265. Mandát Rudolfa II. o postavení se po vykonané přehlídce vojska jízdných a pěších v městě Znojmě, odkudž proti Turku potáhnou.

1506, 24. října. — MS. archivu města Prahy čís. st. 1083, n. 112, fol. 40.

Rudolf Druhý etc. Věrní milí! Nepochybujem, že ste tomu z mandátův nebo listův našich odevřených po všech krajích rozeslaných, jichž datum v pátek po svatém Jeronýmu [4. Oct.] nyní pominulém, milostivé vuoli naší císařské etc. strany držení mustruňkův na den v týchž mandátích položený podle vyměření sněmovního vyrozuměli a v tom.se tak poslušně a povinně zachovali.

I tejna vás milostivě činiti neráčíme, že ta znamenitá a přední pevnost, Erla řečená, v Hořejších Uhřích ležící, nepříteli Turku vzdána a již v jeho moci jest; pročež toho vysoce důležitá a nevyhnutedlná potřeba království tohoto českého a zemí k němu příslušejících ukazuje, aby pro opatření týchž zemí (a zvláště že podle zpráv nám daných dotčený nepřítel ještě tohoto podzimního času vo Vostřehom nebo Komárno i také vo Ujvár se pokusiti a ten oblehnouti chce) lid z království tohoto podle vyměření sněmovního na hranice království Uherského stěžně vypraven byl: a protož vás všech vůbec napomínati a poroučeti ráčíme, aby jeden každý s počtem koní a pěších svých hned po vykonaném mustruňku upřímo k městu našemu Znojmu táhl a tam se nejdéle od datum listu tohoto ve čtyřech nedělích pořád zběhlých konečně a jistotně najíti dal, a dále odtud v to místo, kdež by toho největší potřeba ukazovala a vám o tom od nás oznámeno bylo, spolu s jinými táhl. a tak vlast svou, pokudž by nepřítel něco takového štráfy a vpády nenadálými aneb také oblehnutím které napřed jmenovaných pevností předsevzíti chtěl, chrániti a retovati pomohl.

Kdež znajíce takovou vysoce důležitou toho potřebu a nebezpečenství království a zemí k němu příslušejících ano i jistou vůli a poručení naše císařské v tom i také jeden každý tím podlé sneseni sněmovního se povinen býti, neráčíme pochybovati, než že se v tom tak poslušně a poddaně zachová, jinače nikoli nečiníce. Dán na hradě našem Pražském ve čtvrtek po sv. Voršile léta etc devadesátého šestého,




Přihlásit/registrovat se do ISP