Sobota 6. října 1888

aby slavný sněm ráčil přistoupiti k tomu, aby položka na místě 4000 na 6000 zl. zvýšena byla.

Nejv. maršálek zemský: Pan poslanec Kytka činí návrh, aby na prozkoumáni archivu vatikánského na rok 1889 povolena byla dotace 6000 zl.

Činím dotaz na podporu.

Prosím pány, kteří návrh tento podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh není dostatečně podporován.

Přihlásili se k slovu pan posl. Tonner a pan prof. dr. Čelakovský.

Dávám slovo panu řediteli Tonnerovi.

Poslanec ředitel Tonner: Když návrh pana Kytky nenalezl dostatečné podpory, není vlastně třeba, aby se mluvilo proti němu. Přiznávám se velectěnému panu navrhovateli, že v rozpočtovém výboru sám, ovšem velmi skromně jsem navrhoval, že by to nevadilo, kdyby se tam poslali tři badatelé a kdyby se zvýšila subvence. Ale byl jsem v rozpočtové komisi se stran velmi dobře informovaných poučen, že postačuje úplně v nynějších potřebách počet 2 badatelů.

Ti pánové, kteří tam loňského roku byli, - a zasluhují jména jejich, aby byla uveřejněna, byli to universitní skriptor pan dr. Tadra a knížecí Schwarzenberský archivář pan Mareš - oba mužové na slovo vzatí, kteří pobyvše tam několik měsíců, vrátili se s výtěžkem, který zasluhuje všeho uznání. Nyní vyhlédnuti jsou dva páni, a sice to jest, nemýlím-li se, pan Nováček a pan Knott (hlas: Vždyť je to ve zprávě!) Arciť, jest to ve zprávě, tedy nebudu toho opakovati a jenom v tom případě by se odporučovalo, aby se tam poslali tři, ne-li ještě více, kdyby bylo nebezpečí, že se vrata archivu Vatikánského opět zavrou. Poněvadž ale toho nebezpečí, díky Bohu, není se obávati, tedy členové rozpočtového výboru sklonili se k tomu vývodu, že není zapotřebí rozmnožovati sil pracovních a že postačí jako letos počet dvou.                                        

Nejvyšší maršálek zemský: Pan poslanec prof. dr. Čelakovský má slovo.

Poslanec prof. dr. Čelakovský: Vzdávám se slova !

Nejv. maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo k těmto položkám ?

Verlangt noch Jemand zu diesen Absätzen das Wort ?

Prohlašuji debatu za skončenu.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Pan zpravodaj se vzdává slova. Přejdeme tedy k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Gegenstand der Abstimmung ist Kap. 3 Titel 1 und 2 im Erfordernis, dann Kap. 3 Titel 1 und 2 in der Bedeckung und der Art. VI. der Erledigung.

Předmětem hlasování jest kap. 3. tit. 1. a 2. potřeby. kap. 3. tit. 1. a 2. úhrady, pak čl. VI. vyřízení.

Žádám pány, kteří s těmito položkami souhlasí, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen Kapiteln zustimmen, die Hand zu erheben.

Jest přijato.

Es ist angenonommen.

Zpravodaj dr. Zátka: Potřeba. IV Hospodářství polní a sadební. Titul 1. Zemské statky... 9. 834 zl. Titul 2. Sady a hospodářský dvůr v Bubenči.......25. 725 zl.

V  celku kapitola 4... 35. 559 zl.

Úhrada. IV. Hospodářství polní a sadební.

Titul 1. Zemské statky... 30. 082 zl. Titul 2. Sady a hospodářský dvůr v Bubenči.......7. 109 zl.

V  celku kapitola 4.. 37. 191 zl.

Landtagssekretär Höhm (liest): Erfordernis Kap. IV. IV. Land und Parkwirthschaft.

Tit. 1 Landesgüter......9. 834

Tit. 2 Park und Meierhof in Bubenč 25. 725 Im Ganzen Kapitel 4.. 35. 559

Bedeckung Kap. IV.

IV. Land und Parkwirthschaft.

Tit. 1 Landesgüter.......30. 082

Tit. 2 Park und Maierhof in

Bubenč..........7. 109

Im Ganzen Kapitel 4.... 37. 191

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort ?

Tyto položky jsou přijaty.

Diese Positionen sind a n g e n o m m e n.

Zpravodaj dr. Zátka: Potřeba. V. Zemědělství.

Titul 1. Vyšší hospodářské ústavy 36. 200 zl. Titul 2. Hospodářské střední školy 18. 750 zl. Titul 3.. Rolnické školy... 21. 625 zl.

Úhrada není žádná.

Vyřízení:

Čl. VII.

1.    Dosavadní subvence zemská po 4000 zl. k vydržování středních škol hospodářských v Hracholuskách a v Chrudimi zvyšuje se na dobu školních roků 1888-89, 1889-90 a 1890-91 na subvence po 6000 ročně.

2.   Dosavadní subvence zemská 5000 zl. k vydržování střední školy hospodářské v Kadani zvyšuje se na dobu školních roků 1888-89, 1889-90, 1890-91 na 6000 zl. ročně.

3.   Subvence zemská ročních 1. 500 zl. k vydržováni rolnické školy na Horách Kutných zvyšuje se na 2000 zl.

Landtagssekretär Höhm (liest: ) Erfordernis Kap. V.

V. Landeskultur. Tit. 1 Höhere landwirtschaftliche

Lehranstalten....... 36. 200

Tit. 2 Landwirtschaftliche Mittel-

schulen......... 18. 750

Tit. 3 Ackerbauschulen.... 21. 625 Hiezu Art. VII. der Erledigung:

1.   Die bisherigen Landessubventionen von je 4. 000 fl. zur Erhaltung der landwirthschaftlichen Mittelschulen in Hracholusk und Chrudim werden auf die Dauer der Schuljahre 1888/89, 1889/90 und 1890/91 auf je 6. 000 fl. jährlich erhoht.

2.     Die bisherige Landessubvention per 5. 000 fl. zur Erhaltung der landwirthschaftlichen Mittelschule in Kaaden wird auf die Dauer der Schuljahre 1888/89, 1889/90 und 1890/91 auf jährliche 6. 000 fl. erhöht.

3.  Die Landessubvention jährlicher 1. 500 fl. zur Erhaltung der Ackerbauschule in Kuttenberg wird auf 2. 000 fl. erhöht.

Nejv. maršálek zemský: K těmto položkám se přihlásil k slovu a sice pro návrhy pan poslanec dr. Zeiss. Dávám jemu slovo.

Poslanec dr. Zeiss: Slavný sněme ! Před rokem 1885 měli jsme v Čechách školy rolnické, hospodářské školy a hospo-

dářské školy vyšší a veškeré tyto školy prospívaly velmi zdárně, těšily se velmi četné frekvenci, odchovaly zemi mnoho hospodářů, rolníků, hospodářských úředníků a také učitelů, jak toho příkladů jest s dostatek. Jest pravda, že pro tyto různé kategorie hospodářských ústavů nebylo žádných bezpečných pravidel, zejména že nebylo také žádných bezpečných pravidel ohledně kvalifikace chovanců, kteří se na ty ústavy hlásili.

Okolnosť ta vedla k tomu, že se konaly porady o tom, kterak by se vyučování hospodářské v Čechách organisovalo, že také byl podán návrh na tuto organizaci, kterýžto návrh v tomto slavném sněmu byl přijat a sice r. 1884 a byl statut v hospodářských školách publikován. Od té doby byl také tento statut na většině hospodářských škol v Čechách skutečně zapeden.

Nemám se sice za způsobilého, abych posuzoval tento statut a účinky jeho na hospodářské školství, ale jisto jest, že frequence na hospodářských školách českých nápadně úžasně ubývá, že kuratoria některých hospodářských škol s obavou hledí budoucnosti těchto škol vstříc, že kuratoria jiných hospodářských škol zdráhají se postaviti se na půdu nového organisačního statutu, poněvadž jsou jim milejší školy dosavadní, bez toho statutu, než statut a prázdné školy, jak se obávají. A jest konečně také jisto, že mnoho pánů členů této slavné sněmovny s obavou o naše hospodářské Školství hledí budoucnosti vstříc. Jest zajisté tedy již z té příčiny na místě i zde: caveant consules.

K tomu ale sluší také ještě uvážiti, že v poslední době stává se volání po zřízeni odboru pro zemědělství a zemědělské inženýrství na obou technikách zdejších hlasitějším a že zřízení takových odborů bude míti vliv na tyto dosavadní hospodářské ústavy, že toto zemědělské vyučování na technice a ta eventualita zřízení jeho vyučování nebyla tehdáž na mysli, když statut organisační byl v poradách a když byl konečně přijat. Já myslím, že několik těchto slov dostačí k odůvodnění resoluce, kterouž slavnému sněmu předložiti si dovoluji a sice tohoto obsahu:

Slavný sněme račiž se usnésti.

Zemskému výboru se ukládá, aby, hledě k tomu, že statut o organisaci hospodářských škol od r. 1885 jest v plat-

nosti, zkoumal, jaké účinky jeví tento statut na školy hospodářské, jak se osvědčil, a aby o výsledku vyhledávání zprávu a případné návrhy slavnému sněmu v nejbližším zasedání podal.

Der hohe Landtag wolle beschließen: Dem Landesausschuße wird im Hinblicke darauf, dass die Statuten für landwirthschaftliche Schulen seit dem Jahre 1885 in Wirksamkeit getreten sind, aufgetragen, zu erbeben, welche Wirkungen diese Statuten auf die landwirthschastlichen Schulen äußern, ob sich diese Statuten bewähren und über den Erfolg dieser Erhebungen in der nächsten Landtagssession Bericht zu erstatten und eventuelle Antrage zu stellen.

Nejv. maršálek zemský: Pan poslanec Dr. Zeis činí následující návrh.

Slavný sněme, račiž se usnésti: Zemskému výboru se ukládá, aby hledě k tomu. že statut o organisaci hospodářských škol od r. 1885 jest v platnosti, zkoumal, jaké účinky jeví tento statut na školy hospodářské, jak se osvědčil a aby o výsledku vyhledávání zprávu a případné návrhy slavnému sněmu v nejbližším zasedání podal.

Der Herr Abg. Dr. Zeis stellt den Antrag:

Der hohe Landtag wolle beschließen: Dem Landesausschuße wird im Einblick darauf, dass die Statuten für landwirthschaftliche Schulen seit dem Jahre 1885 in Wirksamkeit getreten sind aufgetragen, zu erheben, welche Wirkungen diese Statuten auf die landwirtschaftlichen Schulen äußern, ob sich diese Statuten bewähren und über den Erfolg dieser Erhebungen in der nächsten Landtagssession Bericht zu erstatten und eventnelle Anträge zu stellen.

Nežli učiním dotaz na podporu, dovoluji si poznamenati, že v dřívějších letech bývalo zvykem, který se mně zdá býti docela oprávněným, aby, když se podávají návrhy na resoluce, učinil se dotaz na podporu a jestli tyto resoluce se podporují, pak aby odkázány byly budžetnímu výboru, který nalezne příležitosti ještě před ukončením rokování o budžetu o takové resoluci pak podati zprávu.

Ich erlaube mir zu bemerken, dass es in den früheren Jahren üblich war, und sich auch heute empfehlen dürfte, bei Resolutionen, welche im Laufe der Debatte gestellt wurden, den Vorgang zu beobachten, dass die Unterstützungs-

frage gestellt werde, und dass wenn eine solche Resolution hinreichende Unterstützung findet, dieselbe dann dem Budgetausschusse zugewiesen werde, welcher Gelegenheit findet über dieselbe noch vor der Beendigung der Verhandlung über den Landesvoranschlag dem hohen Hause Bericht zu erstatten

Pakli tedy proti tomu se nečiní žádna námitka, učiním dotaz na podporu v tomto smyslu.

Wenn dagegen keine Einsprache erhoben wird, so werde ich die Unterstützungsfrage in diesem Sinne stellen.

Žádám pány, kteří podporují návrh pana dra. Zeisp, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche den Antrag des H. Abgeordneten Dr. Zeis unterstützen, die Hand zu erheben.

Er ist hinreichend unterstützt.

Návrh jest dodatečně podporován.

Nejvyšší maršálek zemský: Přihlásil se k slovu přísedící zemského výboru pan hrabě Chotek. Dávám jemu slovo.

Přísedící zemského výboru hr. Chotek: Pánové! Co referentu zemského výboru pro hospodářské vyučování budiž mi dovoleno vysloviti mé mínění o návrhu poslancem p. drem. Zeisem učiněném. Vítám s potěšením návrh jeho, jenž zní, že zemský výbor má uvažovati, zdaliž normální stanovy hospodářských škol se osvědčily čili nic, a vítám tento návrh proto, poněvadž, stane-li se usnešením, schválil by tím slavný sněm náhled, který ovládá nejenom mne osobně, ale i zemský výbor a sice v tom směru, že skutečně normální stanovy jsou hodny toho, aby se revidovaly a zkoušely v tom směru, zdali se osvědčily. Nejen já osobně jsem již před časem v lůně zemědělské rady vyslovil ten náhled, že by zasluhovaly tyto stanovy důkladné revise, ale stává také usnešení zemského výboru v tom smyslu, aby se stanovy ty revidovaly a po případě i změnily. Toto usnesení zemského výboru našlo by tedy schváleni se strany povoleného k tomu forum. Zemský výbor nahlédl, že stanovy zasluhují rozličných změn a sice na základě dílem zkušeností, dílem i bezprostředních zpráv. Ustanovení zemského inspektora, na kterémž se zemský slavný sněm loni usnesl, mělo již ten výsledek, že tento pan inspektor poukázal na rozličné poměry a vady, které by bylo dlužno

odstraniti. Z kruhu totiž interessentů přišly rozličné již stesky a ukázalo se i na to, že malá frekvence hospodářských Škol, která se konečně zapříti nedá, se zakládá z velké části i na sestaveni škol těch, dílem na učebním plánu, dílem na požadavcích, které se na žácích činí a na jiných věcech.

Opakuji tedy, pánové, že zemský výbor se již zaměstnává s tou otázkou, zdali se normální stanovy hospodářských škol opraviti mají a že tedy, pakli slavný sněm k návrhu pana dra. Zeise přistoupí, jen to schválí, o čem se zemský výbor již radil a proto přistupuji k tomuto návrhu.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort ?

Kníže Ferdinand Lobkovic žádá za slovo.

Kníže Ferdinand Lobkovic: Slavný sněme ! Já zcela s tím souhlasím, aby taková resoluce, která byla zde pronešena, byla přikázána jakési komisi, aby se dříve o tom poradila, aby dříve o tom pojednala.

Bylo však ještě udáno, že se má přikázati komisi rozpočtové. Dle mého náhledu tato resoluce nemá s penězi co dělat a vůbec s rozpočtem naším a dovolil bych si učiniti návrh, aby byla tato resoluce přikázána komisi pro zemědělské záležitosti.

Nejv. maršálek zem.: Na tento návrh vidím se nucena poznamenati následovně: Resoluce neb návrhy, které se činí v plném sněmu při budžetu, nemohl bych připustiti, aby byly přikázány jiné komisi, nežli budžetní, poněvadž bych pro tento případ byl nucen s nimi nakládati jako s návrhy samostatnými, byl bych totiž nucen takový návrh dáti zvláště do tisku, postaviti na denní pořádek k prvnímu čteni a pak dáti o něm hlasovati. Způsob, který jsem sobě dovolil naznačiti dříve, totiž, že resoluce, aniž by se o ní hlasovalo, se odkazuje budžetnímu výboru, má za účel, aby se zamezilo překvapené hlasování o některém předmětu, který mezi budžetem se nově v slavném sněmu přednese. Odkázání ale na jinou komisi bych měl za věc, která by se jednacímu řádu přímo příčila.

Žádá ještě někdo za slovo ?

Verlangt noch Jemand das Wort ?

Pan dr. Zeis.

Posl. dr. Zeis: Já bych si dovolil ještě upozorniti na to, že návrh, který byl právě podán, také odporuje resoluci, kterou jsem podal já, tak že by se musil tento návrh pokládati jakožto samostatný návrh, který by stál vedle této resoluce. Neboť v resoluci není o tom řeči, že se má přikázati tato resoluce teprvé některému odboru, proto myslím, že nelze návrh, který Jeho Jasnosť právě učinil, připustiti.

Nejv. maršálek zemský: Pakli nikdo více za slovo nežádá, prohlašuji debatu za ukončenou.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Přeje sobě pan zpravodaj slovo?

Zpravodaj dr. Zátka: Nečiním žádné námitky proti tomu, aby resoluce navržená panem dr. Zeisem přikázána byla komisi budžetní. Komise sice octne se v odporu s návrhem, který činí na stránce 22, že totiž věci, které se týkají zvláštních zásadních otázek odborných nemají se přikazovati komisi budžetní. Z důvodů však, které Jeho Jasnost nejvyšší maršálek oznámil a jichž správnost já úplně uznávám, nezbývá asi nic jiného, než přijati ten návrh, aby totiž komise rozpočtová podala především zprávu o návrhu a resoluci pana dr. Zeise.

Nejv. maršálek zemský: Hlasováni o návrhu pana dr. Zeise odpadá, poněvadž jsem si byl dovolil již dříve poznamenati, a slavný sněm tomu, jak alespoň mám za to, přisvědčil, že resoluce má sama sebou býti odevzdána budžetnímu výboru.

Přejdeme nyní tedy k hlasování o dotyčných položkách a sice jest to: V potřebě kap. 5, tit. 1, 2, 3 a u vyřízení čl. VII. odst. 1., 2. a 3.

Wir schreiten zur Abstimmung über die in Verhandlung stehenden Positionen. Es ist dies im Erfordernis Kap. 5., Tit. 1, 2-3 und in der Erledigung Kap. VII., Absatz 1, 2 und 3.

Žádám pány, kteří s těmito položkami souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche mit diesen

Positionen einverstanden sind, die Hand zu erheben.

Dieselben sind angenommen.

Jsou přijaty.

Zpravodaj Dr. Zátka: Potřeba, kapitola 5.

Titul 4. Pomolog. ústav v Troji 14. 765 zl. Titul 5. Vinařské školy... 4500 zl. Titul 6. Zimní školy.... 16. 125 zl. Titul 7. Pokračovací školy hospodářské ..... 800 zl.

Titul 8. Školy hospodyňské.. 500 zl. Titul 9. Civilní podkovářská škola v Karlině.... 726 zl.

Úhrada, titul první pomologický ústav v Troji 10. 985 zl. Sem náleží petice, o které, pak-li slavný sněm k tomu svolí, dovolím si podati ústní zprávu. Jest to petice číslo 365. okresního zastupitelstva a hospodářského spolku v černém Kostelci za podporu hospodářské školy pokračovací v Černém Kostelci.

Hledě k tomu, že v rozpočtu na podporování takovýchto škol navržen jest paušál 800 zl. a že tedy nelze školám toho druhu ještě zvláštní podpory z prostředků zemských udělovati, dovoluje si navrhnouti komise rozpočtová, aby slavný sněm o této petici přešel k dennímu pořádku.

Sem dále náleží z vyřízení 61. VII., odst. 4.

K vydržováni ovocnické a vinařské školy na Mělníku povoluje se dosavadní subvence ročních 2. 000 zl. na dobu dalších pěti roků, počínaje rokem 1889.

5.    Téže škole povoluje se mimořádná subvence ročních 500 zl. ještě na roky 1889 a 1890.

6.    Zemskému kuratoriu pro pokračovací školy hospodářské povoluje se na rok 1889 subvence 800 zl.

Landtagssekr. Höhm liest: Erfordernis. Tit. 4. Pornolog. Institut in Troja 14. 765 fl.

Tit. 5. Winzerschulen.....4. 500 fl.

Tit. 6. Winterschulen.....16. 125 fl.

Tit. 7. Landwirtschaftliche Fortbil-

dungsschulen..... 800 fl.

Tit. 8. Haushaltungsschulen... 500 p. Tit. 9. Eivilhufbeschlagschule in Ka-

roliuenthal...... 726 fl.

Bedeckung. Tit. 1. Pornolog. Institut in Troja 10. 985 fl. Der Antrag der Budgetkommission. Ueber

die Petition Z. 365 der Bezirksvertretung und des landwirtschaftlichen Vereines in SchwarzKosteletz um Subventionirung der landwirthschastl. Fortbildungsschule in Schwarzkosteletz wird zur Tagesordnung übergangen. Erledigung, Art. VII., Absatz 4.

4.    Zur Erhaltung der Obstbau- und Winzerschule in Melnik wird die bisherige Jahressubvention von 2000 fl. auf weitere 5 Jahre, vom Jahre 1889 angefangen, bewilligt.

5. Für dieselbe Schule wird eine außerordentliche Subvention jahrlicher 500 fl. noch auf die Jahre 1889 und 1890 bewilligt.

5.   Dem Landeskuratorium für landwirthschaftliche Fortbildungsschulen wird für das Jahr 1889 eine Subvention per 800 fl. bewilligt.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k těmto položkám ?

Verlangt Jemand zu diesen Positionen das Wort ?

Tyto položky jsou přijaty.

Diese Positionen sind angenommen.

Přehlédl jsem, že pan zpravodaj při předešlých položkách ještě se zmínil o petici Černokostelecké a že navrhnul, aby se o ní přešlo k dennímu pořádku.

Ich habe übersehen, daß der H. Berichterstatter bei den früheren Positionen auch einer Petition Erwähnung gethan hat, welche von Schwarzkosteletz eingelangt ist, und bezüglich welcher er den Uebergang zur Tagesordnung Namens der Commission beantragt.

Da es ein Gegenstand ist, welcher sich nicht im gedruckten Bericht vorfindet, wird es daher nothwendig sein, über diesen Antrag separat abzustimmen.

Dam hlasovati o tomto návrhu komise rozpočtové, a žádám pány, kteří souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Zpravodaj dr. Zátka: Potřeba, kapitola V.

Titul 10. Nadace......3. 280 zl.

Titul 11. Účely meliorační.. 50. 169 zl. Titul 12. Všeobecné účely zemědělské ......32. 000 zl.

Titul 13. Podpory jednotám a

společnostem.... 11. 021 zl. Titul 14. Náklad na režii....... 9. 084 zl.

Úhrada: Titul 2. Úroky aktivní... 1. 352 zl. Titul 3. Užitek z nemovitostí. 3. 030 zl.

Titul 4. Pokuty......1. 580 zl.

Titul 5. Rozličné příjmy... 1. 638 zl.

Vyřízení článek VII., odstavec 7.

Ředitelstvu jednoty k založení a vydržování výzkumného ústavu pro průmysl pivovarský v Čechách uděluje se zemský příspěvek k účelům výzkumného ústavu jednou pro vždy v sumě 4. 000 zl.

Landtagssekretär Höhm (liest): Erfordernis:

Titel 10. Stipendien.....3. 280 fl.

" 11. Meliorationszwecke.. 50. 169 fl. " 12. Allgemeine Kulturzwecke 32. 000 fl. " 13. Subventionen an Vereine

u. Gesellschaften... 11. 021 fl.

" 14. Regieaufwand.... 9. 084 fl.

Bedeckung.

Titel 2. Aktiv=Interessen.... 1. 352 fl.

" 3. Ertrag der Realitäten. 3. 030 fl.

" 4. Strafgelder.....1. 580 fl.

" 5. Verschiedene Einnahmen. 1. 638 fl. Artikel VII., Absag 7. Der Direktion des Vereines zur Errichtung und Erhaltung der Versuchsstation für Brauindustrie in Böhmen wird für die Zwecke der Versuchsanstalt ein Landesbeitrag von 4000 fl. ein für allemal bewilligt.

Nejvyšší maršálek zem.: Žádá někdo k těmto položkám za slovo ?

Verlangt Jemand zu diesen Positionen das Wort ?

Pan posl. Nekvasil se hlásí k slovu. Dávám mu slovo.

Posl. Nekvasil: Pánové ! K účelům melioračním věnuje rozpočet náš pro tento rok v celku 50. 169 zl., proti loňskému roku o 11. 600 méně.

Rubrika tato naplňuje mne lítostí, ač prozatím nyní není možno čeho změniti; lítostí proto, že tak pranepatrným spůsobem u nás postaráno o to, by se co nejintensivněji čerpalo z fondu melioračního k prospěchu zemědělství našeho. Není zde na místě uvažovati a zkoumati, kde vina leží, ale jest to v každém ohledu bolestné, že vlastni zdlouhavostí, abych tak řekl, propásli jsme už namnoze výhody, kteréž pro zemědělství z melioračního fondu, plynouti mohly. Jak známo, zřízen pro-

středky státními fond meliorační s roční dotací 500. 000 na 10 po sobě běžících roků, z fondu toho dosáhnou meliorační příspěvek 30 prct. kdežto dalších 30 prct. poskytuje jim země, vybývajících 40 prct. kryjou účastníci samotni. Jest to zajisté dobrodiní veliké, jak některé výsledky provedených projektů melioračních dosvědčují. Avšak jak byl využitkován tento fond dosud u nás ?

Království České připlatilo během posledních 3 roků na fond meliorační státu 390. 000, dostalo však během těchto 3 roků zpět 104. 000 zl. Připlatilo tedy ku prospěchu zemí ostatních t. zv. passivních, které dovedly býti v tom ohledu čipernější, 286. 000 zl. Platíť království české ročně v okrouhlé sumě 130. 000, obdrží zase jenom příští rok 41. 000.

Ale co horšího jest, zmíněná čipernosť jiných zemí, zejména alpských zemí, pak Haliče, v přední řadě ale Korutanska vyčerpávací meliorační fond již z předu a záznamy nynější jdou až do roku 1892, takže veškerá družstva, která se přihlásí, nyní budou odkázána na příspěvky melioračního fondu až po této době. Uváží-li se, jak důležitou jest otázka meliorační pro zvelebování hospodářství země naší, jest na bílední, že takovým spůsobem, jako se dosaváde dělo, příště věci se vésti nesmí. Nechci unavovati slavný sněm zbytečnými výklady, ale některé číslice přece musím uvésti, jelikož číslice nejjasněji mluví, abych ukázal, co nám nevyhnutelně činiti, by hospodářské poměry Čech vybředly ze stálé a přímo děsné již dekadence.

Jakým spůsobem jeví se dekadence tato následkem stálého klesání cen plodin, ukazují nám následující číslice:

Obilí a cukrovka v Čechách měly roku 1873 cenu 280 milionů zlatých, v roce 1887 160 milionů, tedy jeví se schodek jednoho roku oproti tehdejší době 120 milionů zl.

Hypoteční dluhy dostoupily téměř již poloviny ceny pozemků a vzrůstají hrozným spůsobem. Za rok 1885 přibylo hypotečních dluhů za jediný ročník 36 milionů zl. v Čechách, tentýž rok prodáno bylo 3. 368 usedlostí v Čechách v odhadní ceně 13, 500. 000 zl., z kterých ale bylo strženo jen 7 milionů.

Při břemenech stále rostoucích, při konkurenci mocné nových zdrojů plodin,

jako jsou Amerika a Rusko, nastává tedy nevyhnutelná potřeba toho, bychom lepším upravováním půdy docílili výsledku většího, bychom na téže půdě vyrobili plodin více a lepších.

Doufám, že na dále i lid náš v té věci větší horlivosť vyvine, a že bude lépe podporován ve svých snahách, než až dosud bylo.

Pánové, budiž mi dovoleno, abych při této příležitosti poukázal na instituci u nás dosud novou a málo oceněnou, je to čilá naše technická kancelář zemědělské rady, odkudž vycházejí projekty a řídí se veškeré práce meliorační novější doby.

Působnosť této instituce má velikou budoucnosti a bude na prospěch království českého, aby bylá stabilisována a řádně upravená aby se stala blahodárným úřadem zemským.

Porovnáme-li zemskou technickou kancelář, na níž země 15. 000 zl. přispívá, s podobnými institucemi některých sousedních zemí, tu shledáme, že jsme v tom ohledu ještě velice pozadu a to velmi na poškození pokroku meliorování půdy.

Dosavadní stav kanceláře této nezmůže ani dnes již množství práce, jež se od něho požaduje, a přece jsme vtom ohledu ještě teprve na počátku.

V  Uhersku ku př zřízena technická zemská kancelář v roce 1879 co zemědělská kancelář, kteráž vzrostla do r. 1885 na ústřední ústav a 7 krajských úřadů se 77 inženýry nákladem 75. 000 zl.

Však ale je provedena v Uhrách meliorace již na 348. 000 jitrech s nákladem 2. 2 milionu, kdežto v Čechách dosud provedena jest meliorace na 7000 jitrech.

Poměr jest takový, že na 10. 000 krych. km. připadá v Čechách 1 inženýr meliorační, v Uhrách pak 3, v Bavořích sousedních 8 a v Badensku docela 28. Výsledky meliorace jsou ale také v každém ohledu patrny. Nedávno provedené práce na Hořicku podávají toho nejskvělejší důkaz a projevil se již výsledek nikdy před tím netušený.

Na lukách, kde v mokru pouhé rákosí rostlo, krátkou dobu po provedené melioraci daří se sena nejkrásnějšího druhu s dvojí i trojí seči.

Dosud se klidí průměrně v Čechách 25 mc. sena na jednom hektaru.

V  sousední zemi vypadá průměr ovšem mnohem příznivěji, kde meliorace lépe po-

stoupila; tak resultuje v Bavorsku dvojnásobný počet 50 mc. průřízem dle dát úředních, v Bádensku 43, ve Würtenbersku 42 mc. atd.

Jest na bíledni, jaký vliv takovéto zlepšení meliorační půdy jeví, v dobytkářství.

Bavory mají dle veškeré půdy oproti Čechám o 32 proc. dobytka více, když se redukuje dobytek na velký, kdežto podle obyvatelů mají docela o 102 proc. dobytka více. Stejný poměr panuje v Bádensku, Wartenbersku, Sasku a Prusku.

I v Čechách vzrostl počet dobytka za posledních let velice.

V letech 1870-1880 zavedením cukrovarů vzrostl stav dobytka o 500. 000 kusů, důkaz že dobytka přibývá, je-li dost píce; to byl následek získání píce z řízků.

To representuje 50 millionů zlatých přírůstku na národním jmění v Čechách. To jest tak ohromný kapitál pouze na přírůstku dobytka, nehledě ani k užitku, který podává stav tento cestou mléka a mrvy, že se tím kryje náklad na veškerých 100 cukrovarů, které byly vystavěny tou dobou.

K tomu vzrůstu stavu nepřispělo lukařství praničím, na dle stávajících důkazů zůstaly po celé decennium výsledky sklizně tytéž. Jaký výsledek přírůstku národního jmění zvýšením dobytkářstvím by mělo meliorování luk českých, lze velmi lehce posouditi, byl by to výsledek velikolepý. Že by pak při zvýšení stavu dobytka v Čechách cena dobytka resp. masa nemohla klesnouti, jeví se z toho, že Čechy na našem jediném velkém trhu, trhu Vídeňském byly dosud tak, jako nezastoupeny, aspoň zastoupeny minimálně; prodáváť se tam z Čech v okrouhlých číslech 1000 kusů dobytka, to jest půl procenta veškerého prodeje; tamtéž z Uher 60000 kusů z Haliče 50000 kusů z Horních Rakous 23000 kusů, z Dolních Rakous 17000 kusů a ze vzdálené Bukoviny 16000 kusů. Mohl bych doložiti vývody své ještě mnohými případnými daty; myslím však; že z uvedených dat jeví se naléhavá toho potřeba, aby konečně toho bylo dbáno, aby se otázky tak hlubokého dosahu, tak jistých úspěchů prostředky tomu odpovídajícími řešily, neb dosavadní způsob nikterak nestačí. Nemíním dnes zvláštního návrhu podati, poněvadž okamžik nezdá se mi býti k tomu

příhodným a ponechám si tak učiniti v době nejblíže příští.

Doufám však, že postačí pokyn můj kruhům, jichž se týče, ku větší a vydatnější činnosti ku prospěchu zájmů zemědělských našeho krásného ale dosud zanedbávaného království českého.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo k těmto položkám?

Verlangt noch Jemand das Wort zu diesen Positionen ?

Prohlašuji debattu za skončenou.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Pan zpravodaj se vzdává slova.

Předmětem hlasování jest kap. V. tit. 10, 11, 12, 13, 14, potřeby, pak kap. V. odst. 2, 3, 4, 5, vyřízeni čl. VII. odst. 7.

Žádám pány, kteří tyto položky přijímají, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diese Absätze annehmen, die Hand zu erheben. Sie sind angenommen.

Jsou přijaty.

Zpravodaj Dr. Zátka: Potřeba. VI. K účelům zdravotním a humanitním.

K účelům zdravotním. kap. 6. Tit. 1. Nemocnice.... 1, 001. 220 zl. " 2. Náklad na očkování. 48. 600 zl. " 3. Zemský operační ústav

pro choré na oči.. 2. 926 zl. Suma kap. 6... 1. 052. 746 zl. Úhrada: K účelům zdravotním a humanitním.

K účelům zdravotním. Náhrady nákladů léčebních.. 4000 zl. Vyřízení čl. VIII.

1.   Výboru zemskému se ukládá, aby s c. k. vládou o zmírnění taxy ošetřovací ve všeobecné nemocnici Pražské (bez újmy zřetelů humanitních) v jednání vešel a o výsledku sněmu zprávu podal.

2.   Výboru zemskému se ukládá, aby s urychlením opatřil vše, čeho jest potřebí, by se vyhovělo resoluci sněmu z dne 17. ledna 1888 o zjištění poměru země k c. k. všeoobecné nemocnici Pražské.

Landtagssekretär Höhm: Erfordernis. Sanitäts= und Humanitätszwecke. Kapitel VI, Sanitätszwecke. Titel 1. Krankenanstalten... 1, 001. 220 fl. ,, 2. Impfauslagen... 48. 600 fl. ,, 3. Landesaugenoperations=

Anstalt..... 2. 926 fl.

Summa: Kapitel 6.....1, 052. 746 fl.

Bedeckung: Kapitel VI. Sanitäts= und Humanitätszwecke.

Sanitätszwecke: Titel 1. Krankenkosten= Ersätze..........4. 000 fl.

Erledigung: Art. VIII.

Absatz 1. Dem Landesausschuße wird ausgetragen, mit der k. k. Regierung wegen Herabsetzung der Verpflegsgebühr in dem allgemeinen Krankenhause in Prag (unbeschadet der Humanitätsrücksichten) in Verhandlung zu treten und über das Resultat dem Landtage Bericht zu erstatten.

Absatz 2. Dem Landesausschuße wird ausgetragen, mit Beschleunigung das Erforderliche zu veranlassen, um der Landtags= Resolution vom 17. Jänner 1888 betreffend die Feststellung des Verhältnisses des Landes zum k. k. allgemeinen Krankenhause in Prag zu entsprechen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo k těmto položkám za slovo?

Verlangt Jemand das Wort zu diesen Positionen ?

Dieselben sind angenommen.

Tyto položky jsou přijaty.

Zpravodaj posl. dr. Zátka: Potřeba kapitola 7.

K účelům humanitním.

1.   Zemská porodnice.... lz. 88. 648

2.   Zemský nalezinec.....392. 093

3.   Zemský blázinec v Praze.. 287. 046

4.   Hospodářství ústavu ve Slupech 15. 585

5.   Zemský blázinec v Kosmonosích 84. 841

6.   Zemský blázinec v Dobřanech 280. 713

7.   Hospodářství ústavu v Dobřanech......... 7. 330

8.   Zemský blázinec v Opořanech 59. 242

Úhrada kapitola 7. K účelům humanitním.

1.   Zemská porodnice.....    48. 328

2.   Zemský nalezinec.....    26. 886

3.   Zemský blázinec v Praze..     94. 164

4.   Hospodářství ústavu ve Slupech    20. 250

5.   Zemský blázinec v Kosmonosích      8. 465

6.   Zemský blázinec v Dobřanech    30. 230

7.   Hospodářství ústavu v Dobřanech..........      8. 870

8.   Zemský blázinec v Opořanech 1. 235

Vyřízení. Článek VIII.

Odst.: 3. Na zvýšení schodiště až do druhého poschodí "nového domu" v Pražském blázinci povoluje se 1608 zl. s výhradou, že za náklad tento, jakožto k účelům

klinickým podniknutý, na c. k. vládě bude požadována náhrada.

4.   Místo správce v zemském filiálním ústavu pro choromyslné v Kosmonosích systemisuje se jakožto definitivní místo správce se služným 1600 zl. a ostatními vedlejšími požitky.

5.   Primárnímu lékaři při zemském ústavu pro choromyslné v Dobřanech. MUDru. Josefu Zastierovi promíjí se doba 85 dnů, které se mu do úplné služby pětileté nedostává, a uděluje se mu výjimečně z milosti první pětiletý přídavek 200 zl. za čas od 28. prosince 1882 do 27. prosince 1887.

6.   Služné inspektora strojů v ústavu pro choromyslné v Dobřanech, Matěje Javůrka, zvyšuje se počínajíc rokem 1889 na ročních 1000 zl. s dodatkem, že se tím lhůta plynoucí jemu k nabytí první kvinkvenálky nepřerušuje.

Landtagssekretär Höhm: Erfordernis, Kapitel 7.

Humanitätszwecke. Titel 1 Landesgebäranstalt.. 88. 648 fl. ,, 2 Landesfindelanstalt.. 392. 093 fl. " 3 Landesirrenanstalt in Prag 287. 046 fl. " 4 Anstaltsökonomie in Slup 15. 585 fl. " 5 Landesirrenanstalt in Kos-

manos......84. 841 fl.

" 6 Landesirrenanstalt in Do-

břan.......280. 713 fl.

" 7 Anstalts=Oekonomie in Do-

břan.......7. 330 fl.

" 8 Landesirrenanstalt in Wo-

pořan.......59. 242 fl.

Bedeckung Kap. 7.

Humanitätszwecke. Titel 1 Landesgebäranstalt.. 48. 328 fl. ,, 2 Landesfindelanstalt.. 26. 886 fl. " 3 Landesirrenanstalt in Prag 94. 164 fl. " 4 Anstaltsökonomie in Slup 20. 250 fl. " 5 Landesirrenanstalt in Kos-

manos ......8. 465 fl.

" 6 Landesirrenanstalt in Do-

břan.......30. 230 fl.

" 7 Anstaltsökonomie in Do-

břan........8. 870 fl.

" 8 Landesirrenanstalt in Wo-

pořan.......1. 235 fl.

Erledigung. Art. VIII.

Absatz 3. Behufs Erhöhung des Stiegenhauses bis in das zweite Stockwerk des "neuen

Hauses" der Prager Irrenanstalt wird der Betrag von fl. 1608 unter dem Vorbehalte

bewilligt, dass für diesen als zu klinischen Zwecken verwendeten Aufwand ein Ersatz von der k. k. Regierung gefordert werden wird.

4.     Die Stelle eines Verwalters in der Filiale der Landesirrenanstalt in Kosmanos wird als definitive Verwaltersstelle mit dem Gehalte von 1600 fl. und den übrigen Nebengebühren systemisirt.

5.   Dem Primärarzt in der Landesirrenanstalt in Dobřan, MUDr. Josef Zastiera, wird die demselben zur vollen fünfjährigen Dienstzeit fehlende Zeit von 85 Tagen nachgesehen und wird demselben ausnahmsweise im Gnadenwege die erste Quinquennalzulage von 200 fl. für die Zeit vom 28. Dezember 1882 bis zum 27. Dezember 1887 ertheilt.

6.   Der Gehalt des Maschineninspektors in der Irrenanstalt in Dobřan, Mathias Javůrek, wird vom Jahre 1889 angefangen auf den Betrag von 1000 fl. mit dem Bedeuten erhöht, dass dadurch die ihm zur Erlangung der ersten Quinquennalzulage laufende Zeit nicht unterbrochen wird.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k těmto položkám?

Verlangt Jemand zu diesen Positionen das Wort ?

Tyto položky jsou přijaty.

Diese Positionen sind a n g e n o m m e n.

Zpravodaj posl. dr. Zátka:

Potřeba. Kap. VII. tit.:

9.   Choromyslní v jiných ústavech zl. 15. 080

10.   Porodnice a nalezince v jiných zemích.........363. 000

11.   Ústav pro slepce.... 8. 060

12.   Ústavy pro hluchoněmé.. 28. 410

13.   Příplatky vydržovací chorobincům........... 2. 000

14.   Zemský pojišťovací fond císaře Františka Josefa I.... 100. 000

15.   Jiné ústavy a spolky... 4. 105

Úhrada: Titul 9. Náhrady nákladů humanitních 400 zl.

Petice číslo 1. O petici spolku k ošetřováni nemocných studujících ve Vídni č. 166. za podporu přechází se k dennímu pořádku.

Vyřízení Článek VIII.

7.   Klárovu ústavu pro zaopatřeni a zaměstnání dospělých slepců v Praze zvyšuje se dosavadní zemská subvence 1. 200 zl. na rok 1889 na sumu 5200 zl.

8.   Spolku sv. Anny v Praze k vydr-

žování ústavu pro blbce povoluje se na rok 1889 subvence 500 zl.

9. Spolku pro zřízení a vydržování dětské nemocnice a chorobince v Praze povoluje se k založení dětské nemocnice v Praze podpora 5000 zl., splatná ve dvou stejných ročních lhůtách v létech 1889 a 1890.

Landtagssekretär Höhm: Erfordernis. Titel 9 Geisteskranke in anderen

Anstalten......15. 080 fl.

,, 10 Gebär= und Findel=Anstal-

ten in anderen Ländern. 363. 000 fl. " 11 Blindeninstitute... 8. 060 fl. ,, 12 Taubstummeninstitute. 28. 410 fl. ,, 13 Erhaltungsbeiträge den Sie-

chenhäusern.....2. 000 fl.

" 14 Kaiser Franz Josef I. Lan-

desversicherungsfond.. 100. 000 fl. " 15 Andere Institute und Ver-

eine.......4. 105 fl.

Bedeckung. Titel 9. Humanitätskostenersätze. 400 fl. Petition Nr. 1. Über die Petition des Bereines Pflege der kranken Studirenden in Wien Z. 166 um Gewährung einer Unterstützung wird zur Tagesordnung übergangen. Erledigung Artikel VII. Absatz 7. Der Klar'schen Blindenversorgungs= und Beschäftigungsanstalt in Prag wird die bisherige Landessubvention von 1200 fl. für das Jahr 1889 auf 5200 fl. erhöht.

8. Dem Sct. Anna=Vereine in Prag wird zur Erhaltung einer Idiotenanstalt für das Jahr 1889 eine Subvention von 500 fl. bewilligt.

8. Dem Vereine für Errichtung und Erhaltung eines Kinderspitales und Siechenhauses in Prag wird zur Errichtung eines Kinderspitales in Prag eine in zwei gleichen Jahresraten in den Jahren 1889 und 1890 fällige Subvention von 5000 fl. bewilligt.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k těmto položkám ?

Verlangt Jemand zu diesen Positionen das Wort ?

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Zpravodaj posl. dr. Zátka: Potřeba.

Kapitola VIII. K účelům vyučovacím a vzdělávacím: Titul 1. Na národní školy k účelům vyučovacím 5, 345. 589 zl. Úhrada: Titul 1. školní příspěvky 180. 000 zl.

Vyřízení, článek IX. číslo 1.

Zemskému výboru se ukládá, aby sněmu v příštím zasedání předložil osnovu zákona o Školách národních menšin, kterýmž by zmírněna byla příkrá ustanovení o zřizování a vydržování takových škol.

2. Zemský výbor se vybízí, aby u c. k. vlády k tomu působil, aby veškeré školy, které nevykazují počet 40 dětí, dle zákona k dalšímu trvání jejich potřebný, byly zrušeny, anebo tam, kde toho místní poměry žádají, v expositury přeměněny.

Neméně budiž na jednotlivých školách provedeno zmenšení počtu tříd, pokud to zákon připouští, se zřetelem k zákonnému osvobození četných dětí školou povinných od návštěvy školy a ke zmenšení počtu dětí, školu vskutku navštěvujících, z toho jdoucímu.

3.   Zemskému výboru se ukládá, aby ve srozumění s c k. vládou uvážil, zda-li a pokud by břímě nákladu zemského na Školy obecné mohlo býti zmenšeno tím, že se vyloučí neb obmezí ty náklady, které při školách obecných vycházejí z vyučování předmětům nepovinným a ručním prácem ženským. Bude-li dle tohoto jednání úspora v tomto směru možná, nechať hledí se k ní již při sestavení rozpočtu zemského na rok 1890.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP