(11.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Jaroslav Vandas s faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Vandas: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že Ministerstvo vnitra už odpovědělo na to, co se tady ptáme. Já jsem si přečetl kapitolní sešit Ministerstva vnitra ke státnímu rozpočtu str. 89 a tam je napsáno: Ke střednědobému výhledu je nutno uvést, že schválené celkové výdaje Ministerstva vnitra pro rok 2013 a 2014 nezabezpečí v těchto letech ani základní chod a činnost jednotlivých subjektů v působnosti Ministerstva vnitra, pokud nebude návrh rozpočtu na tyto roky dodatečně posílen, a to aspoň na úroveň roku 2012.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: O ústeckém balíčku tady určitě diskutovat budeme. Já jsem přesvědčen, že ta část, která říká, že je možné opakovaně páchaný přestupek posoudit jako trestný čin, je v souladu s principy právního státu, je v souladu s tím, co tady platilo ještě do roku 2009 či 2010, kdy jsme schválili tady v této Sněmovně nový trestní zákon z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. A myslím, že pokud to fungovalo do té doby, tak to obnovit lze. To, jestli ta debata bude rozšířena o všechny návrhy Ústeckého kraje, o tom můžeme vést diskusi, o jejich legislativním zpracování, ale v této konkrétní věci, o které jsem hovořil, jsem přesvědčen, že to v pořádku je, je to nutné. A pokud se nemýlím, a jestli mě může pan nepřítomný premiér tady opravit, tak já jsem, když jsem sledoval ideovou konferenci ODS, slyšel i podobné návrhy, registr přestupků, tedy právě s tím cílem, aby ti, kteří opakovaně páchají přestupky za to byli postihováni. Takže bylo by dobře, pokud se něco říká navenek, veřejnosti, aby to také tady bylo podpořeno v Poslanecké sněmovně.

Já pevně věřím, že Ministerstvo vnitra i s ohledem na to, co se teď děje, jakou projednáváme zprávu, jaká bude situace, velmi rychle připraví zákon, který by měl zavést registr přestupků. A to myslím, že bude věc, která pomůže obecně všem v České republice, zejména všem, kteří dodržují zákony a kteří je ctí a žádné přestupky či trestné činy nepáchají. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nemám další přihlášku do všeobecné rozpravy. Pan poslanec Jaroslav Krupka. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Paní předsedající, já se omlouvám, je to spíše jenom noticka. Já bych chtěl požádat pana ministra, aby z mého výstupu nebylo patrné, že horuji pro nějaké zběsilé změny, ale myslím si, že i z těch našich konzultací vyplynulo, že všichni máme stejný zájem, aby ten výkon se soustředil skutečně na tu úroveň základní. Musím říci, že zcela jistě obecně bylo známo, že já jsem patřil k těm, kteří kritizovali činnost pana policejního prezidenta. Takže já bych byl rád, abychom měli možnost s jakýmikoli kroky, pokud se budou konat, jako výbor nově vzniklý se seznámit, než vstoupí v platnost. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dál paní poslankyně Jana Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré dopoledne. Já bych reagovala prostřednictvím paní předsedající na pana kolegu Tejce. Ten návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, který inicioval Ústecký kraj, to navrhované zavedení té trestní odpovědnosti za přestupkovou recidivu je v rozporu se zásadou subsidiarity trestní represe, na níž je nový trestní zákoník postaven. Koncepce nového trestního zákoníku včetně opuštění institutu přestupkové recidivy byla při jeho přípravě a schvalování podrobena odborné kritice i obcí právnickou a odbornou veřejností. Takže skutečně ten návrh není kvalitní a používá i termíny, které žádný právní řád v tuto chvíli nezná a neumí si je vyložit. Například drobné ublížení na zdraví a nebo schválnosti. To opravdu jsme v pozici, kdy si budeme dedukovat, co to je, a ten výklad nebude jednoznačný.

Jinak s panem poslancem Tejcem souhlasím ohledně toho, že je zapotřebí, aby se zavedl centrální registr přestupků.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Jaromír Tejc, faktická poznámka.

 

Poslanec Jeroným Tejc: O koncepcích se určitě bavit můžeme. Já jsem přesvědčen, že v praxi se ukázalo, že ta koncepce, která byla zvolena, správná není. O tom, jestli je potřeba využít principu subsidiarity, můžeme diskutovat, nicméně vysvětlete to prosím svým voličům v regionech, kteří potom se opakovaně s přestupky setkávají, a místo toho, aby ti lidé byli trestáni, tak neplatí ty pokuty, za které jsou odsouzeni.

A pokud se týká toho balíčku Ústeckého kraje, já jsem skutečně zdůrazňoval a trvám na tom, že ta věc, která se týká opakovaných přestupků za krádeže, které by měly být nově podle tohoto návrhu řešeny jako trestné činy, je správná. U těch ostatních z legislativního hlediska také mohu váhat, zda je to správně, nebo ne, ale právě proto je dobře, abychom postoupili ten návrh do druhého čtení a ty věci, na kterých se shodneme, a to jsem přesvědčen, že je právě ta opakovaná recidiva u přestupků, by měly být podpořeny zleva či zprava, abychom skutečně se dokázali vypořádat právě s kriminalitou, která trápí většinu občanů.

To, co tady zaznělo ještě ze strany pana poslance Krupky, v zásadě shoda, ale já si myslím, že o těch koncepcích se musíme bavit na výboru. Musíme se bavit o tom, jestli má pravdu policejní prezident se svou analýzou, nebo komise ministra vnitra. Já k té ministerské komisi a k jejím závěrům mám řadu výhrad. Považuji tu zprávu za možná s dobrým cílem zpracovanou, ale bohužel nikoli správně vyhodnocenou a podloženou ekonomickými čísly. Ale o tom určitě povedeme debatu.

Ale cílem mého prvního vystoupení, které tady tu debatu vyprovokovalo, bylo především to, abychom si byli vědomi toho, že kriminalita stoupá, to nám říká tato zpráva, stoupá v roce 2010, stoupá v roce 2011, a místo toho, abychom na to reagovali úpravami v rozpočtu a navýšením některých kapitol pro Ministerstvo vnitra, tak na to reagujeme stagnací a faktickým snížením těchto výdajů a vnitřního dluhu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? Nehlásí se nikdo, tuto rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec David Kádner má slovo.

 

Poslanec David Kádner: Já už bych se chtěl jen odkázat na usnesení, které jsem již přečetl a ve kterém výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje tuto zprávu vzít na vědomí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Přivolávám naše kolegy, abychom mohli hlasovat, ale ještě předtím se zeptám, zda se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, které máme v písemné podobě a které nám bylo též panem zpravodajem připomenuto.

 

Zahajuji hlasování číslo 203. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 203, přítomno 127, pro 94, proti 2. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení Sněmovna vyslovila souhlas. Končím projednávání bodu 122, sněmovního tisku 356.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 123. Je to

 

123.
Zpráva o problematice extremismu na území ČR v roce 2010
a vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu pro rok 2010
a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2011
/sněmovní tisk 427/

Pana ministra vnitra Jana Kubiceho prosím, aby tento materiál opět uvedl.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych zde představil souhrnný materiál obsahující zprávu o problematice extremismu na území České republiky v roce 2010 a dále vyhodnocení plnění úkolů z Koncepce boje proti extremismu pro rok 2010 a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2011. Tento materiál byl schválen vládou České republiky v květnu letošního roku. Dokument je každoročně aktualizován, aby bylo možno zohlednit současné trendy na extremistické scéně a umožnit na ně adekvátně reagovat. Na jeho zpracování se podílely bezpečnosti složky a řada ústředních orgánů státní správy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP