Pátek 15. ledna 1886

Oberstlandmarschall: Ich bedauere der vom Abg. Gintl gemachten Anregung nicht Zustimmen zu können und zwar aus dem Grunde: Die Kommission hat keinen Zusatz beantragt, sondern der ursprüngliche Antrag ist der Kommissionsantrag und der Abg. Pokorný hat beantragt eine andere Fassung der Resolution. Ich kann daher nicht einen Theil des Kommissionsantrages als einen Zusatzantrag zum Antrage des Abg. Pokorný behandeln, sondern ich glaube allerdings nicht an-

ders abstimmen zu könnten, als in der Weise, wie ich früher bemerkt habe.

Graf Richard Clarn-Martinitz : Darf ich uns Wort bitten?

Oberstlandmarschall: Se. Excellenz Graf Clam-Martinitz hat das Wort.

Graf Ricbard Clarn-Martinitz: Ich erlaube mir die Meinung auszusprechen, daß jede Resolution als ein Ganzes betrachtet und über jede für sich abgestimmt werden müßte, denn ich glaube, daß es für jene Herren, welche für die vom Herrn Dr. Gintl ursprünglich beantragte vom Schulausschuß empfohlene Resolution stimmen wollen, schwer wäre für den Antrag des Herrn Abg. Direktor Pokorný Zu Stimmen, ohne Sicher zu sein, daß die Worte, welche Sie aufgenommen wissen wollen, wirklich hineinkommen. (Ganz richtig! links).

Somit scheint es mir, daß es am besten wäre, diesen Resolutionsantrag des Abgeordneten Pokorný mit Auslassung dieser Worte als einen Antrag und die ReSolution, wie sie vom Schulausschuß empfohlen wird, als anderen Antrag jeden selbstständig zur Abstimmung zu bringen.

Oberstlandmarschall: Das ist ja die Reihenfolge der Abstimmung, welche ich mir erlaubt habe, dem hohen Hause mitzutheilen.

Graf Clam-Martinitz: Dann bitte ich um Verzeihung, ich habe es anders verstanden.

Oberstlandmarschall: Sollte der Herr Abg. Dr. Gintl darauf bestehen, so kann ich über die Frage, in Welcher Weise die Abstimmung Stattzufinden hat, das hohe Hmus befragen. Sollte dasselbe jedoch sich meiner Bemerkung fügen, so würde die Abstimmung darüber, in welcher Weise die Abstimmung stattzusinden hat, entfallen.

Abg. Pros. Dr. Gintl: Ich Verzichte darauf, daß das Haus befragt werde.

Nejv. maršálek zemský: Dám tedy hlasovati tak, jak jsem prve naznačil a sice prvně o návrhu p. posl. Pokorného.

Ich werde zuerst über die Resolution in der vom Herrn Abgeordneten Pokorný abstimmen lassen.

Darnach würde derselbe lauten: Resolution. Die k. k. Regierung wird aufgefordert, die Verfügung zu treffen, daß in dem Lehrplane der Realschulen eine das jetzt Schon bestehende Uebermaß der Belastung der Realschüler beseitigende Reduktion des Stundenmaßes in den grafischen und naturwissenschaftlichen, sowie zum Theile auch den sprachlichen Fächern durchgeführt werde.

Resoluce dle návrhu p. Pokorného by zněla:

C. k. vláda vyzývá se, aby učinila opatření, jímž by se přílišné přetížení žáků na realných školách, spočívající v nynější osnově učebné odstranilo, zmírněním počtu hodin, vyměřených předmětům grafickým a přírodovědeckým a částečně i jazykům.

Žádám pány, kteří přisvědčují tomuto znění, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dieser Resolution zustimmen, die Hand zu erheben. (Geschieht). Ich bitte aufzustehen. (Geschicht).

Prosím, aby páni povstali.

Ich bitte um die Gegenprobe.

Prosím o opačnou zkoušku.

Der Antrag des Herrn Abg. Pokorný ist angenommert.

Návrh p. posl. Pokorného jest přijat.

Zpravodaj gener. vikář Hora: Jelikož návrh zákona byl ve svém znění v druhém čtení přijat, dovoluji si učiniti návrh, aby se přikročilo ihned ke čtení třetímu.

Oberstlandmarschall: Der Herr Berichterstatter stellt den Antrag, das hohe Haus wolle sofort in die dritte Lesung des beschlossenen Gesetzes eingehen.

Wird dagegen eine Einsprache erhoben? (Rufe: Nein!)

Činí se proti tomu námitky?

Jelikož se tak nečini, dám o tom hlasovati.

Žádám pány, kteří s tím souhlasí, by se třetí čtení předsevzalo, by vyzvedli ruku.

Ich ersuche die Herren, Welche der dritten Lesung zustimmen, die Hand zu erheben. (Geschieht). Ist angenommen.

Jest přijato.

A nyní předložím slavnému sněmu

otázku, zdali ve třetím čtení přijímá zákon, na kterém se usnesl ve čtení druhém.

Ich werde dem hohen Hause die Frage vorlegen, ob dasselbe das Gesetz, welches in 2. Lesung bereits angenommen wurde, auch in dritter Lesung zum Beschluß erhebt?

Ich ersuche die Herren, welche diese Frage bejahen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří přisvědčují této otázce, by vyzvedli ruku. (Stalo se.) Jest přijato.

Ist angenommen.

Nächster Gegensatz der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission über die Verköstigung in eigener Regie in den Landesirrenanstalten.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové o stravování ve vlastní režii v zemských ústavech pro choromyslné. Zpravodajem jest p. Dr. Grégr.

Zpravodaj posl. Dr. Grégr: Slavný sněme! Již v dřívějších dobách bylo touženo na to, že výdaje na humanitní ústavy zemské, jako nemocnice, porodnice, blázinec atd. rok co rok vždy více vzrůstají a učiněn též lonského roku návrh v tomto sl. sněmu, který byl i přijat, aby zemský výbor vzal v úvahu, jakým způsobem by vzrůstající výlohy na tyto ústavy humanitní byly obmezovány.

Byla sestavena anketní komise a resultát toho, jak sl. sněmu jest známo a jak ve zvláštní zprávě bylo uvedeno, jest takřka nulou a ukázalo se, že nelze najíti žádné cesty a žádného prostředku, jakým by se vzrůstající ty výdaje na ony ústavy mohly obmeziti.

Avšak jedna cesta přece se nám vyskytuje a cesta ta, která také značné úspory slibuje, to jest, když zavede se v ústavech humanitních, patřících do správy zemské stravování ve vlastní režii.

Návrh, aby se zavedlo stravování ve vlastní režii, byl loňského roku slavnému sněmu podán a slavný sněm také jej přijal a bylo usneseno slavným sněmem, aby zavedeno bylo stravování ve vlastní režii jakožto zkouška ve filiálním ústavě blázince Kosmonoského, což se také stalo a výsledky tohoto na zkoušku zavedeného

stravování v Kosmonoském filialním ústavu jsou tak znamenité a značné, že s velkým potěšením slavný sněm přijme, řeknu-li, že již během krátké doby 4 měsíců ušetřeno bylo takovým způsobem k 8000 zl.

Také následkem této úspory již do prelimináře pro ústav Kosmonoský na příští rok o 8000 zl. méně bylo položeno, nežli právě roku lonského.

Následkem této tak uspokojivé ano mohu říci neočekávané úspory, které se docílilo ve filialním ústavě Kosmonoském, docela přirozeno, že zemský výbor měl za svou povinnost na této cestě pokračovati dále. A stará se o to, aby také v ostatních ústavech zemských stravování ve vlastní režii neb správě bylo zavedeno.

Neb jestliže úspory tyto, v tom poměru, v jakém se ukázaly v Kosmonosích, též se ukáží a docílí v ostatních ústavech humanitních království českého, tedy můžeme s jistotou očekávati, že vydání na humanitní ústavy naše ročně o nějakých 50.000 zl. bude menší. Tedy finační effekt dosti značný, finanční effekt takový, který s potěšením slavný sněm může přijati k vědomosti. Následkem těchto zkušenosti činí tedy zemský výbor následující návrh:

Slavný sněme račiž se usnésti:

1.  Soustava stravování ve vlastní režii, jež ve filialním ústavu pro choromyslné v Kosmonosích dosud na zkoušku byla zavedena, zůstana definitivně v platnosti.

2.  Zemskému výboru se ukládá, aby zavedl stravování ve vlastni režii, v pražském zemském ústavu pro choromyslné pokud možno ještě v r. 1886., a uděluje se mu plná moc, aby k tomuto účelu učinil v čas potřebná zařízení jak se zřetelem k personálu, který se má ustanoviti, zde prosím dovoluji si říci, že jest zde malá stylistická chyba, kterou jsou právě opravil tak i vzhledem k potřebným opatřením a upravením místností.

3.  Zemský výbor se vyzývá, aby podal sněmu v nejbližším zasedání zprávu o zařízeních, jež učinil za účelem zavedení vlastní režie v pražském zemském ústavu pro choromyslné.

4.  Zemskému výboru se uděluje plná moc, aby učinil opatření, jimiž by se zavedla taž soustava i v dobřanském zemském ústavu pro ohoromyslné, pokud možno v r. 1887.

Landtagssekretär Höhm (liest). Die Kommission stellt den Antrag.

Der hohe Landtag Wolle beschließen:

1.  Das in der Irrenfilialanstalt zu Kosmanos bisher Versuchsweise eingeführte System der Ausspeisung in eigener Regie hat definitiv in Wirksamkeit zu bleiben.

2.  Der Landesausschuß wird beauftragt, die Vertöstigung in eigener Regie auch in der Landesirrenanstalt zu Prag wo möglich noch im Lause des J. 1886 einzuführen, und wird derselbe ermächtigt, die zu diesem Behufe erforderlichen Einrichtungen sowohl in Bezug auf das zu bestellende Personal, als auch bezüglich der wöchigen Anschaffungen und Adaptirungen rechtzeitig zu treffen.

3.  Der Landesausschuß wird aufgefordert, über die zum Behufe der Einführung der Eigenregie in der Prager Landesirrenanstalt getroffenen Einrichtungen dem Landtage in der nächsten Session Bericht zu erstatten.

4.  Der Landesausschuß wird ermächtigt, jene Maßregeln einzuleiten, welche es ermöglichen, dasselbe System auch in der Dobřaner Landesirrenanstalt wo möglich noch im Laufe des I. 1887 einzuführnt.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo k návrhu komise?

Verlangt Jemand das Wort zu den Anträgen der Kommission?

Posl. Dr. Gegér: Též v německém textě ovšem jest zapotřebí učiniti opravu, která následkem stylistické chyby se vloudila a sice v odstavci 2., kde stojí "das bestehende Porsonal", má státi "das zu bestellende Personal".

Oberstlandmarschall: Der Herr Berichterstatter hat aus einen im deutschen Terie vorgekommenen Druckfehler aufmerksam gemacht, welcher nämlich dahin geht, daß es statt "auf das destehende Personal" "auf das zu bestellende Personal" lauten soll.

Nachdem niemand das Wort verlangt hat, erkläre ich die Anträge der Kommission für angenommen.

Prohlašuji návrhy komise za přijaté.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové v příčině zřízení 2 klínit psychiatrických v místnostech zemského blázince v Praze.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission in Angelegenheit der

Errichtung Von 2 psychiatrischen Kliniken an der Praaer Landesirmianstatt.

Zpravodaj jest taktéž posl. Dr. Grégr:

Zpravodaj posl. p. dr. Grégr: Slavný sněme! Jelikož zpráva budgetní komise již delší čas se nalézá v rukou ctěných poslanců, mám za to, že se zavděčím ctěným pánům, když jí nebudu čísti a dovolím si tedy obmeziti se pouze na čtení návrhů budgetní komise, které zní:

Slavný sněme račiž se usnésti takto:

1.  Zpráva výboru zemského o vyjednávání s c. k. vládou dosud vedeném k tomu účelu, aby se v místnostech zemského blázince v Praze mohlo udíleti vyučování psychiatrické pro obě lékařské fakulty Pražské, béře se na vědomí.

2.  Sněm v zásadě svoluje k tomu, aby k účelu v odst. 1. naznačenému v zemském blázinci Pražském na dobu, pokud státní správa sama nezřídí vlastní kliniky psychiatrické, pro každou z obou fakult lékařských v Praze zařízeno bylo po jedné klinice psychiatrické, a to jenom v objemu takovém, jakýž vyžaduje prozatímnost zařízení tohoto.

3.  Sněm schvaluje, aby k témuž účelu tak zvaná nová budova zemského blázince Pražskeho rozšířena byla přístavbou zemským výborem navrženou a dává výboru zemskému plnou moc, aby přístavbu tuto, dohodnuv se se správou vyučování, provedl, obmezuje se při tom měrou nevyhnutelné potřeby.

4.  Schválení v odstavcích 2. a 3 vytknuté činí se závislým na podmínce, zaváže-li se správa vyučování, že poskytne přiměřený příspěvek k vyšším výlohám spojeným se zřízením dvou klinik psychiatrických v zemském blázínci Pražském, zvláště pak k základu na přístavbu a na nové vnitřní zařízení, jehož potřebí bylo, jakož i k vyšším výlohám ošetřování klinických nemocných.

5.  Výboru zemskému nařizuje se, aby v příčině tohoto příspěvku s c. k. vládou dále vyjednával, v tomto ohledu, jakož i co se týče poměru klinických professorů k blázinci a k výboru zemskému s vládou se dohodnul a o výsledku sněmu v zasedání nejblíže příštím zprávu podal.

6.  Výbor zemský zmocňuje se, aby professorům, kteří budou jmenovaní pro obě kliniky psychiatrické, v případě, že

se jim svěří funkce primarních lékařů, za obstarávání funkcí těch na dobu trvání tohoto poměru povolil přiměřené roční odměny na účet fondu blázince.

Landtagssekretär Höhm (liest): Die Commission stellt dert Antrag, der hohee Landtag Wolle beschließen:

1.  Der Bericht des Landesausschußes über die zur provisorischen Ermöglichung eines psychiatrischen Unterrichtes für beide medizinischen Facultäten in Prag in den Räumen der Präger Landesirrenanstalt mit der k. k. Regierung bisher geführten Verhandlungen wird zur Kenntniß genommen.

2.  Der Landtag spricht seine principielle Zustimmung aus, daß zu dem im Absatze 1 bezeichneten Zwecke in der Landesirreanstalt in Prag auf die Dauer, so lange die Staatsverwaltung nicht zur Errichtung eigener psychiatrischer Klinikeu schreitet, für jede der beiden medicinischen Fakultäten in Prag in dem durch das Provisorium bedingten Umfange je eine psychiatrische Klinik eingerichtet werde.

3 Der Landtag genehmigt, daß zu demselben Zwecke das sogenannte Neugebäude der Prager Landesirreuanstalt in der vom Landesausschusse beantragten Weise baulich erweitert werde, und ermächtigt den Landesausschuß, den Erweiterungsbau nach gepflogenem Einvernehmen mit der Unterrichtsverwaltung unter Einschränkung auf das unbedingt notwendige Moß zur Ausführung zu bringen.

4.  Die in den vorangehenden Absätzen 2 und 3 ausgesprochene Genehmigung wird an die Bedingung geknüpft, daß Sich die Unterrichtsverwaltung Verpflichte, zu den mit der Aktivirung der zwei psychiatrischen Kliniken in der Prager Landesirrenanstalt oerbundenen Mehrauslagen, insbesondere zu den Kostendes Zubaues und der allfällig notwendigen inneren Neueinrichtung, sowie zu dem Mehraufwande an Verpflegskosten für die klinischen Kranken einen angemessenen Beitrag zu leisten.

5.  Der Landesausschuß wird beauftragt, in Bezug auf diese Beitragsleiftung die Verhandlungen mit der k. k. Regierung fortzutzen, in dieser Beziehung, wie auch in Betreff der Stellung der klinischert Professoren zur Irrenaustalt und zum Laitdesausschusse ein Uebereinkommen mit der Regierung zu treffen und über das Ergebniß dem Landtage in der nächsten Session Bericht zu erstatten.

6.  Der Landesausschuß wird ermächtigt, den für die beiden psychiatrischen Kliniken er-

nannten Professoren, sosern ihnew primärärztliche Funktionen übertragen werden sollten, für die Besorgung derselben auf die Dauer dieses Verhältnisses angemessene Jahresremunerationeit auf Rechnung des Irrenhausfondes zu bewilligen.

Nejv. maršálek zem.: K tomuto před metu se. přihlásil k slovu a sice proti návrhu komise:

Zu diesem Gegenstand hat sich u. zw. gegen den Antrag der Kommission zum Worte gemeldet posl. p. Kytka; dávám mu slovo.

Posl. p. Kytka: Když jsem zprávu zemského výboru přečetl, tu jsem skutečně nemálo se tomu podivil, jak po důvodech všech těch přišlo se k návrhům, které předkládá ve své zprávě a které částečně v zásadě přijala též komise budžetní. Ve zprávě zemského výboru se praví, že vložení kliniky do ústavu pro choromyslné může míti povážlivé následky pro ústav sám. Ve zprávě té vyslovuje se obava, aby z toho provisoria nestalo se definitivum a zemský výbor této zprávě věnoval také náležitou pozornost; zemský výbor navrhuje ve své zprávě, aby kliniky ty provedeny byly tím spůsobem, že na budově tak zvané nové má se upraviti patro druhé. Pánové, ja nevím, zdali takové opatření jest v zájmu ústavu, avšak pochyboval bych o tom, neb ten nepokoj v ústavu se tím zajisté nezruší a jest to velmi na pováženou, takovýmto způsobem ústav pro choromyslné chtíti zvětšovati. Dále zemský výbor poukazuje k tomu, že řádnému vyučování vědě, která zajisté má velkou důležitosť pro zdraví lidské, pro celé království se poslouží nejlépe tím, když se zřídí definitivum a sice když se provede klinika řádná, kdežto provedením pouhého provisoria se zajisté ani vědě ani ústavu neposlouží. Zemský výbor uvádí ve své zprávě, že ministerstvo kultu a vyučování v tom svém dlouhém jednání nechtělo se vysloviti v žádném určitém smyslu, mnoho-li chce přispívati na ústav tea, zdali chce a kdy skutečné profesory jmenovati a když před krátkou dobou zde byl zástupce ministerstva kultu a vyučování, ten šel si prohlédnouti ústav sám, aniž by byl zemský výbor k tomu pozván. Toto jednání jest skutečně podivné. Pánové, smutné zkušenosti máme z toho celého

jednání, jakým spůsobem zřizovala a upravovala vláda universitu českou a já k illustraci věcí poukazuji k tomu, jak se spoří v takovýchto případech. Vláda, když měl býti profesor pro polikliniku na české universitě jmenován, učinila to závislým na tom, pakli pražská obec propůjčí místnosti k tomu zdarma. Jak patrno, ministerstvo kultu a vyučování má jenom ten účel na zřeteli, aby pokud možno, buď od zemé neb od obce vynutilo nějakého příspěvku a sice pokud možno největšího, aby stát uspořil. Zemský výbor sám poukazuje k tomu, že vyšší vyučování jest povinností státu a já se obávám, že jakmile se v takovýchto případech zásada opustí, jakmile v jednom případu my přistoupíme k přání vlády takovým způsobem neurčeným, zajisté při dalších případech a potřebách stejným způsobem vláda bude své požadavky činiti.

Jest to, pánové, podivné, že vláda, kdykoliv se jedná o vydržování ústavů, které náležejí v první řadě státu jako vysoké učení v Praze samo, jest velmi spořivá, a jak vidíme, pánové, nejen snad vůči české straně, ale i vůči německé straně; neboť kliniky ty mají býti zřízeny pro obě dvě university. A sice vláda spoří nyní nápadným způsobem teprvé v poslednější době.

Jest to, panové, podivné, podivnější tím více, že dříve v minulých dobách vláda tak nebyla spořiva a úzkostliva. Tu zřizovala velkým nákladem budovy pro pohodlí pánů profesorů na universitě, kdežto nyní ani na nejnutnější potřeby nelze docíliti dostatečných prostředků.

Já pánové si dovoluji poukázati na to, že výbor zemský sám uznává, že v jiných městech podobné ústavy existují, že je vláda dala zříditi, a já neshledávám příčiny, proč by zde se nemohlo podobným způsobem to provésti, co se stalo jinde. Snad poplakty tohoto království dovolují, aby nám se stalo po právu.

Jestliže pan ministr financí - a já jenom mimochodem chci se o té věci zmíniti - nemá nikdy peněz pro naše potřeby, tu by bylo žádoucno, aby nespěchal též z přirážkami a vybíráním poplatků (výborně!) a chci jenom mimochodem jednoho případu se dotknouti, který se stal v posledním čase.

Když Holešovice a Bubny se připojily ku Praze, ihned p. ministr si věděl

rady a nařídil, aby berní správa vyměřila těmto poplatníkům daň a poplatky v té samé výši jako je platí poplatník Pražský, ačkoliv pro melioraci a pro zvelebení této nejmladší čtvrti stát ani krejcarem dosud nepřispěl. (Slyšte!)

Naopak pánové, když rada městská se domáhala, aby se zřídil ve čtvrti té poštovní úřad erární, teprvé po dlouhých měsících se toho docílilo.

Pánové, jak ráčíte vidět, měří se zde skutečně dvojím loktem. Chceme-li ty nejskrovnější požadavky, tu není nikdy peněz.

Naproti tomu ale, jakmile fiskus má té nejmenší příležitosti, ihned vyměří se ty nejvyšší poplatky.

Já v zásadě nenamítám ničeho proti tomu, aby země v uvážení toho, že zamýšlené kliniky budou míti pro zdraví lidské zajisté velmi blahodárných účinků, země k účelu tomu přiměřeně také přispěla, ale já bych si přál, aby věc byla provedena ve smyslu spravedlivém, ve smyslu tom, aby příspěvky z obou stran byly přiměřené, totiž aby stát vzal na se ten lví podíl, kdežto země aby přispěla přiměřenou Částkou.

V ohledu technickém nezdá se mi býti, aby věc tak obtížná byla.

Nedaleko ústavu pro choromyslné nalezá se pozemek velmi způsobilý, ten lze dostati za mírný a slušný peníz.

Pražská obec před časem se postarala o to, aby universita se mohla rozšířiti přiměřeným způsobem a jsem přesvědčen že obec Pražská mileráda přenechá potřebný pozemek tátu za vhodných podmínek.

Jak dovídáme se z novin, zamýšlí J. E. p. ministr kultu a vyučování v příštích dnech Prahu navštíviti, tu mám za to, že by byla nejvhodnější příležitost p. ministra upozorniti na tuto palčivou záležitost a jest to prý pán velice charmantní a konciliantní, tedy se domnívám že dohodnutí ve věcí té by se nechalo snadno docíliti neb se lze nadíti že vyhoví, pan ministr oprávněným požadavkům a svou podporu neodepře.

Ríšská rada má se sejíti k vyřízení rozpočtu teprve ku konci tohoto měsíce, tedy nevadí ničeho, aby p. ministr si vymohl potřebný náklad a aby ku provedení věci tak vážně se přikročilo v příští době. Já pánové nemohu souhlasiti, abychom k té neurčité formě přistoupili, jak

ji komise rozpočtová navrhuje a abychom brevi manu plnou moc zemskému výboru dali, který by měl ustavení provésti aniž bychom se aspoň přibližně dověděli o výši této sumy.

Já mám oprávněnou nedůvěru k vládě, poněvadž ze své zkušenosti jsem shledal že hledí vláda vždy pro sehe situaci co nejvíce využitkovati, jakých velikých obětí musila pražská obec přivésti účelu tomu, aby ten krásný palác, věznice sv. Václava konečně zmizela. Následkem právě uvedených zkušeností mohu řící že důvěry nemám nejmenší, aby věc byla spravedlivě vykonána, aby stát povinnosti konal v té výši, jak mu náleží a proto nemohu přistoupiti a hlasovati pro návrh komise a prosím sl. sněm, aby ráčil přijati resoluci, kterou si dovoluji předčísti: Zemskému výboru se ukládá, aby s vysokou c. k. vládou vstoupil v nové vyjednávání v příčině zřízení dvou klinik psychiatrických v tom smyslu, aby obě kliniky psychiatrické zřízeny byly nákladem státním, ku kterémuž účelu přiměřenou část povoliti sněm zemský svou ochotu vyslovuje.

Der Landesausschuß wird beauftragt, mit der hohen Regierung in Unterhandlungen zu treten in Angelegenheit von 2 psychiatrischen Kliniken in dem Sinne, daß die Errichtung beider psychiatrischen Kliniken auf Staatskosten erfolge, zu welchem Zwecke eineu entsprechenden Betrag zu bewilligen, der hohe Landtag Seine Bereitwilligkeit ausspricht.

Nejvyšší marš. zemský: Činím dotaz na podporu tohoto návrhu.

Ich werde die Unterstützungsfrage stellen.

Návrh p. posl. Kytky zní:

Zemskému výboru se ukládá, aby s vysokou c. k. vládou vstoupil v nové vyjednávání v příčině zřízení 2 klinik psychiatrických v tom smyslu, aby obě kliniky psychiatrické zřízeny byly nákladem státním, ku kterémuž účelu přiměřenou část povoliti sněm zemský svou ochotu vyslovuje.

Der Herr Abgeordnete Kytka stellt den Antrag :

Der Landesausschuü wird beaftragt mit der hohen Regierung in Unterhandlungen zu treten in Angelegenheit der Errichtung von zwei psychiatrischen Kliniken in dem Sinne, daß die Errichtung beider psychiatrischen Kliniken auf Staatskosten erfolge, zu welchem

Zwecke einen entsprechenden Betrag zu bewilligen, der hohe Landtag seine Bereitwilligkeit ausspricht.

Žádám pány, kteří podporuji návrh tento, by vyzdvihli ruku. (Stalo se.) Návrh není dostatečně podporován.

Der Antrag ist nicht hinretchend unterstützt.

Žádá někdo za slovo?

Verlangt noch Jemand das Wort? Nachdem niemand mehr das Wort verlangt, erkläre ich die Debatte für geschlossen

Prohlašuji debatu za ukončenou a dávám závěrečné slovo p. zpravodaji.

Zpravodaj posl. Dr. Grégr: Slavný sněme! Velectěný řečník předemnou polemisoval vlastně se správou zem. výboru. Já jakožto referent budgetuí komise nemám povinnosť se zastávati správy zem. výboru, nýbrž mou povinností jest hájiti zprávu budgetní komise. Budgetní komise v mnohém ohledu se odchyluje od zprávy zemského výboru co se týče jeho vývodů.

Pánové, tedy v celku skutečně nejen já, nýbrž i budgetní komise stojí na témž stanovisku, já jsem úplně přesvědčen a většina budgetní komise též toho byla přesvědčení, že jest povinností státu zříditi psychiatrické kliniky, neboť psychiatrie jest doktrínou, která patří nevyhnutelně k medicínské fakultě a bez této doktrioy a řádných profesorů, kteří by vyučovali psychiatrii, jest každá medicinská fakulta kusou a nedokonalou. Medicinská fakulta patří k universitě a universita patří do správy státní a nám vlastně, sněmu království českého není pranic do university české.

My nemáme pražádné ingerence, my na ni neplatíme, my nemáme pražádný vliv, co se týče zřízení a spravování university české.

Tedy z toho ohledu úplně souhlasím s řečníkem přede mnou, že bychom měli jednoduše říci vládě:

Co je nám do psychiatrické kliniky. To jest integrující část university české, a ty si to zřiď jak chceš a jak můžeš.

Ale pánové, to jest vlastně věc, která patří nanejvýš do kompetence říšské rady, do jejíž kompetence patří university a tam by bylo místo, kde bychom mohli toto doplnění medicínské fakulty jak ně-

mecké tak české na universitách pražských žádati, nikterak ale zde na sněme českém. Ale věc má se poněkud jinak.

Vláda obrátila se na zemský výbor s tou žádostí, aby zemský výbor upravil kliniky prozatím ve své budové, v blázinci zde v Čechách k tomu účeli, aby se mohly tam zařídit přednášky o choromyslnosti a sice jak v české tak i německé a sice z toho důvodu, poněvadž pro ten okamžik není žádných místností a není žádných takových klinik na universitě pražské na snadě.

Tedy, pánové, má to býti jakási výpomoc, jakési provisorium jenom a v tom ohledu jest řečník přede mnou na omylu, když praví, že to nemá býti provisorium, nýbrž že to má býti definitivní.

Pánové proti definitivu takovému, že by kliniky psychiatrické byly definitivně a na věčné časy jaksi zákonem nebo smlovou vázány v budově zemské, musel bych se nejen pro svou osobu ale i jménem budžetní komise a zemského výboru rozhodně vysloviti, neboť to jest budova naší země a ta budova musí zůstati majetkem země, země musí býti domácím pánem a jestli tam budou zřízeny psychiatrické kliniky, může vláda či stát býti považován za nájemníka na jistý čas, dokud jemu není možná vystěhovati se do svých vlastních klinik.

O nějakém definitivu zde tedy nemůže býti řeči.

Pan řečník přede mnou povídal, že se bude stavěti druhé patro na té budově a to že je jaksi na škodu země, z toho že země nic nebude míti a že k vůli vládě činíme přístavby a tím vyhazujeme peníze: to jest ovšem pravda, přístavek bude státi značnou sumu peněz a má se činiti k vůli tomu, aby v 1. a 2. patře bylo místo zjednáno pro kliniky; ale z druhé strany nutno uvážiti, že přístavek ten zůstane majetkem země, neboť vystaví se na budově zemské; a přístavek ten nebude zbytečný, peníze naft vynaložené nebudou vyhozeny: neboť, jak víte, rok co rok více a více se naplňuje ústav pro choromyslné a jsem přesvědčen, že nebude to dlouho trvati, že neuplyne mnoho let, a přijde pak sem žádosť a návrh před slavný sněm odůvodněný nutností poměrů, že budeme se museti postarati o vydatnější budovu ku vzrůstajícímu počtu choro myslných v království Českém

Ty peníze tedy nejsou vyhozeny, nýbrž jimi jen rozmnožujeme majetek zemský o 1 poschodí.

Ale kdyby byl zemský výbor se postavil proti této žádosti ministerstva vyučováni odmítavě: co by se bylo stalo ? Pánové! Tak dlouho by se nebylo vyučovalo psychiatrii ani na německé ani na české fakultě, dokud by nebyla vláda vystavěla samostatnou kliniku pro choromyslné, a pánové, to není věcí tak lehkou a lacinou.

Ovšem praví řečník přede mnou: "Vždyť je místa dost, na kterém by se klinika mohla vystavěti: nuže, pánové, o místo, kde by se mohla vystavěti velká budova, není v Praze právě zle: to by se mohlo vystavěti ještě 10 universit a místa by se našlo dosti.

Ale, pánové, ta místa také nejsou zadarmo, jsou dosti drahá. A tam, tuším, se prodává čtvereční sáh za 500 zl.

Pánové, kdyby vláda chtěla vystavěti kliniku psychiatrickou samostatnou, byl by to velký výdaj, který by nejméně vyžadoval 200.000 zl. Pánové, ačkoliv řečník přede mnou řekl, že má o tom vědomost, že nynější p. ministr vyučování jest velice ochotný a velice konciliatní, to já věřím. O dobré vůli ministra vyučování, nemám nejmenší příčiny pochybovati. Ale ministr vyučováni potřebuje k tomu peněz, musí se obrátiti právě na ministra financí a jak z ministra financí v takových věcech, zvláště co se týče university české, jak bývá obtížno dostati nějaké peníze, o tom, pánové, máme bohužel zkušeností dost a dost. Kdyby nynější ministr vyučování předstoupil před ministra financí a řekl, já potřebuji peněz pro psychiatrickou kliniku v Praze 200.000 neb 300.000 zl. jsem přesvědčen, že by to tak brzy nedostal a než by tedy se mohla realisovati stavba samostatných klinik na universitách, že by neuplynul jeden rok neb dvě léta. O tom jsem přesvědčen, že než bychom těch 300.000 zl. z toho finančního ministra dostali, by uplynulo 5 neb 10 let a těch 5 nebo 10 let by měla universita Pražská,

resp. fakulta lékařská v Praze, jak německá tak česká, býti bez stolice vyučování psychiatrie? Račte pánové, uvážiti následky, když by několik generací lékařských v zemi vyšlo bez veškerých vědomostí o chorobách duševních!

Pánové, to by byly následky, které

by nejen se týkaly obyvatelstva vůbec, které by v takovém v případě bylo, abych tak řekl v celku bez lékařské rady, nýbrž následky by padaly nazpět na zemi samou, a na finanční poměry země. Neboť následkem toho, že by nebylo v zemi patřičného vyučování lékařům psychiatrii, by se nejenom rozmnožily nemoci duševní, nýbrž stalo by se, že by v takových případech, kde duševní nemoc ve svém začátku dobře a rychle poznaná dobře a přiměřeně léčená může býti vyhojena, v opačných případech, když se to nestane, zastárne a stane se chronickou, přicházely potom takové případy do blázince zemského jako nezhojitelné a tím se rozmnožuje velice ten material, abych tak řekl balast nevyhojitelných choromyslných, čímž ovšem zase na druhé straně trpí finance zemské.

Tedy země sama nehledě k tomu, že jest to nevyhnutelný požadavek university, nevyhnutelný požadavek obyvatelstva, trpěla by značnou újmu tím, když by co možná nejdříve nebylo učiněno opatření, aby lékařové také v tomto důležitém odvětví lékařské vědy byli náležitě vyučováni a aby se to stalo, proto ochotně přistoupil jaksi zemský výbor k požadavkům ministerstva vyučování a pravil ministerstvu vyučování:

My jsme ochotni popřáti tu naši stavbu, tu naší budovu tak dalece, že tam, chceme zříditi dvě kliniky, jednu pro českou a jednu pro německou psychiatrii, my to chceme upraviti a chceme všecko učiniti, čeho v té věci jest zapotřebí, aby se co možná rychle a brzy mohlo v tomto důležitém odvětví lékařské vědy vyučovati, avšak zároveň praví zemský výbor, my nemáme tu povinnost, abychom to všecko dělali na útraty země, když to patří vlastně na útraty státu. Chceme ministerstvu vyučování vyhověti jak dalece jest možno, ale žádáme, aby vláda také patřičným a přiměřeným podílem svým na uhražení útrat těchto přispívala. To jsou útraty hlavně ty, že se bude adaptovati klinika. To nebude tak značné!

Hlavní výdaj jest přístavek druhého poschodí, co ale na druhé straně zase připadá na prospěch země. Ministerstvo řeklo, že jest ochotno přiměřený příspěvek k těmto výdajům učiniti. Neřeklo ovšem ještě mnonoli a bylo to těžko také říci, poněvadž zem. výbor sám ještě nezná sám

těchto výdajů a nemohl nám říci, mnoholi to bude vůbec státi, poněvadž dosud nejsou také účty v té věci hotovy.

Zemský výbor nemohl říci ministerstvu: Nás to bude státi tolik a tolik peněz, dejte nám jakožto náhradu tolik a tolik; tedy zkrátka věc ta nemohla přijíti k žádnému konci, poněvadž nebyl k tomu hotov patřičný a potřebný substrát. Následkem toho tedy pánové, nemůžeme se na ničem jiném usnésti, než říci:

My svolujeme k tomu, aby v tomto, vyjednávání s vysokou vládou se dále pokračovalo, až konečně toto vyjednávání s vysokou vládou přijde k jakémusi konci, až budeme věděti, mnoho-li chce přispívati vláda k tomu, až budeme všecky účty míti před sebou; potom teprve přistoupíme před sl. sněm a budeme žádati o definitivní schválení a stvrzení Tedy, milí pánové, my v té věci ničím nepraejudikujeme, poněvadž všecko to. co jest zde v návrhu, není nic jiného, než že se dává zem. výboru plná moc, aby v tom smyslu dále pokračoval; - ovšem principielně, poněvadž se zem. výbor proto vyslovil, že když podobné výminky se vykonají jak se strany vlády, tak se strany jiné, že v principu sněm není proti tomu, aby se takové dvě kliniky jako provisorium prozatímně tam zřídily. Pánové! jak povídám, nevidím v tom pražádnou praejudici, abychom ty návrhy zem. výboru přijali. Vždyť nejsme ničím vázáni, není to nic jiného, než že necháváme zemskému výboru volnou ruku k dalšímu vyjednávání v té věci a jest toho zapotřebí, abychom se vyslovili v tom smyslu, poněvadž by jinak zem. výb. neměl žádnou basis, na kterou by se mohl stavěti, když by ani sl. sněm v principu neschválil to, že v tom směru zem. výbor může dále s vládou vyjednávati. Tedy není to nic jiného, než aby zem. výbor byl ubezpečen, že v tom směru, když by dále vyjednával s vládou, nejedná, abych tak řekl, o své vůli pouze, beze všeho vědomí sl. sněmu, nýbrž že jest i od sl. sněmu, oprávněn v tomto směru dále s vládou vyjednávati. Ostatně není to nic neobyčejného, že mají býti kliniky v blázinci zemském, jak se tomu divil p. řečník přede mnou, poněvadž, pánové, jsou již takové případy. Máme kliniku ku př. v porodnici, kde jest klinika česká a německá.

Porodnice jest ústav, který patří ůplně zemi a přece jsme ponechali tam kliniky beze všech obtíží. Ovšem, že vláda na kliniky patřičnou částkou a sice dosti značnou do roka přispívá. Zřídili jsme právě nyní na základě usnesení sl, sněmu v tomto zasedání dvě kliniky v našem nalezinci, také na útraty země; již jsou kliniky úplně zřízeny, jedna pro německého docenta, druhá pro českého docenta. Ovšem vláda také na to bude přispívati se stanoviska vyučování. Není to nic nového, nýbrž analogon s jinými ústavy. Proto bych se přimlouval za přijetí těchto návrhů. Co se týče ale návrhu resoluce p. posl. Kytky, jest mnohem horší než. návrh, proti kterému bojoval. Pan posl. Kytka praví, že se vláda vyzývá, aby zřídila kliniku na universitě pražské, jednu českou, druhou německou, aby ty kliniky zřídila na útraty státní. Avšak že sněm k tomu ochotně také přispěje ze zemských peněz, to, pánové, myslím, takovou ochotu sněm nemůže projeviti. Neboť, kdyby vláda zřídila kliniku samostatně na universitě české a německé, plnila by pouze svou povinnost a ona jediná má nésti výdaj na kliniky. Jak by království české k tomu přišlo, aby mělo v té věci jakousi podporu dávati ještě státu na zřízení universitních budov a ústavů. Toho nenahlížím, to by bylo unicum, které nikdy nebylo. To by bylo vyhazování peněz. Z těchto důvodů jsem proti resolnci řečníka přede mnou, která ovšem sama sebou padla, protože nebyla dostatečně podporována a dovolím si odporučiti návrhy budgetní komise. (Výborně!)

Nejv. marš. z. Přejdeme k hlasování.

Wir übergehen zur Abstimmung.

Předmět hlasování jsou návrhy komise tak, jak se nachází vytištěny v rukou pánů

Gegenstand der Abstimmung find die Anträge der Commission, sowie diesetben gedruckt sich in den Händen der Herren befinden, und ich ersuche die Herren, welche denselben zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří souhlasí, by vyzdvihli ruku. (Stalo se.) Jest přijato.

Es ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest

druhé čtení komise pro okresní a obecní záležitosti o žádosti rady královského města Prahy, aby změněn byl druhý odstavec §. 106 obecního řádu města Prahy ze dne 27. dubna 1850.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über das Gesuch des Stadtrathes der königl. Hauptstudt Prag um Abänderung des 2. Absatzes des § 106 der Gemeindeordnung für die Stadt Prag vom 27. April 1850.

Zpravodajem jest pan posl. Švarc, dávám mu slovo.

Zpravodaj pan Švarc: Slavný sněme! Zpráva, kterou o předmětu, jenž se nachází na denním pořádku, předkládá komise slavnému sněmu, nachází se již v rukou pánu poslanců, pročež mám za zbytečné, abych ji četl, a zůstavuji si promluviti o věci až na závěrku generálního rokování.

Nejvyšší maršálek zems.. Zahajuji generální rokování o návrhu komise.

Ich eröffne die Generaldebatte über die Anträge der Commission.

Bevor ich jedoch die Rednerliste dem hohen Hause mittheile, ertheile ich das Wort dem H. Berichterstatter der Minorität, nachdem hier ein Minoritätsvotum vorliegt.

Jelikož bylo podáno votum minoritní, tedy než ohlásím řečníky přihlášené k generální debatě o tomto předmětu, dávám slovo panu zpravodajovi menšiny.

Herr Abg. Fovehheimer hat als Minoritätsberichterstatter das Wort.

Abg. Forchheimer: .Hoher Landtag! Der Prager Stadtrath hat sich an den LandesAusschuß mit einer Petition gewendet in welcher derselbe um eine Abänderung des §. 106 der Prager Gemeindeordnung ansucht in dein Sinne, daß der Vertretung der Stadt Prag künftighin das Recht zustehen solle, Umlagen auf den Miethzins bis zur Höhe von 8 Prz. zu erheben, während er dieses Recht gegenwärtig nur bis zur Höhe von 5 Prz. auszuüben in der Lage ist. Der Prager Stadtrath begründet diese seine Petition mit einem Hinweis einerseits daraus, daß er den gegenwärtig für die Zuleitung von Flußwasser ein-

geladenen Wasserzins aufzulassen gedenke, und dann mit dem Hinweis darauf, daß die Canatisation von Prag in Angriff genommen werden solte.

Die Majorität der Cmmission hat diesen Gründen neue hinzugefügt, und ich muß sagert, daß die Minorität der Commission dies nur mit Befriedigung begrüßen kamt, indem in dem Umstande, daß die Commissioitsmajorität den von dem Prager Stadtrath selbst für sein Petit vorgebrachten Gründen neue hinzuzufügen sich bemüssigt sieht, eine Anerkennung des Standpunktes der Minorität, daß erstere Gründe unzulänglich Sind, gelegen ist. (Sehr richtig! links.)

Ich schreite nun zur Besprechung jener Gründe, welche die Commissionstnajorität der ursprünglichen Begründung, auf welche ich Später zurückzukommen gedenke, hinzugefügt hat.

Die Majorität der Commission weist darauf hin, daß die Austagen der Stadt Prag seit dem Jahre 1850, in welchem die GemeindeOrdnung in Prag erlassen worden ist, wesentlich gestiegen sind und weist dies mit einer Reihe von Zifferansätzen nach.

Nun wird es selbstverständlich Niemundem einfetten, die Richtigkeit dieser Behauptung zu bezweifeln; es Scheint mir jedoch, daß diese Beweisführung eine einigermaßen einseitige ist. Wenn mau sich mit der Steigerung der Ausgaben im Prager Gemeindehaushalt beschäftigt, dann kann man, glaube ich, die Bewegung nicht übersehen, welche inzwischen Die Einnahmen im städtischen Haushalte zurückgelegt haben. Nun liegen mir zwar diesbezügliche Daten nicht vor, ich glaube aber kühn behaupten zu können, daß in nicht viel verschiedenem Maße auch die Einnahmen der Stadt Prag Seit dem Jahre 1850 gestiegen sind, daß die Steuern, auf welche die Stadt Prag Abgaben umlegt, sich in einem sehr bedeutenden Maße seit dem Jahre 1850 vermehrt haben, ganz abgesehen davon, daß ja mittlerweile Schon dadurch daß gegenwärtig die außerordentlichen Zuschläge als Grundlage für die Umlagen mit herangezogen werden, ohnehin Schon eine volle Verdopplung dieser Steuern eingetreten ist. (Sehr richtig! links.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP