124. Šepmistři a rada na Horách Kutnách vyslaným svým při sněmu v Praze: poněvadž není naděje, ze by obdrželi nějaké úlevy ve příčině sbírek, aby vrátili se domů nečekajíce na zavření sněmu; proti Plzeňským, kteří Horníkům přednosti hlasu ujímati chtějí, budiž podáno náležité ohlášení.

13. února 1601. — Kopiář z r. 1601 v arch. Kutnohorském.

Ačkoliv tu jsme naději ku pánu Bohu jměli, poněvadž JMCská mezi jinými proposicemi sněmovními se za nás k JMtem stavům království tohoto, abychom v sbírkách a daních sněmovních ušetříni byli, milostivé přimlouvati ráčil, nicméně i p. president a p. mincmejstr vám trošt dobrej dávati ráčil, že v žádný pomoci a kontribucí sněmem tímto svolený potahováni nebudeme, však že JMt již na tom se s týmiž stavy, aby s námi jak o nynější tak o předešlé svolené sbírky, co bychom za ně dáti jměli, skrze jisté pány komisaře jinejm časem jednáno bylo, snášeti ráčí, ovšem tomu místo, že, byste cokoliv kde suplikovali a předkládali, nic byste zprosta neobdrželi. A protož abyste déle se v městech Pražských zdržovati a na obec tuto větší košt zbytečně hnáti jměli, na zavření a skonání sněmu očekávajíce, toho žádný potřeby a platnosti v tom nepoznáváme, a tak budete moci v tejden, poněvadž s koňmi pro vás nejposléze v pátek odesláno bude, buď sněm zavřín neb nebuď, domů se vystrojiti.

Co se Plzeňských dotýče, neradi toho slyšíme, že se zase na předešlý svůj způsob navracují, a nám opět přednosti a hlasu našeho všetečně ujímati chtějí; pročež, pokud vám k tomu ještě čas postačiti moci bude, byli bychom toho vděčni, abyšté proti tomu nějaké ohlášení, kdež náleží, učinili a o to radu a naučení, jak bychom se v tom proti nim dále opatrovati jměli, vzali, tak aby nebvlo potřebí potom naschvále o to práce a outraty nésti; k čemuž vám fascikul všechněch věcí, co na onen čas léta 1596 o touž věc jednáno a řízeno bylo, po poslu odsíláme. S tím etc. Feria 3. post Scholasticae 1601.




Přihlásit/registrovat se do ISP