Středa 29. listopadu 1989

Poslanec SL Z. Češka: Zástupci koordinačního stávkového výboru tam jsou. Ti nám byli oznámeni. Byli nám oznámeni také studenti za Městský výbor SSM. To tam všechno je.

Poslanec SN J. Riško: Chcel by som sa spýtať, aké sú logické dôvody a argumenty, aby v tejto komisii boli predstavitelia Občianskeho fóra?

Předsedající předseda SN J. Janík: Súdruh minister Čalfa, môžeš to, prosím ťa, vysvetliť?

Ministr vlády ČSSR M. Čalfa: Vážené Federálne zhromaždenie, pokiaľ ide o túto otázku, na spoločnom rokovaní s Občianskym fórom bola pokiaľ ide o túto komisiu vznesená požiadavka, aby v nej boli predstavitelia Občianskeho fóra, a oni predpokládajú, že ako ich predstavitelia tam budú zástupci študentov. Tak to bolo presne formulované.

Předsedající předseda SN J. Janík: Poslanec Kučera je spokojný s odpoveďou na otázku?

Místopředseda FS B. Kučera: Neměl bych námitky, ale znovu opakuji, že by to mělo být konzultováno se Stávkovým výborem studentů, kteří jsou součástí Občanského fóra.

Poslanec SL Z. Češka: Stávkový výbor studentů se považuje za součást Občanského fóra. Jestli studenti tam jsou, jsou tam za Občanské fórum.

Poslanec SN J. Riško: Niekoľko poslancov tu vystúpilo s ocenením študentského hnutia, ale súčasne vyjadrilo isté znepokojenie, že sa ku študentskému hnutiu začínajú nabalovať politické sily, ktoré s tým nemajú nič spoločného. V tomto návrhu vidím zámer a myslím, že Federálne zhromaždenie by s tým nemalo súhlasiť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN J. Janík: Po tomto vyjadrení pristúpime k hlasovaniu. Odporúčame, aby skrutátori v jednotlivých radoch boli poslanci Andrš, Šuterová v druhom rade, poslanec Vinter v tretom rade, poslanec Stank vo štvrtom rade, poslanec Muržic v piatom rade, poslanec Šagát v ďalšom rade. Pokiaľ ide o Snemovňu ľudu: poslanec Brokeš, poslanec Vondrouš, poslankyňa Králíčková, poslanec Venhauer, poslanec Nemček, poslankyňa Olahová a poslanec Kubinský. Predsedníctvo poslanec Huml.

Sú nejaké pripomienky k tomuto návrhu? (Nikdo se nehlásil.) Nie sú.

Obidve snemovne sú podľa počítača uznášania schopné.

Kto súhlasí s návrhom na túto spoločnú komisiu nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti?. (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (7 hlasů.) Sedem hlasov.

Komisia pre dohľad na vyšetrovanie udalostí v Prahe bola väčšinou hlasov schválená.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 105, SL č. 156, SN č. 165)

Súdružky a súdruhovia, vzhľadom na to, že práca návrhovej komisie sa ďalej predlžuje, dávam na úvahu, či máme dnešné zasadanie prerušiť a pokračovať zajtra, alebo dnešné zasadanie ukončiť. (Hlasy z pléna: v zasedání pokračovat dnes.)

Urobíme teda teraz 15 minútovú prestávku.

(Jednání přerušeno v 18.16 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 18.38 hodin.)

Předsedající předseda SN J. Janík: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, pristúpime k ďalšiemu bodu programu, ktorým je

3

Vládny návrh, ktorým sa mení ústavný zákon č. 100/1960 Zb., Ústava Československej socialistickej republiky (tisk 217).

Návrh odôvodní minister vlády ČSSR súdruh Marián Čalfa. Dávam mu slovo.

Ministr vlády ČSSR M. Čalfa: Vážený súdruh predseda, vážené Federálne zhromaždenie. Vláda Československej socialistickej republiky vám predložila návrh ústavného zákona, ktorým sa mení Ústava Československej socialistickej republiky. Podstatou tohto návrhu je zrušenie ustanovenia o vedúcej úlohe Komunistickej strany Československa v platnej Ústave, ustanovenia o Národnom fronte v jeho doterajšej podobe a nová formulácia ústavných základov kultúrnej politiky, výchovy a vzdelávania tým, že sa vypúšťa zmienka o marxizme-leninizme.

Ako sa v dôvodovej správe k vládnemu návrhu uvádza, navrhuje vláda Československej socialistickej republiky tento ústavný zákon s cieľom riešiť ústavnou cestou niektoré požiadavky prednesené v súčasnej zložitej spoločenskej situácii.

Treba však povedať otvorene, že tento návrh zodpovedá i pripravovanej novej Ústave, a že nám ide taktiež o to, aby v Národnom fronte nastali skutočné partnerské vzťahy všetkých politických strán a organizácií, ktoré vychádzajú z jej programu. Ide teda iba len o urýchlenie toho, čo sme predpokladali uskutočniť v priebehu budúceho roka prijatím novej Ústavy.

Súčasné spoločenské procesy, samozrejme, prinášajú celé spektrum názorov a postojov. Zmysel a pojatie dnešnej demokracie je však v tom, že by sa mali posudzovať vždy v ústavnom rámci a v súlade s právom. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že všetky naše zákony sú zodpovedajúce. Naopak, mnohé sú nedokonalé. Bude treba uskutočniť celý rad závažných zmien v oblasti práva, najmä pokiaľ ide o reguláciu vzťahov občana a spoločnosti, občana a štátu. Všetky tieto normy sú vo vysokom štádiu rozpracovanosti a pôvodný úmysel predložiť ich v určitom komplexe s Ústavou bude treba najmä z časových dôvodov prehodnotiť a urýchliť.

K tomu sa plne hlásime. Ide najmä o návrhy zákonov o práve zhromažďovacom, spolčovacom, tlačového zákona, zákonov, upravujúcich právne pomery cirkví a náboženských organizácií, branný zákon, zákon o prokuratúre, o organizácii súdov a volieb sudcov.

Úlohou zákonodarných zborov bude potom pripraviť urýchlene i nové volebné zákony.

Záverom chcem povedať, že reálne záruky plného rozvinutia človeka v materiálnej i duchovnej sfére nie sú len v právnej oblasti, ale predovšetkým v oblasti ekonomickej. Iba jednota týchto reálnych záruk dáva predpoklady pre to, aby sa postavenie človeka v našej socialistickej spoločnosti zlepšovalo. K tomu všetci potrebujeme kľud, spoločenskú atmosféru tak, aby sme svoje úlohy na vysokej profesionálnej úrovni splnili.

V mene federálnej vlády odporúčam návrh ústavného zákona, ktorým sa mení Ústava ČSSR Federálnemu zhromaždeniu schváliť. Ďakujem.

Předsedající předseda SN J. Janík: Ďakujem súdruhovi Čalfovi za odôvodnenie návrhu.

Návrh prerokovali Ústavnoprávne výbory oboch snemovní. Za obidva výbory prosím spravodajcu Ústavnoprávneho výboru Snemovne ľudu, poslanca Češku, o prednesenie spravodajskej správy.

Společný zpravodaj výborů SL A SN poslanec Z. Češka: Soudruhu předsedo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, ještě před tím, než byl Federálnímu shromáždění předložen vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 100/1960 Sb., Ústava Československé socialistické republiky, usnesly se dne 28. listopadu 1989 na své společné schůzi ústavně právní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů na vlastním návrhu na změnu ústavy. Byly k tomu vedeny snahou o vytvoření co nejpříznivějších podmínek pro uplatňování a sjednocování zájmů ve společnosti, pro opravdu širokou účast pracujících na tvorbě, uskutečňování a kontrole politiky státu, pro rozvoj demokracie a socialistické samosprávy.

Návrh ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů se zcela kryje s předloženým vládním návrhem pokud jde o vypuštění článku 4 Ústavy ČSSR upravujícího vedoucí úlohu Komunistické strany Československa ve společnosti. Pokud vládní návrh obsahuje požadavek na změnu článku 16 odstavec 1 ústavy, ústavně právní výbory s ním souhlasí s tím doplňkem, že před slovo "humanity" doporučují vložit slovo "vlastenectví".

Ve svém vlastním návrhu nedoporučily ústavně právní výbory zrušení článku 6 ústavy, protože tento článek po zrušení zákona o Národní frontě č. 128/1968 Sb., které bylo provedeno zákonem č. 146/1970 Sb., a to právě s odkazem na ústavní úpravu Národní fronty, představuje vlastně jediný právní základ Národní fronty. Proto ústavně právní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů se zvláštním zřetelem na požadavek otevřenosti Národní fronty doporučují toto nové znění článku 6 ústavy:

"Národní fronta je politickým výrazem svazku národů a národností, sociálních vrstev a zájmových skupin. Mohou se v ní sdružovat politické strany, společenské a zájmové organizace."

Toto znění odpovídá nejen postulátu otevřenosti Národní fronty, ale i postulátu, aby z ustanovení článku 6 byla vypuštěna úprava vedoucí úlohy Komunistické strany Československa v Národní frontě. A odpovídá nakonec i požadavkům nové podoby Národní fronty, jak o tom před chvílí hovořil soudruh ministr Čalfa.

Jménem ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů doporučuji schválení vládního návrhu ústavního zákona o změně Ústavy Československé socialistické republiky s úpravami, které navrhují ústavně právní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Předsedající předseda SN J. Janík: Ďakujem poslancovi Češkovi.

Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, otváram k tomuto bodu rozpravu. Písomne sa prihlásil poslanec Ján Pampúch. Dávam mu slovo.

Poslanec SN J. Pampúch: Vážené Federálne zhromaždenie, vážení poslanci, poslankyne, zišli sme sa s vedomím veľkej zodpovednosti za osudy nášho socialistického štátu, ako jeho najvyšší zákonodarný orgán, ako zastupiteľský zbor, ktorému ľud dal svoju plnú dôveru. Naša zodpovednosť sa podstatne zvýšila preto, že spoločnosť dnes stojí na historickej križovatke, pred riešením osudovo významných úloh. Na vysokú aktuálnosť ich riešenia poukazujú udalosti z posledných dní, ku ktorým Strana slobody prijala svoje stanovisko.

Jednou zo základných úloh, ku ktorým sa vyjadrujeme i my, členovia Strany slobody, je požiadavka, týkajúca sa zrušenia článku 4 Ústavy Československej socialistickej republiky a zmeny ústavných článkov 6 a 16. Zrušenie týchto článkov Ústavy Československej socialistickej republiky považujeme za jeden z nevyhnutných krokov našej spoločnosti na ceste k plnej demokracii. Treba však, a v súčasnej zložitej situácii je veľmi naliehavé, aby bol urýchlene schválený nový zákon o zhromažďovacom a spolčovacom práve, tlačový zákon, ale i ďalšie zákony, ktoré umožnia, aby ústavné práva občanov neboli len deklamované, ale aby mohli byť i reálne uplatňované. Tieto opatrenia iste prispejú k vyriešeniu hlbokej politickej krízy, do ktorej sa naša spoločnosť dostala, k prehĺbeniu demokracie a ďalšiemu zdokonaleniu nášho politického systému, v záujme plného využitia potenciálu socializmu. Podporujeme úsilie všetkých, ktorí sa snažia v konštruktívnom a vecnom dialógu prekonávať existujúce rozpory a riešiť nahromadené problémy. Chceme sa konkrétnymi činmi podieľať na obrodnom procese výstavby socializmu a demokratizácie spoločnosti.

Toto je stanovisko Klubu poslancov - členov Strany slobody vo Federálnom zhromaždení, ktorým podporujú návrhy zmien v Ústave Československej socialistickej republiky prednesené súdruhom Čalfom. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN J. Janík: Ďakujem poslancovi Pampúchovi. O slovo sa ďalej prihlásil súdruh Kučera. Dávam mu slovo.

Místopředseda FS B. Kučera: Vážené Federální shromáždění, chtěl bych podpořit vládní návrh zákona tak, jak ho předložil soudruh ministr Čalfa. Odpovídá to rozhovorům, které vedl předseda vlády včera s představiteli Občanského fóra. Domnívám se, že ten doplněk, který navrhují ústavně právní výbory a týkající se vlastenecké výchovy je přijatelný a odpovídá vlasteneckým tradicím mé strany.

Domnívám se, že dojde-li k vypuštění článku 6 v současné době nic podstatného se nestane. Zřejmě politické strany a rozhodující společenské organizace se budou muset poradit o tom, jaká má být formální úloha Národní fronty v naší společnosti. Za svoji stranu bych chtěl říci, že my politiku Národní fronty, platformu Národní fronty chceme i nadále podporovat.

Zároveň bych chtěl doplnit, že se v naší straně domníváme, že by měl být urychleně přijat zákon o politických stranách, o podmínkách jejich existence a registrace a jejich financování, protože podle mého názoru je třeba zcela jasně prokázat, z jakých zdrojů jednotlivé politické strany financují svoji činnost. (Potlesk.)

Poslanec SN S. Hanák: Vážené Federální shromáždění, změna ústavního zákona je jedna věc, praktické provedení této změny je věc druhá. I když vím, že problematika školství patří do působnosti národních rad a vlád, dovoluji si položit otázku buď místopředsedovi vlády s. Lúčanovi nebo soudruhu ministrovi Čalfovi v tomto smyslu: Kdy z našich učebnic především dějepisu a občanské nauky zmizí citáty o škodlivosti a reakčnosti náboženství a církví, případně o tom, že většina věřících má nižší vzdělání, a proto podléhá těmto ideologiím.

Chtěl bych říci, že nejde pouze o vzdělání, ale o obecnou mravnost. Rád bych upozornil jako člen výboru pro sociální politiku na okolnost, že právě v oblastech s vyšší religiozitou je méně rozvodů, potratů a rodí se více dětí. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SL S. Toms: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, jménem Klubu poslanců Československé strany lidové jsem zmocněn zde prohlásit, že Československá strana lidová bude nadále pracovat na platformě Národní fronty, ale v zásadě všichni poslanci a členové Československé strany lidové budou podporovat to znění vládního návrhu ústavního zákona, které je obsaženo v tisku 217, to je znění: "1. Článek 4 až 6 se vypouští." Děkuji.

Místopředseda FS J. Šimúth: Vážené Federálne shromaždenie, menom poslancov Strany slovenskej obrody, vítame tieto zmeny v nasej ústave a predovšetkým chceme zdůrazniť, že sa zrovnoprávňujú všetky vedecké svetonázory, teda i vedecký názor založený na atheizmu.

Poslanec SL J. Kryll: Pokud jsem rozuměl zpravodaji, tak vynecháním článku 6 jak navrhují výbory ústavně právní, se dostane Národní fronta mimo zákon, protože nebude v ústavě ani v jiných zákonech zakotvena.

Potom mi promiňte, ale vznášet tady otázky týkající se financování stran sem zrovna teď nepatří. Měli bychom se držet tématu, to je projednání vládního návrhu zákona a stanoviska ústavně právních výborů. (Potlesk.)

Poslanec SL L. Kmeť: Vážený súdruh podpredseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, som poslancom zvoleným za ČSTV, pracujem ako predseda OV ČSTV v Prievidzi.

Boli sme doposiaľ vždy a chceme by ť i naďalej platnými členmi Národného frontu. Preto nemôžem súhlasiť so zrušením článku 6 a podporujem návrh, ktorý bol prednesený spravodajcom súdruhom Češkom. (Potlesk.)

Poslanec SL V. Baruš: Vážený soudruhu předsedo, vážené Federální shromáždění, pravděpodobně vás není tolik, kolik mi přichází telegramů od mých brněnských voličů. Ve všech těchto telegramech jsem žádán, abych vyjádřil své stanovisko ke zrušení té části ústavního zákona, která se týká vedoucí úlohy KSČ. Chtěl bych ovšem říci, že v těchto telegramech není ani zmínka o Národní frontě a já vřele souhlasím s poslancem Kučerou v jedné věci: že se musíme hluboce zamyslet nad posláním a obsahem, ale k tomu také potřebujeme čas, aby se tato naše jediná organizace, která nás spojuje, stala prostorem pro tvůrčí diskuse, proto by měla být přijata formulace, kterou navrhl poslanec Češka s tím, že se k této problematice zase budeme vracet po přijetí nové ústavy a u dalších zákonů. Děkuji vám. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Doležal: Soudruhu předsedající, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, Národní fronta vychází z dlouhodobých tradic. Já sám si myslím, že zpravodaj soudruh Češka správně tuto otázku nanesl a stavím se za jeho názor. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN J. Janík: Ďakujem súdruhovi poslancovi Doležalovi.

Ďalej sa hlásí poslanec Sytný.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP