykázáno 2, 234. 297 zl. 74 kr., a mohu sděliti, že na konci r. 1895. činí 2, 400. 988 zl. 31 kr.

Asi tedy v celku vzrůstá druhý reservní fond ročně o 200. 000 zl. a jelikož schází ještě 600. 000 zl, lze přece doufati, že za dobu 3, nanejvýše 4, let bude doplněn. V tom úplně souhlasím s kollegou Formánkem, abychom s veškerou rozhodností zasadili se o to, by našim dlužníkům byly poskytnuty všemožné úlevy.

Ale v ředitelstvu samém panuje náhled, že, pokud nedosaženo reservního fondu v úplné výši, potud musíme býti opatrni, poněvadž do té chvíle nemůžeme pro případ, že by cena zástavních listů klesla, z výnosu reservního fondu ničeho na její povznešení učiniti, na př. poskytovati větších premií a t. pod.

Tím, pánové, myslím, že dokázal jsem, že ředitelství naše skutečně staralo se o to, aby vyhověno bylo veškerým přáním, jichž ze široké veřejnosti se nám dostalo a která v minulých zasedáních tohoto slavného sněmu také zde byla pronesena.

Totéž, mohu ujistiti, učiníme - pokud na nás bude, - s každým popudem, dalším, jejž jsme slyšeli dnes. Milerádi vezmeme veškeré takové rady v úvahu a zajisté, pokud jen možno a výhodno, postaráme se, aby se provedly.

Já jsem se již o tom zmínil, že z vlastního hnutí jsme již podobnou práci vykonali. Referát mám zde před sebou, a mohu jej také panu kollegovi Formánkovi dáti k disposici.

Co tkne se přání, která pronesl pan Dr. Setunský, budiž mi dovoleno konstatovati, že i my jsme se o některých již několikráte radili.

Leč musím říci, zejména vzhledem k té žádosti, aby ústav náš zabýval se eskomptováním směnek, že konečně rozhodli jsme se po bedlivé a dlouho trvající úřadě, že není radno k tomu jen tak bez výhrady přikročiti, poněvadž je velmi sporno, zdali by nutné zvýšení režie, které by nenadvážilo výhodu, a při tom ještě měli bychom risiko, které s podobnými obchody vždycky jest spojeno, zejména pro banku, jež v celé své podstatě zatížena jest na tak zvaný klidný, hypothekární obchod.

V tomto klidném hypothekárním obchodě banka může přinésti veliký prospěch obecenstvu, kdežto, co se týká eskomptu směnek, myslím, že by eventuální výhoda týkala se jen banky samé, nikoli však dlužníků.

Arciť nepopírám, že stanovy nám toho dovolují, a jelikož zde o věci stala se zmínka, tož zajisté i tato věc dojde bližšího uvážení.

Podobně asi stane se se všemi ostatními návrhy, které učinil pan Dr. Setunský a o nichž si přeje, aby ve společné schůzi ředitelstva se zemským výborem se pojednalo, a můžeme pro ně hlasovati, poněvadž dnes nejde o jich vyřízení meritorní, nýbrž pouze o jich odkázání zemskému výboru.

Na konci ještě o jednom se musím zmíniti a to jest okolnosť ta, že cela řada věcí nezávisí na naší vůli, nýbrž na změně stanov, ku které musilo by se dříve přikročiti, než by bylo možno vyhověti mnohým přáním zde proneseným.

Možná, že v některých věcech také k tomu dojde.

Co se týče zprávy zemského výboru, myslím, že ona výtka, že nebylo potřebí pochváliti za dobré vedení ty, kteří jsou za ně zodpovědnými, snad netýká se nás, poněvadž jsme tu věc nebrali jako pochvalu pro řiditelstvo, nýbrž jako uznání platící našemu skutečně zasloužilému úřadnictvu.

Proto nebránili jsme pochvale, která ve zprávě uvedena jest.

Kdybychom byli mohli za to pokládati, že se bude mysliti, že ta pochvala patří nám, já ujišťuji, že bych byl sám prosil pana zpravodaje, aby toto místo vynechal. (Veselost).

Co se tkne druhé a poslední stati návrhu komise, totiž změny § 66., připouštím, že snad může býti o tom uvažováno.

nebylo-li by bývalo lépe, odkázati takétuto věc zemskému výboru. Avšak jelikož tento návrh učiněn již jest, prohlašuji, že budu proň hlasovati. (Pochvala).

Nejvyšší maršálek zemský:

Přihlásil se ku slovu pan Dr. Vašatý. Dávám jemu slovo.

Posl. Dr. Vašatý Slavný sněme! Očekával jsem od pánů řečníků dřívějších, že se pozastaví nad návrhem komise pro záležitosti banky hypoteční, zvláště nad návrhem, kterýž činí pod č. 2. ve své zprávě.

Pánové, zde navrhuje se změna dosavadního zákona a sice § 66tého statutu o hypoteční bance.

Dosud vždy v každém zákonodárném sboru mění se zákon zákonem, takže, má-li jakékoli ustanovení býti změněno, navrhuje se novým zákonem, kterým se část zákona starého anebo celý zákon mění.

Pánové, já jsem pořád měl za to a pořád jsem zde hledal, že zde bude návrh, aby zemský výbor uvážil a podal zpráva slavnému sněmu stran navrhované změny § 66tého.

To zde, pánové, však naprosto není; zde se má brevi manu bez obyčejné zákonné formy zákon platný měniti a, pánové, to myslím, že není pražádné příčiny, aby se od takového spůsobu ustáleného ve sboru zákondárném bylo uchylováno, pánové, pro to není žádná potřeba a žádná příčina uvedena.

Proto, pánové, se mě zdá, adělá to na. mne ten dojem, že se má změna § 66, kterou jsem pořád hledal v návrhu nového zákona, tak jen potají slavnému sněmu propašovati.

Pánové, toho se ještě žádný pan řečník nedotkl.

Každá taková změna - vždyť Vám to nemusím opětovat - má formu "zákon daný dne tolikátého a tolikátého z usnesení sněmu Mého království Českého nařizuje takto. "

O tom pánové tu není ani zmínky, aniž by bylo uváděno důvodu, proč se od zákonné obyčejné formy uchylujeme.

Pánové jaký jest ten nynější stav řiditelství hypoteční banky království Českého ?

Podle § 66. pozůstává ředitelství z


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP