279. Komisaři vyslaní od císaře k sepsání a odhadnutí statku kláštera sv. Prokopa na Sázavě, někdy Ferdinandu Švihovskému v zástavě zapsaného, kterýž po jeho smrti vyplacen býti, má podávají císaři zprávu, co s Theobaldem, synem téhož Ferdinanda Švihovského v příčině vyhledání a předložení původního inventáře, dvoru a mlýna Pyskočelského, peněz sirotčích a kostelních etc, jednali a jinak v táto věci nařídili.

1596 prosince.— MS.2.A, 12 v c. k. univ. knihovně v Praze.

Nejjasnější etc. Podle poručení VCMti jsme se tak poslušně zachovali a ten čtvrtek po sv. Mikuláši totiž 12. due Decembris léta tohoto 96. na statek kláštera sv. Prokopa sjeli a panu Theobaldovi Švihovskému předkem poručení VCMti přečísti davše na inventář, s čím panu otci jeho před lety týž statek postoupen byl, s pilností se ptali, ale ničehož toho ode pána jsme se doptati ani tu v pokojích najíti nemohli. Co pak na ten čas ještě kde od všelijakých svrškův, bez nichž při dvoře bejti se nemůže, se nachází a pro VCMt tu zůstaveno jest, tomu nejmilostivější císaři z nově udělaného a pod lit. A. přiloženého inventáře vyrozuměti ráčíte. A poněvadž jakž vejš dotčeno inventáře prvnějšího postupování jsme se doptati a za tou příčinou vyrozuměti nemohli, čeho by nyní kde více neb méně se nacházelo, protož jsme nepominuli, všeckno obilí v slámě i na zrně. slady, chmel, koně. dobytky a ty svršky, kteříž nyní tu nalezeni jsou, na nichž co zvláštního záleží, skrz tři přední osoby radní a přísežní z města Kauříma, tak, zač by co toho nyní prodáno býti mohlo, dáti po.šacovati. Zač pak co toho podle povinnosti jich položeno jest, tomu siřeji z příležícího poznamenání lit. B. vyrozuměti se může. Pana Theobalda Švihovského jsme také jménem VCMti před odjezdem naším napomínali, aby dáleji prvnějšího inventáře postoupení téhož statku panu otci jeho v Praze mezi jinými zanechanými listovními věcmi (snesouce se s jinými věřitely a rukojmí) s pilností pohledal s tím při tom doložením, jestli se nyní týchž svrškův míněji zanechá, nežli jich prvé tu pozůstávalo, že by to slušně z sumy zápisné poraženo býti muselo, pakli by co více nyní tu se zanechalo, že jemu neb jiným věřitelům, kteříž k tomu právo mají, totéž k zaplacení z důchodův VCMti náležeti bude. A poněvadž bez vyhledání prvnějšího inventáře v té příčině nic jistého se věděti moci nebude, protož potřeba VCMti toho ukazuje, aby týž pan Theobald Švihovský aneb jiní věřitelově ještě skrze obzvláštní poručení k spěšnému vyhledání a na komoru podání téhož inventáře od VCMti napomenuti byli. Nebo ačkoliv podle paměti některých starých lidí nyní o sedm neb osni krav více ve dvoře by zůstávati mělo, však zase proti tomu od nich se ta zpráva činí. že při prvnějším postupování panu Ferdinandovi Švihovskému dobrých koní šest neb sedm zanecháno bylo. ješto nyní jich více tu nezůstává nežli dva, kteříž ještě k tomu na díle slepí a chromí jsou, z čehož porozumíváme, že za onoho času spíše více, nežli se nyní našlo, týchž svrškův tu zanecháno býti mohlo.

Strany dvora Pyskočelského a mlejna při témž dvoře, o němž zpráva jest, že by jej pan Ferdinand Švihovský týž dvůr a mlejn od p. Albrechta Bruknara za 2000 kop míš. dostati měl: jestli zápisný, k statku sv. Prokopskému náležející čili svobodný odjinud přikoupený, nic jistého jsme se na lidech doptati nemohli, anobrž tu zprávu činí. že nepamatují, aby to kdy k klášteru držáno býti mělo, kromě nějaký Šimon Hrachovec oznámil, že jest slejchal, že by týž dvůr za pánův Zajímačův k klášteru též náležel, ale jak jest odtud odcizen, o tom že neví. A poněvadž dvorček dosti malý jest, při kterýmž na jednu stranu přes 30 strychů obilí pražské míry nevypadá, tak v té nejistotě téhož dvorce a mlejna poznávajíce, že to oboje téměř za ty peníze nestojí, jsme se v ničemž neujali, než jeho na ten čas k dalšímu opatření a užívání témuž panu Theobaldovi Švihovskému spolu s jinými věřitely zanechali. Nebo jestli by na potomní čas to vyhledáno býti mohlo, že týž dvorček a mlejn k jiným gruntům téhož kláštera vlastně přináleží a že by se jeho za ty peníze, co by obzvláště mimo sumu zápisnu za něj dáno býti muselo, užívati mohlo, tehdy držitelově téhož dvora, a mlejna proti položení jim sumy jejich, co na tom mimo sumu zápisnu spravedlivě mají, VCMti na každý čas postupovati povinni jsou. V užitcích téhož dvorce a mlejna podle zdání našeho co zvláštního sobě zakládati není, léčby se toho šetřiti chtělo, aby budoucně od té strany forštu ublíženo nebylo.

Co za lesy prodané od léta 81. až do vyjití léta 91. do počtův Martina hejnýho z Sázavy peněz položeno a co by podle toho týchž lesův v těch letech ke dvoru VCMti sem ku Praze splaveno a dodáno býti mělo, tomu se též z příležejícího výtahu lit. C. vyrozumí. A poněvadž mnohem větší mýta se nacházejí nežli prodaj téhož prodaného a na díle k ruce VCMti dolů splaveného dříví ukazuje, protož všecky poddané před.sebe jsme obeslali a z nich rádi vyzvěděti chtěli, co by týchž lesův v těch letech kdy, od koho a na jaký spůsob posekáno bylo. Co pak toho skrz purkrabí Poděbradského, kterémuž jsme to k bedlivému vyhledání jménem VCMti poručili, v krátkosti toho času vyhledáno býti mohlo, toho se teď zvláštní poznamenání pod lit. D. přikládá. Nicméně témuž purkrabí o širší vyptání týchž pasek a dotčenému Martinovi hejnému, aby svá ostatní registra prodajův a splavení všelijakého dříví z týchž lesův až do vyjití léta 96° bez meškání do puchalterie komory české složil, jsme poručili, a když se tak stane, tu dál e ji týž hejny při činění počtův z týchž prodajův z toho, kdy a skrz koho tak mnoho lesův tu splundrováno bylo a proč tak málo za ně do počtu položeno jest, zprávu svou na to učiniti povinen bude.

Strany peněz sirotčích a kostelních i všelijakých jiných spravedlností lidských purkrabí Poděbradskému jménem a na místě VCMti jsme též poručili, aby to vše, kde co toho složeno jest neb k dalšímu vyplnění zuostává, ihned těchto dnův při držení soudův sedlských v přítomnosti všech lidí poddaných se vší bedlivostí vyhledal a v pořádný spis uvedouce připiš toho bez meškání na komoru českou odeslal.

Střechy na staveních při dvoře klášterském na ten čas podle očitého spatření v mírnosti opatřeny jsou, a ačkoli i to se spatřuje, ž.e jest pan Ferdinand Švihovský některé pokojíky malé dřevěné sem a tam dosti nepořádně při sídle vnově sám vystavěti dáti mohl, však z přípisu majestátu najíti nemůžeme, aby mimo jistú sumu zápisnu komu za ta některá stavenčka jaká zvláštní náhrada náležeti měla.

Co by Mojžíš žid, úředník téhož statku kláštera sv. Prokopa, od některého léta k sobě peněz přijímati a z nich zase vydávati měl, tomu se též z přiležejicích register jeho sub lit. E. vyrozuměti moci bude. A poněvadž VCMti na týchž počtích nic zvláštního nezáleží, protož jsme se týchž počtův jinače neujali, nežli na ten spůsob, že proti jistému inventáři do puchhalterie složeny a synům po témž panu Ferdinandovi Švihovském zuostalým neb jiným věřitelům jeho, když by toho koliv požádali, zase odtud vydány bejti mají.

Čehož jsme VCMti na ten čas podle milostivého poručení tejna učiniti neměli a VCMti s tím ve vši poníženosti poručena se činíme. Datum posledního dne Decembris léta 96.

VCMti věrní poddaní.




Přihlásit/registrovat se do ISP