344. Nejvyšší úředníci a soudcové zemští stvrzují dskami zemskými, že směnou za statky, jež někdy Adam z Hradce od úřadu nejvyššího purkrabství Pražského s povolením sněmu l. 1596 byl uprodal, statek Košířský, Joachymem Voldřichem z Hradce nabídnutý, k témuž úřadu nejvyššího purkrabství připojují.

1597, 19. června. - DZ. větší č. 172. Památný sivý od 1597-8, fol. B. 14.

[Ve čtvrtek po svatém Vítě.] Páni JJMti a vladyky na plném soudu zemským ráčili dáti dekami zemskými památnými poznamenati: Jakož jest Joachym Voldřich z Hradce na Hradci a Hluboké, JMCský rada, na JJMti vznesl, kderak majíce v paměti, že někdy Adam z Hradce, nejvyšší purkrabě Pražskej, podle jisté relací z sněmu obecního všech tři stavův království Českého v kvaternu relací modrém léta 1596 v outerej a ve čtvrtek po sv. Lidmile [17. a 19. Sept.] Gx a Gxi učiněné v to se uvolil, že proti tomu, což jest s jistejm dovolením JMCské jakožto krále Českého a všech tří stavův království tohoto statku od úřadu nejvyššího purkrabství Pražského [podál od Prahy ležícího] na deset tisíc pět set třidceti jednu kopu čtyřidceti gr. m. 10.531 kop 40 gr. m. uprodal, zase jinej statek bližší a tak užitečný nebo užitečnější k témuž úřadu nejvyššího purkrabství Pražského, což by za touž sumu stálo, přivlastniti chce, však dříve, než to k místu a konci přivedl, prostředkem smrti s tohoto světa jest sešel; kderémužto uvolení jeho někdy Adama z Hradce, nejvyššího purkrabí Pražského, poněvadž týž Joachym z Hradce rád dosti učiniti chce, JJMti jest žádal, aby jisté komisaře na spatření a jisté prošacování statku Košiřského, což by tak k témuž úřadu nejvyšš. purkrabství Pražského, oddati chtěl, vyslati ráčili.

Na kderoužto žádost jeho JJMti z prostředka svého Wolfa Novohradského z Kolovrat na Lnářích a Kryštofa Vratislava z Mitrovic a na Lochovicích, JMCské rady, a vedle nich purkrabí hradu Pražského a dvě rady téhož úřadu nejvyššího purkrabství k spatření toho sou vyslati a o tý vší věci zprávu dostatečnou od nich vzíti ráčili. A porozuměvše tomu, že on Joachym Voldřich z Hradce dvůr Košíře se vším stavením a svršky v něm zuostávajícími zejména se vším obilím ositejm, s vosmi koňmi, dvanácti kravami, paterejm hovězího dobytka, dvaceti a jedno svinskýho pohlaví a sto a padesát pohlaví vovčího, též s jinejm dvorskejm hospodářstvím, s dědinami, štěpnicemi, hájky, s mlejncem, se třemi rybníčky, s lidmi v Košířích a na Oujezdě, jichž osedlých dvaceti sedm jest, s jedenácti krčmami a s pivovarem na Oujezdě vnově vystaveným a s tím se vším, což k těm kusům jmenovaným přináleží, ve třinácti tisících třech stech sedmdesáti kopách m. téhož statku k ouřadu nejvyššího purkrabství Pražského nechati a k němu jej místo těch odprodaných kusů připojiti chce; a poznavše to vskutku, že za tu sumu týž statek dobře stoji, jej od něho Joachyma Voldřicha z Hradce podle moci sobě sněmem obecním dané přijímají a jej k témuž ouřadu purkrabství Pražského připojují, tak že se již více a dále pro to uprodání statku od téhož úřadu nejvyššího purkrabství Pražského od někdy Adama z Hradce učiněného na něho Joachyma Voldřicha z Hradce fini na dědice a budoucí jeho žádnej potahovati ani navracovati nemá nyní i na časy budoucí.

Však poněvadž týž statek Košířskej vo dva tisíce vosin set třidceti vosm kop dvaceti gr. m. 2838 kop 20 gr. m. dražší nežli on Adam z Hradce, nejvyšší purkrabě Pražskej, za statek od toho ouřadu prodanej utržil jest, protož taková suma dva tisíce vosm set třidceti vosm kop dvadceti gr. m. 2838 kop 20 gr. m. jemu Joachymovi z Hradce z peněz k zemi (předešlými sněmy léta 15%. a 1597 drženými) vymíněných dána a zaplacena bejti má, a to konečně mezi tímto časem a sv. Havlem nejprv příštím. Relatorové: Kryštof z Lobkovic a na Tachově a Pátku, JMCské rada, nejstarší komorník, nejvyšší kamrmejstr království Českého a president nad apellacími na hradě Pražském z pánuov, Jan z Vřesovic a z Doubravské Hory a na Podsedicích, purkrabě kraje Hradeckého z vladyk.




Přihlásit/registrovat se do ISP