222. Císař Rudolf II. poroučí Janovi Tišňovskému z Tišnova a Pavlovi Kochovi s Kochburka, písařům berním, aby s listy obrannými do krajův sjeli a reštantův berní od r. 1570—1595 sněmy svolených dobývali v statky dlužníkův se uvazujíce.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, v pondělí masopustní [18. února] 1602. — Opis souč. v arch. c. k. místodrž. pro král. České. S. 15-10.

Rudolf II. etc. Poctiví, věrní naši milí. Poručili sme nejvyšším berníkuom království našeho Českého k berním od léta tisícího pětistého sedmdesátého až do vyjíti léta devadesátého pátého snémy obecními svoleným voleným, poněvadž někteří obyvatelé téhož království našeho Českého spravením a odvozováním všelijakejch starejch berničnejch reštantův po častých napomínáních prodlévají, aby vás od berně s listy obrannými a s jistou instrukcí, jak byste se v tom chovati měli, do všech krajův k uvazování se reštantníkův v statky jich vypravili. I poněvadž se tím až posavad prodlévá, a my k znamenitým a pilným, nevyhnutedlnýni vydáním peněz spěšně potřebovati ráčíme: protož vám milostivě poroučíme, abyste spolu, dá-li pán Bůh, v pondělí po neděli postní Invocavit nejprve příští do krajův sjeli, všem reštantníkům, kdož co jakýchkoliv berní a sbírek dlužen jest, žádného v tom neušetřujíc, listy obrannými v statky jich se uvazovali a reštantuov berničných na nich a jich statcích podle sněmovního vyměření skutečně dobejvali, jinač nikoliv nečiníce, neb na tom jistou a konečnou vůli naši císařskou naplníte. Dán na hradě našem Pražském, v pondělí masopustní léta šestnáctistého druhého etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP