Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

7.12.2022   Projev předsedkyně Sněmovny na Fóru občanské společnosti zemí Východního partnerství

Vážený pane náměstku Kurfürste, vážená paní Furtună, vážení účastníci Fóra, milí přátelé,


je mi velkým potěšením přivítat Vás zde v Praze v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Jedná se o poslední významnou akci českého předsednictví v Radě EU, kterou mám tu čest hostit. A je to také událost, kterou osobně považuji za jednu z nejdůležitějších.
Jsem ráda, že jste všichni přišli, děkuji vám!


Jedná se již o 14. výroční shromáždění Fóra občanské společnosti Východního partnerství. Tolik let již uplynulo od doby, kdy byl projekt v květnu 2009 zahájen zde v Praze. Po takové době bychom se měli zamyslet nad jeho úspěchy i neúspěchy. Dnes bych ale chtěla využít této příležitosti a po všech těch letech se znovu podívat na původní myšlenku Východního partnerství.
Často slýcháte, že toto Partnerství je skupinou postsovětských zemí. Země, které se Západ snaží začlenit do své takzvané "sféry vlivu". To prostě není pravda! Základní myšlenka Partnerství spočívá v tom, že sdružuje země, které sdílejí hodnoty svobody a demokracie. Národy, které vždy byly součástí širšího evropského prostoru. Národy, které přispěly k bohatství našeho kontinentu. Národy, které prostě chtějí patřit tam, kam vždy patřily.
Ano, historie Východního partnerství nebyla zdaleka jednoduchá. A právě občanská společnost, kterou zastupujete - má obrovskou zásluhu na tom, že demokratické a proevropské ambice v členských zemích nikdy neztratily na síle.


Byly doby, kdy vývoj v některých vašich zemích nabral negativní směr a mnozí pozorovatelé začali ztrácet naději. Ale vůle občanů vyjádřená hlasem občanské společnosti je nezlomná. Podívejme se například na Ukrajinu, což v současnosti děláme často.  Od Oranžové revoluce v roce 2004 až po protesty na Majdanu
v roce 2014 sehrála občanská společnost příkladnou vedoucí úlohu. Když v únoru začala naplno ruská agrese, byla to právě občanská společnost, která společně
s politickým vedením pomohla mobilizovat podporu veřejnosti. Od té chvíle ukrajinská občanská společnost neúnavně pracuje navzdory všem překážkám a vy ji pomáháte udržovat jednotnou a motivovanou.


Česká republika se svou historickou zkušeností boje za svobodu a demokracii, symbolizovanou zesnulým prezidentem Václavem Havlem, chápe, že je její povinností podporovat demokratické hodnoty v jiných zemích. K prosazování tohoto cíle jsme využili naše předsednictví v Radě EU. A budeme jej prosazovat i po skončení předsednictví. Budeme aktivně spolupracovat s občanskými společnostmi ve východoevropských zemích.


Závěrem zmíním skutečnost, že dvě země, které jsou zde zastoupeny - Ukrajina a Moldavsko - nedávno získaly status kandidátských zemí EU - a Gruzie získala evropskou perspektivu. Je to skutečně historický okamžik a naše země udělá vše pro to, aby jim cestu do Evropské unie usnadnila. Neměli bychom to však považovat za konec. Evropská rodina národů by měla být vždy otevřená těm, kteří jsou ochotni a připraveni respektovat základní hodnoty svobody a demokracie. Upřímně doufám, že pomůžete tyto hodnoty ve svých zemích prosazovat.
Zde se zastavím, protože nás čeká několik velmi důležitých řečníků a několik důležitých ocenění. Dovolte mi, abych vám ještě jednou poděkovala, že jste dnes přišli. Přeji vám krásné setkání a inspirativní pobyt v Praze!


Projev předsedkyně Sněmovny na Fóru občanské společnosti zemí Východního partnerství (7. 12. 2022)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)