Úterý 28. ledna 1896

zemského týkající se žádosti ředitele Rudolfa Treybala a učitele Františka Nováka na rolnické škole v Plzni za povolení drahotního přídavku.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Landeskultur-Commission über den Landesausschußbericht betreffend die Petitionen des Direktors Rubolf Treybal und des Lehrers Franz Novák an der Ackerbauschule in Pilsen um Bewilligung einer Theuerungszulage.

Zpravodajem jest p. posl. hr. Chotek. Dávám slovo p. zpravodaji.

Zpravodaj hrabě Ferd. Chotek: Slavný sněme! Kuratorium rolnické školy v Plzni podalo roku 1893 slavnému sněmu zprávu, ve které vřele odporučuje k příznivému vyřízení žádosti ředitele téže školy Rudolfa Treybala a učitele Františka Nováka za povolení druhotního příspěvku po 300 zl. ročně každému z nich.

Ze správy té ovšem bylo lze seznati poměry Plzeňské, ale k posouzení o tom, zdali ceny v Plzni jsou vyšší nežli jinde, nutno porovnati, je s cenami v jiných městech, neboť nebyla vyloučena možnost, že v jiných městech jisté potřeby životní mají stejnou cenu, aneb isou ještě dražší nežli v Plzni, a že tedy požadavek přídavku drahotního by byl jinde právě tak odůvodněný.

Slavný sněm usnesl se proto ve svém sezení dne 31. ledna 1895. odbývaném na tom, vrátiti zemskému výboru zprávu, kterou v téže záležitosti slavnému sněmu byl podal, s vyzváním, aby za účelem snazšího posouzení drahotních poměrů v Plzni vyšetřil poměry takové v jiných městech městech. Zemský výbor tak učinil a předložil slavnému sněmu výsledek svého šetření v naznačeném směru; zemský výbor dal si totiž předložiti vykazy cen z patnácti měst přes 8000 obyvatelů čítajících a sice z Plzně, z Jičína, z české Lípy, z Kutné Hory, z Litoměřic, z Písku, z Mostu, z Budějovic, z Králové Hradce, z Mladé Boleslavi, z Tábora, z Čáslavi, z Liberce, z Chebu a z Kolína, a z těchto výkazů vychází na jevo, že v četných městech jsou potřeby životní a potraviny ještě dražší nežli v Plzni. Tak jest hovězí maso dražší na dvou místech, vepřové maso na 9 místech, telecí maso na 9 místech, skopové maso na 9 místech, polobilý chléb na 8 místech, černý chléb na 12 místech, hrách na 2 místech, čočka na 3 místech, káva na 3 místech, cukr na 4 místech, máslo na 11 místech, sádlo na 4 místech, mléko na 5 místech, brambory na 5 místech, tvrdé dříví na 4 místech, měkké dříví na 7 místech, uhlí na 10 místech, byty na 3 místech, toliko mouka jest jen na jednom a pivo taktéž jen na jednom místě dražší nežli v Plzni.

Z toho račiž slavný sněm seznati, že v Plzni není obzvláštní drahota, neboť. ceny potřeb životních i potravin rovnají se průměrně oněm v jiných městech, a že tedy není odůvodněna žádosť, aby jen pro Plzeň se povolily drahotní přídavky.

Komise pro záležitosti zemědělské nechce nikterak popříti, že snad v některých místech, kde panuje drahota, požitky učitelů hospodářských dle posavadních pravidel vyměřené nedostačuji k uhájení živobytí; avšak komise jest toho náhledu, že k vůli spravedlnosti naproti všem silám učitelským zavádění nového druhu požitků se může státi jen na základě jistých určitých pravidel a zásad, nikoliv ale od případu k případu a připomíná, že slavnému sněmu právě v tomto zasedání svém jest poskytnuta příležitost raditi se a po případě i usnášeti se na takových zásadách při poradě o revisi pravidel z roku 1890., jimiž se upravují konečně a soustavně služební poměry učitelů na zemědělských školách odborných v království českém z roku 1890, na kteroužto revisi podán byl panem poslancem Teklým návrh pod č. sn 325, č. tisku LXXX.

Hledě k tomu, že při navržené revisi bude se moci bráti ohled i na zavedení drahorního přídavku, jeví se každá žádosť za povoleni takových přídavků předčasnou a za tou příčinou činí komise pro záležitosti zemědělské návrh:

Slavný sněme, račiž o žádosti kuratoria rolnické školy v Plzni za povolení drahotních přídavků řediteli téže školy, Rudolfu Treybalovi, a učiteli, Františku Novákov, přejíti k dennímu pořádku.

Die Kommission für Landesculturangelegenheiten stellt den Antrag:

Der hohe Landtag wolle über die Petition des Curatoriums der Ackerbauschule in Pilsen um Bewilligung von Theuerungszulagen für den Direktor dieser Schule Rudolf Treybal und den Lehrer Franz Novák zur Tagesordnung übergehen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort ?

Pan poslanec Schwarz se hlásil o slovo.

Dávám mu slovo.

Poslanec Schwarz: Slavný sněme! Záležitost, o které právě slavnému sněmu byla podána zpráva, má zvláštní osud Zemský výbor již dvakrát za sebou vyslovil se pro příznivé vyřízení této záležitosti, ale zemědělská komise vytrvale staví se proti tomu. Činí to dnes opět ve svém návrhu. Záležitosť tato velectění pánové, má svou historii. Kuratorium rolnické školy v Plzni chtíc, aby učitelstvo na této škole bylo tak hmotně postaveno, jak toho hospodářské a drahotní poměry v městě vyžadují, bylo nuceno dáti jim remuneraci po 300 zl.

Touto remunerací zcela přirozeně zvýšil se náklad na rolnickou školu a spolu schodek, který se v rozpočtu této školy vyskytne.

Bylo zcela přirozeno, že kuratorium snažilo se a snaží se, aby tento větší výdaj došel úhrady tím, když země převezme

-  v tomto případě zajisté jenom právem

-  tento zvětšený náklad.

Loňského roku, když jednalo se o této věci ve slavném sněmu, namítala komise, ačkoliv návrh zemského výboru zněl příznivě, že nebyly vyšetřeny drahotní poměry v městě Plzní a žádala za toto vyšetření; třeba že tehdá již bylo ukazováno k tomu, že rozumí se samo sebou, že město se 60. 000 obyvateli přece bude míti zcela jiné drahotní poměry, nežli jaké shledáváme na jiných městech, že vzhledem k tomu také náhrada za ubytování vojenské a taxa za ošetřování v nemocnici již jsou větší a že jak učitelstvo, tak i úřadnictvo mají tam větší přídavky, a třebas tedy již všecky tyto důvody tomu svědčily, že má se vyhověti žádostem za udělení drahotních přídavků.

Poněvadž jsem věděl, k jakému konci musí takové Šetření vésti, nečinil jsem žádných námitek proti tomu, aby se toto šetření provedlo.

To se, velectění pánové, také provedlo a provedlo se tak, že zemský výbor obrátil se na 15 měst, aby zvěděl drahotní poměry těchto měst a poměry ty s drahotními poměry města Plzně pak porovnal.

Na základě tohoto výkazu vyslovil se zemský výbor ve své zprávě k slavnému sněmu následovně: Z výkazu toho lze seznati, že cena nejobyčejnějších potřeb životních, jmenovitě potravin a bytů v Plzni jest skutečně větší, nežli v ostatních čelnějších městech českých, mimo dvě nebo tři města, kde některé uvedené potřeby jsou dražší nežli v Plzni, takže drahotní poměry v Plzni, jakožto městě venkovském a sídlu rolnické školy lze prohlásiti za mimořádné.

Člověk by myslil, že slavné komisi zemědělské bude stačiti, aby na tento výrok, který zajisté zemský výbor po pilném a bedlivém uvážení učinil, přistoupila a aby navrhla stejné vyřízení jako zemský výbor.

Ale zemědělská komise naopak hledala důvody pro zamítnutí. A kterak je hledala?

Hledala je tím způsobem, račte, velectění pánové dáti pozor, že porovnávala vyšetřené ceny jednotlivých měst s cenami v Plzni panujícími takto: když shledala, že v Karlových Varech jest hovězí maso dražší než v Plzni, v Liberci pšenice dražší než v Plzni, v Marianských Lázních že jest telecí maso dražší než v Plzni, učinila z toho závěrek, že nejsou drahotní poměry v Plzni tak neobyčejné, jak se zdají.

Ale aby byla přehledla k celku, k drahotním poměrům a k hospodářskému stavu v tomto městě, toho neučinila a zajisté musila neučiniti, chtělali dospěti k zamítavému výsledku, ke kterému se dostala.

Velectění pánové. Rolnická škola v Plzni vyžadovala již se strany okresu ohromných nákladů. Okres přes 50000 zl. obětoval na její zařízení a věnuje každého roku na její vydržování 1500 zl.

Při tom jsou, jak to obyčejně bývá, příspěvky země a státu velmi nedostatečné. Následkem toho jsou schodky a schodky ty musejí přece jednou dojíti úhrady. Úhrady nemohou dojíti jinak, než že musí stát a země přiměřeně zvýšiti své příspěvky na vydržování této školy.

Tím způsobem dojde - o tom jsem přesvědčen - drahotní příplatek, kdyby nemel býti povolen, přece své úhrady.

Ale zde jedná se opravdu o skutek spravedlnosti, ku kterému se zemský výbor zajisté jenom po zralém uvážení odhodlal, a já vřele se přimlouvám za to, aby se věc ta ve smyslu zemského výboru vyřídila.

Poněvadž pak jest nutné, aby návrh, který zemský výbor slavnému sněmu byl učinil, také zde nyní byl obnoven, dovoluji si slavnému sněmu doporučiti následující návrh:

Slavný sněme, račiž se usnésti.

Řiditeli rolnické školy v Plzni, Rudolfu Treybalovi, povoluje se drahotní přídavek do výslužného nevpočitatelný ročních 300 zl. a učiteli téže školy, Františku Novákovi povoluje se drahotní příspěvek do výslužného nevpočítatelný roč. 300 zl.

Tak zněl návrh zemského výboru. Já ještě jednou vřele se přimlouvám za tento návrh. (Pochvala!)

Nejv. maršálek zemský: Pan poslanec Schwarz činí následující návrh:

Řiditeli rolnické školy v Plzni, Rudolfu Treybalovi, povoluje se drahotní přídavek do výslužného nevpočítatelný ročních 300 zl. a učitely téže školy, Františku Novákovi, povoluje se drahotní přídavek do výslužného nevpočítatelný ročních 300 zl.

Der Herr Abg. Schwarz stellt folgenden Antrag: Hoher Landtag wolle beschließen:

Dem Direktor der Ackerbauschule im Pilsen, Herrn Rudolf Treybal, wird ein in die Pension nicht anrechenbarer jährlicher Theuerungsbeitrag von 300 fl. und dem Lehrer an derselben Anstalt, Herrn Franz Novák, ein in die Pension nicht anrechenbarer jährlicher Theruerungsbeitrag von. 300 fl. bewilligt.

Žádám pány, kteří podporuji návrh pana posl. Schwarze, aby vyzdvihli ruku. Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Pan přísedící zemského výboru Dr. Pražák sobě vyžádal slovo.

Dávám jemu slovo.

Přísedící zemského výboru posl. Dr. Pražák: Slavný sněme! Záležitosť, o kterouž jde, byla již loňského roku předmětem jednání na tomto slavném sněmu, a byl tenkráte před rukama návrh výboru zemského, znějící v ten smysl, aby se žádané drahotní příspěvky povolily.

Tenkráte se sl. sněm usnesl o tom, že bude třeba ještě vyšetřiti poměry drahotní v jednotlivých větších městech, aby dle toho bylo lze posouditi, zda-li odůvodněna jest žádosť, o kterou zde jde. Tyto výkazy, kteréž pak průběhem roku došly, byly v referátě sestaveny a vyšlo z nich na jevo, že ovšem ceny některých potřeb životních v Plzni jsou vyšší než-li v jiných městech, podobných, a Že hlavně, pokud se týče bytů v Plzni, panují nepříznivější drahotní poměry, než v jiných větších městech na venkově.

Na základě tohoto výkazu pak, který takto byl sestaven, předložil zemský výb. letošního roku slavnému sněmu opět návrh týž, jaký byl loňského roku sl. sněmem předložen; při tom ovšem jedna věc nebyla vzata v úvahu, kteráž nyní v komisi byla předmětem delších úvah, totiž okolnost ta, že pan ředitel Treybal požívá naturálního bytu v Plzni, tak že ovšem jeden z hlavních důvodů, pro které zemský výbor navrhl zmíněné zvýšení, tím aspoň ve velké míře jest seslaben, poněvadž právě cena bytů v Plzni to jest, kteráž asi jeví se býti nepříznivější u porovnání s cenami bytů v jiných městech asi podobné polohy.

Tedy musím to ponechati ovšem úvaze slavného sněmu, zdali nyní vzhledem k tomu, že jeden z hlavních důvodů, které uvedl zemský výbor při rozhodování svém, nyní v poradách komise byl poněkud seslaben, by přistoupil na návrh panem zpravodajem učiněný čili nic.

Nejv. maršálek zemský: Pan posl.

Schwarz vyžádal sobě slovo po druhé. Dávám jemu slovo,

Posl. Schwarz: Na poznámky p. přísedícího zemského výboru prof. Pražáka připomínám tolik:

Pokud jest mi známo, mají volný byt i ředitelé jiných rolnických škol, tedy tato okolnosť nemůže zde padati na váhu. Zde běží o to, zda příjmy učitele a ředitele jsou takové, jak toho vyžaduje místní drahotní potřeba, a tu ukazuji ještě k tomu, že nemůže se učitele Nováka ani týkati poznámka, kterou velectěný pan přísedící zemského výboru byl právě učinil.

Muž tento má služného 1000 zl., má rodinu a musí dáti za byt v Plzni nejméně 250 zl.

Bacte uvážiti, jestli možná, aby učitel rolnické školy, který přece musí již také trochu slušně žiti a který má četnou rodinu, mohl v městě 60. 000 obyvatelů čítajícím se 750 zl. veškeré potřeby své i své rodiny krýti.

Velectění pánové! To samé, co pan přísedící uvedl zde jaksi na oslabení původního návrhu zemského výboru, svědčí tedy spíše pro tento návrh a proto ještě jednou se co nejvřeleji za jeho přijetí přimlouvám. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch Jemand das Wort?

Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Dávám závěrečné slovo panu zpravodajovi.

Zpravodaj posl. hr. Chotek: Slavný sněme! Budiž mi dovoleno především vrátiti se ke slovum, která byla pronesena zde ct p. posl. Schwarzem, který řekl, že komise hledala důvody pro zamítnutí žádosti.

Pánové, proti těmto slovům musím se slavnostně ohraditi a musím hájiti komisi před takovou výčitkou, že by napřed se byla na něčem usnesla a potom teprve byla hledala důvody.

V zemědělské komisi jedná se spravedlivě, pánové, a uvažují se důvody a na základě důvodů teprve stává se usnesení. -

Důvody, pánové, které měly zemědělskou komisi k tomu, aby dospěla k návrhu, který právě sl. sněmu podán byl, záleží, jak konečně ve zprávě již široko vytknuto jest, v těch okolnostech, které jsou vylíčeny ve zprávě zemského výboru, hlavně ale v příloze k této zprávě, ve výkazu cen v rozličných městech.

Opakuji zde, poněvadž o pravdě se nemůže nic říci, než co se jednou o ní tvrdilo, že ceny, jak výkaz, který zde mám v rukou, uvádí, v rozličných městech a sice v mnohem více městech nežli ve dvou nebo třech, jsou ceny vyšší, nežli v Plzni.

Pan posl. Schwarz docela správně uvedl, že zemský výbor odůvodňoval svůj návrh těmito slovy:

Z výkazu tohoto lze seznati, že cena nejobyčejnějších potřeb životních, jmenovitě potravin a bytů jest v Plzni skutečně větší, nežli v ostatních čelnějších městech Cech, mimo dvě neb tři města, kde některé z uvedených potřeb jsou dražší, nežli v Plzni, tak že drahotní poměry v Plzni, jakožto městě venkovském a sídle rolnické Školy lze vskutku prohlásiti za mimořádné.

K tomu dodávám, že na základě předloženého seznamu nejen ve dvou neb 3 městech jiných jsou ceny vyšší, nýbrž, jak jsem ve své zprávě původně uvedl, v osmi, devíti, jedenácti až ve dvanácti městech panují vyšší ceny, ovšem při různých předmětech, nežli v Plzni.

Co se týče těch měst, která zde byla vybrána za vzor, podotýkám, že právě naproti tvrzení ctěného p. posl. Schwarze, který poukázal na města Karlovy Vary a Mariánské Lázně, že tam ovšem snad je dráže nežli v Plzni, v tomto seznamu Karlovy Vary, Teplice, Mariánské Lázně a podobná města docela uvedena nejsou.

Prosím, abyste laskavě uvážili to, že v tomto seznamu právě jsou uvedena města, kde je malý průmysl, malý obchod, Písek, Tábor atd, o kterých tedy jistě lze souditi, že tam nejsou přehnané vysoké ceny.

Z těchto důvodů tedy zůstávám při svém původním návrhu a hájím i nadále náhled komise, že zde by nebylo spravedlivo, aby právě jen pro Plzeň se drahotní přídavky povolovaly, ježto Plzeň není nejdražším městem v Čechách.

Konečně ale dovolím si ještě na to poukázati, co jsem ve své zprávě uvedl, že slavnému sněmu jest podán návrh na revisi a změnu pravidel o služebních poměrech hospodářských učitelů.

Do těchto pravidel, jestli se změní, bude se moci pak přidati také jisté ustanovení ohledne dranotních přídavků, a na slavném sněmu bude, aby jistá ustanovení ohledně přídavků do těchto pravidel vřadil.

Tím odporučuji slav. sněmu poznovu usnesení a návrh zemědělské komise, aby se pro ten čas, než pravidla budou změněna, přešlo k dennímu pořádku o této petici o poskytnutí drahotního přídavku.

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Stávají dva návrhy, a sice návrh komise, která navrhuje, by se přešlo o petici k dennímu pořádku, a návrh pana posl. Schwarze, který zní v ten smysl, by byla jistá dávka oběma pp. petentům povolena.

Mám za to, že hlasování bude třeba zavésti tím způsobem, aby především bylo hlasováno o návrhu, aby se přešlo k dennímu pořádku, a bude-li tento návrh přijat, odpadlo by hlasování o návrhu pana posl. Schwarze.

Kdyby návrh, aby se přešlo k dennímu pořádku, nebyl přijat, dal bych hlasovati o návrhu p. posl. Schwarze.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Gegenstand der Abstimmung ist die Frage, was das hohe Haus bezüglich der Petition des Direktors Treybal und des Lehrers Franz Novák an der Ackerbauschule in Pilsen beschließt.

In dieser Beziehung hat die Commission beantragt, über die Petition zur Tagesordnung überzugehen.

Der H. Abg. Schwarz hat den Antrag eingebracht, es seien den beiden Petenten bestimmte Theuerungsbeiträge zu bewilligen.

Ich beabsichtige demnach die Abstimmung in der Weise einzuleiten, dass ich zuerst über den Antrag ans Uebergang zur Tagesordnung abstimmen lasse.

Sollte derselbe angenommen werden, würde die Abstimmung über den Antrag des Abgeordneten Schwarz entfallen.

Sollte der Antrag auf Uebergang zur Tagesordnung nicht angenommen werden, so würde ich über den Antrag des Abg. Schwarz abstimmen lassen.

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Eiwendung erhoben?

Činí se proti tomuto způsobu hlasování námitka?

Nebyla činěna žádná námitka.

Es ist keine Einwendung erhoben worden.

Dám tedy hlasovati především o návrhu komise, aby se přešlo k dennímu pořádku.

Ich werde zuerst den Commissionsantrag auf Uebergang zur Tagesordnung zur Abstimmung bringen.

Žádám pány, kteří tento návrh přijímají, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen Antrag annehmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Tím odpadá hlasování o návrhu p. posl. Schwarze.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti zemědělství o petici kuratoria zimní hospodářské školy v Hořovicích v příčině vpočítání let služebních řediteli této školy Antonínu Půhonému.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Landeskulturkommission über die Petition des Curatoriums der landw. Winterschule in Hořowitz in Angelegenheit der Anrechnung der Dienstjahre dem Direktor an dieser Schule Anton Půhoný.

Dávám slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj posl. hrabě Chotek: Slav. sněme! Kuratorium zimní hospodářské školy v Hořovicích vzneslo k slav. sněmu žádosť, aby Antonínu Půhonému, řediteli téže školy, se počítala do výslužby a do pětiletých přídavků doba, kterou strávil co assistent při zimní hospodářské škole v Kuklenách.

Antonín Půhoný byl dne 1. listopadu 1885 jmenován kuratoriem zimní hospodářské školy v Kuklenách assistentem.

Dne 6. listopadu 1886 byl pak jmenován zemským výborem ředitelem zimní hospodářské školy v Hořovicích.

Dle pravidel, jimiž se upravují služebné poměry učitelů na zemědělských školách, na nichžto se usnesl slav. sněm roku 1890, zejména dle §§ 1. a 41. těchto pravidel, měl by Antonín Půhoný nárok na vpočítání oné doby do výslužby, kterou strávil po jmenováni ředitelem zimní hospodářské školy v Hořovicích, naproti čemu však služba jeho jakožto assistenta, kuratoriem zimní hospodářské školy v Kuklenách jmenovaného, takových nároků mu nedává.

Ovšem jest dle § 53. zmíněných stanov zůstaveno zemskému výboru pro každý jednotlivý případ, v počítati i tuto dobu do výslužby a dotyčné usnešení podléhá schválení slavného sněmu.

V předloženém případě však neužil zemský výbor toho práva, naopak ve svém vyjádřeni ze dne 6. února 1895 čís. 5888 činil návrh, aby se o petici přešlo k dennímu pořádku, poněvadž Antonín Půhoný zastával od r. 1885-86 misto, které dle stanov hospodářských škol není systemisováno a zemským výborem jmenován nebyl.

Komise pro záležitosti zemědělské hledíc k tomu, že nebylo sl. sněmu předloženo usnesení zemského výboru ku schválení dle § 53 pravidel, jimiž se upravují služební poměry učitelů na zemědělských školách, a hledíc k důvodům, zemským výborem uvedeným, činí návrh:

Slav. sněme, račiž o petici kuratoria zimní hospodářské školy v Hořovicích, aby se Antonínu Půhonému, řediteli téže Školy, počítala do výslužby doba, kterou ztrávil při zimní hospodářské škole v Kuklenách co assistent kuratoriem jmenovaný, přejíti k dennímu pořádku.

Die Landeskulturkommission stellt den Antrag: Der hohe Landtag wolle über die Petition des Curatoriums der landw. Winterschule in Hořowic um Eiurechnung der Zeit, welche Anton Puhoný, Direktor dieser Schule, als vom Curatorium ernannter Assistent an der landw. Winterschule in Kuklena zugebracht hat, zur Tagesordnung übergehen.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského Lippert: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort? Es ist nicht der Fall; ich werde über diesen Antrag des H. Referenten abstimmen lassen.

Prosím pány, kteří souhlasí s návrhem p. zpravodaje, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dafür stimmen, die Hand zu erheben.

Der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti zemědělství o petici kuratoria rolnicko-ovocnicko-vinařské školy v Litoměřicích za vpočítání let služebních učiteli na této škole Jindřichu Schmidtovi.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Landeskulturkommissiou über die Petition des Curatoriums der Ackerbau-, Obstund Weinbauschule in Leitmeritz in Angelegenheit der Anrechnung der Dienstjahre

des Lehrers an dieser Schule, Heinrich Schmidt.

Pan zpravodaj má slovo.

Der Herr Berichterstatter hat das Wort.

Berichterstatter Abg. Fb. Gf. Chotek: Hoher Landtag! Dal Curatorium der Obst- und Weinbauschule in Leitmeritz brachte im Jahre 1895. beim hohen Landtage eine Petition ein des Inhaltes, es wolle dem Franz Schmidt, Lehrer an der genannten Schule seine Dienstzeit, die er als vom Curatorium provisorisch angestellter practischer Instructor dort zugebracht hat, in die Pension eingerechnet werden.

Franz Schmidt wurde nämlich unter'in 14. December 1889 vom Curatorium der Obstund Weinhauschule in Leitmeritz provisorisch auf ein Jahr zum Instructor für Obst- und Gemüsebau mit der Verpflichtung ernannt, den Unterricht im Obst- und Gemüsebau, in der Pomologie, Obstverweithung, Botanik, Zoologie, Mineralogie, Physik und Geometrie zu übernehmen, die Praxis im Obst-, Wein- und Gemüsebau zu leiten und den Director in den Kanzlejarbeiten zu unterstützen.

Erst unter'm 20 Dezember 1892 wurde demselben die zweite Lehrerstelle an der Anstalt durch den Landesansschuss provisorisch und unter'm 22. Juli 1894 definitiv verliehen mit dem Gehalt von jährlich 1000 fl. und dem Anspruch aus Quinguennal Zulagen von dem Tag der provisorissen Verleihung der zweiten Lehrerstelle durch den Landesausschuss.

Nach dem vom hohen Landtage im Jahre 1890 beschlossenem Normale u. z. namentlich nach §§ 1 und 41 desselben hätte Franz Schmidt Anspruch auf Eirechnung jener Dienstzeit in die Pension, welche er von der provisorischen Ernennung durch den Landesausschuss an der genannten Anstalt zugebracht hat, wohingegen die Ernennung durch das Curatorium einen solchen Anspruch ihm nicht verleiht.

Allerdings steht nach § 55 des erwähnten Normales dem Landesausschuss die Befugnis zu, von Fall zu Fall auch eine solche Dienstzeit in die Pension ausnahmsweise einzurechnen, wobei der diesbezügliche Beschluss der Genehmigung des hohen Landtages unterliegt; allein in dem vorliegenden Falle hat der Laudesausschuss von dieser Befugnis keinen Gebrauch gemacht, im Gegentheil, in seiner Aeußerung vom 5. Februar 1895 Z. 5890 unter Hinweis auf den Umstand, dass Franz Schmidt vom Jahre 1889 bis zum Jahre 1892 vom Curatorium ernannt, eine nicht systemistirte Lehrerstelle vertrat, den Antrag gestellt, über


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP