118. Císař odpovídá stavům království Českého na usnesení, kteréž byli na předložení sněmovní učinili.

[1601, 9. února]. — Souč. opis v arch. Kutnohorském a MS. někdy Stříbrský fol. 15-22 v museu m. Plzně.

JMt Římský císař, Uherský a český král, pán náš nejmilostivější, ráčil jest tomu z opovědí všech tří stavuv království českého [ Rkp. plz. má: "milostivě" ] vyrozuměti, že jsou všecky v JMCské proposici obsažené artikule v svém uvážení měli a, jaké by pomoci ještě tohoto roku proti tomu ukrutnému [ rkp. plz, přidává: "a všeho křesťanstva", ] ouhlavnímu [ rkp. plz. přidává: "nepříteli, ] Turku z své dobrovolné [ rkp. plz.: "v spisu", ] vůle svoliti a učiniti chtěli, ty jsú [ rkp. plz.: "svobodné, dobré",] JMti podali. I ačkoli by [ rkp. plz: "by" schází, ] JMtCská stavuv království tohoto replikováním svým jistě milostivě rád ušanovati [ rkp. plz.: "ušanovati rád", ] chtíti ráčil, avšak poněvadž za příčinou tak skrovného svolení, kteréž tak mnoho jak loňské snad nevynese a. v této tak veliké nastalé potřebě dosti špatnou platnost by přineslo, zvláště že by jiné k království tomuto příslušející země (jenž podle starobylého obyčeje na stavuv království tohoto svolení pozor svůj mají a v pomocech svých se po nich řídí) přlkladův jich v tom následovati chtějí, toho JMt nikoli pominouti moci neráčil. Protož z nevyhnutedlných příčin na všecky v témž spisu doložené artikule dotčeným stavům poddaným svým věrným milým zase nížepsanou odpověď dávati a jich všech společně a jednoho každého zvláště milostivě a laskavě napomínati i žádati ráčí, aby tak veliké [ rkp. plz. nemá, ] znamenité a nevypravitedlné nebezpečenství, kteréž tomuto království i jiným zemím JMti od nepřítele Turka nastává, dobře a zdravě při sobě rozvážili [ rkp. plz.: povážili, ] a k JMčské milostivým, křesťanským a podle nynějšího běhu a způsobu spravedlivým žádostem bez odporování (jakž o nich JMCská pochybovati neráčí) z poddané lásky a dobré vůle [ rkp. plz.: "dobrovolně", ] přistoupili.

A předně mohou stavové tím jisti býti, že JMCská o to obzvláštní péči, aby netoliko hraničná místa v království Uherském dostatečně lidem válečným osazena a opatřena byla, jmíti, nýbrž také k tomu se dle nejvyšší [ rkp. plz.: svý, ] možnosti své skutečně přičiňovati ráčí, aby jak při Jeho Svatosti papežské tak i při JMti králi Hispánském, obzvláště pak při kurfirštech, knížatech a stavích svaté říše i jiných křesťanských potentátích a zemích svých (v kterýchž [ rkp. plz. přidává: již, ] ) nyní sněmy držeti dáti ráčí) velikou a podstatnou pomoc dosáhnouti moci ráčil, v čemž JMt žádné pochybnosti, že se v tom volně a ochotně najíti dadi, jmíti nemůže [ rkp. plz: neráčí, ], zvláště když týmž potentátům stavové království tohoto (kteříž nepříteli blížeji než oni přisedí) slušnou příčinu k svolování vzácných pomocí dadi a na sobě dobrý příklad ukáží; neb i to se stavům oznámiti může, že knížectví Štýrské (ačkoliv velice pohubené a pokažené) k této nynější válce dvojnásob více pomoci než kdy prve jest svolilo, sbírky pak od stavuv království českého k letošní pomoci a vejpravě proti Turku svolené, ačkoliv se snad mnozí domnívají, že znamenitou sumu vynesou, však na díle nejisté jsou a na díle k veliké nerovnosti slouží, aniž by se také JMč. na takovou pomoc ubezpečiti ráčil moci; neb že stavové z každého usedlého poddaného po 40 groších [ Rkp. plz.: míš.,] toliko a ne po kopě (jakž jest to předešle bývalo) z vlastního měšce svolují, v tom samém artikuli velice mnoho na též pomoci (kteráž mezi všemi jinými nejjistotnějšíl [ rkp. plz.: nejjistější, ] jest) uchází; z dobytka také, jako i z moučných mlejnských kol, item z vlny, z vepřů a sviň hladových, též i z skopcův, beranův, ovcí, kozlů a kozí, jako i z koní a z klisen, kdož by je z tohoto království vedli, zase z obilí ozimního i jeře, co tak na jednu každou věc obzvláště uloženo jest, to tolikéž v pravdě dosti skrovnou sumu vynese; k čemuž i to přichází, že termín k vybrání takové sbírky z všelijakého jakž dotčeno obilí teprva k svatému Václavu příštímu uložen jest, ješto při témž čase mnozí v horách obilíčka svá [ rkp. plz.: obilíčko svý. ], a zvláště ovsy sotva skliditi moci budou; jak by pak na takovou dosti malou a k tomu nejistou pomoc JMCská lid válečný do služby přijíti dáti a jej v poli držeti moci ráčil, nechť to stavové pováží.

A protož majíc JMCská to vše, co se nadpisuje, v svém milostivém, otcovském a bedlivém uvážení, neráčí moci uznávati, aby něco prospěšného a užitečného těmito pomocmi (kteréž sotva na vychování některého tisíce lidu a ne na ten počet, jakž toho JMCská při stavích vyhledávati ráčí, vystačiti mohou) vyříditi se mohlo, za to všech tří stavův často jmenovaného království Českého ještě milostivě žádajíce, aby JMCskou krále a pána svého nejmilostivějšího, vlast svou milou i sebe samých v této největší a nejdůležitější potřebě (kdež o zachování těchto z milosti boží hojných a možných zemí činiti jest) větší, podstatnější a skutečnou pomocí neopouštěli, nýbrž pamatujíc na své přirozené, počestné a slavné jméno, kteréž jsou po předníc [ rkp. plz.: "předešlých" [sic], ] (sic) svých zdědili a až do této chvíle beze vší ouhony s věčnou pochvalou svou v celosti dochovali, dotčený počet lidu jízdného a pěšího, totiž tři regimenty knechtův, každý ze čtyř tisícův, a tři tisícův koní na způsob v předložení sněmovním doložený buď sami v poli chovali, aneb, pokudž by to ujíti nechtěli, tu loňskou pomoc i tyto nynější od stavův obrané sbírky svolili a k tomu ještě na jiné některé cesty a příhodné prostředky pomyslili a o ně se při tomto sněmu jednomyslně snesli, odkud by důklad na vychování téhož lidu v počtu patnácte tisíc (však bez obtížnosti ubohých lidí, aby v tom rovnost slušná zachována byla) v jistotě vycházeti mohl; termínové k vybírání všech těch svolených pomocí aby také mírní a neprodlouženi byli; neb jestli by se to nestalo a stavové (ač k nim té víry JMCská býti neráčí) k této z tak milostivé a pravé otcovské péče pocházející žádosti nepřistoupili, tehdy nic. jistšího není, než že by z toho nevypravitelná žalost zemím těmto (v nichž by se s velikou obtížností a znamenitým nemírným stavův nákladem hranice a nové pevnosti zdělati musely) pojíti, ano (čehož Pán Bůh milostivě uchovati rač) i dokonalá záhuba království toho a zemí k němu příslušejících] následovati musela. Ale té celé důvěrné a nepochybné naděje JMCská k často psaným všem třem stavům věrným poddaným svým milým býti ráčí, že ve jméno boží k tomu ke všemu dobrovolně přistoupí a tak se k JMCské naplnění[m] všech těchto žádostí ukáží, aby všemu světu známé bylo, že stavové pro obhájení víry svaté křesťanské při pánu svém dle nejvyšší možnosti své neohlídajíce se na žádné své vlastní i ubohých svých poddaných (ač jistě velké a nesnesitedlné téměř) obtížnosti, kteréž jsou předkové nikdáž neokoušeli, všecko rádi činí a v tom [ rkp. plz. přidává: "ve všem", ] žádnému národu nic napřed nedadí, což netoliko JMCská od nich milostivě a vděčně přijímati, nýbrž také (na čež se dokonce ubezpečiti mohou) jim to zase skutečně vší milostí svou císařskou a královskou zpomínati a nahrazovati pominouti chtíti neráčí.

Co se dotyce hry, vidí JMCská, že taková pomoc (kteráž by slušněji zastavena, aneb, co by se z též sbírky sešlo, tona chudé do špitálu obráceno býti mělo), velmi skrovnou sumu vynésti může.

Strany neřádných půjček židův od obyvatelův království tohoto [ Kj rkp. plz. nemá, ] snáší se tolikéž při JMCské, že ten artikul prve zřízením zemským zapovědín a pokuta na to uložena jest.

Z strany horních měst aby s nimi jako i s těmi, kteříž vnově k třetímu stavu připojeni jsou, i také kteří ještě třetího stavu neužívají, skrze jisté osoby od stavův [ rkp. plz. přidává: k tomu" ] nařízené o pomoc již minulých let neskládanou i také letošní, co by za všecko v jisté sumě (pro zachováni mírné rovnosti) dáti měli, jednáno a dále to tak, jakž týž artikul v sobě siřeji zavírá a obsahuje, opatřeno bylo: s tím JMCská dobře a milostivě spokojen býti a s obyvateli hrabství Kladského, též i Loketskými a Chebskými tolikéž o túž pomoc, aby se s stavy srovnali, jednati dáti chtíti ráčí.

A jakož stavové království tohoto z týchž sbírek na upevnění některých [v] proposici zejména doložených míst hraničných v království Uherském pro lepší ochranu království tohoto a zemí k němu příslušejících deset tisíc kop [ rkp. plz. má: míš, ] svolují a pokudž dotčení stavové k žádosti JMCské, jakž se nadpisuje a JMt celé naděje k nim jest, přistoupí, tehdy s tím tolikéž spokojen býti ráčí.

Dále co se toho artikule dotyce, aby nejvyšší berníci i berníci krajští po JMCské na jeho nejvyšší ouředníky a soudce zemské zření své měli a strany škod lidem od ohně a krupobití i také od vojákův učiněných, kterak by se při tom chovati a jakou komu porážku vedle spravedlivého té věci na soudu zemském uvážení činiti měli, že to v zapsání [ rkp. plz.: sepsání, ] sněmovním siřeji vysvětleno bude: i předně, co by se dostatečně prokázalo i obvedlo, že by kdo škodu ohněm a krupobitím vzal, s tím JMC. ráčí spokojen býti. Než strany vojákův, poněvadž mnozí z obyvatelův posavad jsou sobě všeliké [ rkp. plz.: veliký, ] škody (an jim toliko něco slámy, sena a dříví něc [ rkp. plz. nemá, ] pobráno bylo; pokládali a ty sobě na svolených sbírkách porážeti chtěli, i aby takové činění škod zastaveno byl [ rkp. plz. nemá, ], a stavové v té příčině i s poddanými svými stížení nebyli, ráčí JMCská na tom býti a jistý řád, jak by se vojáci při mustruňcích i také při vytažení na noclezích i jinak chovati měli, bez meškání naříditi a nad tím, aby z téhož řádu pod vyměřenými pokutami vykračováno nebylo, skutečnou ruku držeti chtíti za to stavův milostivě žádajíce, aby od toho artikule (co se vojákův, jakž dotčeno, dotýče) upustili a JMti se v tom důvěřovali, že to dostatečně a náležitě opatřeno býti má.

JMCská ráčí k berníkům zemským jednu nebo dvě osoby přísežné naříditi chtíti, aby o tom, jak se týž berně přijímají a zase vydávají, dostatečnou vědomost míti mohli a po [ rkp. plz.: pod, ] instrukcí JMti dotčené dvě osoby se chovaly.

Z strany žádosti stavův, aby JMCská z těchto od nich svolených pomocí pro pochvalu jich dva tisíce koní zbrojných, jací by se JMti k tomu nejužitečnější býti viděli, z národu českého milostivě přijíti poručiti, také nejvyšší nad nimi ano i rytmistry a jiné oficíry (jakž ty JMCské od stavův poznamenané [sic] podáni budou) z země této obyvatelův a rodičův naříditi a jim z těch svolených pomocí předně platiti poručiti, na ostatní pak sumu peněž jakýžkoli lid válečný (podle milostivé vůle JMti) tolikéž přijíti dáti ráčil: i pokudž JMCská poznati ráčí, že osoby od stavův podané k takovým ouřadům a povinnostem hodné a způsobné budou, ráčí je milostivě a rád k tomu před jinými (jakž i slušné jest) fedrovati chtíti. Avšak se vidí JMti při tom za potřebné býti, aby netoliko rejtaři, nýbrž i jiný lid, kterýž na peníze stavův do služby přijat bude, každého času jistou záplatu mívali a tudy tím lípeji a užitečněji v poli [ rkp. plz. nemá. ] sloužiti mohli.

Kdež také toho stavové v spisu svém dokládají a za to poddaně žádají, aby týž lid, kterýž (jakž nejednou dotčeno) na svolenou pomoc jich bude přijat, pokudž nejvejš možné z této strany Dunaje aneb blízko při Dunaji zůstával, tak, kdyby jaká potřeba na toto království aneb země jemu připojené přišla, aby tím snáze k ochraně přispěti mohli: i poněvadž toho stavové sami při sobě povážiti mohou, že v té příčině nejvyšší nad lidem JMCské válečným nařízení podle příčin sobě od nepřítele Turka daných se říditi a spravovati a s týmž lidem, kdež by toho největší potřeba ukazovala, táhnouti i zase odtáhnouti a všelijakých fortelův v tom vyhledávati musejí, a protož slušně při tom co čas, místo a příležitost s sebou přinese, zůstaveno býti musí; avšak nic méně na takovou žádost stavův JMCská milostivou svou paměť míti chtíti ráčí.

Strany komisaře zemského, aby ten v poli jako minulého roku při tom lidu válečném zůstával a o tom, kterak stavův na některé pevnosti od mnoha let svolované pomoci vynaloženy jsou, jim zase zprávu učiniti mohl: JMCská proti tomu také býti neráčí, však tak, aby témuž komisaři dostatečná instrukcí, jakž by se v své povinnosti chovati a ke všemu pilně a bedlivě, aby to s užitkem a platností bylo, dohlídal, od JMCské dána byla.

A jakož dále [ Kkp. plz. nemá, ] často psaní stavové při JMCské poddaně vyhledávali, aby je již po tomto roce v takové velké a mimo všecky jiné země na království Uherské od nich svolované pomoci více a dále potahovati neráčil: i v pravdě mohou tomu stavové věřiti, že by JMCské nic vděčnějšího a milejšího nebylo, než aby netoliko království české a země k němu připojené, nýbrž i jiné JMti dědičné země v té příčině ušanovány a ušetřeny býti mohly; ale jest bohdá té [ rkp. plz.: ta, ] naděje, že touto letošní výpravou mnoho dobrého způsobeno, a ten ukrutný nepřítel k učiněni s JMCskou dobrého, stálého a bezpečného pokoje přiveden býti moci bude.

Co se další žádosti stavů dotýče, aby v tom království žádní mustrunkové mimo těch dvou tisíc koňův, kteříž z národu tohoto přijati býti mají, držáni nebyli: pokudž toliko nejvýše možné bude, JMCská milostivě rád stavův v tom ušetřiti a to v své laskavé pamětí jmíti chtíti ráčí.

Z strany ohlášení stavův, kdež sobě vyměňují, komuž by se škoda od vojákův a neplacení chudým lidem stalo, aby sobě to dadouce takové škody a pozůstalé dluhy spravedlivě před osobami víry hodnými sčísti, na těch berních a sbírkách zemských podle spravedlivého soudu zemského, co by tak každému poručeno býti mělo, vyměření poraziti [ oba rkp. mají: poručiti [sic], ] mohli, v čemž se berníci krajští tak poslušně zachovati povinni budou, jakž týž artikul plněji v sobě svědčí: i poněvadž jsou stavové z oznámení JMCské napřed doloženého tomu porozuměli, že toho milostivého a konečného oumyslu býti ráčí jistý a dobrý řád, jak by se vojáci při mustruncích i sice, když skrze zemi táhnou, chovati měli a škod žádných obyvatelům království tohoto nečinili, nýbrž kdo co protráví, to aby podle uložené mírné a slušné taxy platiti povinen, ano i od osob zvláště k tomu obraných skutečně k tomu přidržán byl, kterýžto řád stavům ještě při tomto sněmu pro lepší vyrozumění podán býti má, v té nepochybné naději, že s tím stavové netoliko dobře spokojeni budou, nýbrž také od žádosti své, aby se takové porážky škod loni [ rkp. plz: lůni, ] vzatých předce staly, dobrovolně upustí, neb možné není, aby se to těm vojákům, kteříž již dávno obdankováni jsou a záplat svých dostali, zase na jich službách poraziti mohlo, a také by tudy JMCská k velikým škodám přijíti ráčil. Však nic méně JMCská tomu milostivě povolovati ráčí, aby ten, komuž by se jaká koli škoda stala, to ihned a časně při mustrunku od JMské nařízeném[u] komisaři v známost uvedli [sic], kterýž mu všecko k slušné nápravě přivésti a k záplatě skutečné dopomoci má.

Podle toho ráčí JMCská tolikéž [ rkp. plz. nemá. ] dostatečně chtíti naříditi a opatřiti, aby nejvyšší, rytmistři a neb hejtmane, pokudž by vždy kteří skrze toto království nevyhnutedlně táhnouti museli, při hranicích království tohoto od sebe revers, jakž sněm Řezenský léta 94. ukazuje, dávali a pokojně (nečiníc žádných škod) s lidem skrze zemi táhli.

Že jsou také všickni tři stavové království tohoto českého k milostivé a otcovské žádosti JMCské domovní berni a posudní vším tím způsobem jako léta 99 do tří let pořád zběhlých z poddané lásky svolili, to JMt od nich jakožto od věrných poddaných svých milých milostivě a vděčně přijímati, avšak při tom jich milostivě žádati ráčí, poněvadž jest se to posavad v skutku shledalo a našlo, že strany posudniho všelijací neřádové k veliké škodě i újmě JMCské důchodu na vychování dvoru JMCské od stavův svolenému se dějí, aby všelijací obmyslové a fortele tímto sněmem zastaveni a to tak dostatečně, aby posudní zouplna a bez nedostatku každého času vycházelo a se odvozovalo, opatřeno bylo. Jestli by se také na koho ukázalo a našlo, že jest se z strany přiznavacích listův upřímné a věrně nezachoval, ten aby podle uznání JMCské a nejvyšších ouředníkův a soudcův zemských beze všeho ušetření jiným ku příkladu spravedlivě trestán a pokutován byl.

Z strany nařízení instrukcí berníkům krajským JMCská v tom jiného nic než samý toliko dobrý řád vyhledávati a obmejšleti ráčí, jakž pak připiš takové instrukcí stavům království tohoto příležitě podávati a jich za to milostivě žádati ráčí, aby se v té příčině (znaje v tom nic neslušného býti) s JMCskou tolikéž, aby táž instrukcí pod jménem JMti týmž berníkům vydána byla, poddaně snesli.

JMCská také za slušné uznávati ráčí, aby někteří nejvyšší i krajští berníci, kteříž jsou své počty již zouplna vykonali, náležitě vykvitováni, od jiných pak, kteříž dotčené počty rádi vykonati chtějí, bez dalších odkladův tolikéž tíž poctové přijati byli.

Z strany veřejné hotovosti a kterak by v čas potřeby jedna země druhé na pomoc přispěti mohla, JMCská sobě ten artikul, jakž jsou jej stavové uvážili, milostivě oblibovati a na osobě své císařské, aby to bez dlouhých odkladův k svému náležitému vyřízení přivedeno býti mohlo, ovšem nic sjíti dáti chtíti neráčí.

Tolikéž sobě ráčí oblibovati sneseni stavův z strany toho velice potřebného a království tomuto užitečného artikule o vyzdvižení hor v témž království. Item [ Rkp. plz. má: o spatření. ] opatření štokrámův při pomezích království tohoto, zase z strany srovnání práv městských s zřízením zemským, též z strany drahoty řemeslníkův, a aby to vše, což nejdříve možné, předsevzato a na místě postaveno bylo, k tomu se milostivě přičiniti chtíti, nic méně také za obzvláštní potřebu to uznávati ráčí, aby ty relací, kteréž od nařízených komisařův k spatření dotčených štokrámův již před rukama jsou, potile vyměření sněmovního snesení soudu zemskému předneseny, k uvážení a k náležitému vyřízení přivedeny byly.

A jako často jmenovaní stavové v tom artikuli z strany nemírné drahoty soli v tomto království toho dokládají, co by se jim při tom pohodlného a užitečného býti vidělo, že to také při spisování tohoto sněmu JMCské poníženě v známost uvésti chtějí, i poněvadž na tom JMCské nemálo, než vysoce mnoho záleží: a protož týchž stavův poddaných svých věrných milých milostivě žádati ráčí, aby to vše neprodlévajíc v spis uvésti dali a jej JMCské tím dříveji k přehlídnutí podali, tak aby tomu vyrozuměti a dále se v tom ve všem milostivě resolvirovati [ rkp. plz. má: resolvovati. ] moci ráčil.

Artikul ten, kterak by ti nezpůsobové, kteří se v městech Pražských i v jiných místech v království tomto od lidí mladých, rozpustilých dějí, přetrhovány býti mohly, JMCské za potřebí uznávati a v tom se s stavy milostivě snášeti ráčí.

Co se. mince dotýče a po čem by dukáty a tolary do vyjití tohoto roku brány býti měly, JMCská všech tří stavův království Českého tejna činiti neráčí, že toho milostivého a konečného oumyslu býti ráčí v krátkém čase jistý řád, jak by se jeden každý z obyvatelův království tohoto při braní a vydávání zase zlaté i stříbrné mince chovati měl, ustanoviti a jej všem vůbec vyhlásiti a publikovati dáti.

V jiných ve všech artikulích jako z strany plavby po Labi, výjezdu na meze a hranice tohoto království Českého s zeměmi Bavorskou, Falckrabskou i Míšeňskou, aby v své celosti meze bez proměny zůstávati mohly, ráčí se JMCská s stavy snášeti i tolikéž své milostivé povolení dávati, aby ten artikul z strany upuštění od tří dílů desátku od stříbra a zlata těm. kteří na gruntech svých dědičných stříbrné a zlaté hory mají, až do dvaceti pěti let pořád sběhlých (poněvadž jest se o něj JMCská s stavy léta 99. snésti a narovnati ráčil) do nynějšího sněmu vypsán byl.

A poněvadž stavové království tohoto toho oumyslu jsou některé věci potřebné v uvážení své vzíti a je taky JMCské poníženě přednésti, za to JMCské poddaně žádajíc, co by nyní na místě a konci postaveno býti nemohlo, aby jim JMt sněm o potřeby obecní, kdy by se JMCské za slušné býti vidělo (však tím dlouho neprodlévajíc) milostivě položiti ráčil: i pokudž stavové něco toho JMti v spisu přednésti chtějí, ráčí se chtíti v té věci náležitě zachovati a tolikéž na to milostivou paměť míti, aby žádost stavův z strany dotčeného sněmu naplněna byla.


Naposledy JMCská také za obzvláštní a důležitou potřebu uznávati ráčí, aby stavové jisté osoby z prostředka svého volili a jim moc dali, kdyby tak něco nenadálého a nebezpečného na toto království neb země k němu příslušející přišlo, aby oni spolu s JMCskou to uvážiti a, co by potřebného bylo, naříditi mohly a moc měly. A poněvadž se vtom toliko dobré a užitečné tohoto království obmejšlí, JMCská žádné pochybnosti o tom míti neráčí, než že stavové beze vší odpornosti k tornu dobrovolně přistoupí a tak ve jméno pána Boha všemohoucího tento sněm bez dalšího replikování k milostivému zalíbení JMti tím dříve zavrou, jimž JMCská vší milostí svou císařskou a královskou každého času nakloněn býti, jich nejmilostivějším císařem, králem a pánem býti a zůstávati, tolikéž také je podle žádosti jich a milostivého zakázání svého dostatečným reversem na toto svolení opatřiti chtíti ráčí.




Přihlásit/registrovat se do ISP