Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

9.08.2022   Předsedkyně Sněmovny zahájila výstavu Sandarmoch

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová v pátek 5. srpna ve večerních hodinách zahájila úvodním proslovem vernisáž výstavy nazvané Sandarmoch – kde stromy mají tváře. Název výstavy odkazuje na pamětní místo Sandarmoch, popraviště z dob stalinského teroru, a jeho objevitele Jurije Dmitrijeva, vězněného dnešním ruským režimem.

 

Utrpení obětí odčinit nelze, ale společně můžeme pracovat na tom, aby se alespoň stalo zdrojem poučení pro naši dobu. Jak říká jeden můj oblíbený historik: „Dějiny se neopakují, avšak mnohdy se rýmují“. Mnozí v dějinách odmítali věřit tomu, že postupné, zdánlivě nevinné krůčky mohou směřovat k brutální diktatuře. Platilo to pro Sovětský svaz ve 20. a 30. letech a platí to bohužel i pro Putinovské Rusko,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová u příležitosti vernisáže.

 

 

Výstavu, která se ve Studiu Hrdinů v pražském Veletržním paláci koná pod záštitou paní předsedkyně, pořádá česká pobočka významné nevládní historicko-vzdělávací a lidskoprávní organizace Mezinárodní Memorial. Ta byla založena počátkem 90. let v Moskvě za účelem studia politických represí v SSSR a v současném Rusku. Přispívá též k morální a právní rehabilitaci osob podrobených politickým represím.

 

Ruský nejvyšší soud na základě žaloby prokuratury koncem minulého roku rozhodl o rozpuštění Mezinárodního Memorialu. Proti tomuto rozhodnutí se v otevřeném dopise důrazně ohradila skupina českých zákonodárců včetně předsedů obou parlamentních komor Miloše Vystrčila a Markéty Pekarové Adamové. Ta se také záhy poté setkala s ředitelem české pobočky organizace a nabídla jeho ruským kolegům v nouzi konkrétní pomoc. „V nejbližší době navrhnu komisi pro práci Poslanecké sněmovny využití prostor funkcionalistické vily předsedů Sněmovny jako dočasné zázemí pro zaměstnance Mezinárodního Memorialu. Ti budou mít nájem zdarma, podílet se budou pouze na provozních nákladech. Vila tak konečně dostane smysluplné využití,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. 


Předsedkyně Sněmovny zahájila výstavu Sandarmoch (9. 8. 2022)
Předsedkyně Sněmovny zahájila výstavu Sandarmoch (9. 8. 2022)
Předsedkyně Sněmovny zahájila výstavu Sandarmoch (9. 8. 2022)
Předsedkyně Sněmovny zahájila výstavu Sandarmoch (9. 8. 2022)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)