127. Poslové Kutnohorští na sněmu v Praze šepmistrům a radě na Florách Kutnách dávají zprávu o zdlouhavém projednávání předloh sněmovních.

NA NOVÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM, 15. února 1601. — Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu etc. Vedle toho, tak jakž jsme VMtem předešle psali, za to žádajíce, abyste koně pro nás odeslati ráčili, tak ještě žádati nepřestáváme, že tak co nejdříve učiniti ráčíte, nebo nám se zde velmi hrubě stejště v těch velikých drahotách a outratách, kterýmž, bychom chtěli, nikterakž nám se vyhýbati možné není, poněvadž zde pánův a přátel známých z osmi mést tak mnoho zůstává, a sice již proč, leč na samou relací sněmovní, kteráž sotva s neděle bude, zde ležeti a očekávati nejmáme; pro samou pak relací tak dlouho zde zůstávati a takovou outratu vésti bylo by snad mnoho.

Včera artikulové druhého posledního sněmovního všech tří stavův snesení sepsáni, zkorrigováni jsou, a ty zkorrigované nejvyšší pan kancléř k sobě přijíti k dodání jich JMCské ráčil. Jest ta naděje, že již JMCská, poněvadž vyšší dva stavové z toho, což jsou sobě z svých sbírek srážeti chtěli a z poddaných svých, od toho upouštějí a ke všechněm předešlým sbírkám a co nového z těch snopův našli, též z vlny a dobytka, který se přes pomezí žene, přistupuji, na tom přestati ráčí; a asi zejtra zase od JMCské se relací stane a potom sněm se spisovati, a hned v pondělí neb outerý vyhlášení a relací sněmovní bude. Protož vždy žádáme a té důvěrnosti jsme, že s odesláním pro nás koní od kládati a meškati nebudete. S tím etc. Datum na Novém městě Pražském, ve čtvrtek po sv. Valentinu léta Páně 1601.

Vyslaní V MU v Praze.




Přihlásit/registrovat se do ISP