148. Nejvyšší úředníci a soudcové zemští nejvyšším berníkům království Českého: aby sobě na místě předešlého předního písaře osobu jinou obrali.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 28. března 1601. — DZ. kvatern ö. 95 fol. K 26.

Urozený etc. Oznamujem vám, že jest naše jisté snesení, poněvadž při každém sněme jakž nejvyšší berníci království Českého, tak také i krajští vždycky jiní a jiní voleni bývají, však že vždy písař jeden přední bez proměnění v té povinnosti zůstává, odkudž časem i ledajakýs neřád pochází: protož pro zachování dobrého řádu, uznáva[jí]ce toho obzvláštní potřebu býti, vám o tom poroučíme, abyste na místě předešlého předního písaře osobu jinou sobě obrali, volili a jemu povinnost vydali, kterýž by takové berně a jiné pomotci k sobě přijímal, vydával, i také z toho počet pořádný, kdež náleží, činil; a nejvíce pak proto, aby se reštantové bedlivě vybírali a berně i jiné pomoci v hromadu míchány nebyly. Naděje jiné do vás nejsme, než že se tak vedle tohoto poručení zachováte. Dán na hradě Pražském v středu po neděli Oculi léta 1601.

Urozenému pánu panu Hertvíkoyi Zejdlicovi z Šenfeldu na Polný, Chocni a Přibislavi, JMCské radě a JíMtiCové jakožto králové české měst v království českém podkomořímu, urozenému panu Vilímovi Rutovi z Dirného na Dirném a červené Lhotě, a slovutnému p. Melicharovi Haldiusovi z Najenperku, měštěnínu Starého města Pražského, nejvyšším berníkům království Českého společně neb rozdílně, přátelům našim milým.




Přihlásit/registrovat se do ISP