4.

V Brně, 28. února 1611.



Stavové moravští nejvyšším úředníkům atd. království Českého: Dostali jejich správu o vpádu pasovského vojska do Čech a žádost o pomoc; dověděli se zatím, co se v Čechách stalo, oznamují, že, nečekajíce, vypravili svůj lid jízdný i pěší s lidem krále Matyáše proti nepříteli.

Kop. v archivu zemském v Brně: Památky sněmovní, sv. 21, z let 1610 - 1636, fol. 50 - 51.

Urozeným pánům, pánům, urozeným a statečným pánům rytířům, N. N. nejvyšším pánům ouředníkům a pánům soudcům zemským království Českého, J. M. cís. radám soudův dvorského a komorního, též osobám sněmem jminulým k defensí nařízeným, pánům bratřím, strejcům, ujcům, švagrům a přátelům našim zvláště milým. Služby naše přátelské...

Psaní V. Mtí. a Vaše, jehož datum na hradě Pražském v středu po sv. Dorotě léta tohoto 1611 [Viz číslo předcházející.], jest mně hejtmanu a nám nejvyšším ouředníkům a soudcům zemským, též obyvatelům ze všech stavův markrabství Moravského, kteříž jsme se tak k soudu zemskému do města Brna sjeli, od urozeného pána, pana Václava Budovce z Budova na Hradišti nad Jizerou a Kočňovicích, J. Mti cís. rady, jakožto vyslaného V. Mtí a Vašeho, dodáno, jemuž z přečtení i také oustního téhož pana Budovce obšírnějšího oznámení, kterak lid válečný, až posavad pasovskej řečenej, do království Českého vtrhl a některých měst se zmocnil a vždy dál a dál na velikou škodu království toho se podává i také, v jakém nebezpečenství zůstávati a jaké pomocí od nás, jsouce sobě tím jedni druhým povinni, žádati a vyhledávati ráčíte, tomu všemu jsme vyrozuměli.

Kterážto všecka věc, co se tak stalo a posavad děje, nemůže nám nežli s velikou srdečnou lítostí bejti, a kdyby království České v té míře a v tom způsobu jako toho času, když jest nadepsaný pan Budovec od V. Mtí. a Vás s tím psaním vypraven byl, zuostávalo, chtěli bychom podle žádosti V. Mtí a Vaší se zachovati a na další povolání očekávati. Ale dověděvše se mezi tím toho, co jest se v tom čase po vypravení téhož pana Václava Budovce etc. království českému a pánům obyvatelům téhož království, též hlavnímu městu Praze i jiným skrze vpád toho lidu válečného pasovského přihodilo a uznávajíce povinnost svou, potřebu náhlou a nebezpečenství jak království Českého tak i oudův jeho, zemí k témuž království připojených, a rozvažujíce, co na zachování v celosti téhož království a zemí dotčených záleží, pamatujíce také na pomoc V. Mtí a Vás v času vpádu do této země od Uhrův nedávnými léty učiněnou a chtíce k V. Mtem a k Vám svou upřímnou důvěrnost v čas této nastalé potřeby skutečně prokázati [T. j. za vpádu Bočkajova 1605.], nečekavše na druhé oznámení, které by snad příliš pozdní bejti mohlo a nevědouce ještě tehdáž, jaké by přednesení pana z Budova bejti mělo, lid svůj válečný, jízdní i pěší, připojíce k sobě lid J. Mti král. pro větší pomoc, k podstatnější obraně proti nepřátelům jsme poslali, nepochybujíce, že V. Mtem a Vám i všem pánům stavům království Českého netoliko vděčné, ale i prospěšné bude a té jisté a důvěrné naděje k V. Mtem a Vám i všem pánům stavům království Českého jsme, že v času nastalé potřeby markrabství tomuto zase přátelská a ochotná odměna od V. Mtí a Vás i pánův stavů v skutečně se stane; a my také V. Mtem a Vám, jakožto našim zvláště milým panům bratřím, strejcům, ujcům, švagrům a mnoho zpřízněným pánům přátelům každého času vedle své možnosti přátelsky volni zůstáváme. S tím se V. Mtem a Vám na všem dobře, šťastně a potěšitedlně jmíti věrně vinšujeme.

Datum v městě Brně v pondělí po neděli Reminiscere léta 1611. [Rk. má "1615", což je zřejmá písařská chyba.]

 

Hejtman, nejvyšší ouředníci a soudcové zemští, též obyvatelé ze všech stavův markrabství Moravského, nyní v městě Brně spolu shromáždění.






Přihlásit/registrovat se do ISP