Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

23.02.2024   Veřejné slyšení Mozarta a Myslivečka

Politické projevy, debaty a interpelace stranou. Poslanecká sněmovna se v pondělí 4. března promění v koncertní sál. Sólisté Simona Šaturová a Vojta Dyk zazpívají za doprovodu barokního orchestru Collegium 1704 vybrané árie Mozarta a Myslivečka. Koncert s názvem Veřejné slyšení pořádá spolek Piána na ulici. Akce se koná pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Zváni jsou poslanci, zaměstnanci a veřejnost. Registrace je zdarma.

 

S nápadem na uspořádání koncertu v Poslanecké sněmovně oslovil zakladatel spolku Piána na ulici a kulturní aktivizátor Ondřej Kobza předsedkyni sněmovny Pekarovou Adamovou během podzimu 2023. “Hlavní myšlenkou je spojení. Spojení hudbou, spojení kulturou. Tři sta šedesát čtyři dní v roce v tomto prostoru mohou poslanci disputovat a soupeřit v argumentech. Na jeden večer ale veškerá politika utichne a zavládne hudba,” popisuje Kobza. “A jsem moc rád, že se tato myšlenka zalíbila i paní předsedkyni Pekarové Adamové, která nám dala svou záštitu,” dodává.

 

Mou snahou od počátku působení v čele Poslanecké sněmovny je otevírat její prostory široké veřejnosti a pomocí nejrůznějších společenských aktivit vytvářet prostor, kam budou mít lidé chuť se vracet. Věřím, že ojedinělé provedení nádherných skladeb Amadea i Il Boema bude pro nás všechny další skvělou příležitostí zažít Sněmovnu zase trochu jinak,“ doplňuje její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

 

Parlament, koncertní síň, parlament

 

Podle Kobzy nejde v případě proměny Poslanecké sněmovny v koncertní sál o myšlenku novou nebo revoluční. “Je to možná české specifikum. Rudolfinum se během historie několikrát proměňovalo z koncertní síně na parlament a zase zpět. Pokusíme se podobně na jeden den vrátit jednacímu sálu Poslanecké sněmovny původní funkci, kdy v tom prostoru zněla krásná hudba,” vysvětluje Kobza.

 

Naráží přitom na historickou etapu, kdy v Thunovském paláci, sídle dnešního jednacího sálu Poslanecké sněmovny, sídlila na konci 18. století italská operní společnost. “Baví nás tato metoda přeznačování prostoru. Že se lidé budou moci podívat na tento ikonický prostor nově,” řekl Kobza, jenž v minulosti se svým spolkem uspořádal například koncert symfonického orchestru v budově pošty v Jindřišské ulici.

 

 

 

 

Poslanci, zaměstnanci, veřejnost. Vstup je zdarma

 

Poslaneckou sněmovnou se tak během dvou vystoupení v pondělí 4. března rozezní vybrané árie z repertoáru skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta a Josefa Myslivečka. Za doprovodu barokního orchestru Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse je zazpívají sólisté Vojtěch Dyk a Simona Šaturová.

 

Oba koncerty Myslivečkových a Mozartových děl se odehrají 4. března, první hudební vystoupení je v plánu v 18 a druhé ve 20 hodin. “Na veřejné slyšení jsou zváni všichni poslanci a zaměstnanci Poslanecké sněmovny. Máme připraveny také vstupenky pro veřejnost. Vstupné je zdarma. Registrace pro veřejnost budeme spouštět postupně v několika kolech,” uzavírá Kobza.

 

Zájemci se mohou registrovat zde.


Veřejné slyšení Mozarta a Myslivečka (23. 2. 2024)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)