Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

25.10.2022   Vystoupení předsedkyně Sněmovny na Mezinárodní krymské platformě

Vážený pane premiére Plenkoviči, vážení předsedové parlamentů, vážené kolegyně a kolegové, dámy a pánové,

 

nejprve mi dovolte poděkovat organizátorům a hostitelům tohoto prvního parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy. Je mi velkou ctí, že zde mohu být.

 

Otázka Krymu zaujímá v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině zásadní místo a my se musíme postarat
o to, aby neztratila pozornost světové veřejnosti.

 

Takovou chybu jsme totiž již v minulosti udělali. Nelegální anexe poloostrova v roce 2014 měla být už tehdy pro nás všechny výstrahou.

 

Pro některé z nás se tato událost stala výzvou k probuzení. Ukrajinský národ si konečně uvědomil, že jediným jazykem, kterému Putin rozumí, je jazyk síly a odhodlání. Z krize roku 2014 tak vyšli Ukrajinci jako jednotný národ činicí samostatná strategická rozhodnutí.

 

Ne všichni k okupaci Krymu přistupovali stejně. Mnozí z nás jsme tuto událost nepovažovali za výzvu k probuzení a začali jsme namísto toho snít o mírovém urovnání s Ruskem. Pozvali jsme Putina zpět do nejprestižnějších mezinárodních organizací a konferenčních sálů, a dokonce jsme na ruské ropě a plynu postavili své energetické strategie. Je otázkou, zdali si vůbec můžeme stěžovat na to, že nám Putin nedal dostatek varovných signálů a náznaků o své skutečné povaze. Já si myslím, že rozhodně ne! Válečné zločiny a porušování lidských práv na okupovaných území začaly okamžitě, stejně jako represe proti náboženským a etnickým menšinám. Militarizace Krymu pak ohrožovala i námořní obchod. To vše bylo velmi dobře zdokumentováno! My jsme ale i přesto snili dál…

 

Nyní máme druhou šanci. Ale možná také poslední.

 

Musíme myslet a chovat se strategicky. Poskytování vojenské a finanční pomoci Ukrajině je pro nás samozřejmě prioritou. Musíme však také zrychlit proces přistoupení Ukrajiny a dalších kandidátských zemí do Evropské unie. Je naší povinností na tom intenzivně pracovat, jinak bychom napomáhali ruskému diktátorovi.

 

Máme nyní příležitost, která ale nemusí trvat věčně. Rusko se totiž snaží destabilizovat prozápadní demokratické vlády ve svém okolí. Tyto vlády jsou nyní ochotny provádět potřebné reformy. Musíme jim tudíž aktivně pomoci dosáhnout hmatatelných výsledků. Ukrajinci obětují své životy, protože chtějí být součástí evropské rodiny národů. Potřebují tedy vidět důkaz, že jejich boj má smysl. A to stejné platí i pro ostatní země, včetně tohoto regionu.

 

Klíčem je jednota! To sice může znít jako samozřejmost a naše jednota byla dosud opravdu příkladná. Ale musíme být připravení na dlouhý boj. Udržet si jednotný přístup bude stále obtížnější. My volení zástupci, máme v této složité době zvláštní a zásadní úlohu komunikovat v tomto smyslu s veřejností.

 

Je evidentní, že naše jednota Putina zaskočila. Zjevně se odmítá smířit s představou porážky. Místo toho stupňuje násilí – zaměřuje se na dětská hřiště, energetická zařízení, přehrady nebo rušné ulice v ukrajinských městech a snaží se tak dosáhnout humanitární katastrofy. Na to nesmíme nikdy zapomenout! Stejně tak nesmíme nikdy připustit normalizaci vztahů s těmi, kteří nesou politickou odpovědnost za agresi a související krutosti.

 

Dovolte mi, abych při této příležitosti navrhla konkrétní krok. Jsem přesvědčena, že pachatelé musí být postaveni před soud. Potřebujeme tedy Ad hoc mezinárodní tribunál pro zločin agrese vůči Ukrajině. Putin a všichni ruští civilisté, kteří se těchto zločinů dopouštějí, vojenští představitelé a jejich prostředníci odpovědní za přípravu, zahájení a vedení války na Ukrajině musí být stíháni. Je to principiální záležitost. Pokud se nám tohoto cíle nepodaří dosáhnout, bude to těžká rána pro mezinárodní řád postavený na hodnotách.

 

Vážené kolegyně a kolegové, dámy a pánové, když Vás tu všechny vidím, jsem naplněna optimismem ohledně našeho odhodlání a konečného vítězství. A velmi se těším na práci, která bude následovat po tomto setkání.

 

Na Krymu válka začala a na Krymu také skončí! Krym je Ukrajina! Sláva Ukrajině!


Vystoupení předsedkyně Sněmovny na Mezinárodní krymské platformě (25. 10. 2022)
Vystoupení předsedkyně Sněmovny na Mezinárodní krymské platformě (25. 10. 2022)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)