3.

Na hradě Pražském, 9. února 1611.



Nejvyšší úředníci stavům moravským: Oznamují vpád pasovského vojska do země a žádají o pomoc; jakmile jim druhým listem oznámí čas a místo, doufají, že jim pošlou lid jízdný a pěší, jemuž se postarají o průvodní komisaře a proviant; psali též svému vyslanci Budovcovi, aby o to s nimi jednal.

Kopie v archivu ministerstva vnitra v Praze: Desky zemské M 183, fol. B 15.

Pánům Moravanům etc Služby naše povolné a přátelské, V. vysoce knížecí Mti, V. Mtem a Vám vskazujeme a zdraví.... vinšujeme, vysoce důstojný a osvícený kníže, urození páni páni, velební páni preláti, urození a stateční páni rytíři, moudří a opatrní vyslaní z měst, všickni čtyři páni stavové markrabství Moravského.... Nejní bezpochyby V. kníž. Mti etc. a V. Mti a vás tejno, kterak lid válečný, až posavad pasovský řečený, do království Českého vtrhl, měst Budějovic Českých, Krumlova, Tábora i jiných některých se zmocnil a vždy dál a dál na velikou škodu království tohoto se podává, za kteroužto příčinou my na milostivé J. Mti cís. etc., pána našeho nejmilostivějšího, povolení, též z povinností našich a vedle pominulého sněmovního snesení všelijaké možné prostředky pro odvrácení jak nejdřív možné téhož zlého od tohoto království a zemí k němu připojených obírati se snažíme, jakož jsme pak nemalý počet lidu válečného jízdného i pěšího vedle veřejné domácí hotovosti k této potřebě najali i také k zemím s královstvím tímto spojeným o pomoc psaní učinili.

I poněvadž markrabství Moravské, jakožto přední oud království Českého, témuž království a království České zase markrabství Moravskému v takových potřebách a příčinách retuňkem a pomocí sobě zavázáni a povinni jsou, jakož jste pak od nás všech tří stavův království tohoto těchto nedávno pominulých let pomoci s velikým nákladem skutečně seznati ráčili [Vztahuje se na pomoc poskytnutou Moravanům za vpádu Bočkajova r. 1605; srovn. Sněmy XI. úvod.] a ještě na to se ubezpečiti moci ráčíte a můžete, kdyby toho jaká taková potřeba - čehož pane Bože milostivě uchovati rač-nastala, že bychom V. V. kníž. Mti etc., V. Mtí a Vás skutečnou pomocí naší neopustili, nýbrž tak dobře o jich jako naše vlastní dobré se starati chtěli, protož V. V. kníž. Mti etc., V. Mtí a Vás přátelsky žádáme, že se o jistý dobrý počet lidu jízdného i pěšího ihned snésti, a kdybychom V. V. kníž. Mti etc., V. Mtem a Vám druhé psaní stižně učinili, o času a místě, kdež by toho největší potřeba ukazovala, oznámili, nás skutečnou pomocí retovati, nicméně také nám, jak brzo, jak silně s jízdou i pěším, kterou nejpříležitější cestou ku pomoci chtíti ráčíte a chcete, abychom i my komisaře k průvodu naříditi a profanty i spíží náležitě se zásobiti mohli, v známost uvésti ráčíte a uvedete, jakž pak i urozeného pána pana Václava Budovce z Budova na Hradišti nad Jizerou, Zásadce a Kocňovicích, J. Mti cís. rady, vyslaného našeho, jsme se dožádali, aby to samé, což se svrchu píše, s pilností při V. Mti a Vás jednal, tak abychom brzkou a dobrou odpověď dostati mohli. S tím milost a ochrana pána Boha všemohoucího rač býti s námi se všemi.

Datum na hradě Pražském v středu po svaté Dorotě, léta etc. 1611.

 

N. N. nejvyšší úředníci zemští etc.



[Viz č. 1 dodatků. Děkuji dru. Vlad. Klecandovi, že mne na tento a následující dva kusy upozornil, dal je opsati a zkonferoval. Nalezl tyto listy při svých pracích o deskách zemských, prohlížeje tento "Kvatern listův posélacích plného soudu zemského od léta 1607".]




Přihlásit/registrovat se do ISP