221.Nejvyšší ouředníci a soudcové zemští Karlovi Tetaurovi z Tetova, aby svěřené mu arkubuzáry přehlížeti dal.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1596, 12. června. — Kvatern č. 95, fol. G. 9, D. Z. menší.

Urozenému a statečnému rytíři panu Karlovi Tetaurovi z Tetova, rytíři řádu sv. Jana Jerosolimitánského a komendatoru v Meilperku a nejvyššímu nad 500 arkabuzírův, příteli našemu milému.

Urozený a statečný rytíři, pane příteli nám milý! Porozuměli sme, jaké stížnosti někteří rejthaři vaši předkládají a proč se mustrovati dáti nechtějí, a ačkoliv dobře rozuměti mužem, že to nejvíce proto činí, aby se týmž mustruňkům (poněvadž ste rejtharů svejch časně pospolu neměli) poprodlilo: protož napomínáme vás jako služebníka JMCské a milovníka vlasti naší, kterejž od nás placeni bejti máte, abyste těcli všech neužitečnejch vejmluv (poněvadž již pojištění naše také i peníze za jeden měsíc v Znojmě máte) žádnému nedopouštěli a sami jich také na straně zanechali a lid svůj mustrovati dali. My se k vám s strany placení tak jakž pštolunk váš, kterej ste ujali a na něj rejthary přijímali, ukazuje, a nejinače chovati chceme. S strany pak nachtgeltu, ač ste se koliv ohlašovali, že k tomu dni v pštolunku jmenovanému s rejthary svejmi, aby mustrováni bejti mohli dostačiti nemůžete, však nicmíně máme naději, že se komisař JMCské k tomu vyslanej s vámi o to náležitě bude věděti jak urovnati, zvláště poněvadž nám vědomý jest, že někteří rejthaři vaši teprv těchto dní z Prahy vyjeli. Protož za to žádáme a vás napomínáme, že týmž mustruňkem a potom dalším z Znojma vytažením prodlévati nebudete, než tak jako poctivýmu nejvyššímu náleží, více obecní potřeby a budoucí jisté záplaty než některejch neužitečnejch difikultací šetřiti budete, tak aby JMCská ráčil míti příčinu a my také abychom měli vám i rejtharům vašim to vším dobrým zpomínati. Dán na hradě Pražském v středu po sv. Trojici léta etc 96.

Téhož dne posláno bylo nejvýš, úředníky a soudci zemskými Václavovi z Lobkovic na Chlumci, nejvyššímu nad 500 německých rejtharův, vyzvání v tato slova: Nadali jsme se, že již rejthary vaše v městě Táboře všecky pospolu máte, pročež i komisař od JMCský a druhej od nás, aby tam jeli, před několika dny byli nařízeni. Ale srozumíváme, že ti rejthaři ještě všickni pospolu nejsou; za kderoužto příčinou zdálo se nám vám toto psaní učiniti žádajíc, abyste nám psaním vašim oznámili, kdy konečně se všemi rejthary pohotově budete, tak abychom při tomto vše, což potřebného bude, naříditi mohli, nebo námi až posavad s strany mustruňku našeho nic nescházelo a neschází.




Přihlásit/registrovat se do ISP