353.

V Praze, 12. května 1611.



Vyslaní kutnohorští šepmistrům a radě v Kutné Hoře: Omlouvají se z opožděného podávání zpráv; korunování, které se dnes mělo konati, bylo odloženo pro překážky nepřátel; dalšího odkladu stavové nepovolili; píší dále o jistotě rukojmí za p. Jana Benedu a odpovídají na dotaz o jednom veliteli zemského lidu najatého.

Orig. v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/20 B.

Službu svú.... Psaní V. Mtí, jehož datum na Horách Kutnách v pondělí po sv. Stanislavu tohoto 1611 léta [T. j. 9. května.] jest nám teprva dne včerejšího v nešpory dodáno. Kteréž, co by v sobě zdržovalo, jemu jsme vyrozuměli, a poněvadž to za odpověď na to, co V. Mti od nás strany rukojemství Klusakovskýho a artikulův obecních stavu městského psáno bylo, jest, toho při též odpovědi zůstavujeme. Že pak také psaní naše předešlé, kteréhož datum ve čtvrtek den sv. Floriana téhož léta 1611 [Sv. Floriana je 4. května, ale to byla 1611 středa.], v neděli teprva V. Mtem dodáno jest, to tím, že psaní, prvé nežli ty věci, o nichž se v něm zmínka děje, shotoveno bylo, přišlo, jakož pak i to tím, že jedno nynější, kteréž v tuž neděli, totiž Prosebnou, jakž na ten den napsáno a přihotoveno jest, datirováno, od V. Mtí dnes teprva odesláno, že dříve, nežli jakej posel byl před rukama, nahotově bylo. Protož máme naději, že vyrozumějíce příčině nečasného V. Mtem psaní dodávání, nás v tom omluvné jmíti ráčíte.

Jest V. Mtem v tom předešlém psaní našem mezi jinejm i to v známost uvedeno, že korunování J. Mti krále Uherskýho na království České předse na den k tomu uložený, totiž dnešního dne, tak jakž ex certis conjecturis tomu se srozuměti mohlo, konati se bude, ale proti tomu zase V. Mtem oznamujeme, že toho potom za některejmi příčinami, jakž tomu z příležících dvou, jednoho J. Mti cís. a druhého pánův stavův spisu, vyrozuměti ráčíte, do pondělího po neděli Exaudi [T. j. do 16. května.] odloženo. Tím odkladem že se nic jiného od nepřátel, než aby se témuž korunování překážka stala, neobmejšlí, snadno se rozuměti může. Pročež J. Mt král. a páni stavové, aby tím déle mimo oznámený den protahovati se mělo, povoliti chtíti neráčili. Pán Buoh rač tomu, co tak z milosti a vůle jeho započato, žehnati a k šťastnému skončení přivézti a praktiky nepřátel zkaziti a v niveč obrátiti.

Co nám strany jistoty pánův rukojmův za pana Jana Benedu, že nám ta s membránou k plnomocenství a zápisem téhož pana Jana Benedy odeslána jest, a to po Matesovi Budějovským, poslu, to ovšem tak vskutku se, že nám to prý pospolu zpečetěno jest od téhož posla dodáno, nachází a to také před rukama jest. Že pak V. Mtem o odeslání nám též jistoty předešle psáno bylo, to již prvé před tím, nežli nám ty tři věci dodány byly, se stalo. Než, jak nám předešle při odeslání týchž věcí, že nám vejpis dotčené jistoty in originali odeslán jest, psáno bylo, o žádným takovým vejpisu nic nevíme, aby kdy od koho nám dodán býti jměl, a tak tu něco na omyle býti musí. Kdež také od nás o tom spraveni býti žádati ráčíte, měl-li by N. pan Dupák jakej lid zemskej verbovanej pod svou správou, na to V. Mtem co jiného oznámiti, než že nějakejm oficírem pod pánem N. Předenicí, kterej svůj kvartýr na Novém městě v osadě sv. Jindřicha jmá, tak jakž jsme se toho doptali, zůstává, nevíme.

Co se včera, předvčerejškem a před tím v pondělí in comitiis dálo, toho také V. Mtem continuati odsíláme a s tím V. Mtem na všem dobře a šťastně [se] jmíti vinšujeme.

Datum v Praze ve čtvrtek den slavnej Vstoupení pána Krista do nebe léta 1611.

 

V. Mtí vyslaní.






Přihlásit/registrovat se do ISP