250. Jiřík Haydl z Rasenštejna, prubíř zemský a kanclíř Starého města Pražského, prosí Trutnovské, aby za služby, které prokazuje městům při sněmích, darovali tmi nějaký kus dobytka na zvelebení nově koupeného jeho statečku.

V STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM, 6. května 1602. — Orig. v arch. miis. král. Česk.

Službu etc. Znaje VMti k sobě každého času až posavad náchylné i přívětivé, psaní toto přátelské VMtem činím v příčině té, kteráž také těchto málo pominulých dnův při povolání jistejch osob z každého města stavu třetího království tohoto do komory JMCské české za příčinou vypravování formanův s věcmi válečnými do Uher proti nepříteli všeho křesťanstva Turku VMti vyslaným zde v Praze v známost uvedena jest, s tou při tom přátelskou žádostí, aby ta tolikéž při šťastném se domů navrácení od nich na místě mém VMtem předložena býti a já v tom, pokudž by co možného bylo, laskavě fedrován býti mohl.

Jest pak věc taková, že sem pro budoucí své. též manželky a dítek svých lepší opatření skrze fedrunk dobrejch pánův a přátel stateček v jisté sumě ujal, při kterémžto statečku také dvůr poplužný, ale ten do konce vyplundrován jest, tak že od dobytka rohatýho, vovec aneb koní nic před rukama není. nýbrž ani jiných potřeb dvorskejch v něm nezůstalo, na kteréžto potřeby každý rozuměti může, že nemalý náklad jíti musí.

Z kterýchžto příčin dobrých pánův a přátel svých známých a ke mně láskou a dobrotivostí nakloněných o jakouž takouž pomůcku a přátelský fedrunk dle jednoho každého možnosti v tom následovati sem sobě umínil. A poněvadž z těch takových pánův a přátel svých A7Mti každého času také sem poznával, ano i posavad za neposlední býti pokládám, zvláště v té naději, že VMti jako i jiná města království tohoto buďto při sněmích obecních nebo při komoře i jinde, kdež se buďto všeho stavu třetího nebo kterého města a obce obzvláštně kdy dotýkalo, vždycky až posavad mne volného, snadného a hotového jsou nacházeli a poznávali, tak že příčinou mou (však bez chlouby píšíc), pokudž jen co možného bylo. nic jest nesešlo: protož v takové příčině k VMtem se utíkaje, přátelsky žádám i té nepochybné důvěrnosti jsem, že VMti od obce nějakým fedrunkem od dobytka dle možnosti a vůle VMtí ku pomoci na Novosedly mne na ten čas fedrovati a, pokudž byste neráčili sem do Prahy vodeslati, po tomto mém služebníku, kterýž se naschvále k VMtem odsílá, odevzdati poručiti ráčíte. A já se toho VMtem i jednomu každému podle náležitosti a povahy neb důstojnosti předně pak obci vší podle nejvyšší možností své zase odsluhovati a odměňovati nepominu. S tím etc. Datum v Starém městě Pražském v pondělí po neděli Cantate 6. dne měsíce máje léta Páně šestnáctistého druhého.

VMtí vždycky volný

Jiří Haydl z Rasnštejna,



prubíř zemský a kancléř Starého města Pražského etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP