(Jednání pokračovalo ve 14.35 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, než zahájíme naše odpolední jednání pevně zařazenými body, které vidíte všichni na informační tabuli, dovolte mi, abych vás seznámila s výsledkem jednání organizačního výboru, který se zabýval žádostí předsedy kontrolního výboru pana poslance Vladimíra Koníčka, a to ve věci postupu týkajícího se bodu 208 schváleného pořadu 78. schůze Poslanecké sněmovny. Bod pracovně nazývaný NKÚ, přesně Přezkum rozhodnutí podle § 89 a následujících správního řádu ve věci udělení pořádkové pokuty v rámci probíhající kontroly zahájené na základě usnesení Poslanecké sněmovny č. 1278 ze dne 12. června 2009. Organizační výbor navrhuje, aby Poslanecká sněmovna souhlasila se zařazením tohoto bodu na pátek 16. dubna, a to jako první bod celého jednacího dne. Dodávám, že tento návrh není v rozporu s jednacím řádem, protože usnesení Poslanecké sněmovny ve zvlášť odůvodněných případech nám takovýto postup umožňuje.

Já vás tedy požádám, zdali byste byli tak laskavi a rozhodli o návrhu organizačního výboru. Já vás z pléna odhlásím, než dám hlasovat, žádám vás tedy všechny o novou registraci, a sděluji vám, že pro čistotu postupu budeme hlasovat ve dvou krocích. Nejprve dle usnesení 755 Poslanecké sněmovny rozhodneme, že se jedná o zvlášť odůvodněný případ, tedy že porušíme, resp. využijeme možnosti nedodržet naše pravidlo, které nám říká, že o změně pořadu jednání hlasujeme 30 minut po zahájení každého jednotlivého jednacího dne. Poté tedy rozhodneme o zařazení bodu 208 schváleného pořadu jednání na pátek ráno, tak jak to navrhuje organizační výbor na základě žádosti předsedy kontrolního výboru.

Ještě jednou prosím všechny o novou registraci, zejména ty nově příchozí, kterým oznamuji, že jsem vás na žádost z pléna odhlásila. Než zahájím hlasování, rozšířím počet omluv z dnešního odpoledního jednání o omluvu pana poslance Jiřího Paroubka.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, můžeme přikročit k hlasování. Nejprve tedy hlasování o tom zvláště odůvodněném případu, tedy že můžeme právě teď rozhodnout o změně pořadu jednání a zařadit avizovaný bod 208 na páteční ráno v následujícím hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 76. Kdo souhlasí s tím, abychom se zabývali pevným zařazením bodu číslo 208? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 101 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 1.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o pevném zařazení bodu 208 schváleného pořadu 78. schůze na pátek 16. dubna jako první bod celého jednacího dne.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 77. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 107 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti 2. Tento návrh byl schválen.

 

Nyní se budeme věnovat pevně zařazeným bodům. Ale ještě předtím vidím přihlášku předsedy poslaneckého klubu strany sociálně demokratické pana poslance Sobotky. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, vážená vládo, musím říci, že mě trochu překvapilo, že nyní bychom měli projednávat bod číslo 212, hospodaření Lesů České republiky. Já nechci nic namítat věcně proti diskusi o tomto bodu, myslím si, že jsem také hlasoval pro jeho zařazení do programu schůze Poslanecké sněmovny. Ale měl jsem pocit, že ten návrh byl navrhován do jiné části schůze Poslanecké sněmovny. Já bych si dovolil ocitovat to, co zde přesně řekl pan poslanec Liška, když navrhoval zařazení tohoto bodu. On říkal: Prosím vás tedy o podporu zařazení tohoto bodu do bloku zpráv. To znamená pokud budou zprávy odsouhlaseny jakožto bod ve středu odpoledne po druhé hodině, tak potom jako první bod tohoto bloku. Pokud budou zprávy přesunuty až na pátek, tak potom jako první bod pátečního bloku zpráv, to znamená první bod v pátek ráno.

Mě tedy velmi překvapilo, že v tuto chvíli máme zařazený tento bod, který je vlastně bodem zpráv, mezi zákony, které jsou ve druhém čtení. Já mám jenom obavu - nechci skutečně nic věcně namítat proti tomu, abychom se bavili o hospodaření Lesů České republiky, myslím si, že je to docela zajímavé téma, ale bojím se, že když teď zahájíme tuto debatu, která může být poměrně urputná, tak už nedojde na důležité zákony, které jsou tam v rámci druhých čtení, včetně vládního protikorupčního balíčku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP