Středa 17. dubna 1861

Dr. K l a u d i: Ich bitte den Minoritätsantrag zu lesen.

Präsidentenstellvertreter Dr. W a n k a liest: "Schriftsteller, Buchdrucker und Verleger können für die ohne faktische Unrichtigkeit verfügte Veröffentlichung der Landtagsdebatten nicht gerichtlich verfolgt werden. Dieser Antrag wurde in Anwesenheit sämmtlicher Ausschußmitglieder gefaßt; der Abgeordnete Dr. Klaudi war dagegen der Meinung, den Antrag dahin zu stellen: "Schriftsteller, Buchdrucker und Verleger können für die ohne faktische Unrichtigkeit verfügte Veröffentlichung der Debatten einer öffentlichen Landtagssitzung nicht verfolgt werden." Das ist der Minoritätsantrag des Herrn Dr

Diesen Antrag des Herrn Grafen Clam-Martinitz werde ich geschäftsmäßig behandeln, und demnächst an die Tsgesordnung bringen, damit ihn eine Kommission übnernehme.

Ich bitte ejtzt zum zweiten Programmsgegenstande zu schreiten. Herr Dr

Dr. Brauner: Prosím především, aby byl čten můj návrh.

Präsidentenstellvertreter Dr. W a n k a liest:

Návrh Dra. Braunera, poslance z okresů Přeštického a Nepomuckého, na zavedení okresní obce.

Slavný sněm ráčiž uzavříti:

Aby na ten čas, pokud sněm zemský opět shromážděn nebude a svých prací zákonodárných nezapočne, pospolité záležitosti správních o k r e s ů vůbec ú s t a v n í m spůsobem opatřeny byly; zvláště pak aby strany v ý l o h o k r e s n í c h, ježto rozvrhují a vybírají se dle přímé daně - co do právní podstaty i co do řádného vynaložení, sprave

Dr. B r a u n e r m. p.,

poslanec Přešticko-Nepomucký.

(Dann deustch):

Um für die Zeit der bevorstehenden Vertagung des landtages bis zu seiner Wiedereinberufung für dsie gemeinsamen Interessen der Verwaltungsbezirke ein verfassungsmäßiges Organ zu bilden, insbesondere aber ein für die nach der direkten Steuer umzulegenden Bezirksauslagen, sowohl rücksichtlich ihrer rechtlichen Grundlage, als auch rücksichtlich ihrer ordentlichen Verwendung, gerechten Umlegung und Verrechnung die nothwendige Kontrolle und Evidenz zu erzielen, sei nach dem provisorischen Gemeindegesetze vom 17. März 1849, II. Hauptstück, §. 142-158 die Bezirksgemeinde sogleiuch zu konstituiren, und bis zur Einführung eines definitiven Gemeindegesetzes in Wirksamkeit zu setzen, mit der (eben auch provisorischen) Bestimmung, daß die im §. 152 vorgesehene Berufung anstatt an die (bisher nicht bestehende) Kreisvertretung, an den Landtag, und in soferne dieser aber nicht versammelt ist, an den Landesausschuß zu geben habe.

Präsidentenstellvertreter Dr. W a n k a: Ich bitte, Sie haben das Recht, diesen Antrag zu unterstützen und zu beleuchten.

Dr. Brauner spricht:

První zákonodárný sněm království českého zasedá již ke 14. dnům. Právě tak jako zraky člověka jarého a zdravého, avšak mořeného hladem toužebně se vztahují k pokrmu: právě tak vztahují se sluchy a zraky veškerého národa českého k nám, a naslouchají zvědavě každému ruchu, každému slovu českého sněmu. Doba, které vyměřena jest pro první činnost našeho sněmu, blíží se ku konci,"Svobodná obecjest základem svobodného státu." (Bravo!)

Má obecní zákon náš mnohých vad a nedůstatků do sebe, neboť jest to zákon ač ústavní předce oktrojovaný; ale má i velké výhody, z nichžto kořistiti můžeme pro naši dobu i my. Jedna ze předních výhod jest zajistě, že ten zákon staví represantativní prostředek mezi první článek občanského zřízení, totiž mezi obec a zastoupení zemské: je to obec okresní, která ovšem posud zůstala jen v zákonu, na papíře, a nevstoupila posud v život.

Myslím ale, že právě tak lehko, jako potřebné jest, tento ústav uvésti v život. Jest jen málo článků, na které si dovoluji později se obrátit, totiž k organisaci obcí okresních. Základu k nim máme již, totiž nově zvolená představenstva čili výbory obecní, potřeby ale máme k tomu nutné. Okres jest jednota lidu našemu aspoň již od několika let obeznalá. V okresu soustřeďují se zájmy všech obcí, kteréž náleží do okresu toho; tyto zájmy tvoří dle zákona obor činnosti okresní obce; jsou to zájmy rozmanité

Pánové, kde jest jednou zapotřebí voliti, tam ať se s tím neváhá; když se může dnes, ať se neodkládá na zítra; neboť nevíme, jak dlouhý čas mezi první odstávkou a mezi odstávkou druhou našeho sněmu uplyne. Myslím, pánové, že tento prostředek, kteréhož navrhuji, nepotká se ani s těžkostmi u vlády; i vládě musí býti na tom záleženo, aby nezůstala mezera ta mezi obcí a zemskou vládou. A konečně, když zákon cís. Sankcí opatřený již před rukama jest, a jen zapotřebí, několik článků bez všeho znamenitého měnění přijmouti, myslím, že vysoká vláda nebude od toho, tomuto provisornímu prostředku, který ovšem až do vstoupení v platnost zákona zemského nového vztahovati se má, uděliti svou sankci, a prosím tedy pány, kteří by jen poněkud souhlasili s důvody mými, aby podporovali laskavě návrh můj. (Hlučný potlesk a bravo!)


Souvisejici odkazy