(11.40 hodin)
(pokračuje Kubice)

Události, k nimž v oblasti extremismu došlo a byly řešeny v průběhu letošního roku, budou obsaženy v materiálu, který bude, projednán vládou České republiky, předložen v dubnu 2012. Z tohoto důvodu dokument nereflektuje dění v České republice z posledních měsíců. Nicméně na základě jednání výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu České republiky dne 8. září 2011 zpracovalo Ministerstvo vnitra komplexní materiál o aktuální situaci v oblasti extremismu a dění za poslední měsíce včetně popisu vzniku, průběhu, aktuálních trendů a přijatých opatření. Tento materiál byl předložen výboru pro obranu a bezpečnost a reflektoval události z přelomu léta a podzimu 2011 ve Šluknovském výběžku.

Zpráva o problematice extremismu na území České republiky v roce 2010 zachycuje pozitivní vývoj v uvedeném období, kdy byla činnost pravicové extremistické scény utlumena. Podepsalo se na tom několik faktorů jako rozpuštění Dělnické strany, policejní razie proti špičkám neonacistické strany či důsledný postup proti vítkovským žhářům. Co se týče levicového extremismu, nebyl rok 2010 nijak výjimečný. V porovnání s předchozím rokem pokračovala stagnace činnosti extrémně levicových aktivistů.

V roce 2011 se ale pravicově extremistická scéna opět začíná probouzet. Stačilo jí k tomu několik akcí, kdy bylo zneužito tzv. romské karty. Pro Ministerstva vnitra a další resorty proto vyplývají dvě velké výzvy. Ta krátkodobá se týká nutnosti efektivního, korektního zvládání takových akcí, dlouhodobá spočívá v účinné prevenci extremismu. Zde má Česká republika velké deficity. Je nutné, aby se do prevence zapojily všechny relevantní resorty, ale i občanský sektor. Na obě výzvy reaguje Koncepce boje proti extremismu pro rok 2011, která stanovuje konkrétní termínované úkoly.

Jak jsem již zmínil, obsah zprávy a koncepce byly 8. září 2011 projednány na schůzi výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu České republiky. Výbor zprávu doporučil vzít na vědomí Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky dne 20. září 2011.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní o slovo paní zpravodajku výboru pro obranu a bezpečnost paní poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. Pouze připomenu, že výbor pro obranu a bezpečnost zprávu projednal a usnesení nám předal jako sněmovní tisk 427/1. Slovo má paní zpravodajka Zuzka Bebarová-Rujbrová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, paní předsedkyně. Z pověření dnes již neexistujícího výboru pro obranu a bezpečnost bych vás ráda seznámila se závěry jednání 15. schůze konané 8. září tohoto roku, které máte obsaženy, jak již bylo řečeno, v tisku 473. Výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí Zprávu o problematice extremismu na území České republiky v roce 2010 a vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu pro rok 2010 a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2011, obsažené v tisku 427.

Dovolila bych si pouze dodat, že jde o pravidelnou roční zprávu - jsou předkládány od roku 1998 -, v níž je navrhováno, abychom ji vzali na vědomí. Zpráva konstatuje, že po zákazu Dělnické strany došlo k atomizaci pravicového extremismu, ubyla veřejná vystoupení, ubyla jejich radikálnost. Hlavní představitelé se stáhli do ústraní, zkrotla dokonce i pravicová hudební scéna. Také na straně levicového extremismu se neděje nic vážného, jak ostatně už uvedl i pan ministr. K šíření pravicových i levicových extrémních názorů je ve větší míře využíván internet a do diskusí k nastoleným tématům jsou vtahováni i lidé, kteří se k extremistické scéně nehlásí. Trestná činnost s rasovým podtextem dále neroste. Jsou zde konstatována čísla. Je publikován dokonce i výzkum regionálního rozložení této trestné činnosti, která je nejvyšší v krajích Moravskoslezském, Jihomoravském, Středočeském a v Praze. Je zde i samostatná kapitola věnovaná extremismu policistů a vojáků, rovněž - jak jinak - zanedbatelnému.

Koncepce se pak zaměřuje především na adresnou osvětu, která je naplňována a vychází z koncepce předešlé.

Zdá se, že všechno, alespoň podle této obsáhlé zprávy, funguje tak, jak má. Extremismus je zatlačen na okraj zájmů společnosti, dobrovolně se stáhl do ústraní a jakékoliv jeho nesmělé projevy jsou okamžitě potlačovány. Domnívám se, že události letošního roku nasvědčují tomu, že vývoj předbíhá do jisté míry konstatování, byť toto konstatování se týká roku minulého. Ale i zde bych poukázala například na výsledky zde publikovaného výzkumu, který konstatuje mezi obyvatelstvem až 83 % anticikanismus. Poukázala bych na to, že Dělnická strana obdržela ve volbách 1,4 % hlasů a potenciálních příznivců má až 8 %. Jsem dokonce přesvědčena, že výsledky statistik mohou být ovlivněny - a to jak statistiky policejní, tak statistiky soudní - skutečností, že rasový podtext některých trestných činů není dostatečně příslušnými orgány vnímán. Zpráva vidí budoucí rizika v protiromských a protiimigračních aktivitách, využívání sociálního napětí, odporu k menšinám i snaze o významnější vstup do politiky.

Zdá se, jak už jsem říkala, že obecná koncepce nestačí reagovat na vývoj společnosti a že tak jako ve zprávě forma, která do jisté míry vítězí nad obsahem, realita roku 2011 neodpovídá klidným konstatováním ve zprávě, kterou budeme brát na vědomí. Doufám, že ve zprávě za rok 2011 už tomu tak nebude.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Požádám paní zpravodajku, aby nás odkázala na příslušné usnesení.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dovoluji si odkázat na usnesení, kterým výbor pro obranu a bezpečnost doporučil Poslanecké sněmovně vzít zprávu obsaženou v tisku 427 na vědomí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. O tomto návrhu usnesení budeme hlasovat. Hlasování ponese pořadové číslo 204.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 204. Přítomno 125, pro 94, proti nikdo. Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen. Končím tím bod 123, sněmovní tisk 427.

 

Sděluji omluvu pana poslance Jiřího Skalického dnes od 14 hodin.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

124.
Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců
na území České republiky v roce 2010
/sněmovní tisk 437/

Pane ministře, prosím, abyste se opět ujal slova. Slovo má pan ministr vnitra Jan Kubice.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, usnesením vlády České republiky číslo 535 ze dne 13. července 2011, kterým byla schválena Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2010, mi bylo uloženo tímto odůvodnit Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Cílem předkládané zprávy je podat objektivní informace o situaci v oblasti legální a nelegální migrace, mezinárodní ochrany integrace cizinců, zahraniční rozvojové pomoci České republiky, ale i o projektech Ministerstva vnitra zaměřených na specifické kategorie cizinců. Současně podává informaci o legislativních aktivitách týkajících se zákona o pobytu cizinců, zákona č. 326/1999 Sb., a zákona o azylu, zákona č. 325/1999 Sb., které byly prioritně zaměřeny na implementaci a realizaci nově přijatých předpisů Evropské unie, na splnění úkolů vyplývajících z usnesení vlády České republiky, na zohlednění soudní judikatury, na změny působnosti v oblasti vydávání pobytových oprávnění a na některé změny v návaznosti na dosavadní aplikační praxi.

Novely zákona o zaměstnanosti, zákon č. 435/2004 Sb. přinesly především zpřísnění podmínek pro působení agentur práce, rozšíření kontrolních pravomocí celních úřadů, zřízení centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli modré karty a povinnost pro zaměstnavatele projednat s úřadem práce záměr zaměstnávat cizince. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP