Pondělí 10. února 1896

Dávám slovo p. posl. Formánkovi.

Posl. Formánek: Slav. sněme! Já ke zprávě účetní, kterou nám sdělil p. zpravodaj, ještě na některé věci se vrátím; avšak zpráva komise pro záležitosti hypoteční banky, která se nám předkládá, má na stránce 5. odstavec, ve kterém se praví, "že shledáno vše v nejlepším pořádku. "

O tom, velectění pánové, pokud hypoteční banku znám, mám za to, že se to rozumí samo sebou.

Avšak dále se praví:

"Podepsaná komise též letošního roku milou koná povinnost vyslovujíc řiditelstvu banky plnou pochvalu a uznání za příčinou velice obezřetného a v každém ohledů zdatného řízení banky. "

Velectění pánové, já osobně proti této pochvale a proti tomu uznání snad nějakých zvláštních názorů nemám, ale jisto jest, že, když někdo tak činí, jak to činí slavná komise, se má při tom pohlížeti na tu vykonanou práci, anebo u hypoteční banky jest to vedení banky, a abych tak řekl, také na výsledek.

Platí to zajisté v životě u společnosti a jednotlivce, když se o někom řekne, že jest pilný a pracovitý, to ještě nic neznamená v životě, jak se říká "žid na to nic nepůjčí, " nýbrž počítá se s tím, jaké ta práce a pilnosť má výsledky. S tím se v životě počítá.

Ovšem, velectění pánové, u hypoteční banky, jak známo nerozhoduje přímo zisk, ona má důležitější úkol hospodářský, a sice zejména v tom směru, že má poskytovati, pokud působnost její jest, hypotekární úvěr, aby tento hypotékární úvěr se stával čím dále tím levnějším, což jest velmi důležité, zejména pro naše třídy výrobní.

Avšak zdá se, velectění pánové, že v tomto směru, a můžeme říci, že v obou směrech, v posledních létech, hypoteční bance, když ne mnoho, aspoň dosti co činiti zbývá.

Tak, pánové, jest zde zpráva zemského výboru o žádosti hypoteční banky za změnu zákona ze dne 14. června r. 1888. a v této zprávě se sděluje o velice klesající činnosti hypoteční banky v poslední době; ale také výsledek je podle toho a sice:

Výnos obnášel v hypoteční bance v roce 1891. 179704 zl. kdežto v roce 1894. pouze 74242 zl.

Velectění pánové, půjde-li to takhle dále, kam to přijde!

Mám za to že to je chyba, že vůbec na odčinění tohoto klesajícího výnosu se nedbá, aby se tomu co možná zabránilo; a to zavdalo příčinu k svolání této komise, která žádá, aby agenda hypoteční banky se povznesla, aby byla rozšířena, a já musím říci, že také souhlasím s usnesením této komise a to v tom smyslu, aby se stalo usnadnění konvertování hypotečních půjček. Ale, velectění pánové, mimo to usnadnění půjček hypotečních jsou i jiné příčiny, by hypoteční banka, a abych tak řekl, její obor působnosti neklesal a tím aby neklesal její výnos.

Je pravda, že usnadněním konverse dá se mnoho získat, neboť je známo, že hypoteční banka po většině má na hypothekách, pokud venku to známe, obyčejně v první řadě své pohledávky a, počítámeli, že hypoteční banka půjčí 5000 zl, obyčejně přijdou za ní v druhé řadě naše spořitelny nebo záložny s pohledávkou 3000 a tu hypoteční banka ví, když 20 až 25 let dlužník splácí, že pohledávka hypoteční banky z 5000 na 3000 klesá a tuje příčina, aby hypoteční banka pohlížela na ty druhé hypoteky a pro sebe je získala, a tím působila na ostatní peněžní ústavy, když takovou drahou hypoteku, která se stala mezi tím časem první hypotékou, přejme a následkem toho cirkulace peněz se stane snadnější, což působí na stlačení míry úrokové.

To je věc, kterou hypoteční banka na každém svém účtu vidí a bylo by dobře, aby úředníci nepracovali jen tak mechanicky nýbrž aby když polovička hypotheky je zaplacena, se hledalo a pátralo, zdali ta druhá hypotheka by se nemohla přejmouti, a tím by se zajisté činnost hypoteční banky značně rozšířila, zejména, kdyby hypoteční banka pátrala po takových druhých hypotekách a nabídla, že konversi provede laciněji neb i zadarmo a bez obtíží.

Příčina, že činnosť hypoteční banky je obmezena, je stará, o čemž byla v komisi učiněna zmínka, že neposkytuje půjčky pod 500 zl. Pokud znám obchody takové, tu velké banky, i ty největší, u nás mají to přísloví, malé ryby, že jsou také ryby. A tu chci připomenouti jen, že pro hypoteční banku, která zejména zabývá se hypotekárním úvěrem v království Českém, je velice důležité, aby také tyto menší obnosy půjčovala a sice z následujících důvodů:

Pokud známo, dle výkazu o stavu majetnosti pozemkové v království českém, který vydán byl tuším zemským výborem v roce 1890, jest všech vlastníků pozemků v království českém 744068. Avšak na těchto vlastníků pozemků připadá 327797 vlastníků pozemků, kteří mají pozemky pod jedno jitro, tedy to dělá 43. 1%, dále je 218111 vlastníků pozemků, kteří mají jedno až 5 jiter tedy 29'3%, dohromady vlastníků těchto menších pozemků jest 72. 4%, kteří, abych tak řekl, půjčky od banky hypoteční vůbec dostati nemohou.

Podle mého náhledu ty malé hypotéky jsou ty nejlepší hypotéky a sice proč? Poněvadž na ty malé hypotéky se najde nejvíce kupců a jisto jest, že jakkoliv musí býti při takovém peněžním ústavě pevnější měřítko při povolování úvěru, pro tyto menši hypotéky by mělo býti volnější měřítko a sice proto, poněvadž taková banka nemůže mnoho ztratiti a za druhé, pokud já poměry znám toho malého venkovského lidu, tento malý lid nejpořádněji platí a také jest nejpřičinlivější; hypoteční banka ale se musí starati o to, aby držela, abych tak řekl, stejný krok se soutěží jiných peněžních ústavů.

Myslilo se ze začátku, že s hypoteční bankou žádný jiný peněžní ústav nebude moci konkurovati, avšak vyvinuly se ty poměry docela jinak a leží to jen v té správě těch dotyčných peněžních ústavů.

Dříve se myslilo, že není možná s hypoteční bankou konkurovati, poněvadž to rozpnutí mezi svěřenými penězi a půjčenými penězi jest tak malé, že ústavy, které jsou založeny na zisk, se nemohou s tímto malým rozpnutím spokojiti; ale, velectění pánové, hypoteční banka, jak známo, jen tím má to rozpnutí, že bére úrok napřed půlletně, ale půlletně úrok platí po zaplacení a pak že má 1/4 % režijního příspěvku; to jest její zisk.

Ale dnes, pánové, venkovské peněžní ústavy, které svého času, abych tak řekl, střádaly reservní fond, konkurují s hypoteční bankou a spokojují se s 1/2 % zisku.

Velectění pánové, mám zde také zprávy a sice samotné okresní hospodářské záložny v Ml. Boleslavi, která béře vklady na 3 3/4% a půjčuje účastníkům na 4 1/2 %.

Velectění pánové, jest viděti, že při té soutěži, která se děje hypoteční bankou, jest třeba u hypoteční banky v první řadě míti o to péči, aby byl doplněn reservní fond a to podle zprávy, kterou sdělal pan zpravodaj, nebude tak brzy, poněvadž bohužel, jak on se zmínil, druhý reservní fond měl 2, 200. 000 zl. a tedy bude to ještě 5 let nebo déle trvati, než bude moci tento reservní fond býti doplněn; to jest příliš dlouho pro hypoteční banku, jelikož jest třeba, aby ten 1/4 % režijní příspěvek byl co nejdříve zrušen, jinak soutěž ostatních peněžních ústavů bude její činnosť čím dále tím více obmezovati a, kdyby reservní fond byl doplněn, aby měla péči, aby 1/4 % poplatek byl zrušen, čímž zajisté by činnosť hypoteční banky mohla býti zvětšena. Také se připomíná, že není příznivý kurs pro vybírání 3 1/2 %, zástavních listů a že to má býti starostí toho budoucího bankovního nebo obchodního ředitele.

Já pochybuji, že takový ředitel to dovede, aneb, že to leží v jeho moci, kurs změniti. Avšak jest viděti, že zemská banka má správu, která se odhodlala, že chce vydávati 3 % slosovací železniční úpisy s 5 % premiemi, a dále jest jisto, že spořitelny venkovské berou dosti vkladů na 3 1/2 % i jest jisto, že by se snad dalo v příznivém okamžiku a rozumným způsobem docíliti, aby kurs papírů byl poměrně slušný, a zajisté, když to bude, bude to počátek k dalšímu snížení úroku hypotečního úvěru, které jest tak velice potřebné a zejména našemu zemědělstvu přímo nutné. Jedno pak jest ve výkazu hypoteční banky pozorovati a sice to, že hypoteční banka má podle mého názoru příliš velikou režii a nemůže následkem toho s ostatními peněžními ústavy konkurovati.

Hlavní obnos této režie spočívá v služném a přebytečném úředníků. Nepočítám v to ostatní režii.

Já, velectění pánové, rozhodně přeji úředníkům, aby se jim jejich stav co možná zlepšil. Ale, chce-li hypoteční banka 1/4 % režijní příplatek zrušiti - a ona k tomu bude také konkurencí ostatních peněžních ústavů donucena - a nemá-li obrat hypoteční banky klesati, chceli reservní fond doplniti, musí šetřiti na této režii, která jest v poměru u hypoteční banky příliš veliká.

Velectění pánové, chci jen vzpomenouti, že příkladně u peněžních ústavů venkovských jest náklad na služné a přibytečné úředníků v poměru ku jmění, které spravují, 3-5 tisíc zl., 10 %, u zemské banky jest to 11.2%, u hypoteční banky 14.3%, u pražské a české spořitelny jest to 16%.

U těchto posledních dvou ústavů se to vysvětluje tím, že mají příliš mnoho malých vkladů.

Jest známo, že poslední dobou povoleno vyšší úrokování malým vkladům, jen když se do 50 zl. ukládají a tím se vysvětluje větší náklad na režii.

Z toho vidno, že náklad na správu hypoteční banky jest poměrně veliký, ale mnohem nepříznivější jest ten poměr k výsledku zisku.

Tu dovolím si připomenouti, že příkladně v poměru k zisku u venkovských peněžních ústavů stojí náklad režie 12%. Zajímavější jest, velectění pánové, že u české pražské spořitelny, u tohoto největšího ústavu, poměrně k zisku jest to také 12%. Ale potom to stoupá.

U pražské spořitelny stojí režie v poměru zisku 23%, u zemské banky 49%, avšak u hypoteční banky stojí poměrně k zisku režie 21.29.

Velectění pánové, ovšem se řekne: tyto zemské ústavy nejsou výdělkové; já to úplně přiznávám a sice proto, že rozpnutí hypoteční banky mezi spravovaným jměním a ukládaným jměním jest nejmenší.

Ale vzdor tomu jest třeba, aby ze zisku tak velká čásť se k účelům režijním neubírala a sice k takovému účelu, poněvadž tím účelem, když se všechno věnuje na režii, se hypoteční banka nestává schopnější k soutěží, nýbrž jest třeba, aby bylo pamatováno na to, by se to opět dávalo k reservnímu fondu, aby byl doplněn, aby byl zrušen 1/4% příplatek, poněvadž, když resevní fond bude zvětšen, má jiný účel, má míti úkol ten, aby kurs 31/2% zástavních listů, o kterých se praví, že snad budou vydávány, co možná sama udržovala hypoteční banka tím, že by 4% zástavní listy, které má v reservním fonde, prodala a sama - abych tak řekl - kurs 3 1/2% zástavních listů udržovala, a sama do reservního fondu je brala, a tím kurs pomohla jaksi udržovati.

Zkrátka, velectění pánové, jest třeba, aby hypoteční banka byla taková, jak by býti měla a jak by býti mohla. Jest jisto, když takovou bude, že musí působiti ke slevnění hypothekárního úvěru, kterého skutečně vyrábějící třídy tak potřebují.

Velectění pánové, o zlevnění úvěru, nejen hypothekárního, nýbrž i jiného, přičinily se ostatní země, zejména Halič.

V Haliči usnesl se letošního roku sněm zemský, jaký vliv má míti na správu rakousko-uherské banky ohledně poskytování úvěru a na správu banky.

Jisto jest, že jest to se strany sněmu haličského jen na prospěch zemědělství, poněvadž jest tam zemědělství nejdůležitější.

Já nechci vypočítávati, abych tak řekl, jaké výhody proti našemu zemědělství haličské má, což nepatří k věci.

Je to soutěžení se všemi výrobními třídami, a já jen si přeju, aby hypoteční banka, která 30 roků pracovala, aby prospívala k zvelebení hypotečního úvěru, což je jejím účelem a povinností.

Mimochodem dovoluji si připomenouti, že, pokud znám venkovskou klientelu, stěžuje si tato zejména z krajiny naší, poněvadž vlak jeden přijíždí až teprve v poledne do Prahy, že se úřaduje v hypoteční bance jen dopoledne.

Dále se naříká na to, že tím, když někdo přijede v poledne vlakem, nemůže svou záležitost u hypoteční banky vyříditi, a nemůže tak banka počítati s tou venkovskou klientelou, to jest s rolníkem, který chce z hypoteční banky půjčku.

On 6 dní pracuje, on si to nechá na neděli, přijde se sem informovat v ohledně půjčky u Hypoteční banky.

Ovšem je zde nedělní klid, kterému já také se svého stanoviska přeji; ale jisto je, že by přece v té věci dalo se vyhověti v tom smyslu, aby 2 neb 3 úředníci byli přítomni, aby aspoň dotyčnou informaci mohli žadateli podati.

Jisto je, jako každý obchod vyžaduje, aby se zákazníkům hovělo, tak i v peněžních ústavech i tomu, kdo peníze hledá, se musí hověti, zejména pak u hypoteční banky, protože každý tu musí dát tu nejlepší hypotéku.

Pánové, pravilo se zde také, že není doba příznivá ku vydávání 3.50% zástavních listů.

Já poukazuji k tomu, že, pokud je mi známo, v některých spořitelnách vkladů 31/2% přibývá, a jak, jsem pravil, Zemská banka chce vydávati 3% železniční priority; ale jest jisto, že, když Hypoteční banka bude toho dbáti, i jí možno bude, aby, co nejdříve na trh s 31/2% papíry zástavními přišla, a že docílí kursů velmi slušných.

Končím tím, že souhlasím s komisí.

Ovšem, ohledně toho obchodního ředitele mám jisté pochybnosti, že bankovnictví a znalost bankovnictví nestačí, nýbrž že jest důležito u Hypoteční banky, aby měla správnou znalost hypoték, tak zajisté, že by správně mohla si opatřiti, když by sledovala, kde, co a v jaké míře a stavu se prodává. Mohla by míti takové grafické tabulky o tom, které by byly úplně přehledné, to bylo zajisté měřítkem pro hypoteční banku to nejlepší.

Těch několik poznámek jsem si dovolil učiniti a přál bych si vroucně, aby Hypoteční banka prospívala a se zvětšovala vůbec jako na počátku jejího působení, aby se stala skutečným takovým regulatorem ku snížení úrokové sazby hypotečního úvěru a tím by sloužila úplně svému účelu. Domluvil jsem (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: K slovu přichází nyní p. posl. Dr. Setunský. Dávám jemu slovo.

Posl. Dr. Setunský: Slavný sněme! Vážený pan řečník přede mnou obmezil se na to, aby pokyny svými ředitelství hypoteční banky a jiné její orgány upozornil na to, že její činnost není dostatečná, že není taková, jak by si jí vyžadoval každý, komu záleží na tom, aby prospívala na prospěch zejména úvěr hledajícího rolnictva.

Já ve své řeči dovolím si učiniti hned některé konkrétní návrhy, které by ku povznesení takovéto činnosti Hypoteční banky směřovaly.

Zejména činím následující návrh: Slavný sněme, račiž se usnésti: I. Zemskému výboru se ukládá, aby společně s ředitelstvím hypoteční banky uvážil bedlivě a pak k docílení většího ročního zisku a následkem toho ku snadnějšímu a levnějšímu dosažení výhod úvěru z hypoteční banky království českého, čeho potřebí, zařídil, aby tato banka:

1. eskomptování směnek ve smyslu § 5. odst. d) svých stanov prováděla, šetříc při tom zvláštních instrukcí nařízených opatrností;

2.   se zemskou bankou království Českého přímý styk zavedla ku převádění stavebních úvérů touto bankou povolených na hypoteční banku;

3.   poboční ústavy (agencie nebo filiálky) v městech k tomu se hodících v království českém, byť i jen na zkoušku, zavedla;

4.   půjčky i menší nežli 500 zl. povolovala, a to v částkách, nikoliv jako dosud, částkou 100 dělitelných, nýbrž v častkách 50ti dělitelných, v zástavních listech dávati a zástavní listy také na 50 zl. r. m. znějící vydávati směla;

5.   na splacené úroky přiměřená potvrzení nekolkovaná dávala.

Dále navrhuji:

II. Zemskému výboru se ukládá, aby společně s ředitelstvím hypoteční banky bedlivě uvažoval, zda-li by se ku snadnějšímu a levnějšímu dosažení výhod úvěru z hypoteční banky podmínky pro povolování půjček ve §§ 45-49 stanov vyznačené neměly změniti a to tak:

a)  aby se půjčky na pozemnosti výše nežli do 2/3 a na domy výše než do 1/2 vyšetřené ceny jistinné hypotheky dáti mohly,

b)  aby se za jistinnou hodnotu hypotheky bez předcházejícího odhadu brala suma vyšší nežli 24násobný čistý výnos katastrální při pozemnostech hospodářských a vyšší než 20násobné po obvyklé srážce zbývající nájemné při domech.

III. Zemskému výboru se ukládá, aby o výsledku všeho toho podal slav. sněmu v nejblíže příštím zasedání zprávu.

Zdá se sice, že návrhy tyto jsou obsažny, a za obsažné je také považuji, ale pouze několika slovy dovolím si jednotlivé odstavce odůvodniti, poněvadž mám za to, že jsou toho způsobu, že každému se objeví na snadě, že jest potřebí, aby v tomto směru zemský výbor společně s ředitelstvím hypoteční banky pracoval, uvažoval a potřebné opatření učinil.

Pokud se týče eskomptování směnek ve smyslu § 5. stanov, tu poukazuji k tomu, že zemská banka království českého, která jest mladší sestrou tohoto našeho ústavu, o němž jednáme, totiž hypoteční banky, se zabývá eskomptováním sněmek, jak vysvítá ze zprávy, kterou předložena byla závěrka účtů zemské banky za rok 1894, tedy za tentýž rok, za který právě nyní máme schváliti závěrku účtů hypoteční banky. Seznáváme z ní, že zemská banka eskomptovala v roce 1894. sněmek celkem za 32, 856. 824 zl. 77 kr.

Dále jest viděti, že zásoba sněmek zemské banky koncem roku 1894. obnášela sumu zbývající 6, 977, 389 zl. 23 kr.

Avšak jaký z toho asi měla výtěžek zemská banka v r. 1894, ukazují nám přehledné účty zemské banky království českého, kde se praví v příjmech, že přijatý úrok ze sněmek obnášel toho roku......zl. 293. 669. 73 kdežto ve vydání jest placený úrok z reeskomptovaných sněmek.....zl. 108. 529. 76.Objevuje se tedy, že zemská banka přijala více úroků, než vydala, o sumu... zl. 187. 139. 97 Poněvadž statut hypoteční banky v § 5. odst. d) eskomptování sněmek dovoluje -; neboť se zde výslovně praví: "K tomu konci může banka eskomptovati směnky šetříc při tom všeho toho, co v té příčině nařízeno jest ve zvláštní instrukci - mám za to, že jest na jevě, že zasluhuje bedlivého, ovšem opatrného uvážení, zdali se nedoporučuje, aby hypoteční banka k docílení většího zisku, o němž nám předešlý pan řečník vylíčil, že stále a stále klesá - a dovolím si také později ještě dalšími ciframi k tomu poukázati, - tedy aby k docílení většího zisku zabývala se také eskomptováním směnek. Nečiním návrhu, aby se usneslo, že se tak díti má, nýbrž činím pouze návrh, aby se to uvažovalo, a aby o příslušném opatření v tom směru učiněném v budoucím zasedání sněmu byla zpráva přednesena.

Druhé oddělení, o kterém jest mi zde promluviti, jest, aby naše hypoteční banka v přímý styk se zemskou bankou království Českého vešla za tím účelem, aby od ní přejala onen stavební úvěr, který zemská banka povoluje na domy. V tom ohledu dovolají si poukázati opětně k účtu zemské banky na r. 1894., ze kterého vysvítá, že úvěr stavební zemskou bankou povolený obnášel r. 1894. s připočtěním zůstatku úvěru stavebního z r. 1893. celkem 1, 447. 687 zl. 50 kr. a že dne 31. prosince 1894 zůstalo nevyčerpaného, totiž na žádný ústav neprovedeného a také nesplaceného úvěru stavebního 964. 475 zlatých.

Soudím, že by měla vstoupiti hypoteční banka se zemskou bankou v přímý styk tak, aby hned, jakmile zemská banka takový stavební úvěr povolí, hypoteční banka svými orgány přičiniti se hleděla o to, by úvěr hledající majitel domu dostaveného pak tentýž úvěr u hypoteční banky na takové podmínky, které jiný ústav tak hned jemu dáti nemůže, totiž dosud na 4% úrok, dotyčně s tím dosud platným 1/4% příspěvkem správním, na 4 1/4úrok odebral a úvěr ten od hypoteční banky přejal.

Mám za to, že v tom ohledu by se činnosť banky zvýšila, že by následkem toho opět nějakým obnosem se zisk

zvýšil.

Třetí bod, ku kterému jsem si dovolil poukázati, jest, aby byly zříženy, pokud možná v brzku, na zkoušku závody poboční, agencie, čili filiálky.

V tom ohledu nám napomáhá statut hypoteční banky. V § 70. a 73. odst. 3. lit. f. se ustanovuje, že se svolením zemského výboru může zařizovati hypoteční banka agencie; a sice na konci § 70. jest ustanovení: Ředitelství má právo s přivolením zemského výboru zřizovati agencie a poukázáno tu na § 73., odstavec 3. 1it. f.

Pokud se agencií týče, dovolím si trochu šiřeji o tom pohovořiti.

Velectění pánové, bylo k tomu poukázáno, zejména ve zprávách tomuto slavnému shromáždění již vícekráte podaných, že suma hypotekárně zajištěných dluhů v Čechách obnáší 1172, 612. 000 zl.

Hypoteční banka ve své zprávě za r. 1894 pak vykazuje, že má na hypotékách rozpůjčeno pouze 106 millionů zlatých; protož objevuje se, že jiné ústavy a jiní soukromí věřitelé mají v království českém rozpůjčeno a uloženo na knihovních hypotékách 1066 millionů zlatých.

Jest známo, že hypoteční banka půjčuje tak opatrně, že ty půjčky, které povoluje, stanovami dovolené jistoty nedosahují, ačkoliv směle tvrditi se může, že summa pohledávek hypotekárních, pro které by stanovami hypoteční banky vyžadovanou, t. zv. pupillarní jistotu nemovitosti, na nichž pojištěny jsou, poskytovaly, zajisté 1/3 všech v král. Českém na nemovitosti pojištěných dluhů, tedy z 1172 millionů přibližně obnos 400 milionů činí.

Zajisté, kdyby se vyšetřovalo, přijde se k tomu poznání, že na populární jistotu z těch 1172 milionů zl. na hypotéky rozpůjčených peněz jest uložena zajisté jedna třetina, řekněme přibližně 400 mill. zl., které jsou zajisté v populární hypotéce knihovně zjištěny.

Tedy, poněvadž hypoteční banka v království Českém pouze 106 milionů zlatých na nemovitosti pojištěny má, tu objevuje se, že by mohla v mezích svých stanov v jistotě stanovami žádané, t. zv. pupillarní, z těch 400 milionů ještě skoro 300 milionů zlatých převzíti a na nemovitosti rozpůjčiti.

Kdyby z toho však jen polovice se strany hypoteční banky byla rozpůjčena, tu viděli bychom, že by zisk hypoteční banky tak stoupl, že by se mohlo k úlevám, ku kterým vážený p. řečník přede mnou poukázal, a ku kterým také zpráva komise ukazuje, přikročiti.

V čem leží vina ? Já shledávám vinu nejen v těžkopádnosti a úzkostlivosti, jakož i v nákladnosti, která se jeví při povolování půjček z hypoteční banky království českého, ale shledávám vinu zejména v tom, že jest nedostatek pobočných ústavů hypoteční banky; neboť hypoteční banka až dosud žádných agencií nebo pobočných ústavů nemá. Mohlo by se mi poukázati k tomu, že hypoteční banka vydává rok co rok mnoho a mnoho cirkulářů, oběžníků a prohlášení a poučení v jazyku českém i v německém, kde vyzývá úvěr hledající občanstvo a rolnictvo k tomu, aby se obracelo jak při konvertování dluhů, tak i při nových půjčkách na hypoteční banku. Avšak, já, velectění pánové, jako advokát, který několik roků jsem ztrávil na venkově, znám z vlastní zkušenosti, jak jest to těžko dostati takového občana najmě rolníka k tomu, aby si takové prohlášení, takovýto komentář aneb brožuru pročetl, a když je pročte, namnoze tomu neporozumí. Jiného účinku má živé slovo. Takové živé slovo by se mohlo občanu rolníku dáti poučováním při hospodářských spolcích anebo při okresních výborech, aneb při jiných úřadech; avšak mám za to, že by bylo daleko vhodnější, když by na počátku a jaksi na zkoušku, než by se zařídil pobočný ústav sám, nějaký úředník hypoteční banky z mladších sil byl vyslán do některé krajiny, o níž by se vědělo, že z krajiny té málo jest půjček přijatých z hypoteční banky.

Jsou to zejména kraje Chebský, Litoměřický a Budějovický, kde hypoteční banka pramálo hypoték má, při čemž poukazuji k tomu, že Litoměřický kraj nevykazuje u hypoteční banky žádného zatížení, tak že odtamtud z hypoteční banky žádné zápůjčky se nevzaly, a je to přece tak bohatý kraj. Tedy v takovém kraji a mě-tě mohl by býti některý úředník hypoteční banky, který by osobně, osobním nahlédnutím knihovní vložky, na nichž by byla možnost v pupilární jistotě uložiti obnosy čili kapitály, vyhledával, a kterýž by po té v přímý styk se stranami, jimž taková knihovní tělesa náleží, vešel, který by jim věc vysvětlil - a pánové, to je velmi důležité, zdarma - dal také potřebný návod, který by jim zdarma vypracoval na hypotékární banku žádost, který by zároveň žádosť tu s potřebným knihovním výtahem a potřebnými jinými doklady hypoteční banky do jejího ředitelství k rozhodnutí zaslal, po té sám její vyřízení přijal a vyřízení to opět ku knihovnímu vtěleni provedl, dluhopis a jeho vtělení obstaral a zkrátka vše daleko rychleji, nežli se to dosud děje, provedl tak daleko, až by mohla býti po knihovním provedení dlužníku celá půjčka vyplacena.

On by zároveň takovýto úředník byl mandatářem hypoteční banky. Mohl by tedy přijati zástavní listy, po případě je speněžiti v hotové peníze a zároveň co mandatář banky hypoteční by v této filiálce vyplácel celý tento obnos, který dlužníku přísluší, a tak by od začátku až ku konci s malým nákladem, avšak s velkou rychlostí provedl to, k čemu je zapotřebí velmi často značného nákladu právního zastoupení, pochůzek, pojížděk a dopisování a velmi dlouhého času.

Takováto přednosť té filiálky aneb agencie anebo prozatím jen snad úředníka, který by na místo agencie zatím sám vyslán byl, byla by pro malého rolníka přímo dobrodiním, při čemž připomínám, že by filiálka ta neb onen úředník zároveň mohl po případě býti sprostředkovatelem při zasílání annuitních a jiných splátek, čímž by se snad i částečně odpomohlo tomu, k čemu poukázal velectěný pan kollega, poslanec Formánek, když uváděl, že mnozí rolníci přijdou sem do Prahy s velkou obětí časů a peněz, a že nenaleznou ovšem svojí vinou, poněvadž se mohou o tom dříve přeptati - v pravý čas otevřené místnosti hypot. banky i nemohou si výří-


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP