289. Petr Vok z Rožmberka za příčinou nebezpečí od Turka hrozícího ukládá Prachatickým, aby sepsali inventář všech zbraní při domech v městě se nacházejících a uložili držitelům domů, kteří podle staršího nařízení dostatečnou zbraní opatřeni nejsou, aby do čtyř neděl, co jim schází, si opatřili; povoluje, aby za mírnou náhradu měšťanům ze zbrojnice jeho zbraně vydávány byly.

V ČESKÉM KRUMLOVĚ. 1597, 18. ledna. - Orig. v archivu musea království Českého.

Moudří a opatrní, věrní milí. Poněvadž království toto České před nenadalejmi vpády od nepřítele ouhlavního všeho křesťanstva v velikém nebezpečenství zůstává, tak že za potřebné býti poznávám, aby jeden každý z poddanejch mejch zvláště v městech a v měst[ečkách] mejch osedlejch s dobrejmi zbraněmi se zásobiti a ty k dotčené a nenadálé potřebě jmíti mohl, z té příčiny vám o tom poroučím, nepomíjejte ihned ve všech domích, jak v městě a obci vaší tak i na předměstí, co který soused v domě svém od zbrojí a braní na hotově má, dáti zinventovati a mně takového inventáře připiš odeslati.

A poněvadž od předkův mejch při všech městech a měst[ečkách] mejch s dostatkem o tom jest nařízeno, že k jednomu každému domu hemelín, ručnice a jedna dobrá zbraně buď kord neb voštip zapsána jest, a byť i k prodajům domové přicházeli, takové potřeby vždy při domech aby zůstávaly, z té příčiny opatřte to ihned, kteří by tak z sousedů vašich bud v městě neb na předměstí, co tak na který dům od jakejchkoliv potřeb válečných na onen čas uloženo a zapsáno jest, toho před rukama neměl, to aby zase do domu svého nejposléze ve čtyřech nedělích pořád zběhlých spravil a tím pod vyměřením jisté peněžité pokuty se zásobil. Který by pak bezelstně tak na kvap sobě toho způsobiti nemohl, nařídil sem o tom, aby z zbrojnice mé jednomu každému z poddaných mejch, kdož by co toho buď od hemelínů, ručnic, nebo voštipů potřeboval, za mírné peníze toho se dopřálo a dohodilo, na ten však způsob, aby takové zbraně vždy na budoucí časy k jednomu každému domu zapsány a odtud odtrhovány pod jistou peněžitou pokutou nebyly.

Kdež věda o jistém poručení mém to tak vyříditi nepomíjejte, na čemž jistou vůli mou na plníte. Datum na Českém Krumlově v sobotu po svatém Šťastným léta 97.

Ruku vlastní.





Přihlásit/registrovat se do ISP