319.

V Mladé Boleslavi 19. prosince 1605.



Burian Šlechta ze Všehrd, výběrčí postlaného v kraji Boleslavském, České komoře o překážkách, které mu činí členové městské rady při odvážení posudného do Prahy, třeba na jeho vlastní náklad, aby se mu vymstili za to, že netrpěl jejich nezpůsoby při várkách. Prosí o zákrok České komory.

Orig. pap., pečeť sloupnuta, v archivu Národního musea, zn. F Mladá Boleslav. Na rubu adresa: Jich Mtem pánu panu presidentu a pánům radám J. Mti císařské zřízené komory v království Českém, pánům mně laskavě příznivým etc. a nad ní jinou rukou: 20. decembris 1605 a dole pod adresou rukou sekretáře Jana Peldřimovského: Fiat; však toto supplikování se zase zasílá k té cesty jemu po schválním vozu.

Vaše Mt urozený pane presidente a Vaše Mti páni páni, též stateční rytíři, J. Mti cís. páni radi zřízené komory v království Českém, páni mně laskavě přízniví.

Na Vaše Mti vznášeje služebně oznamuji, že když při termíních sněmem vyměřených posudné J. Mti svolené v městě krajském Mladé Boleslavi vybírám a po vysedění kvartálu též posudné, což se ho tak přijme, sem do Prahy odvážeti maje, v témž městě Mladé Boleslavi proti záplatě mé fedruňku fůrou a koňmi užíti nemohu, a když při úřadě boleslavským toho - poněvadž J. Mti peníze sou a ty že po vysedění kvartálů brzce se odvozovati mají - aby mne proti náležité záplatě fůrou opatřili, vyhledávám, ničehož toho od nich dostati nemohu, takže začastý nemoha za mé peníze fůry míti, do třetího dne i víc v městě s penězi bezpotřebně i dosti nebezpečně ležeti a zůstávati musím, jakž mi se to nejednou až i tohoto kvartálu svatohavelskýho teď minulého toho od nich dostalo.

Nebo maje námluvu s jedním sousedem jich, aby mne do Prahy s penězi posudnými vezl a o to, poněvadž se vymlouval, že bez povolení purkmistra maje dílo sobě od Jakuba Románka projednané, mne vézti nesmí, já k Pavlovi Strakonickému tehdáž purkmistru jda, mezi tím syn primasův smysliv sobě jízdu do Prahy, téhož kočího mi odjal.

Což když sem zvěděv, o tom zas témuž purkmistru oznámil a za opatření žádal, pověděl mi on, poněvadž primasův syn téhož kočího potřebuje a na jeho vzkázání že k němu poslal, nic učiniti nechce, abych já sám šel k němu a" jeho dadouc mu dobrá slova, abych naprosil, aby on od té fůry upustil a tak nachodivše se víc než dopůldne po městě a nic způsobiti nemohše, od pátku až do neděle tam sem na fůru čekati musel.

I poněvadž pak to všecko jinač nerozumím než z pouhé zlosti a vymštění se na mne toho, že nespůsobu jich některého při várkách jich, jejž oni řádem jakýmsi zakrývají, sem se doptával, aby mne tudy vedle vůle své zbytečně útratou a tam se zdržováním, an prve službu skrovnou mám, zas aspoň tak stížili, to mi se od nich patrně děje.

Vašich Mtí za to služebně prosím, za týmž boleslavským úřadu poručení učiniti ráčíte, aby oni fůrou jistou a bezpečnou koňmi svými obecními neb jinými hodnými k odvážení týchž peněz J. Mti cís. posudných proti mé náležité záplatě, mne při každém kvartálu opatřiti povinni byli, tak abych někdy s penězi J. Mti cís. skrze nečasné jich příčinou mne fůrou neopatření k nějakému nebezpečenství, jakž příkladové každodenní toho bývají, nepřisel.

A poněvadž pak v věcech J. Mti cís. a vzlášť kdež se peněz dovážení dotyce, v jiných krajích nejen výběrčím, ale i jiným osobám od jiných měst, kteráž lepší pozor na J. Mti cís. i na Vašich Mtí než oni boleslavští dáti se snažují, takovýž fedruňk začastý se a s ochotností činí, že i mně se téhož z fedruňku Vašich Mtí a proti mé záplatě dostane.

Té naděje jsa v tom Vašim Mtem sebe k dalšímu laskavému i brzkému opatření poroučím.

Datum v pondělí po Moudrosti boží léta božího 1605, Vašim Mtem Službám volný J. Mti cís. výběrčí posudného v kraji boleslavském, Burian ze Všehrd


[Burian Šlechta ze Všehrd, původně na Hradišti a Břežanech, při zplnoletění 1586, později od r. 1600 na Bučině, odkudž se mší také jeho synové, (gen. sbírka Dobřenského: Šlechta). - Šlechtova suplika, jak ze záhlavní poznámky vyplývá, byla Českou komorou vrácena do Boleslave; patrně však městské radě, neboť do Národního musea se dostala v archivu boleslavského s řadou jiných městských archiválií. Že by se k ní však bývala rada vyjádřila, není z ničeho patrno].




Přihlásit/registrovat se do ISP