176. Mandát císaře Rudolfa II., kterýms určuje se blíže sbírka sněmem, svolená z kleriotův a jiných věcí drahocenných, kterous veškeří kupci domácí, dvorští i přespolní bez výminky po patřičném odhadu zboží v Pražském Ungelte v desáté kopě ceny zboží svého mají odvozovati.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 30. června 1601. — MS. č. 1083 fol 189 b v arch. města Prahy.

Rudolf etc. Všem kupcům, handlířům a jiným níže položených věcí obchodníkům domácím, dvorským i přespolním zde v městech naších Pražských se zdržujícím a takové handle a obchody provozujícím, věděti milostivě dáváme, že jsme se s stavy království našeho českého věrnými našimi milými na sněmu obecném jminulém, kterýž držán byl na hradě našem Pražském léta tohoto 1601. v pátek po Obrácení na víru křesťanskou sv. Pavla a zavřín téhož léta v pondělí po sv. Valentinu, mezi jinými artikuli nám proti našemu a všeho křesťanstva nejouhlavnějšímu dědičnému a křesťanské krve žíznivému nepříteli Turku poddaně svolenými pomocmi také i o tento artikul s strany sbírky z zlata a všelijakých jiných níže položených věcí v tom snésti ráčili, aby z zlatohlavuov a střlbrohlavuov. z zlata neb stříbra taženého aneb míčového, tkanic zlatých neb stříbrných, též halzpantuov, zápon, amipantuov, prstenuov, šteftuov, ruoží, rnedají a knofllkuov zlatých i jiných všech s drahým kamením a perlami řetězuov a klíuotuov a zvláště z těch neužitečných šmelcuov, i také rozličných sklenic a nádobí jaspisových, křišťálových a jiných k tomu podobných z drahého kameni, též soboluov a rysuov, zač se toho koliv od kohokoliv z kupcuov a handlířuov prodá, z toho ze všeho, zač by kdokoliv takových vpcí v svém handli měl, buďto křesťan aneb žid, domácí, dvorský neb přespolní kupec a handllř, aby desátou kopu dáti povinen byl, a prve nic toho přivezouce to sem v obydlí svém ani jinde pod ztracením těch věcí neskládal, leč by v Ungeltu v Starém městě Pražském se zastavíc, aby to spatřeno a pošacováno od osob k tomu nařízených bylo, náležitě opověděl. Z kterýchžto tak od zavření sněmovního až do sv. Havla uejprv přiští[hoj sem do měst Pražských uvezených věcí sbírka náležitá při témž času sv. Havla podle vyhledání a pošacování, z toho pak co od času sv. Havla se přiveze, při času sv. Jiří léta 1602. nejprv příštího osobám k tomu zřízeným placena a odvozována býti má. Což i kupci dvoru našeho v témž nařízení a z toho placení s jinými domácími pod propadenírn věcí jich rovnost nésti mají, žádných vejmluv v tom nepožívajíce, jakž artikul téhož sněmu, jsouce dosti světlý a patrný, to v sobě obsahuje a zavírá.

I ačkoliv pochybovati neráčíme, než že jeden každej z vás, buďto domácí, dvorský neb přespolní kupec a člověk handlovní, kteříž v takových a nahoře zejména položených a v témž sněmovním artikuli opáčených věcech handl vedete a provozujete, na to obzvláštní pozor a paměť máte, abyste zachovajíce se podle téhož sněmovního snesení tudy škody a pokuty v sněmu na to uložené vystřihnouti a vyvarovati [se] mohli: však vidělo se nám nicméně pro lepší a hojnější toho vám vědomost, tak aby se žádný neměl slušně čím vymlouvati, takový artikul tímto mandátem anebo otevřeným listem naším vuobec vyhlásiti, při tom všem handlířom, kupcům i jiným obchodníkuom domácím, dvorským neb přespolním, jakého ti koli národu jsou, žádného nevymíňujíc, kdeříž by v jakejchkoliv vejš oznámených věcech handlovali a kupčili aneb ty sem do měst Pražských buď namále neb namnoze k prodaji a odbytu přiváželi neb přinášeli, milostivé poroučejíc, abyste se vedle téhož sněmovního artikule tak a nejinač zachovali, a to, což byste tak koli do měst Pražských od již oznámených věcí přivezli neb přinesli, v místě náležitém a již jmenovaném opověděti dadouce a ničehož nezatajujíce, z toho sbírku náležitou (spravedlivě se v tom jeden každý zachovajíc) při času v témž sněmu vyměřeném bez napomenuti odvozovali. Nebo jestliže by kdo po tomto milostivém a vejstrážném napomenutí našem, buď ten kdokoliv domácí, dvorský neb přespolní kupec, žádného nevymiňujíc, v čem takovém (an by něco toho zatajil a ukryl aneb v místě náležitém všech věci zouplna neopověděl) shledán, uptán aneb usvědčen byl, takovej každej přestupník toho milostivého napomenutí našeho a rušitel sněmovního obecního sneseni vedle ztracení a propadení těch všech ukrytých a zatajených věcí jiným ku příkladu skutečně bez prominutí strestán bejti má. Čehož jsme všech vuobec a zvláště těch, jichž se tu dotejká aneb dotejkati bude, pro vejstrahu, aby se každej jak chovati věděl a škody trestání vyvarovati mohl, tejna učiniti moci neráčili. Dán na hradě našem Pražském v sobotu po sv. Petru a Pavlu léta etc 1601.




Přihlásit/registrovat se do ISP