367.

[V Praze], 14. května 1611.



Kutnohorské diarium: Vyslanci zemí koruny České posláni do svých pokojů; na sněmě člen čtvrtý artikul [stavovských požadavků králi Matyášovi]; poté přišli Moravané a na sněmě vyslechli odpověď českých stavů, na niž odpověděl Žerotín; dále čtena za přítomnosti Moravanů, odpověď, která má býti dána Slezanům a odpověď Dolnolužičanům na prvý spis; pak povoláni Slezané a obojí Lužičané a přečteny jim odpovědi, načež čten spis Slezanů, omluvena nepřítomnost knížete [Jana Kristiána] a podána gravamina zemí.

Pokračování diaria kutnohorských poslů k sněmu generálnímu; kopie v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/6 E.

14. Maii v sobotu.

1. Odesláno ku pánům Moravanům, Lužičanům, Slezákům, aby nestížili sobě počkati v pokojích svých, jen co páni stavové s odpovědí jedné i druhé straně na hotově budou. Což se i stalo.

2. Čten byl způsob, jak by sjezd obecný předsevzat býti měl podle artikule obecního čtvrtého [T. j. čtvrtý artikul stavovských požadavků, které má potvrditi král Matyáš a o nichž se stavové již delší dobu na sněmu radí; srovn. č. 313 a 314 ze dne 9. května a č. 349 a 350 ze dne 12. května.] v tento smysl: Kdyby co takového se slyšelo [T. j. kdyby nebezpečí a úklady hrozily vlasti.], aby dnem i nocí nejvyšším ouředníkům a soudcům zemským a osobám k defensí sněmem nařízeným v známost to uvedli, nejvyšší pak ouředníci a soudcové zemští aby neprodleně J. Mti král. to v známost uvedli, tak aby obešlíc k tomu osoby k tomu z každého kraje sněmem nařízené s králem J. Mtí, kdyby v zemi byl, pakli ne, aby se J. Mti to oznámilo, pakli by J. Mt král. do týhodne toho opatřiti neráčil, tehdy aby stavové sami o pomoc se snésti a tomu kraji na pomoc přispěti a to zlé odvrátiti mohli, jakž týž artikul dáleji v sněmě doložen bude.

3. Potom přišli páni Moravané a čtena jim odpověď ta, kteráž před tím dne pátečního obci čtena byla, [Viz č. 360 ze dne 13. května (pátek).] s tím však dalším doložením, že by sobě páni stavové byli vinšovali, aby prodlouženější a volnější čas k uvažování této odpovědi míti mohli, ale poněvadž ještě do zavření tohoto generálního sněmu mnoho k vyřízení pozůstává, pročež že se omlouvají, jestliže by co napsáno bylo, na čem by se zastavovali, aby dále od pánů stavův vysvětlení toho žádali, že se v tom zlým oumyslem nic nestalo, nebo páni stavové vším dobrým přátelstvím pánům Moravanům sloužiti hotovi jsou.

Na kteréžto promluvení pana purkrabě pán z Žerotína odpověděl, žádajíc, aby ten spis jim k rukám odveden býti mohl, poněvadž to ním srozumívají, že na nětčem málo pozůstává, v čem srovnání nejsou; v tom také dáleji že chtí ty prostředky oblibovati a obírati, aby dále všecko toto na dobré míře postaveno a srovnáno býti mohlo. A poněvadž na některé spisy v odpovědi své páni stavové se odvolávají, kteréž, jako i zřízení zemské království Českého, pánům stavům a vyslaným markrabství Moravského nepovědomé jsou, že žádají, aby přípisy těch punktů a artikul[ů], na kterýž se v odpovědi potahují, jim odvedeny býti mohly.

K čemuž přistoupeno.

4. Čtena potom odpověď pánům Slezákům, která býti má dána, majíc tyto punkty:

1. Páni stavové s podání na spis jich dobrého zdání pánům Slezákům že děkují... [Další text (čl. 2 - 7) vynechán, neboť podává ve výtahu, co je v plném znění v č. 361.]

8. Kdež toho dokládají, že se pro accesoriis mají, toho že páni stavové při resolucí své předešlé zůstavují a dále se v žádné spory a disputy dáti nemíní, vyhrazujíc dále přednost království Českého. To dole že dokázati chtí a toho všeho že při sněmovním snesení léta 1610 že zůstavují, dále zakazujíc se jim službami a volným přátelstvím. Actum téhož spisu v Praze při generálním sněmu 13. Maii a. 1611.

Čtena odpověď na spis první, kterého páni Dolní Lužičané podali, na proposici odpovídajíc, [Viz č. 335 ze dne 10. května.] kteráž měla punkty tyto:... [Další text vynechán, neboť podává jen stručný výtah odpovědi dolnolužické uveřejněné v č. 335.]

Načež jim odpověď od pánů stavův dána taková:

1. Kde protestírují a žádají ubezpečení býti reversem, že nedali hlasu k volení a vyhlášení krále J. Mti předně za čekance a potom za krále, to aby nebylo na protržení jich privilegií a svobod, páni stavové království Českého toho že zůstavují při resolucí své předešlé pánům Horním Lužičanům na podání jich dané [Viz č. 289 ze dne 6. května.] a s nimi že [se] v žádné další disputací a handle jako i s oněmino dáti nemíní.

Při těch vejminkách se zůstavuje:

1. Že propuštění z povinnosti zůstává na resolucí J. Mti cís., kteráž ještě jim oznámena není, nýbrž na ni očekávají.

2. Že se nadějí, že J. Mt král. to jim reversem svým ujistiti a potom majestátem svým po korunování potvrditi ráčí.

3. Kdež dokládají, aby J. Mt cís. respectirován byl, v té věci že chtějí páni stavové to obmejšleti, aby bylo k dobrému celého království Českého, tak i zemí vtělených, tak aby z obtížností sjíti, pokoj stálý se spůsobiti a nebezpečenství též odvráceno býti mohlo, jim dáleji se páni stavové se zakazujíc službami a volným přátelstvím. Actum v Praze 13. Maii.

Toto obé čteno bylo před pány vyslanými z markrabství Moravského. Potom povoláni páni Slezáci, páni Lužičané Horní i Dolní a přečtena jim odpověď tato na spisy jedněch každých a po přečtení spisu pánů vyslaných z Slýzska [Viz níže.] pan kanclíř vymlouval J. Mt kníž., že přijíti nemohl pro nedostatek svého zdraví, a poněvadž to ním dobře srozumívají, že u některých artikulích pánů stavův samých se dotýče, toho že při tom zůstavují a že od pánů stavův ve všem, což nejvejš jim možné bude, děliti se nechtí. A s tím podali stížnosti, které chtějí J. Mti král. přednésti; tolikéž i Horní Lužičané učinili s Dolními, kterýchžto stížnosti čteny. Odloženo, poněvadž již pozdě bylo do dne pondělního.

K čemuž přistoupeno bylo.




Přihlásit/registrovat se do ISP