Středa 10. října 1888

Pánové! My nesrážíme nikomu ani co nejméně, kdežto rakousko-uherská banka z pravidla celé procento výše počítá i dává to svým dlužníkům do úpisu nad procenta svých zástavních listů, které vydává ve svých půjčkách na hypotéky a ještě vyžaduje sobě, že dlužník má také zas ty zástavní listy přepustit aspoň o 1/2 prct. laciněji, nežli jest právě toho dne kurs na burse.

Toho všeho u nás není, naopak ředitelstvo se propůjčuje k tomu, že bez jakékoliv i té nejmenší odměny anebo provise prostředkuje prodej zástavních listů, ale jen na požádání majitelů jich - proto, že se tu hlásí mnozí peněžníci koupěchtiví.

Tak, pánové, na všech stranách jsme dokázali, že máme jen zájmy dlužníků a majitelů hypotek na mysli, kteří se ucházejí u zemského ústavu o půjčky, k čemuž ovšem ústav ten jest věnován, a že tedy poctivě pojímáme a zachováváme ten účel, který nám stanovami a věnováním jest uložen a předepsán. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch Jemand das Wort ?

Pan poslanec Kytka se hlásí. Prosím "pro" či "proti"?

(Poslanec Kytka volá: "pro". )

Poslanec Kytka: Chci, pánové, jen několika slovy se stanoviska poslance pražského promluviti a vyslovuji díky panu poslanci Adámkovi, který tak vřelými slovy se ujal zájmů pražské obce, a zároveň chci k tomu poukázati, že zastupitelstvo král. a hlavního města pražského a slavná rada městská nikterak zajisté nehodlá zbytečných obtíži konati podnikateli stavby, ale že považuje za svou povinnosť, aby přispěla k okrase král. hlavního města.

Pánové ! Kdo sleduje stavební ruch v posledních létech, musí uznati, že stát nepřispěl téměř praničím k okrášleni Prahy.

Obec Pražská nabídla se státu, že vystaví kasárna na Smíchově vlastním nákladem svým a že upraví budovu tu slušným zevnějškem, avšak ministerstvo se vyslovilo proti tomu, a prohlásilo, že si stavbu provede samo.

Nuže račte se, prosím, pánové, podívati, jak budova ta vypadá, jsou to skutečná kasárna.

Nákladem země byla v Praze zřízena jen jediná budova, to jest museum, které slouží k okrase města a ke cti království českého.

A, pánové, když první peněžitý ústav, jakým jest hypoteční banka, nemá vynaložiti tolik na své sídlo k důstojnému representování, táži se, kdo to má učiniti a od koho má pražská obec požadovati, aby provedl stavby, které by zevnějškem svým sloužily za důstojnou okrasu města?

Hypoteční banka začala beze všeho a povolila také laciný úvěr a v novější době, kdy ústav ten dostoupil takové výše, by nebylo možná, jak pan Dr. Trojan doznal, ani střechu hudovy upraviti?

To by byla smutná věc.

Myslím, že sl. rada městská konala jen povinnost svou, když žádala, co jest

povinností správy banky a co jest dlužna důstojnosti království Českého. (Výborně !) V posledních létech se dovolávala veřejnosť toho, aby průmysl a umění bylo podporováno.

Ale co se stalo ?

V době té k okrase města přispěla jen země, pak národ sám stavbou Národního divadla, dále též obec Pražská a konečně svatovítská jednota.

Nikdo jiný o zvelebení města nádhernými stavbami nedbal.

Jediná spořitelna česká vystavěla velkolepou budovu Rudolfinum, a kdybychom nežádali sami, aby konečně orgánové k tomu v první řadě povolani svou povinnost konali, vším právem by se pražské obci mohla činiti výtka, proč se neozvala, nýbrž proč se vyčkalo až, jak pan Dr. Trojan pravil, bude stavba hotova. Já uznávám snahu a dobrou vůli hájiti ředitelství banky se strany pana Dr. Trojana, ale naproti tomu považuji za svou povinnost při tom okamžiku, hájiti také jednání rady městské, a jsem přesvědčen, že obec Pražská v každém případě bude konati svou povinnost. Lituji jen, že ůzkoprsosť ředitelstva hypoteční banky zavdala příčinu k tomuto jednáni.

Poslanec Adámek: Slavný sněme ! Mně jest velice lito, že se musím několika slovy k tomu, co pan dr. Trojan přednesl, ohraditi. Tuším že v tomto slavném sněmu nebude nikdo jakýmkoli způsobem bráti v pochybnost velkou péči a starostlivost pana dra Trojana o rozkvět hypoteční banky království českého.

To jest zajisté povznešeno nade vši pochybnost, ale ve dvou věcech musím opraviti pana dra. Trojana.

Hlavní spornou otázku vyjasnil pan dr. Trojan v tom směru jak jsem já byl učinil, a dokázal že při zdělavání plánu paláce banky hlavně finanční ohledy rozhodovaly. To pan dr. Trojan dokázal, ale to jest vlastní jádro sporu. Pochopuji zcela dobře, že když se napřed určí, že budova pro hypoteční banku má státi tolik a tolik a podle toho stavební program se ustanoví, že každý architekt dovede udělati plány dle tohoto nákladu a odborní znalci že musí pak takový plán schváliti, poněvadž budova nesmí více státi, než co bylo napřed ustanoveno (tak jest).

O to právě v tomto sporu jde, a pan dr. Trojan potvrdil jen, co jsem byl tvrdil. Kromě toho musím se ohraditi proti tomu že pan dr. Trojan bral v pochybnost, že bych jinou známost o věci sporné měl,

než co bylo psáno v listech veřejných, že jsem byl těmi hlasy sveden.

Tomu není tak, byl jsem sveden jednáním o věci této při obci pražské, a obec pražská jest přec kompetentním orgánem stavebním.

Také tam vedl se spor toliko o to, aby byla místo primitivního činžáku důstojná budova pro hypoteční banku postavena.

Že odpor obce pražské proti předloženému projektu byl oprávněn, dokazuje již to jediné faktum, že byli projektovány podzemní byty. Pánové, když mohou v monumentální budově hypoteční banky království českého býti projektovány podzemní byty, jest to nejen proti elementárním požadavkům humanity, ale i ze zdravotních příčin a policejních ohledů nepříslušné. (Výborně!)

Dále se ohražuji proti tomu, jako bych si přál, aby se penězi hypoteční banky plýtvalo, aneb že by vyšperkováním paláce mohla utrpěti pověst solidnosti správy této banky atd. O přeplnění šperkem dalo by se leccos promluvili. Máme přešperkované budovy a nejsou monumentální; monumentálnosti hlavní znak jest velebná, imponující jednoduchost. (Tak jest!)

Když pan dr. Trojan studoval fasady peněžních bank ve Vídni, měl si povšimnouti velíkolepého paláce Bodenkreditky, jenž jest vystavěn v jednoduché, palácové architektuře vlašské.

Mám za to, že solidnost a prosperita banky hypoteční, která ročně 185000 zl. odvádí reservnímu fondu, tím nikterak neutrpí, naopak získá, když bude ji postavena důstojná budova v královské Praze, a o nic jiného nejde.

Pan dr. Trojan, kterýž vřelé vlastenectví své pro naše zájmy vždy osvědčil, a zajisté také jako vážený člen řiditelstva hypoteční banky společně se zemským výborem o to se postará aby pokud lze, věc byla napravena a aby skutečně zbudován byl z peněz v tomto ústavu nastřádaných také důstojný pomník českého umění v Praza. (Pochvala).

Nejv. maršálek zemský: K tomu se ještě hlásí ku slovu pan dr. Trojan.

Poslanec dr. Trojan: Teď přišla k řeči ještě jedna věc, kterou chci zde objasniti,

mluvilo se tady o tom, a pan poslanec Adámek se o tom zmínil, že hypoteční banka chce vystavěti podzemní byty. To jest jen velmi obmezené, tak totiž, že u vchodu mají býti dva sluhové banky a to jest zajisté zapotřebí, aby při jednom hlavním vchodu, uprostřed budovy právě do té dvorany byli vždy po ruce jeden neb dva sluhové. Kromě toho jest zapotřebí, aby vůbec vpřízemku, kde jsou kasy, kanceláře atd. byly prostory vzdušné, sice se vlhko vždycky táhne do výšky. Vždyť také zde u místodržitelství máte portiera, mnohem hlouběji umístěného, nežli tam mají býti ti sluhové (Veselost), když to může býti zrovna u nejvyšší správy politické a policejní, myslím že to tam také může býti.

Ale, pánové, považte, vždyť byty sluhů, třeba ženatých, nemůžeme dáti mezi kasy vedle schodů a jinde není dole v celém tom průčelí napřed žádného místa.

Pro pohodlí a pro jistotu mají býti ve vyšším přízemku všechny kasy a okolo dvorany uprostřed má býti dvorana pro obecenstvo.

Nezbylo nic jiného, než dáti ty sluhy dolů. Prosím, to se jen podívejte do stavebního řádu, vždyť to není naprosto vyloučeno a nutnosť je tam v umístění, a když se na tom pozastavovali při komisi, vysvětlovalo se to a bylo ustanoveno řiditelstvím, že tam nemají zůstávati, nýbrž mají býti umístěni někde poblíž u toho vchodu, rodiny ale že mají bydliti v křídlech do dvora, poněvadž kolem do kola bude průjezd a tedy volno; tam jen mají býti ti sluhové a ne rodiny.

To není obydlí, to jest jen jakési částečné zůstávání ve dne. Nevědí, kam s nimi, do prvního patra je nemohou dáti poněvadž by nebyli při ruce.

Pánové, to se příliš přehání, když se řekne, že se tam udělaly byty, jako bychom je tam chtěli pronajímati. Na to nikdo nemyslil.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Zpravodaj dr. Milde: Slavný sněme ! Já mám především za svou povinnosť některé věci, které p. dr. Trojan byl uvedl podle zprávy výboru zemského, které podal slavnému sněmu letos, poněkud po-

opraviti. Především konstatuji, že komise sněmovní, jak pan dr. Trojan se na to odvolal, již v lednu r. 1886 se usnesla na tom, požádati zemský výbor, aby při zřízení nové budovy banky k tomu povolil, aby tato budova sice úplně vyhovovala všem potřebám banky a aby také stavba důstojna byla zemského ústavu, avšak stavbou tou se nezdražila nad potřebu regie banky. To aby vykládáno bylo v ten smysl.

Dále si dovoluji poukázati k tomu, že jak pan dr. Trojan byl pravil, bylo ku prozkoumání plánů zřízeno komité, záležející z ředitele dra. ryt. z Limbecku, ředitele banky Geisslera, vrchního účetního Steinera, pak pp. profesorů Zítka a Šulce. Tedy to stavební komité většinou nezáleželo z architektů. (Dr. Trojan: Já tam nebyl. )

Potom musím konstatovati také to, že projektů došlo pět, jak pan dr. Trojan byl pravil, z nichž dva, totiž projekt architekta Wolfa a architekta Wiehla uznalo jmenované komité za zvláště zdařilé, že ale ředitelství banky se rozhodlo dne 11. května pro projekt architekta pana Wolta, tedy komité stavební prohlásilo 2 tyto projekty za zdařilé, ředitelství banky ale svěřilo to panu Wolfovi, k čemuž mělo plné právo.

Konečně musím poukázati k tomu, že pak teprvé v květnu 1887 se usneslo ředitelství na tom, zakoupiti ještě zbývající část tehdejších Novobranských bývalých kasáren a následek toho ovšem byl, že plány zase musily býti změněny.

K tomu ale ovšem pak již nebyl vypsán konkurs, nýbrž byl jenom požádan pan Wolf, aby své plány podle tohoto rozšířeného pozemku upravil. To jsem jenom chtěl vedle spisů a vedle zprávy zemského výboru velectěným pánům konstatovati, aby poznali průběh celé věci.

Co se týče ostatních přání, která pánové zde byli vyslovili, jest těmto přáním již zprávou a návrhem komise vyhověno. Komise totiž, jak pánové ze zprávy její zajisté poznali, se na tom usnesla, aby sl. sněmu odporučeno bylo následující: Komise totiž praví:

Co do plánů na stavbu tu samých, vyslovila komise již v lednu 1886 náhled svůj, že budova má býti důstojna ústavu zemského a má proto za to, že také facada její v průčelí a po stranách pokud

jest ji viděti z náměstí, má tomu vyhovovati a míti ráz budovy veřejné budovy, zemského ústavu království Českého, pro který jest vystavěna, důstojné.

Já myslím, že i přání pánů, které s ochotou uznávám, jest touto zprávou komise zajisté vyhověno. (Výborně!)

Avšak jest také tomu vyhověno tím spůsobem, že komise vyslovuje svůj náhled, že podle nových stanov výboru zemskému náleží ingerence na tuto stavbu a její plány. Zemský výbor podle starých stanov plným právem nepřistoupil k náhledu ředitelství, aby se do věci té jaksi pletl, avšak vedle nových stanov a myslím, že plným právem má zemský výbor to právo na stavbu tu míti ingerenci a zajisté jest se nadíti, že bude také vykonávati ji v duchu tom jak to dosud při všech stavbách veřejných činil: jednak a potřebnou úsporou, avšak také, že bude míti na paměti důstojnost ústavu, pro který se budova ta staví a ráz její veřejný.

Já k tomu přidávám jen to, že se mně aspoň osobně zdá, že jest to také v tomto okamžiku možno, poněvadž plány sice jsou předloženy ku schválení úřednímu, posud však schváleny nejsou, tak že na nich ještě vzdor tomu může býti měněno, pakli by se toho viděla býti potřeba a že facada, jak známo může býti změněna v posledním téměř okamžiku.

Já ještě na to chci upozorniti, že se mi zdá, a já nevyslovují jen mínění své, nýbrž i mínění, které mně bylo znalci sděleno, že také ta věc, o které se byl p. dr. Trojan zmínil, zasluhuje právě z těch důvodů, které on uvedl, uváženi.

Budova jest projektována nyní ve prostřed staveniště, se stran až k sousedním domům jest prostora prázdná asi 10 m. To ovšem jest na uváženou, jestliže budova ta, když vedle se postaví 3 až 4patrové domy, bude míti s dostatek světla. Ale jak pravím, do toho se komise, a myslím, slavný sněm ještě méně může pouštěti. To jest věci uvahy znalců a proto, myslím, plným právem se komise obmezila na to, odporučiti věc tu zemskému, výboru, aby také on k tomu přihlížel se svého stanoviska a snad svými znalci, aby budova hypoteční banky provedena byla tak, aby jednak byla důsojna ústavu zemského a s druhé strany, aby

při ní, pokud to ten ráz dovoluje, bylo šetřeno i interessu finančního.

Já si tedy dovoluji odporučiti návrhy komise slavnému sněmu ku schválení. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zem. Přejdeme k hlasování.

Nebyl žádný návrh podán, který by se odchyloval od návrhu komise. Jsou tedy předmětem hlasování návrhy komise tak, jak jsou vytištěny.

Es wurde kein Antrag eingebracht, außer dem von der Kommission gestellten gedruckten Antrage.

Gegenstand der Abstimmung sind daher die gedruckten Anträge der Kommission.

Žádám pány, kteří s tím návrhem souhlasí, by zdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrhy jsou přijaty.

Die Anträge sind angenommen.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Bezirks- und GemeindeAngelegenheiten über das Gesuch des Stadtrathes der königlichen Hauptstadt Prag um gesetzmäßige Bewilligung zur Ausnahme eines Konvertirungsanlehens von 811. 700 fl. ö. W. und zur Verlängerung der Rückzahlungsraten für die bisherigen Gemeindeanlehen im GesammtBetrage von 8, 850. 000 fl. ö. W. auf weitere 8 Jahre.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o žádosti rady královského hlavního města Prahy za zákonné povolení ku uzavření konvertační výpůjčky 811. 700 zl. r. m. a ku prodlouženi spláceni dosavadních výpůjček obecních v sumě 8, 850. 000 zlatých r. m. o dalších 8 roků.

Jelikož návrh, který činí komise, pozůstává ze zákona, který má toliko jediný článek meritorní, mám za to, že může býti o této záležitosti provedeno rokování jediné.

nachdem der Antrag der Kommission in einem Gesetzentwurse gipfelt welcher eigentlich nur einen einzigen § enthält, bin ich der Ansicht, dass ich diese Angelegenheit in einer einzigen Debatte zu Ende bringen kann.

Zpravodajem jest pan posl. dr. Sedláček. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj dr. Sedláček. Zpráva, o kterou právě jde, nalézá se v rukou pánů členů, a proto obmezím se co nejstručněji na výklad její. K návrhu zemského výboru obci Pražské nejvyšším rozhodnutím ze dne 21. října 1886 uděleno bylo povolení, aby učinila taková opatření úvěrní, jimiž by dosavadní vypověditelné výpůjčky své, které uzavřela svého času se všeobecným rakouským ústavem pro úvěr pozemkový ve Vídni ve výši 8, 850. 000 zl. r. m., přeměnila na nové vypůjčky a sice na nové výpůjčky bez vydání dalších úpisů dlužních, aneb způsobem jiným, avšak za výminkami pro tuto obec výhodnějšími, než jsou ty, za nimiž učiněny byly právě tyto dosavadní výpůjčky.

Ve zprávě samé provedeno jest, jakým způsobem obec Pražská věc pojednala, aby dosavadní výpůjčky ty v sumě 8, 850. 000 zlatých u dotýčného pozemkového úvěrního ústavu ve Vídni změnila za výpůjčky nové za podmínkami daleho výhodnějšími, zejmena za výhodnější podmínkou tou, aby dosavadní obligační povinnosti v případě výpovědi zaplatiti tomuto pozemkovému ústavu tak zvanou indemnitní náhradu ve výši až do 3 proc. se obec Pražská pro budoucnosť zprostila.

Z dosavadních výpůjček těchto platila, vlastně platí, obec Pražská dosud 5 proc. běžných úroků a na úmor částku 0°4proc. a sice po dobu od uzavření zápůjček těchto, od r. 1881 až do 15. května 1891. Od této doby pak zamění se povinnost obce Pražské, tak že bude platiti na úroky běžné 4. 85 proc. a na úmor 0. 55 proc. a umořovací doba běžeti má až do r. 1930.

Jak jsem již vytkl, ve zprávě samé pověděno jest, jakým způsobem obec Pražská provedla vyjednávání s rozličnými úvěrními ústavy, než dospěla k tomu, aby konvertaci tuto uzavřela s tímtéž ústavem peněžním, kterému až dosud zápůjčky tyto dluhuje.

K provedení konvertace však zapotřebí jest tak zvané indemnitní výpůjčky nové, kteráž podle výpočtu ciferně obnáší 891. 700 zl. r. č., vlastně obnášeti má 811. 700 zlatých r. č. Při všem tom, že obec Pražská ke konvertaci této uzavříti musí zápůjčku novou v částce 811. 700 zl. r. m., přes vše to a vzhledem k tomu, že kapitál

dosud dlužný 8, 850. 000 zl. a nová výpůjčka 811. 700 zl. r. m. obnáší, tedy že obec Pražská ve vyšší míře dluh svůj opatřiti musí, tedy přece, jelikož obec Pražská z těchto zápůjček platiti bude pouze 4 proc. běžného úroku a na umořování veškerého toho dluhu spláceti 0. 46 proc. bude nadále na súrokování a splácení zápůjček těchto po dobu 50 let od té doby dále počítajíc odváděti o 45. 460 zl. r. č. ročně méně, nežli dosud ústavu tomuto z dosavadních zápůjček odváděti musíla.

Tím ale zároveň umořovací lhůta 8 let, která až dosud prošla, prodlouží se o další dobu tomu odpovídající, totiž o dobu 8 let tak, že zapotřebí jest obci Pražské povoleni, aby umořovací lhůta dosavadní, která původně na 50 let byla ustanovena, avšak po dobu 8 let již běžela, na dalších 8 let byla prodloužena.

V uvážení, že úvěrní opatření, o které tu jde, totiž konverse dosavadních dluhů obce Pražské na nové půjčky za výminkami pro obec tuto výhodnějšími již Nejvyšším rozhodnutím ze dne 21. října 1886 schváleno bylo; v uvážení dalším, že důvody v žádosti městské rady Pražské uvedené pro prospěšnost a výhodnost dodatečného nabídnutí ústavu pro úvěr pozemkový ve Vídni uznati sluší za správné; a v uvážení, že dotýčné usnešení sboru obecních starších také co do formy úplně zákonitým způsobem, totiž u přítomnosti 65 členů většinou 61 proti 2 učiněno a tudíž podmínkám §§ 105 106 a 107 obecního řádu Pražského vyhověno bylo:

komise pro okresní a obecní záležitosti ve shodě s výborem zemským předkládá návrh:

Slavný sněme račiž se usnésti o následující osnově zákona:

Zákon daný dne...., kterým se uděluje obci Pražské povolení k uzavření výpůjčky konvertační v částce 811. 700 zl. rak. m. a ku prodloužení splácení dosavádních výpůjček obecnich v úhrnné sumě 8, 850. 000 zlatých rak. m. o dalších osm roků.

K návrhu sněmu Mého království českého vidí se Mi naříditi takto:

§ 1. Obci královského hlavniho města Prahy uděluje se povolení, aby za příčinou provedení konverse výpůjček obecních v úhrnné sumě 8, 850. 000 zlatých rak. m., a

sice ku opatření indemnitní sumy ke konversi této potřebné, u c. k. priv. všeobecného rakouského ústavu pro úvěr pozemkový ve Vídni uzavřela novou výpůjčku 811. 700 zlatých rak m. na 4 proc. úroky k splacení v 50 letech stejnými ročními annuitami, jakož také aby doba splácení dosavadního dluhu této obce v úhrnné sumě 8, 850. 000 zlatých rak. m. u téhož c. k. priv. všeobecného rakouského ústavu pro úvěr pozemkový ve Vídni následkem této konverse prodloužena byla ku zbývajícím 42 letům o dalších osm roků, tudíž celkem na 50 let.

§ 2. Zákon tento nabude platnosti dnem, kdy bude prohlášen.

Landtagssecretär Höhm (liest): Die Kommission stellt den Antrag: Der hohe Landtag wolle den nachfolgenden Gesetzentwurf beschließen:

Gesetz vom......,

womit der Stadtgemeinde Prag die Bewilligung zur Aufnahme eines Convertirungs-Anlehens im Betrage von 811. 700 fl. ö. W. und zur Verlängerung der Rückzahlungsraten für die bisherigen Gemeinde-Anlehen im Gesammtbeirage von 8, 860. 000 fl. ö. W. um weitere acht Jahre ertheilt wird.

Ueber Antrag des Landtages Meines Königreiches Böhmen finde Ich anzuordnen, wie folgt:

§ 1. Der Gemeinde der königlichen Hauptstadt Prag wird die Bewilligung ertheilt, behufs Durchführung der Convertirung der Gemeindeanlehen im Gesammtbetrage von 8, 850. 000 Gulden ö. W., und zwar zur Beschaffung des zu dieser Convertirung nothwendigen Indemnitätsbetrages bei der k. k. priv. allgemeinen österreichischen Bodenkreditanstalt in Wien ein neues Anlehen im Betrage von 811. 700 Gulden ö. W. gegen 4 Perzent Zinsen und Rückzahlung in 50 Jahren mit jährlichen gleichen Annuitäten auszunehmen, sowie auch die zur Rückzahlung der bisherigen Schuld dieser Ge-

meinde im Gesammtbetrage von 8, 850. 000 fl. ö. W. bei dieser allgemeinen österreichischen Bodenkredit-Anstalt in Wien noch erübrigende Dauer von 42 Jahren in Folge dieser Convertirung um weitere acht Jahre, im Ganzen sonach auf 50 Jahre zu verlängern.

§ 2. Dieses Gesetz tritt mit dem Tage seiner Kundmachung in Wirksamkeit.

Zpravodaj dr. Sedláček: Dovoluji si upozorniti, že v českém textu jsou tři tiskové chyby a sice v hlavě zákona a pak u § 1. že při slově "úhrne" jest vynecháno jedno "n" totiž že má býti tištěno 2, n".

Nejv. maršálek zem.: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort ?

Jelikož nikdo za slovo nežádá, prohlašuji, že návrh komise tak, jak jest vytištěn s opravami tiskových chyb, na které byl pan zpravodaj poukázal, jest přijat.

Ich erkläre den Antrag der Kommission mit den vom Berichterstatter erwähnten Korrekturen von Druckfehlern für angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o žádosti král. hlavního města Prahy za vy dání zákona v příčině vybírání stočného á Praze.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Bezirks- und GemeindeAngelegenheiten über das Gesuch der k. Hauptstadt Prag um die Erlassung eines Gesetzes über die Einhebung der KanalEinmündungs-Gebühr in Prag.

Zpravodajem jest taktéž pan posl. dr. Sedláček.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj dr. Sedláček: Slavný sněme! Rada královského hlavního města Prahy žádá za vydání zákona v příčině vybírání stočného v Praze, zakládá tuto žádost svou na stavu věci, kterýžto právě jest vyložen ve zprávě, která se nalezá v rukou pánů členů sl. sněmu.

Obec pražská přiložila ku žádosti své zároveň osnovu zákona, osnovu tuto vzal zemský výbor do svého pojednánt a v zásadě k osnově této přisvědčil až na změnu, ku které také právě poukazuje zpráva, v rukou p. členů sněmu se nalezající.

Ku zprávě výboru o návrhu tohoto zákona také cís. král. vláda vynesením c. kr. ministeria záležitosti vnitřních ze dne 18. září b. r. č. 4139 podle intimace praesidia c. kr. místodržitelství ze dne 21. zaří t. r. č. 1791 ku této osnově zákona

s výhradou defintivního rozhodnutí vlády předložila své připomenutí, [zejména poukazujíc k tomu, že tato osnova zákona prohlašuje stočné za dávku obecní a případnému její vymáhání přiznává způsob vymáhání daní zeměpanských, a že proto z původní osnovy vypuštěno býti má opatření, kteréž se nalézalo v § 8. dotyčné osnovy a jež znělo, že stočné vázne co břemeno věcné na nemovitosti, kteréž se týče, opatřeni toto zvláštní, že není totiž zapotřebí, jelikož podle § 8. původní osnovy stočnému přikazuje se právo pro spůsob jeho vymahání ve spůsobě vymáhání daní zeměpanských.

Komise pro obecní a okresní záležitosti, hledíc k tomu, že těmito odchylkami jednak výboru zemského ve znění zákona a také jednak, hledíc ku připomenutím vlády nenastane v zákonu samém žádná podstatná změna, vyjímajíc ustanovení, týkající se povinnosti ku placení stočného ze staveb, podnikaných k příkazu úřednímu z regulačních příčin, které, jak praví důvody ve zprávě přivedené, jest z osnovy vynecháno a hledíc k tomu, že usnešení sboru obecních starších, na kterém žádost tato se zakládá, u věci té jednohlasně jest učiněno u přítomnoatí 71 členů i co do formy tedy odpovídá podmínkám § 108. ob. ř. pražského, předkládá sl. sněmu osnovu příslušného zákona a já jménem komise této žádám sl. sněm, aby tuto osnovu přijal za základ podrobného jednání ku zřízení tohoto zákona.

Nejvyšší maršálek zem.: Mám za to,

že nebude třeba, aby o tomto předmětu bylo zahájeno rokování povšechné a podrobné, nýbrž že se může provésti v rokování jednom.

Ich habe die Ansicht, dass es nicht nothwendig sein wird, über diesen Gegenstand die General- und Spezialdebatte vorzunehmen, sondern, dass derselbe in einer einzigen Debatte abgemacht werden kann.

Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort ?

Pan zpravodaj sobě přeje ještě poukázati na chyby tisku, než by se k hlasování přešlo.

Zprav. Dr. Sedláček: V hlavě osnovy zákona v českém textu má na místo věty: "aby vybírala za spojení stok a potrubí

domovních se stokami obecními dávku obecní" státi znění toto: "aby vybírala za spojení stok neb potrubí domovních se stokami obecními dávku obecní; " pak v úvodu zákona má slovo "mi" tištěno býti začátečním M.

V § 7. německého textu odstavec a), který ve vytištěné osnově zní:

,, a) bei bereits bestehenden Gebäuden mit dem Tage, an welchem das amtliche Erkenntnis bezüglich der unmittelbaren oder mittelbaren Verbindung der Hauskanäle oder Röhren ans den Gemeindekanälen in Rechtskraft erwächst, oder außer einem solchen Erkenntnisse die Prager Gemeinde die Zustimmung zu einer solchen Verbindung gegeben hat; "

správně má zníti odstavec tento takto:

,, a) bei bereits bestehenden Gebäuden mit dem Tage, an welchem das ämtliche Erkenntnis bezüglich der unmittelbaren oder mittelbaren Verbindung der Hauskanäle oder Rohren mit den Gemeindekanälen in Rechtskraft erwächst, oder außer einem solchen Erkenntnisse die Prager Gemeinde die Zustimmung zu einer solchen Verbindung gegeben hat; "

Nejv. maršálek zemský: Jelikož nikdo se ke slovu nehlásil, prohlašuji, že jsou návrhy komise s opravami chyb tiskových, na které pan zpravodaj byl poukázal, přijaty.

Ich erkläre die Anträge der Kommission mit den vom Berichterstatter erwähnten Korrekturen für angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest zpráva komise pro záležitosti obecni a okresní o žádosti obecního zastupitelstva města Žižkova, aby v městě tom zřízen byl okresní soud.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Bezirks- und GemeindeAngelegenheiten über die Petition der Gemeinde-Vertretung der Stadt Žižkow um Errichtung eines k. k. Bezirksgerichtes in Žižkow.

Zpravodajem jest pan poslanec Dr. Krofta, dávám slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj poslanec Dr. Krofta: Slavný sněme! Zpráva týkající se záležitosti zřízení zvláštního okresního soudu v Žižkově, nalézá se vytištěna v rukou pánů poslanců a pokládám za zbytečné důvody,

které byly ve zprávě zevrubně uvedeny, opakovati. Obmezuji se pouze učiniti návrh, aby slavný sněm schváliti ráčil návrhy, jak jsou vytištěny ve zprávě pod č.

I. a II.

Než přistoupíme k hlasováni, dovolím si upozorniti na chyby tiskové, které byly v zákoně a sice v § 1.; tu bych myslil, že by bylo záhodno, aby při slovech "okresové Karlínský, Brandýsský, Vinohradský, místo "Vinohradský" použilo se "technického výrazu "královských Vinohradů" takže by zněl tento odstavec: "Okresové Karlínský, Brandýsský a Královských Vinohradů a Žižkovský dohromady jeden okres.

Totéž i v německém textu:

2. Karolinenthal, Brandeis, Kgl. Weinberge und Žižkov.

Mimo to sluší poopraviti též citování patentů v německém textu:

Patent vom 26. Feber 1861 místo "Z. " "Nro. "

Nejv. maršálek zem.: Jelikož tento předmět taktéž se zdá sám o sobě úplně jednoduchým, mám za to, že může býti projednán v rokování jednom.

Nachdem dieser Gegenstand ein ganz einfacher ist, so bin ich der Ansicht, dass derselbe in einer einzigen Debatte beendet werden kann.

Žádám pana zpravodaje, aby přečetl návrhy komise.

Zpravodaj poslanec dr. Krofta: Návrhy komise jsou následující:

Žádosť obce Žižkovské, aby zřízen byl c. k. okresní soud v Žižkově, odevzdává se c. k. vládě podle § 2. zákona daného dne 11. června 1868 č. 59 ř. z. s dobrozdáním, že vyhledávají toho poměry místní i obchodní, aby vyloučeny byly z obvodu c. k. okresního soudu na Kr. Vinohradech obce Žižkov, Hrdlořezy a Malešice, a aby byly sloučeny ve zvláštní obvod soudu okresního se sídlem úředním v Žižkově.

I.

Das Ansuchen der Gemeinde Žižkow um Errichtung eines k. k. Bezirksgerichtes mit dem Amtssitze in Žižkov wird im Sinne des § 2 des Gesetzes vom 11. Juni 1868 Z. 59 R. G. -Bl. der k. k. Regiesung mit dem Gutachten übermittelt, daß die Orts- und Verkehrsverhält-

nisse die Ausscheidung der Gemeinden Žižkow, Hrdlořez und Malešic aus dem Bezirksgerichtssprengel kön. Weinberge und deren Bereinigung zu einem eigenen Bezirksgerichtssprengel mit dem Amtssitze in Žižkov erheischen.

II.

Zákon daný dne... platný pro království České, kterým mění se § 7. odst. 2. řádu volení do sněmu království českého.

K návrhu sněmu Mého království Českého vidí se Mně naříditi takto:

§ 1.

Odstavec 2. § 7. řádu volení do sněmu království českého, daného patentem ze dne 26. února 1861 č. 20 ř. z. mění se a má v příští zníti takto:

"2. Okresové Karlínský, Brandýský, Král. Vinohradů a Žižkovský dohromady jeden okres. "

§ 2.

Zákon tento nabude platnosti toho dne, kterého se zřídí soudní okres Žižkovský.

§ 3. Mému ministru vnitra se ukládá, aby tento zákon uvedl ve skutek.

II.

Gesetz vom... wirksam für das Königreich Böhmen, betreffend die Abänderung des § 7 Punkt 2 der Landtagswahlordnung für das Königreich Böhmen.

Ueber Antrag des Landtages Meines Königreiches Böhmen finde Ich anzuordnen, wie folgt:

§ 1.

Der Punkt 2 des § 7 der mit Patent vom 26. Februar 1861 Nro. 20 R. =G. = Bl. erlassenen Landtags-Wahlordnung für das Königreich Böhmen wird abgeändert und hat künftighin zu lauten:

"2. Karolinenthal, Brandeis, kgl. Weinberge und Žižkov zusammen einen Wahlbezirk. " § 2.

Dieses Gesetz tritt mit dem Sage der Errichtung des Bezirksgerichtssprengels Žižkow in Wirksamkeit.

§ 3.

Mein Minister des Innern ist mit der Durchführung dieses Gesetzes beauftragt.

Zde sluší ještě podotknouti, že nenavrhuje se sněmu zvláštní zákon v ten smysl, aby Žižkov na příště zůstal sloučen se zastupitelským, tedy autonomním okresem Vinohradským.

Většina úřadů autonomních a administrativních úřadů vyslovila se pro zřízení soudu, ale proti zřízení zastupitelského zvláštního okresu. Komise a zemský výbor přistoupily k tomu návrhu a navrhují tedy jen zřízení c. k., okresního soudu v Žižkově, ne však zřízení zvláštního zastupitelského okresu. Zároveň ale vyslovila se komise v ten rozum, a sice ve shodě se zemským výborem, že v tom případě není zapotřebí zvláštního zákona, kterým by se vyslovilo, že na příště Žižkov a Vinohrady tvoří jeden zastupitelský okres, poněvadž na dosavadním složení zastupitelského okresu se ničeho nemění.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort?

Pan dr. Herold.

Poslanec dr. Herold: Slavný sněme ! Jen několika slovy chci odporučiti návrh, a sice první odstavec vysoké vládě. Obávám se, aby toto usnesení slav. sněmu v příčině zřízení okresního soudu v Žižkově nedošlo tak malého povšimnutí, jako posavadní usneseni slavného sněmu v příčině rozmnoženi soudních úřadů.

Ze zprávy jest zřejmo, že potřeba okresního soudu v Žižkově jest dokázána, že všechny faktory rozhodně se za to přimlouvají a není tedy třeba na doklad toho ničeho uvésti. Avšak i v tom případě, když by vláda zřídila okresní soud v Žižkově, dovoluji si upozorniti Jeho Excelence pana místodržitele, aby ve zprávě, která v té příčině vysoké vládě bude podána, upozornil, že by nebylo nikterak potřebám obyvatelstva vyhověno, kdyby snad posavadní stav a status úřednický při okresním soudu Vinohradském jak se proslýchá jen na prosto rozdělen, aneb polovička neb část tohoto úřednictva okresnímu soudu v Žižkově přidělena byla. Agenda okresního soudu Vinohradského stoupá tou měrou, ze skutečně s těží lze jenom nalézti ještě podobného soudu, který by tolik práce měl k vyřizování, jako okresní soud ve Vinohradech. Síly, které tam působí, vzdor tomu, že jest tam asi 8 konceptních sil, jeví se býti naprosto nedostatečnými. Stesky obyvatelstva na pomalé vyřizování záležitostí, které u soudu Vinohradského mají býti projednány, jsou tak všeobecně, že skutečně musí se kon-

statovati, že při velké pohyblivosti obyvatelstva v okolí Pražském jest tento nedostatek úřednictva při okr. soudu Vinohradském také na ujmu bezpečnosti právní, právní jistoty, poněvadž každé podání, které tam jest podáno, bývá vyřízeno za dlouhý čas. Nelze přičítati v té příčině viny personálu, zejména konceptnímu úřednictvu nýbrž jednak přetíženi konceptního úřednictva a na druhé straně nedostatku personálu vykonného, expeditního, který tomu soudu jest přidělen. Kdyby tedy rozdělením soudu Vinohradského ve dva mělo také nastati rozděleni osob úředních při soudu Vinohradském, nebylo by potřebám obyvatelstva nikterak vyhověno, a věc by zůstala tatáž, jako dosud, to jest byl by okresní soud Vinohradský předmětem velkých stesků se strany všeho obyvatelstva.

Já tedy odporučuji návrh komise v prvním odstavci, aby soud v Žižkově byl zřízen, prosím Jeho Excelenci pana místodržitele, aby nejen tuto záležitosť při vysoké vládě urychlil, poněvadž obec Žižkovská klade na urychleni této záležitosti váhu, poněvadž se zde jedná o vystavení budovy soudní, a nyní právě jest v té příčině ve vyjednávání, které nemůže býti skončeno, dokud věc není rozhodnuta, ale odporučuji zároveň také to na uvážení vysoké vlády, aby personál bez příčiny nebyl rozdělen, nýbrž aby okresní soud Žižkovský dostatečným personálem byl opatřen tak, aby oba okresy mohly vyhověti potřebám všeobecným. Jinak jsem srozuměn s návrhy komise.

Nejv. maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch Jemand das Wort?

Prohlašuji debatu za ukončenu.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Pan zpravodaj se řečnění vzdává. Dám tedy hlasovati o návrzích komise tak jak jsou vytištěny.

Ich werde die Anträge der Kommission, sowie sie gedruckt vorliegen, zur Abstimmung bringen.

A sice s opravami, na které pan zpravodaj byl poukázal.

Die vom Herrn Berichterstatter erwähnten Korrekturen werden bei der Abstimmung mitverstanden.

Žádám pány, kteří přijímají tyto návrhy, by vyzvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen Anträgen zustimmen, die Hand zu erheben.

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o Žádosti obce Dejšiny za vyloučení ze soudního okresu Rokycanského a přidělení k soudnímu okresu Plzeňskému.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Bezirks- und GemeindeAngelegenheiten über das Ansuchen der Gemeinde Dejšina um Ausscheidung aus dem Gerichts- und Vertretungs=Bezirke Rokytzan und Zutheilung zu dem Gerichts- und Vertretungs=Bezirke Pilsen.

Zpravodajem jest pan dr. Žalud; dávám jemu slovo.

Zpravodaj poslanec dr. Žalud: Slavný sněme! Zpráva komise sněmovní pro věci obecni a okresní o žádosti obce Dejšiny za vyloučení ze soudního okresu Rokycanského a přidělení k soudnímu okresu Plzeňskému nachází se již delší dobu v rukou pánů sněmovníků, a nebudu tedy šířiti slov, abych odůvodňoval návrhy, které komise činí. Návrhy ty nesou se k tomu, že odporučuje se předně vyloučení z okresu soudního Rokycanského a přiděleni k okresu soudnímu Plzeňskému slavné vládě a sice z příčiny té, že jest to sloučeni účelné a žádoucí.

Dále navržena jest osnova zákona, kterou se má vyloučiti obec zmíněná z obvodu okresního zastupitelstva rokycanského a přiděliti k obvodu okresního zastupitelstva plzeňského. Důvody, které uvedla obec pro tuto svou žádosť, jsou ty, že spojení s Plzní je snadnější, že zejména trhem a tím, že obyvatelstvo v Dejšině skládá se jenom z malostatkářů a dělníků tíhne vesměs k Plzni, že synové rolníků a osadníků dejšinských navštěvují školy plzeňské, že tedy jest to vůbec v prospěchu a zájmu této obce.

Jestliže přehlédneme řadu dobrozdání, která daly v této věci úřady samosprávné a zeměpanské, jeví se následující stav:

Proti této žádosti vyslovili se okresní výbor Rokycanský, c. k. okresní soud v Rokycanech a krajský soud v Plzni.

Naproti tomu však vyslovily se pro žádost tuto veškeré ostatní zeměpanské a samosprávné úřady a sice buď vyslovily se přímo v tom způsobu, že žádost odporučují aneb vyslovily se v tom smyslu, že nemají proti žádanému vyloučení z okresu rokycanského a přiděleni k okresu Plzeňskému žádné námitky. Jsou to zejména tedy okresní hejtmanství v Plzni, městský deleg. okresní soud v Plzni, okresní výbor v Plzni, které se vyslovily přímo pro vyloučeni.

Nejvíce však odporučuje žádost tu veleslavný výbor zemský; kromě toho vrchní soud zemský, finanční řiditelstvo zemské, a veleslavné místodržitelství vyslovily se, že nemají proti žádanému vyloučení té nejmenší námitky.

Ještě si dovoluji hned z předu k tomu poukázati, že vrchní soud zemský ve svém dobrozdání přímo vytkl, že důvody, které uvádí krajský soud v Plzni proti vyloučení tomu, jsou bezpodstatny.

Jestliže tedy přehlédneme řadu dobrozdání, tedy myslím, že nebude slavný sněm dlouho na rozpacích, má-li k návrhům, které komise činí, přistoupiti čili nic, a poněvadž ještě pro případ debaty mně bude dána příležitost, abych eventuelní námitky vyvrátil, vzdávám se prozatím slova.

Nejvyšší maršálek zemský: Co se týče způsobu jednání, mám za to, že může býti provedeno jednáni v rokováni jediném.

Ich habe die Ansicht dass diese Angelegenheit in einer einzigen Debatte beendigt werden kann.

Jestliže se nečiní proti tomu žádné námitky, stane se tak.

Es wird in dieser Weise vorgegangen werden.

A tu si dovoluji prohlásiti, že jsou přihlášeni řečníci k této záležitosti:

Es sind in dieser Angelegenheit zum Worte gemeldet:

a sice contra: páni poslanci dr. Městecký, Schwarz a Šulc, pro páni poslanci hrahě Schönborn a Dr. Krofta. Dávám slovo prvnímu řečníku proti návrhu komise zapsanému panu Dr. Městeckému.

Posl. Dr. Městečký: Slavný sněme! Musím prositi za odpuštění, že v tak nepříhodné době, bezprostředně před uzavřením těchto síní, osměluji se slavný sněm zdržovati.

Jedná se ale o zájem dosti důležitý a doufám tedy, že mi to bude laskavě prominuto, a já na vzájem zase slibuji, že se obmezím pouze na to nejnutnější. (Výborně ! )

Obec Dejšina, která patří dosud k okresu rokycanskému, obrátila se k tomuto slavnému sněmu se žádostí, aby byla vyloučena z okresu rokycanského a přidělena k okresu plzeňskému.

Komise pro okresní a obecní záležitosti navrhuje, aby se této žádosti vyhovělo a předkládá příslušnou osnovu zákona. K výsledku tomu dospěla slavná komise tím, že přijala důvody, které obec Dejšina uvádí k podpoře své žádosti, za své, a že naproti tomu důvody, které okresní výbor rokycanský a c. k. okresní soud rokycanský proti této žádosti uvádějí, že hledí vyvrátiti, aneb aspoň seslabiti. Budiž mi dovoleno, abych také já k těmto důvodům poněkud blíže přihlédnouti směl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP