303. Stavové království Českého shromáždění na sněmě přijímají Jana Barvicia, cís. říšsk. dvorsk. radu a tajného říšského tajemníka, za obyvatele království Českého.

1597. 15. února. — Kvat. č. 49. Fol. H. 16. Relací modrý 1594—99 v archivu zem král. Česk.

Páni, rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království Českého na sněmu obecním, kderýž držán byl na hrade Pražském léta tohoto LXXXXVII. v pondělí po svatém Pavlu na víru křesťanskou obrácení [27] Jan.J a zavřín téhož léta v sobotu po svatém Valentinu [15. Febr.], Jana Barviciusa, doktora v právích, JMCské říšskou, dvorskou radu a tejnýho řišskýho sekretáře i s dědici jeho na milostivou přímluvu JMCské jakožto krále Českého a na snažnou žádost jeho a přímluvy mnohé za obyvatele království tohoto Českého přijíti jsou ráčili na takový způsob etc.

Relatorové na to byli jsou z téhož plného sněmu v přítomnosti nejvyšších úředníkův zemských Jana nejstaršího z Waldštejna a na Sedčicích, nejvyššího komorníka království Českého, Jiřího Bořity z Martinic a na Smečně, nejvyššího sudího království českého, též v přítomnosti úředníkův Pražských menších desk zemských Jaroslava ze Vchynic a z Tetova a na Krakovci místo komorníka království Českého, Jakuba Menšíka z Menštejna a na Mokropcech, místosudího království Českého, Benjamina Kutovce z Ourazu a na Hlubočerpích, písaře menších desk zemských a JíMCvé v království Českém měst hofrychtéře: Petr Vok z Rožmberka a na Českém Krumlově, vladař domu Rožmberkélio, Hendrych z Wartmberka na Kamenici a Zvířeticích, dědičný šenk království českého, Ferdinand Šlik z Holejče, hrabě z Pasounu a z Lokte, JMCské rada nad apellacími, Jan z Roupova na Roupové a Nezdicích, Jan mladší z Waldštejna, z pánův; Humprecht Černín z Chudenic a na Chudenicích, podkomoří království Českého a hejtman hradu Pražského, Václav Ples Heřmanský z Sloupna a ua Stolanech, purkrabě Karlštejnský a hejtmnn Menšího města Pražského, Jan z Vřesovic a z Doubravské Hory na Podsedicích, purkrabě kraje Hradeckého, Vilém Robmhap z Suché, JMCské rada, Václav Pětipeský z Chýš a z Egrberku a na Blahoticích, Karel Kokořovec z Kokořova na Žlutících, Šťáhlavech a Volši, Ladislav Hozlaur z Hozlau, z vladyk, jsouce k tomu z téhož plného sněmu vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP