314.

V Praze 1. VIII. 1616.



Soupis nedoplatků, které dosud neodvedli krajští berníci z let 1601-1609, pročež po mnohá léta ani počty nejv. berníků z oněch let nemohou být přijaty. Česká komora navrhuje, aby proti nim bylo zakročeno exekucí.

Koncept dopisu z kanceláře České komory, určeného patrně nejv. úředníkům zemským, v archivu ministerstva vnitra, Stará manipulace, S 15/10, krabice č. 2082. In tergo touže rukou: Poznamenání, které osoby z berníků krajských restu svého i také restantův od sebe neodvedli. Alia manu: 9. Augusti 1616.

Poznamenání, které osoby po mnohém a dosti tuhém jich sem obeslání poetův svých až posavad nevykonaly, pro něž poctové nejvyšších pánův berníkův přijati býti nemohou, též co kteří ještě restýrují:

1. Z kraje Hradeckého sirotci Sixta Pražáka v městě Hradci pozůstalí za rok 1605 vedle druhého sněmu téhož roku držaného a ti zůstali na předešlým počtu čistého restu 351 kop gr. Restantův pak k dozvyupomínání okolo 300 kop. Poetův neučinili.

2. Z Chrudimského Tomáš Lvík a Matouš Felix za rok 1605 počtu restantního neučinili a zůstali čistého restu při zavření hlavního počtu 2483 kopy 50 gr 6 den. Ty peníze posavad za sebou zadržují.

3. Item odtudž Adam Bochauf a Pavel Ryba zůstavše po učiněným hlavním počtu čistého restu za rok 1607 až 9 685 kop 40 gr. 5 den. - Restantův pak, kteréž dávno měli zvyupomínati do sumy 4030 kop; posavad z toho restantního počtu nečiní, tak že se neví, mají-li tu sumu za sebou a k tomu čistého restu tak dlouho neodvozují, ježto již kolik let minulo.

4. Z Kouřimského posavad ani hlavního ani reštantního počtu za rok 1605-9 Václav Prcka a Mikuláš Vodička, též Matouš Koláčník byvši kolikrát sem obsíláni, jsou neučinili, tak že se neví, co za nimi zůstává. Zasloužili dobrého potrestání.

5. Z kraje Bechyňského Janovi Senožackému a Pavlovi Cápovi z města Tábora po učiněným za rok 1604 počtu berničním, kdež čistého restu 422 kopy 34 groše 5 denárů. Restantův pak k dozvyupomínání do 278 kop 50 gr. zůstali; byl jim od pánův komisařův k zapravení toho obého jistý den, totiž 27. dne aprilis, již dávno jminulý, uložen, však se až posavad sem najíti nedali, jako i jiní v témž městě nařízení berníci za léta 1605-9 a ještě do summy 4500 kop 30 gr. zvyupomínati a od sebe odvésti mají, k čemuž slušně a skutečně přidržáni bejti musejí.

6. Z kraje Chrudimského berníci za rok 1601 - 1604, ačkoliv jsou dekami zemskými vykvitovaní, však za ta léta vykazovali na panství litomyšlským reštantův zadržalých do sumy 7854 kop. Pokudž by tíž reštantové od J. Mti cís. odpuštěni nebyli, potřebí jest na to pozor dáti, aby v promlčení nepřišli, neb aby na to jistá resolucí k berni učiněna byla.

7. Pan Ondřej Horňátecký s Václavem Benešovským z Kouříma, byvši v létu 1603 za berníky krajské nařízeni, zůstali čistého restu 461 kop 54 gr.; ten maje vedle terminovaného jim jistého a dávno minulého času zapraviti, toho učiniti a sem se dostaviti zanedbávají, což se Jich Mtem a komoře přednésti musí, poněvadž ty peníze J. Mti cís. náležejí.

8. Item Adam Krupička na rok 1604 v kraji Kouřimským volený zůstává čistého restu 653 kop 54 gr. Restantův pak k zvyupomínání nemálo, to obé měl dávno zapraviti, což učiniti i připověděl, však posavad se toho od něho neděje.

9. Jan Kout a Simeon Trčka z města Písku berníci na rok 1605-6 teprva teď nedávno počet hlavní učinivše, zůstali na něm čistého restu 2115 kop 43 gr. 2 den., což komoře předneseno jest a poručeno ouřadu, aby týž čistý rest do renthausu po smrti Jana Kouta byl na hotově zapraven; však se neví, stalo-li se tomu zadosti.

10. Z města Plzně Jan starší Kleo a Martin Tonner, jakožto berníci téhož kraje na rok 1607/8/9 volení, učinivše počty své, čistého restu za ty tři léta 1405 kop 44 gr. 4 den., k tomu restantův do 3100 kop k dozvyupomínání jsou zůstali. I ačkoliv o to obé s týmž Tonnerem a vdovou Kleovou, kdo by byl tím povinen, spor vzešel, však pod tím na škodu J. Mti cís. týž čistý rest jako i restantové nezvyupomínaní zůstávají.

(am) 11. V kraji Prácheňským v létu 1602 pan Jan Zdeněk Boubínský z Oujezda s Adamem Zoubkem z města Písku za berníky krajské voleni, po učiněným s nimi počtu, zůstali sou čistého restu 968 kop 25 gr. 2 den. Mezi tím pan Boubínský umřel. Týž rest čistý posavad zapraven není. Zapotřebí jest, aby o to dědicům téhož pana Boubínského i také k tomu Zoubkovi časně hledíno a na nich toho dobýváno bylo.

A sumou vysoce je zapotřebí do všech měst krajských ještě jednou od Jich Mti psáti a všecky berníky za rozdílná léta nařízené sem obeslati a tu na nich exekuci podle uvážení Jich Mti konati, jinak sic jak předešle od mnoha let, tak budoucně snad nikdá poctové jich náležitě zavříni a reštantové spolu s čistým restem, čehož se do veliké sumy přijde a již se také o to na ně nejednou i dosti tuze s nemalým i zlehčením od Jich Mti prošlých poručení dopisovalo, odvedeni a zapraveni nebudou. Což vše se Jich Mtem k dalšímu uvážení a opatření zůstavuje. Actum 1. augusti 1616.




Přihlásit/registrovat se do ISP