120. Poslové Kutnohorští po sněmu v Praze meškající šepmistrům a radě na Horách Kutnách: podávajíce správu o usilovném jednání měst sousedních, která sobě chtějí zjednati na úkor Kutnohorských nové trhy dobytčí a výroční, radí, co by v příčině té na prospěch města podniknuto býti mělo; oznamují o replice císařské na snesení sněmu a o svatbě dcery nejvyššího sudího Adama ze Šternberka.

NA NOVÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM, 9. února 1601. — Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu etc. Páni sousedé naši z strany trhů? svých dobytčích a jarmarku toho třetího hrubě se snaží, aby toho dosáhli a, jakž jsme tomu vyrozuměli, za tou příčinou nechavše zde pana mistra Štandera, pana písaře svého, domů se hned v středu vrátili, aby pana Herolta z Kolovrat a na Janovičkách, jemuž ta komisí na místě pana z Žerotína jakožto pana hejtmana krajského poručena, a pana Matěje Salavu v tom následovali, aby dnův těchto od nich relací dosáhnouce žádosti své při JMCské užíti mohli. Protož tak tomu vyrozuměvše nemohli jsme pominouti než VMtem o tom psáti, bude-li se VMtem viděti také k těm pánům sjeti a to, co by tudy na škodu VMtem obci a Horám býti mohlo, přednésti, aby to tak při jich relací do kanceláře dostati se mohlo, abyste se čím spraviti věděti ráčili. Však prve toho dobře povážiti sluší, co by se předsevzíti mělo, abychom něco před se vezmouce a toho potom obdržeti nemohouce v posměchu nezůstali a sousedství dobrého nezrušili, z přátel a sousedův nepřátel a nesousedův sobě neučinili. Páni sousedé naši sobě svým mazáním, halafanci a dary, poněvadž ne nějaké skrovné věci v místa některá, ale koně hřebce za veliké peníze koupené a celé fůry ovsa darovali, dobře ustlali, čemuž se z toho rozuměti může, že, ačkoli pan z Valdštejna dobré přátely všudy jmá, však oni naschvále do kanceláře povoláni byli a jim, že pán trhův na gruntech svých vyzdvižení žádati ráčí, oznámeno. Jest sice ovšem tak, jestli to obdrží, že znamenitou a platnou věc sobě objednají a obci své; to pak nám a obci naši lépeji a vlastněji jakž proto, že tu ven z silnice jest a živností takových jako u pánův sousedův našich, kteříž na silnici bydlejí a častší sjezdové tam jakožto v landfridním městě bývají, není, tak i za těmi příčinami, že u nás pro fůry dolové a hutní, trejby a měchy mnoho koní potřeba jest a při takovém trhu by se k nim laciněji přijíti mohlo, též že rolí málo při Horách jest, a že tou příčinou profiantové a jiná viktualie všecka k Horám dosti péčně se opatrovati musí, a při takových trzích by jeden každý něco do města přivezl, a tak bychom lépe fedrováni býti mohli, náleželo, však poněvadž oni to sobě nalezše toho tak dávno hledají a na díle objednali, nevím, jak se jim v tom překážeti moci bude. Protož to bude v uvážení VMtí, a mělo-li by vždy co předsevzato býti, tím aby se nemeškalo etc.

A poněvadž pak pány mistry často potkávajíce od nich připomínání žádosti jejich slyšíme, také se za ně přimlouváme, že na ně nezapomínati ani na chřen, o který jsme prve psali, ráčíte. S tím oc. Datum v Novém městě Pražském v domě u tři pávův v pátek po sv. Dorotě léta 1601.

Vyslaní VMtí.

P. S. Teprva dnes replika od JMCské čtena bude, o níž jsou divní předpiskové, že divné jest a strach, příčiny nedá k novému sněmování. S panem presidentem když se mluvilo, oznámil, proč jsme mu ptákův nepřinesli, že jich nyní potřebuje, a že u nás dobré mají, tam jakýsi hořký.

Petr služebník oznámil, že pán toho mnoho zvláště od zvěřiny, bažantův, koroptvi a ptákův potřebuje, poněvadž pan bratr jeho, pan sudí nejvyšší pan Adam z Šternberka dceři své, která se za pana mladého Smečanského vdávati jmá, veselí v neděli příští strojiti bude.




Přihlásit/registrovat se do ISP