Pondělí 27. ledna 1896

staben des Gesetzes begründet, sie ist begründet in dem Geiste des Gesetzes, für sie spricht eine Unzahl praktischer, sachlicher Momente und wenn Sie, meine Herren, diese rein wirthschaftliche und wissenschaftliche Frage nicht wieder von dem unglücks eligen Parteistandpunkte zu behandeln sich bemüßigt sehen werden, dann glaube ich, werden Sie objektiv uns diesmal recht geben müssen.

Es wird in diesem hohen Hause hie und da, namentlich in den Ausführungen der Herrn Abg. Dr. Herold bei der Begründung seines Adressantrages, von Versöhnung beider Nationalitäten gesprochen und es wird immer hervorgehoben, dass es nothwendig ist, eine Formel für diese Versöhung zu finden.

- Nun, meine Herren, ich glaube nicht, dass es so leicht sem wird diese Formel zu finden. Aber ich möchte es vielleicht versuchen, den umgekehrten Weg hier zu betreten.

Möchten Sie es versuchen, dass wir uns bei solchen Sachen und Gegenständen loyal und freundschaftlich entgegenkommen, dass wir den Bedürfnissen einer oder der anderen Nation soviel als möglich gerecht werden, und haben wir uns sachlich geeinigt, so, glaube ich, wird es an der Formel, die das Ganze krönen soll, eigentlich auch nicht fehlen.

Ich empfehle die Zutveisung meines Antrages zu Berathung der Langescultur-Commission. (Bravo! Händeklatschen. Redner wird beglückwünscht)

Oberstlandmarschall: Verlangt Jemand in formaler Beziehung das Wort?

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ve formálním ohledu ?

Ve formálním ohledu přihlásil se p. posl. Adámek.

Dávám jemu slovo.

Pan posl. Adámek: Otázka, o kterou jde, totiž zdali mají býti stanice zkušební rozděleny dle národností, jak pan navrhovatel odůvodňoval, jest sporna a o zásadě té budeme ještě v II. čtení mluviti.

Praví-li p. navrhovatel, že rozdělení zemědělské rady jest vymožeností drahocennou, to má pravdu, poněvadž nás stojí skoro 150. 000 zl. (Veselosť. )

Musím se jedné věci dotknouti, které p. navrhovatel způsobem u nás neobvyklým na tomto sl. sněmu se dotkl, když vypravoval o jedné episodě v rozpočtovém výboru a když se snažil namluviti

tomuto slavnému sněmu, že jsme tam chtěli prý odpraviti posledního německého úředníka v zemi. (Slyšte!)

Nebývá zvykem, abych interní věci z komise takovým jednostranným způsobem se vnášely na tento slavný sněm.

A proto jsem si dovolil, aby tento zbytečný útok na rozpočtovou komisi na pravou míru uvedl, hlásiti se k slovu.

Při jednání rozpočtové komise, kterého se pan řečník dotkl, bylo poukázáno s jedné strany k tomu, že jistý 44 leta u zemské účtárny sloužící pán není jazyka českého mocen. A tu, pánové, máme právo žádati, aby každý zemský úřednik byl obou jazyků mocen, a proto jest to nemístné, když zde se činí výčitky za tou příčinou a když se béře v ochranu jednotlivec, který takové kvalifikace nemá.

Při zřizování zemských úředníků všeobecným pravidlem zemského výboru jest, že úředník musí býti mocen obou jazyků zemských.

Pán řečník dovolí, abychom na tomto požadavku nezvratně trvali, a přál bych si, aby u zemského výboru s toutéž přísností hledělo se k znalosti jazyka českého, jako se u zemského výboru hledí k znalosti jazyka německého.

Tuším, že pan řečník přede mnou, který dovedl tak zajímavým způsobem rozlišovati stanice zkušební podle národností, nedokáže, že by v tomto království byl zemský úředník schopným úřadovati, kdyby obou jazyků schopen nebyl. (Výborně !)

Proto jsem pokládal za svou povinnost ujati se cti rozpočtové komise a proti útokům jednoho jejího člena se ohraditi, a prosím, aby takový zbytečný útok příště činěn nebyl na zbytečné podráždění našeho národního citu. (Výborně!)

Oberstlandmarschall: Der Herr Abg. Graf Schönborn hat sich zum Worte gemeldet. Ich ertheile ihm dasselbe.

Abg. Graf Schönborn: Ich möchte mir eine ganz kurze Bemerkung erlauben, dass von mir ober von Seite eines Herrn Landesausschußbeisitzers bei einer anderen Gelegenheit, bei Gelegenheit der Budgetberathung, aus die Bemerkungen des geehrten Herrn Antragstellers bezüglich der Beamtenschaft des Landesausschusses, bezüglich der Aufnahme der Kräfte,welche beider Landessprachen mächtig oder nicht mächtig sind, und bezüglich der Angelegenheit des Uebersetzungsbureaus geantwortet werden Wird. Ich bin der Ansicht, dass die heutigen Bemerkungen über den Rahmen der Debatte hinausgehen würden, wenn über die diesbezüglichen Ausführungen eine weitere Bemerkunggemacht werden würde.

Oberstlandmarschall: Verlangt noch Jemand das Wort?

Žádá ještě někdo za slovo ?

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Prohlašuji debatu za skončenou.

Der Her Abg. Dr. Schreiner hat sieh zum Worte gemeldet.

Abg. Dr. Schreiner: Jch möchte nur ganz kurz auf die Bemerkungen des Herrn Abg. Adámet erwidern. Ich glaube mich keines Misbrauches schuldig gemacht zu haben, indem ich einen Vorgang in der Budgetkommission hervorgehoben habe, die doch nicht in der Richtung geheim tagt, dass nicht Mittheilungen darüber Tag für Tag in die öffentlichen Blätter kommen. (Sehr richtig!)

Dass, meine Herren, wir deutschen Abgeordneten keinen Bericht über diese, uns sehr peinliche Debatte, bezüglich des Herrn Archivars - der Name fällt mir augenblicklich nicht ein - in die Deffentlichkeit gebracht haben, ift einer besonderen Artigkeit unserer öffentlichen Berichterstattung zu verdanken; aber derartige Berichte entweder in die Deffentlichkeit zu bringen, oder Freundeskreisen mitzutheilen, oder aber im hohen Hause selbst zu Sprache zu bringen, muss jedem Kommissionsmitgliede immer und unter allen Umständen gewahrt bleiben.

Oberstlandmarschall: Wir übergehen zur Abstimmung.

Přejdeme k hlasování.

Gegenstand der Abstimmung ist der formale Antrag des H. Abg. Dr. Schreiner, dass sein Antrag an die Landeskulturkommission verwiesen werden soll.

Předmětem hlasování jest formální návrh, dle kterého návrh pana posl. Schreinera má býti přikázán komisi zemědělské.

Dám hlasovati o tomto návrhu.

Ich weide diesen Antrag zur Abstimmung bringen.

Ich ersuche die Herren, Welche den formalen Antrag annchmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří přijímají formální návrh, by vyzdvihli ruku. Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest první čtení návrhu poslance Jana Kaftana a soudruhů v příčině zřízeni zemské komise báňské.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die erste Lesung des Antrages des Abgeordneten Johann Kaftan und Genossen, betreffend die Errichtung einer Landeskornmission für den Bergbau.

Dávám slovo panu navrhovateli, by svůj návrh odůvodnil.

Poslanec Kaftan: Slavný sněme! Pojednal jsem o poměrech hornických v království českém již obšírněji, jak na radě říšské, tak v poslední své řeči na tomto slavném sněmu království Českého. Mohu tedy o předmětu svého dnešního návrhu promluviti co možná nejstručněji.

Nehodlám také sledovati pana řečníka přede mnou na pole jazykové, jak on to byl učinil, ačkoliv i při tomto předmětu, o kterém si dovolím projednati, bylo by to velmi lákavým. Nicméně zůstanu při věci.

Není v našem so istátí království, ani zemí, které by v oboru hornictví stály na tak vysokém stupni vývinu jako království České. Vysvítá to již ze zpráv, které c. k. ministerstvo orby každoročně o dolování v této polovině říše uveřejňuje.

Počet vyhražených kutišť obnáší v Čechách 14. 097, tedy 37% veškerých propůjčených kutišť mocnářství, na uhlí jedině obnáší tento počet 11. 459 čili 72. 6%.

Plocha udělených měr důlních obnáší v Čechách 99. 167 ha, čili 58°/0 veškerých propůjčených měr pozemních v našem soustátí. Království české odvádí ročně 1, 640. 000 zl. na horních dávkách, tedy taktéž 58% veškerých horních dávek v Rakousku.

V r. 1893. obnášela cena horních výrobků v této polovině říše 76, 750. 000 zl.; na Čechy připadalo z toho 40, 300. 000 čili 53 %. Cena výrobků hutních obnáší v Čechách 10, 705. 000 zl., tedy téměř 33% veškeré hutní výroby v této polovině říše. Pokud se týče dolování na hnědé uhlí, zaujímá království české v tomto soustátí prvního místa. V r. 1893 bylo vytěženo 158 podniky a 26. 000 horními dělníky 135 a půl milionů q hnědého uhlí v ceně 23, 800. 000 zl., tedy téměř 81% veškerého množství hnědého uhlí v Předlitaví. V r. 1894. dokonce, jak jsem se toho byl posledně dotkl, 140, 000. 000 q.

Z vytěžených 97, 300. 000 q kamenného či černého uhlí v ceně 331/2 milionnů zl. připadá na království české 371/2 milionů q v ceně 12, 136. OOO zl., tedy 381/2 % celkové výroby.

Z těchto několika dat, velectění pánové, seznáte, jak veliký význam má hornictví pro království české, platí to zejména o dobývání hnědého uhlí a nemůže nám býti tedy lhostejným, v jakým způsobem toto výborné palivo v Cechách se dobývá

Téměř 100 čtverec, metrů mil rozlohy tedy 5. 60 km2 čili desátý díl povrchu království českého zaujímá útvar kamenoa hnědouhelný. Sloj kamenouhelná vyskytuje se v Čechách ve dvou nestejně velkých formacích. Prvá větší prostírá se uprostřed země české v obvodu Kladna, Buštěhradu a Slaného na silurském útvaru. Druhá menší čásť leží na úpatí Krkonoš, tvoříc zde ovšem nikoliv souvislé sloje, nýbrž několik od sebe oddělených menších pánví. Naproti tomu tvoří ložiska hnědouhelná, jediný téměř útvar, který se v déle 130 km. od Litoměřic přes Teplice. Duchcov, Most až k Chehu táhne a toliko na dvou místech u Chlumu a Chomutova přerušen jest. Tato rozloha uhelná není sice celá hornicky prozkoumána, avšak víme, že zbývá dosud k těžení plocha asi 560 km. 2 Ovšem nejsou to sloje stejně mohutné, některé z nich mají mohutnost 10-20 metrů, jiné vycházejí na některých místech zcela.

Ložiska hnědouhelná v severozápadních Čechách jsou sice již od středověku známa, těžení omezilo se té doby na těžení vrátkové (Haspelforderung) a na těžení v dolech odkrytých (Tagbauforderung).

Lepší využitkovaní počíná teprve vystavením ústecko-teplické dráhy v roku 1858. Kdežto na začátku 50tých let bylo, jak jsem již podotkl, v království českem sotva půl milionu metrických centů hnědého uhlí vytěženo, obnáší těžba již v r. 1860 5 milionů, v r. 1870 15 mil., v r. 1880 52 mil., v r. 1893 135 mil. a v r. 1894 dokonce 140 milionů metr. centů.

V tomto roce, tedy v r. 1894, dopravila jediná dráha ústeoko-teplická 80 milionů metr. centů hnědého uhlí, tedy o 11 mil. metr. centů uhlí více než rok před tím.

V Polabí dosáhla doprava hnědého uhlí obrovské výše a sice 21, 690. 000 metr. centů.

Upozornil jsem, velectění pánové, ve své řeči na radě říšské, jakož i v poslední své řeči sněmovní, s jakým chvatem a s jakou hrabivostí se v české severozápadní pánvi hnědouhelné doluje, tak jakoby tyto podzemní poklady byly nevyčerpatelnými.

Pohříchu není tomu tak. Obnáší totiž veškerá propůjčená plocha důlní v mosteckém a teplickém revíru v r. 1889 27. 250 ha a těžba 92, 000. 000 metr. centů, v r. 1893 115 mil a v r 1894 již 124 mil. metr. centů.

Opakuji, velectění pánové, bude-li se tímto dosavadním způsobem as takovýmto chvatem v hnědouhelné pánvi české dolovati můžeme míti za to, že podzemní zásoby hnědého uhlí budou v 30, nejdéle 40 letech docela vyčerpány.

Hlavní příčinu tohoto neblahého úkazu slušno hledati v okolnosti, že dolování na hnědé uhlí neděje se na všech místech rationelně. Nenasytná spekulace uchvátivši i toto odvětví výroby vyvolala nezřízenou, divokou konkurenci, která se přemálo o t« stará, v jakém stavu zůstane důl po ukončeném dolování. (Výborně!)

Poslední valná hromada "Mostecké společnosti pro dolování uhlí" odkryla cíp tajuplného závoje, který manipulaci jisté chasy zakrýval, která skoupivši potají větší část akcií snažila se zříditi kartel uhelný v české severozápadní pánvi hnědouhelné, kteréhož kartelu se ostatně již před lety majitel Hartmannova dolu a nyní ředitel "Duchcovské společnosti pro dolování uhlí" již domáhal, kartel, který by po jedné straně neobmezeně, absolutisticky ovládal poměry námezdní v té části království a který by po druhé stránce mohl libovolně konsumentům diktovati cenu uhlí: měl to býti jedním slovem kartel na zvýšení cen uhlí a na odstranění jednékaždé volné konkurence.

Opětuji, pánové, výrok, který jsem na radě římské v této věci učinil a jenž nemohl ani zástupcem c. k. vlády vyvrácen býti, totiž, že se v české severozápadní pánvi hnědouhelné až na několik čestných výminek děje dobývání dravé, čili rabování. (Slyšte! Slyšte!) A sice děje se to dvojím způsobem, bud vybírá těžařsťvo z dolů to nejlepší uhlí, ponechávajíc horší kvalitu zpět v dole anebo při stejné kvalitě těží se jen ono uhlí, které příznivěji uloženo jest, které nejpohodlněji a nejlevněji lze dobývati, zbytek ponechává se svému osudu.

Při dosavadním způsobu dolování, při způsobu pilířovém a při ostatních, směrem a úklonem slují podmíněných způsobech dolování dobývá se asi 30, nejvýš 40 proč. hnědého uhlí, zbytek zůstane v útrobách země, důl se sřítí, vniknuvším vzduchem a vlhkem zvětrá uhlí tam zůstávající, vznítí se, důl počíná hořeti a ohrožuje celé šíré okolí své.

Zde, pánové, nejedná se o rozřešení odborné, v tomto okamžiku ovšem příliš theoretické otázky, má li se budoucně hnědé uhlí v království Českém dolovati zahořováním či zavalováním (Bruchbau) nebo má-li se dolovati v patrech (Etagenbau) po vrstvách, tu jedná se o to, má-li se dobývati v dolech českých rationelně, co možná na ploše omezené,, co nejvíce intensivně, nebo má li se v českých dolech hnědouhelných dále drancovati či rabovati.

Ano, pánové, stalo' se poblíže Světce (Schwaz), že byl důl uhelny, jenž následkem nedbalosti a neopatrnosti těžařstva se vzňal, majitelem respektive majitelkou, která ve Vídni, daleko, tedy od místa přebývá, ponechán svému osudu, aniž by se bylo těžířstvo postaralo o zamezení zhoubného požáru, který nejen vlastní důl tento, nýbrž i celé okolí ohrožoval, ono se nepostaralo o zamezení požáru, ač to bylo první povinností podnikatelstva. Snad mnozí z Vás, velectění pánové, vzpomenou sobě zhoubného požáru v Zelenkách, kterýž v odkrytém dolu poblíž duchcovské silnice vznikl a po mnoho týdnů zuřiv, nejen silnici a čilou komunikaci na této silnici, nýbrž také celou obec Zeleneckou ohrožoval.

Nehledě k tomu, že takovým způsobem těžení jsou ohromeny světoznámé léčivé prameny Teplické, které na jihovýchodním úpatí Rudohoří nepochybně z útrob Středohoří vytryskují, že slavné zřídlo Karlovarské, které na jižním výběžku rulovém na západě naší vlasti proudí, nehledě k ohromným, často nenahraditelným škodám, které takovéto dolování na pozemcích a staveních způsobuje, ano které i lidské životy ohrožuje,, jak

v době poslední podává toho smutné svědectví katastrofa Mostecká, nehledě ani k těmto okolnostem, jest naznačený způsob dolování zhoubným útokem na jmění naše národní (Výborně!), jest to veliký hřích, spáchanýna obyvatelstvu království českého, do jehož lůna dobrotivá příroda tento skutečně drahý poklad byla vložila. (Výborně!)

Povážlivé klesání naší obchodní bilance, bezprostřední to výsledek famosní smlouvy obchodní se sousedními státy, proti které jsme se na říšské radě co nejusilovněji bránili, potom převážný přívoz cizích průmyslových výrobků do této poloviny říše, zejména z oboru železářství a strojnictví, poučuje nás, pánové jak jest svrchovaný čas, abychom svému domácímu průmyslu věnovali větší péči a pozornost svou.

Průmysl domácí lze povznésti jedině levným přívozem surovin a levným palivem. První musí obstarati racionelní uplavnění řek našich, jakož i soustavná síť železniční, druhé vložila nám příroda do klína. Jak však nakládáme s tímto skutečným darem božím? Skoro polovicu těžby, v celku 70 milionů metr. ctů. hnědého uhlí vyvážíme každoročně za hranice do sousedních cizích států, zásobujíce cizí průmysl výborným a levným palivem a usnadňujíce jemu soutěž na trhu světovém vůči našim vlastním výrobkům průmyslovým.

V Drážďanech, v Magdeburce, v Halle a v Berlíně pálí levné uhlí české, ano mnohem levněji, než my v Čechách, v Praze, v srdci tohoto království.

Tajné kartely uhelné mají také ještě jiný nasledek; mají za následek, že i horší kvalita uhlí tajně kartelovaných dolů prodává se v Cechách za stejnou cenu, ano někdy i za větší cenu, než ono uhlí, které bývá vyváženo z cech do sousedních cizích států.

Avšak houževnatost a píle obyvatelstva tohoto království jesť s to i tyto obtíže a i tyto nesrovnalosti konečně přemoci. Průmysl český pokračuje sice zvolna, ale o a pokračuje přece ku předu a splnili se, panové, v brzku jeho touha po levné dopravě vodní po uplavnení Labe a Vltavy z Ústí do Prahy, mám za to, že se průmysl náš utěšenou měrou rozvine. Levné suroviny, levné palivo, levné uhlí' stane se oním kouzelným proutkem, jenž probudí český průmysl bohdá k lepšímu a k vydatnějšímu utěšenému životu.

Sotva však vyprostí se náš domácí průmysl z těchto dosud jej tížících pout, sotva stane se rovnocenným průmyslu cizímu v sousedních státech, sotva uplyne 30-40 let, tu sezná se zděšením, že musí postrádati nejdůležitější látky pomocné, levného, dobrého paliva.

Nechtěl bych se, velectění pánové, toho okamžiku dočkati, nechtěl bych vyslechnouti stesky a trpké výčitky našich potomků, budou to výčitky syna, jehož otec jeho, promarniv statek svůj, v bídě a nouzi zanechal.

Proto mám za to, pánové, že jest právo a povinnosš královstvi Českého, především slavného sněmu tohoto království, aby především nade vší pochybnosť dal zjistiti podzemní zásobu uhlí v severočeské hnědouhelné pánvi zvláštní komisí, ku které by byly připojováni také odborní znalci.

Nebylo by to, pánové, žádné novum V Anglii byl zřízen již před 23 lety, dne 8. února 1873 zvláštní výbor, kterému bylo sněmovnou uloženo, aby podzemní zásoby uhlí v Anglii co nejbedlivěji prozkoumal. Výbor tento vyhověl úloze své, předloživ obšírnou a důkladnou zprávu parlamentu.

Roku 1891 děla se podobná šetření v království pruském a v ostatních sousedních státech.

Bylo tehdá konstatováno, že obnáší podzemní zásoby uhlí v Anglii 190 miliard tun, v Německu 112, ve Francii však jen 18 miliard tun, v rakousko-uherské monarchii pouze 16, v Belgii 15 miliard tun

Roční spotřeba uhlí na jednoho obyvatele obnáší v Anglii 4 tuny ročně, v Belgii 2, 6, v Americe 2, 08, v Německu 1, 6, ve Francii 0, 92, v rak. -uherské monarchii pouze 0, 46 tuny, čili 4, 6 metr. centu.

Z toho lze seznati, jak ještě malo jest vyvinut náš průmysl domácí v našem mocnařství a že jest velmi třeba, aby o jeho budoucnosť a o jeho zachování bylo bedlivě pečováno.

V r. 1890 bylo do obou polovin naší říše dovezeno 33, 700. 000 metr. centů kamenného uhlí z pruského Slezska a 2. 270. 000 metr. centů koksu. Pouze pardubicko-libereckou drahou bylo do obvodí komory liberecké doveženo 5 1/2 mil. metr. centů

ze sousedního Německa, z české hnědouhelné pánve však pouze 333. 000 metr. centů.

Kupujeme, pánové, z ciziny drahé uhlí a vyvážíme naše vlastní výborné uhlí v ohromném množství opět do ciziny, pročež pravím, že každý cent hnědého uhlí, který každoročně za hranice vyvážíme, zdraží cenu paliva pro průmysl domácí v dobách pozdějších, kdy uhlí tohoto bude již na mále.

Proto jest zapotřeba seznati především zásoby uhlí, které hnědouhelná ložiska na severu naši vlasti v sobě chovají, a postarati se o to, aby dobývání dělo so rationelně, beze všeho plenění a drancování, jako se dosud děje.

Kdo, velectění pánové, z vás zná před 40 lety krajinu od Mostu k Duchcovu, od Duchcova k Oseku a od Duchcova k Teplicku a Ústí, skutečný zemský ráj to na pohled, ten musí nyní nevýslovným bolem dojat býti, pohlížeje na ty bezčetné, rozžhavené haldy u dolů, které smrdutým svým dýmem dříve krásnou krajinu neproniknutelným mrakem zahaluji. Na povrchu, kde dříve vlnilo se zlaté obilí, kde červenalo se krásné ovoce, kde lahodila oku kyprá zeleň výnosných lučin - viděti dnes strže, závaly, doliny a močály, které svým výparem, celou krajinu otravují.

Naší hygienikové nebudou za 20-30 let museti jeti do Italie na Agro Romano, do Marena, do Pontinských bařin, aby tam studovali malarii, mohou je zříti na blízku, na severu naší krásné vlasti; za 20 nejdéle za 30 let nabudou obyvatelé severních Čech jasného ponětí o tom, jak bude vypadati naše země po vyhasnutí veškerého života lidského a zvířecího.

Stát a země budou museti velice mnoho peněz vynaložiti, aby nákladnými melioracemi, racionelním odvodňováním opět kultuře vrátily tyto, řekl bych svévolně zničené pozemky, zničené nivy české.

Aby se tak, velectění pánové, v době dozírné nestalo aby toto zlo bylo od naší vlasti co možná nejdéle odvráceno, prosím, abyste laskavě přijali návrh náš, který čelí k zachování a rozumnému užívání onoho pokladu, který dobrotivá příroda byla do útrob vlasti naší vložila.

Tím končím a dovoluji si po stránce formální navrhnouti, aby návrh náš přikázán byl komisi rozpočtové. (Výborně! Výborně! Potlesk. )

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ve formálním ohledu ?

Verlangt Jemand in formaler Beziehung das Wort?

Přejdeme k hlasování.

Předmětem hlasování jest formální návrh, by návrh, který se nachází na denním pořádku, byl přikázán komisi rozpočtové.

Gegenstand der Abstimmung ist der formale Antrag, dass der in Verhandlung befindliche Antrag an die Vudgetkommission veiwiesen werde.

Žádám pány, kteří souhlasí s formálním návrhem, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesem formalen Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die erste Lesung des Antrages des Abgeordneten Anton Nedoma und Genossen betreffend die Hintanhaltung der Getreidedisserenzgeschäfte an den Börsen.

Příští předmět denního pořádku jest první čtení návrhu poslance Antonína Nedomy a soudruhů v příčině zamezení diferenciálních obchodů obilních na bursách.

Dávám slovo panu navrhovateli, aby svůj návrh odůvodnil.

Poslanec Nedoma: Slav. sněme! Já vzhledem k drahému času, který jest tak na krátko vyměřen a kterého slav. sněm bude ještě k velmi důležitým věcem potřebovati, obmezím se jenom na krátké poznámky a na krátká prohlášení.

Návrh, o který se jedná, byl zde již jednou projednáván a slav. sněm usnesl se na tom, aby otázka tato, resp. návrh, o kterém bylo již jednáno, přidělen byl zemědělské komisi k podání návrhu. Já také se svým návrhem nemohu nic více pro tentokráte ve formálním ohledu docíliti, nežli, že vyprosím si, aby slav. snem také můj návrh, který podporován byl mými spolučleny, byl této komisi přikázán a konformně s návrhem podaným panem poslancem Greblerem vyřízen. Mně jedná se pouze o to, některé různosti vytknouti, které by snad mohly vyskytnouti se následkem odůvodnění mého předchůdce p. posl. Geblera, a následkem toho, jaké asi stanovisko zaujímáme my, čeští rolníci. V zásadě jest nepopiratelné, že tak, jako my, čeští agrárníci, i všichni agrárníci nejen v království českém, nýbrž i agrárníci téměř celého světa ozývají se proti všudež viditelnému umělému snižování cen jejich výrobků na bursách světových. Tento protest ozývá se již takovou mocí, že není možno, aby aby nedošel také svého průchodu ve sborech zákonodárných.

Bohužel tento sněm nemá ve své právomoci učiniti přítrž zákonným opatřením proti podobnému nešvaru, a musí se obmeziti pouze na návrh, aby záležitosť tuto vyřídil po případě sněm říšský.

My vykonáme, pánové, svou povinnosť vůči zemědělstvu, když tuto otázku vyvoláme i na tomto slav. sněmu a přičiníme se, abychom vnesli ji na sbor zákonodárný říšský, tedy na říšskou radu, aby tam došla svého vyřízení.

Abychom, pánové, navrhovali in merito, jak se říká, aby terminový obchod byl vůbec zakázán, jak to učinil p. předchůdce poslanec Gebler, anebo abychom řekli určitě, tak a tak se to má státi, není úlohou našich zemědělců a také mám za to, že to není ani úlohou tohoto slav. sněmu. Ale v principu bychom si vyprosili, abyste uvažovali naše důvody a naše postavení, a všichni členové tohoto slavsněmu, kteří nenáležejí k našemu povolání zemědělskému, račtež bedlivě uvážiti, zdali zasluhujeme, abychom i v této specielní otázce nalezli Vaší podpory, aby tak jednohlasným usnesením slav. sněmu otázka tato byla doporučena bedlivému Šetření a vyřízení na sněmu říšském.

Neboť, velectění pánové, bylo zde již velmi mnoho návrhů podáno v příčině tak zv. krise zemědělské a k zažehnání tohoto neblahého stavu, ve kterém se dnes nalézáme.

Mezi těmito všemi návrhy bych vytkl dle svého zdání za nejdůležitější otázku k projednání vyrovnání uherské, které se našeho zemědělství nejvíce dotýká; v druhé řadě mám za důležité vyřízení otázky daní, jak zde byla od některých řečníků uvedena na přetřes; dále jest potřeba k vůli svépomoci vyříditi zákon komasační a


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP