Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

27.01.2020   Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu

Předseda PSP ČR Radek Vondráček v pondělí 27. ledna 2020 přednesl projev na vzpomínkové akci u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Tradiční setkání se konalo v Senátu Parlamentu ČR, organizátorem byl Nadační fond obětem holocaustu a Federace židovských obcí v ČR.

Holocaust. Už po vyslovení toho slova nás zamrazí. Zamrazí nás, protože víme, kolik strašného utrpení se za ním skrývá. Kolik bezpráví, násilí a bolesti dokázali lidé způsobit jiným lidem. Lidem, které označili žlutou hvězdou, zbavili je jejich jedinečnosti, učinili z nich “nelidi” a také s nimi zacházeli naprosto nelidsky…

Dnes už toto všechno víme. Ale proč to nevěděli, či nechtěli vědět ti, kteří v té době žili? Kteří sami nebyli ani katy, ani oběťmi? Kteří byli onou pověstnou mlčící - a k tomu nevidící - většinou? Proč nechali zlo vyrůst vedle sebe a mezi sebou? Proč nezasáhli? Proč se naopak ke zlu často přidávali? Kde se v obyčejných, a do té doby takzvaně slušných lidech vzala ta nutkavá touha vzít kámen a hodit ho sousedovi do výlohy? Udat člověka, s nímž do té doby chodili na kávu? Přivlastnit si jeho dům?

Víme, co za sebou holocaust nechal za hrůzy. Šest milionů brutálně zavražděných. Další miliony vyhnaných a ožebračených. Zničené rodiny, z nichž mnohé se ze svých ztrát nevzpamatovaly dodnes. Pošlapání humanity a poničení samotné duše civilizace. To víme. Ale ptejme se, jaké byly příčiny šoa? Proč se proti němu lidé nepostavili, proč zůstali buď neteční, nebo se i aktivně řadili do průvodu vedeného nacistickou lůzou? A zejména se ptejme: může se něco takového opakovat?

Obávám se, že odpověď není optimistická. A že na ni stačí rovněž jedno slovo: může. Zlo může vždy znovu přijít, může se vždy opakovat. Zlo nikdy není dále, než jeden krok vedle nás. Je za našimi dveřmi. Číhá a jen čeká, zda je otevřeme a necháme je nestražené.

Mezi katem a jeho obětí jsou vždy nějaké dveře, které nechají otevřené zdánlivě nezúčastnění občané. Ale oni ve skutečnosti nejsou nezúčastnění, i když se tak tváří. Oni ze snahy přizpůsobit se, podvolit se moci a dělat to, co od nich moc čeká, otevírají zlu dveře dokořán. V horším případě tak činí z touhy sami na zlu vydělat. Tak se stávají jeho účastníky. Tak se ze slušných občanů stávají viníci. Někdy se pak před svými dětmi vymlouvají: taková byla doba.

Ne, žádná doba není “taková”. Dobré a zlé časy děláme my sami. My všichni. Všichni lidé. Tak buďme lidmi. Buďme lidmi, kteří respektují jiné lidi a ctí jejich důstojnost. Cestu k holocaustu otevřelo přizpůsobení se obyčejných občanů nacistické ideologii. Němci, Rakušané, ale i mnozí

Češi přesvědčili sami sebe, že Židé nejsou lidmi jako oni. Že jsou kýmsi cizím, že nejsou jedinci, ale masa, která je ohrožuje už svou pouhou existencí a s níž mají právo zacházet bez soucitu a bez respektu.

Přátelit se se Židy, nebo už jen k nim nezastávat přímo nepřátelský postoj, se pro mnohé takzvaně slušné občany stalo najednou zločinem. Toto napsali Ferdinandu Peroutkovi jeho čeští čtenáři, kteří se podepsali jako “Antisemité z Kolína”. “…Ty jsi vřed na těle českého národa, jsi vlastně takovej blbej parchant, židovskej slouha a pohůnek… Ty duševní mrzáku, všude by tě dali do koncentráku… jen v tom našem tím blbým humanismem otráveném státě se ještě těšíš na svobodě, ale v krátkém čase uvidíš, jak tě odpravíme…”

Ferdinand Peroutka po příchodu okupantů skutečně skončil v koncentračním táboře a zůstal v něm až do konce války. Ale už dopředu, když ještě existoval náš stát, jeho uvěznění a likvidaci schvalovali ti, kteří se neprávem považovali za české vlastence. Peroutka nebyl Žid. Nebyl ani jejich zapáleným obráncem. Jen, dle vkusu antisemitů, nedával Židům najevo tu správnou nenávist, odpor a zlobu. Ano, toto je podvolení se moci. Dokonce dříve, než přijde. Ohnout záda, sklopit hlavu a přizpůsobit se davu znamená otevřít dveře zlu dokořán.

Zlo nemůže přijít na svět jinak, než skrze člověka. A velké zlo nemůže přijít jinak, než skrze velké množství lidí. Peroutkův současník Karel Čapek řekl: “Děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů.” Čapka zfanatizovaný dav doslova uštval k smrti již během 2. republiky. Dříve, než měli nacisté šanci zavřít ho do koncentráku. Toto jsme si udělali sami sobě. To nám něudělali okupanti. Ale naše ochota přizpůsobit se zlu a pustit ho k sobě do domu. Zdaleka ne všichni byli takoví. Ale mnozí byli.

“Už nikdy jako ovce” zní motto Státu Izrael. Představuje slib už nikdy se mlčky a nečinně nepodvolit zlu, nepřipustit další šóa. Židé tím reagují na trpkou zkušenost vlastního národa a zejména skutečnost, že se jejich předci včas nebránili silou. Všichni bychom si ale měli z tohoto hesla vzít příklad. Netýká se jen Židů. Když nikdo z nás nebude jako ovce otevírat dveře zlu, pak Židé, ani nikdo další se nebude muset bránit silou. Protože zlo zůstane za dveřmi.

V Evropě bohužel už opět roste antisemitismus. Ať už jde o pravicové extremisty, nebo islamisty. Ruku v ruce s násilím vůči Židům jde odpor k dalším skupinám. A nejen to. Čím dál tím víc lidí na sociálních sítích a na ulici miluje nenávidět. Chtěl bych se zde tedy přimluvit. Zabouchněte dveře před nosem těm, kteří šíří strach a zlobu a už zase nálepkují druhé. Je to na každém z nás. Musíme každý udržet před zlem zavřené své vlastní dveře. Jedině tak se holokaust už nikdy nebude opakovat. Už nikdy!


Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu (27. 1. 2020)
Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu (27. 1. 2020)
Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu (27. 1. 2020)
Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu (27. 1. 2020)
Projev předsedy PS ke Dni památky obětí holocaustu (27. 1. 2020)

Mgr. Radek Vondráček


Mgr. Radek Vondráček


ISP (příhlásit)