115. Šepmistři vyslaným svým při sněmu obecním v Praze Václavovi Francovi, Václavovi Sixtovi a Janovi Piscisovi: přijali s povděkem zprávu o podpoře žádosti jejich nejvyšším mincmistrem; odsílají mistrům a profesorům učení Pražského na stavení a opravu koleje veliké 15 kop gr. etc.

NA HORÁCH KUTNÁCH, 7. února 1601. — Kopiář z r. 1601 v arch. města Kutné Hory.

Na čem by nyní sněmovní věci zůstávaly a jak se vám v jednání vašem vedlo, tomu jsme z jednoho i druhého psaní vašeho vyrozuměli. Pán Buoh všemohúcí rač vám dále v tom, aby práce vaše, kterou tak pro dobré obce této a Hor JMCské vedete, daremní nebyla, ale podle těch začátkův. kterýž se při takovém vašem jednání ukazují, k šťastnému skončení, tak jakž tu nepochybnou ku pánu Bohu naději spolu s vámi jmáme, přivedena býti, a vy Buoh dá domů šťastně v dobrém zdraví s potěšitedlnými novinami se navrátiti mohli, žehnati, jakož pak o tom o všem, že co na vás jest. osobami vašimi nic nesejde, nepochybujeme.

Co se JMti nejvyššího pana mincmejstra dotýče, že JMt k vám v tyto nynější tak pilný a důležitý potřebě a při začátku povinnosti a ouřadu svého se ukázati ráčil, to velice rádi slyšíme, pročež rádi bychom byli pánu vedle zdání vašeho dar nějaký a present na znamení vděčnosti a pro další váš v též potřebě fedruňk odeslali, ale nerozumíme, co by tak na ten čas JMti přijemnýho a vzáctnýho býti moho. Od zvěřiny nic tak obzvláštního dostati nemůžeme, a taky se nám nevidí, aby co pánu od jídla aneb pití presentováno býti jmělo, leč až by sem na Hory potom (což pán Buoh rač dáti, aby se brzy a šťastně stalo) přijedti ráčil.

Z strany pomoci pánům mistrům a profesorům učeni Pražského na stavení a opravu kolleje Veliké, co se jí tak v tom čase po odjezdu vašem k sněmu od některých záduší a úřadních osob shledati mohlo, tu vám teď 15 kop gr. k odvedení toho, komuž náleží, po Poláčkovi poslu a při tom také dobrého chřenu horského za tolar 40 otýpek, abyste jím těch, kdož ho tak žádostiví jsou, podělili, odsíláme etc.

Co se pak odeslání pro vás koní tkne, poněvadž se tomu srozumívá, že dříve dne pondělního sotva byste se domů navrátiti mohli, v neděli, bude-li vuole Buoží, je pro vás odeslati chceme. A p tím etc. Feria quarta post, Dorotheae anno 1601.




Přihlásit/registrovat se do ISP