317.

V Kolíně 1. února 1605.



Jan Krumpolec, výběrčí posudného a ungeltu v Kolíně, stěžuje si Komoře české do spoluvýběrčího Jana Kirchpryka Berounského, jak vede si při správě peněz, vybraných od sousedů, odcházeje z města na delší čas bez opovědí a v nepřítomnosti své poroučeje správu posudného svému mládenci a vzpíraje se nařízení komisařů komory, aby pro peníze vybrané pořízena byla bednička o dvou klíčích.

Orig. pap. v archivu města Kolína nad Labem, Sectio VI. Missivae et decreta a regia camera, ad n. 132. - Tato stížnost postoupena byla z České komory purkmistru a radě 10. února 1606 k vyřízení a již v Kolíně zůstala. Na rubu jednak adresa: J. Mti urozenému pánu, panu nejvyššímu presidentu a Jich Mtem pánům radám J. Mti cís. zřízené komory v království Českém, pánům milostivým etc. pokorná žádost ode mne Jana Krumpolce z města Kolína Nového nad Labem, jednak v Komoře připojené záznamy: Praes. 1. Febr. 1605 a pod ním jinou rukou: Includatur.

Vaší milosti urozený pane, pane presidente a Vašich Mti urození páni, páni, J. Mti cís. rady zřízené komory v království Českém, páni milostiví etc.

Předešle panu purgmistru a pánům města Nového Kolína nad Labem ráčili ste poručení, na jaký způsob za vejběrčího svoleného posudní, ungeltu a pomezního cla přijat jsem, jakž též poručení Vašich Mtí, jehož datum na hradě Pražském v pátek po Početí blahoslavené Panny Marie léta pojminulého etc. 1604, to v sobě šíř obsahujíc, zavírá, učiniti, kdež Vaše Mti předně toho doklá[da]ti v něm ráčí, aby instrukcí i jiné všecky věci od předešlého vejběrčího vyzdvihli a mně, novotnému vejběrčímu, v moc podle povinnosti učiněné odvedli a také posudní časně k odvozování přidrželi. I poněvadž Jan Kirchpryk Berounský, druhý vejběrčí, mně od V. Mtí přidaný, toho opravdově jak na poručení V. Mtí a časté napomenutí pana purgmistra a pánů dle vznešení mého ujímati a k sobě přijímati nechce, nýbrž sám o své újmě, neříkajíc žádnému nic, ani se neopovídajíc panu purgmistru a pánů[m], kdež se jemu dobře vidí a zdá a kam se jemu líbí od služby své - jakož pak těchto nedávno pojminulých dnů několik dní doma nebyl - po potřebě své i jiných lidí odchází a tudy povinnosti své zadosti činiti nehledí, nýbrž nějakému mládenci svému, nemajícímu nato žádnou povinnost, to vše k spravování poroučí, skrze což, kdybych toho déleji trpěti a v tom tak trvati jměl - jsouce já člověk potřebný a v těch věcech nezběhlý - obávám se, abych tudy takovou neopatrností jeho - k věrný a pilný službě své - potomně všecken statček svůj chudý vynaložiti, sebe, manželku svou, dítky mé k záhubě a žebrotě - an jsem jej všecken místo rukojemství, kderej nyní nezávadný mám a ještě potomně z nadělení božího jmíti budu, v témž rukojemství zavázal - přivésti musel, čehož byste mně příti neráčili. Protož Vašich Mtí za to pokorně prosím, že dotčeným purgmistru a pánům města Kolína Nového ještě jedno poručení učiniti ráčíte, aby oni téhož Jana Kirchpryka, spolutovaryše mého k tomu přidrželi, aby nad povinnost svou lepší pozor jměl, truhlici dle vyměření pánů komisařů v té věci na onen čas nařízených - do níž by se peníze vedle oučtu mezi námi činění každého měsíce vybraný a od nás obou přijatých [sic] skládali - spraviti dal, posudní aby časně od nich vycházelo a tak tudy tu, kdež náleží, od nás odvozováno býti mohlo. V čem se Vašim Mtem k laskavý ochraně poručena činíc, brzské opatření v té věci od Vašich Mtí očekávati budu. Vašim Mtem k službám povolný Jan Krumpolec z města Kolína Nového nad Labem [J. Krumpolec byl kolínský měšťan a řezník; srv. J. Vávra, Dějiny města Kolína II., str. 7. J. Kirchpryk - jak z kontraktních knih kolínských, uložených v archivu země České, plyne - nemel žádného nemovitého majetku, ale byl kolínským radním písařem].




Přihlásit/registrovat se do ISP